Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Αναμφισβήτητα, η αίσθηση του να νιώθεις ότι μέσα σου μεγαλώνει μια ζωή είναι υπέροχη. Ακόμα και η παραμικρή αλληλεπίδραση μαζί του σάς κάνει να απογειώνεστε από ενθουσιασμό.

Δεν είναι τυχαίο που χαϊδεύετε την κοιλιά σας, του διαβάζετε παραμύθια,του βάζετε μουσική ή του μιλάτε, αφού είναι πλέον και αποδεδειγμένο ότι ένα έμβρυο μέσα στη μήτρα έχει τη δυνατότητα να αισθάνεται και να ακούει ήχους. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι εκτός από συναισθήματα και ήχους, τα έμβρυα μπορούν να αντιλαμβάνονται και οπτικά ερεθίσματα μέσα από την κοιλιά της μαμάς τους.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα του ιατρικού περιοδικού, Current Biology. Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 40 έμβρυα, από γυναίκες που διένυαν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία υπερήχων, έριχναν κόκκινους προβολείς που έφτιαχναν το σχήμα προσώπου (στην ουσία ήταν ένα ανάποδο τρίγωνο με δύο φώτα για τα μάτια και ένα για στόμα) πάνω στη μήτρα.

Στην συνέχεια έριξαν απλούς κόκκινους προβολείς οι οποίοι δεν σχημάτιζαν κάποιο πρόσωπο. Παρατήρησαν λοιπόν ότι η πρώτη περίπτωση, έκανε τα έμβρυα να γυρνούν τα κεφάλια τους (προς τα το σχήμα προσώπου) περίπου τέσσερις φορές συχνότερα σε σχέση με τους προβολείς που δεν σχημάτιζαν πρόσωπο.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας έχουν άμεση σύνδεση με προηγούμενη έρευνα που λέει ότι τα νεογέννητα μωρά τείνουν να έλκονται από ανθρώπινα πρόσωπα και όχι από αντικείμενα που βλέπουν.

h2oEsRr.jpgΚοντολογίς, το μωρό σας δεν μπορεί να διακρίνει τι χρώμα κραγιόν φοράει η κολλητή σας ή αν ο σύζυγός σας είναι ξυρισμένος (ούτε καν αν αυτά τα δύο πρόσωπα είναι δύο ξεχωριστοί άνθρωποι!).

Η έρευνα αυτή, όμως, είναι ένα βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στο να καταλάβουμε σε ποιο στάδιο ανάπτυξης τα μωρά μπορούν να αναγνωρίσουν τα ανθρώπινα πρόσωπα και σε ποίο αρχίζει η σχέση με τους γονείς.

ΠΗΓΗ


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Καλησπέρα κι από μένα.!! Εγώ είμαι με κολπίτιδα η οποία ήρθε από το πουθενά.! Παίρνω αγωγή τώρα, δείχνει να κάνει δουλειά. Ταλαιπωρήθηκα λίγο με αυτό γιατί δεν το κατάλαβα, πήγα νοσοκομείο επειδή είχα πόνο χαμηλά στην πύελο και δεν μπορούσα ούτε καν να περπατήσω και μου το βρήκε ο γιατρός εκεί ευτυχώς! Αλλιώς είμαι ξάπλα, η μικρή έχει πάρει ήδη θέση, αν είναι δυνατόν.. 🤪 Αυτό το παιδί ίδιο η μάνα του από την κοιλιά.. προνοεί για τα πάντα.. 🤣🤣🤣  Θέλει ξάπλα βέβαια γιατί το κεφάλι της εφάπτεται ήδη στον τράχηλο. Ευτυχώς ο τράχηλος καλά κρατεί, είναι κλειστός και έχει ικανοποιητικό μήκος. Θα πάω τώρα 22 του μήνα για υπέρηχο στη γιατρό μου όποτε θα δούμε τι θα μας πει κι αυτή.  Αλλιώς η μικρή μας είναι καλά! Ήδη έχουμε φτάσει στο κιλό.. δείχνει ότι θα είναι μεγαλούτσικο παιδάκι.. καλά δεν περιμένω και τπτ άλλο αν σκεφτεί κανείς ότι εγώ γεννήθηκα 3850 γρ. και ο άντρας μου 3900 γρ. 🤣 Έχω βάλει μηχανάκι - μετρητή ζαχάρου γιατί η καμπύλη που έκανα είχε μια τιμή λίγο τσιμπημένη, 5 μονάδες πάνω από το όριο, σιγά τα αυγά, αλλά η γυναικολόγος επέμενε να δω ενδοκρινολόγο και τώρα απλά μετράω 6 φορές τη μέρα τα γεύματα. Μέχρι στιγμής όλα καλά, δεν υπάρχει κανένα θέμα.. οπότε καθαρά προληπτικά και μόνο έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία..🥴 Πάντως κάθε φορά όλο και κάτι θα μου βγει.. αλλιώς δεν γίνεται.. δεν έχει σασπένς αυτή η εγκυμοσύνη.. 🤣🤣🤣🤣
    • @sisi93 ωχ! τώρα είδα ότι έγραψα 38 εβδομάδων.. 😅 28 ήθελα να γράψω.. 😜
    • Αχαχαχα😅🤣😅🤣😅 Εγώ πάλι κατα τις 12 κοιμάμαι μετα καθε 2ωρο τουαλετα κ αν κανω την βλακεια που την κανω πολυ συχνα να φαω κ κατι που δεν πρόλαβα να φαω μέσα στην μέρα ξαναξυπναω μετα απο κανα μισάωρο με καουρα για μαλοοξ 🤣🤣🤣 τωρα ομως καμια ώρα τουλάχιστον παντα την πέφτω κ κοιμάμαι γιατι κοιμάται κ η μικρή 😁
    • Α εγώ έχω ξεχάσει τι σημαίνει ύπνος 😅 έχω συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κατά τις 12 κοιμάμαι όρθια στον καναπέ για να χωνέψω, στις 2 πάω στο κρεβάτι και μετά ανα 1.5-2 ώρες πάω τουαλέτα. Γύρω στις 4 παίρνω κ το μαλοξ μου και κάπως έτσι πάει μέχρι το πρωί 😂😂
    • Εντωμεταξύ είχαμε κρούσμα γαστρεντερίτιδας στον παιδικό που πάει ο μικρός μας. Εννοείται πως κόλλησε ο καημένος και είναι με διάρροια εδώ και 3 μέρες. Ευτυχώς δεν έχω κολλήσει. Προσέχω όσο μπορώ στα αλλάγματά του για να μην πάρω και γω το μικρόβιο.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...