Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Όσο περνάνε οι ώρες μικρές ιστορίες μεγάλου ηρωισμού βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μια από αυτές αφορά την περίπτωση της δασκάλας του Δημοτικού Σχολείου της Βρίσας που κατέρρευσε και είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα μέσω της καθημερινής εφημερίδας «Νέα της Λέσβου»

Στο ολοήμερο τμήμα του δημοτικού σχολείου της Βρίσας λοιπόν, στις 3.30 μετά το μεσημέρι, ώρα που σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός, είχαν μείνει δυο παιδιά αφού τα υπόλοιπα είχαν αποχωρήσει. 

Τα δίδυμα αγόρια σώθηκαν χάρη στην ψυχραιμία της δασκάλας Μυρσίνης Γιαννέλλη, αλλά και τη γνώση που τα ίδια τα παιδιά είχαν, αφού μόλις πριν μια εβδομάδα είχαν παρακολουθήσει πρόγραμμα προσομοίωσης σεισμών στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Σίγρι! 

«Μόλις άρχισε ο σεισμός φώναξα στα δυο παιδιά που είχαν μείνει στην τάξη εκείνη την ώρα, να μπουν κάτω από τα θρανία τους, όπως είχαμε κάνει στο πρόγραμμα προσομοίωσης στο μουσείο του Σιγρίου. Εγώ είχα καλυφθεί κάτω από την έδρα. Εκείνα ήταν τρομαγμένα, όμως έκαναν αυτό ακριβώς που είχαμε μάθει, με ψυχραιμία. Τα φώναζα να ακούω ότι είναι καλά και να νοιώθουν ότι δεν είναι μόνα τους, τα δευτερόλεπτα που κράτησε ο σεισμός, καθώς άκουγα πέτρες να πέφτουν παντού. Όταν σταμάτησε, βγήκα και τα φώναξα να έρθουν κοντά μου. Παντού υπήρχε ένα άσπρο σύννεφο από τη σκόνη, δεν βλέπαμε τίποτα. 

Τα πήρα αγκαλιά και τα οδήγησα προς την έξοδο, είδα ότι δεν υπήρχε είσοδος. Είχε καταρρεύσει και είχε σχηματισθεί ένας όγκος από πέτρες. Δεν μπορούσαμε να βγούμε. Τρέξαμε προς την πλαϊνή είσοδο. Έσπρωξα με δύναμη την πόρτα που είχε μαγκώσει και βγήκαμε. Ακούγαμε παντού ανθρώπους να τρέχουν και άλλους να φωνάζουν σε βοήθεια. Είδα τη μητέρα των παιδιών να τρέχει προς εμάς κρατώντας το κεφάλι της, αφού δεν ήξερε τί να περιμένει. Όταν είδε ότι είχα τα παιδιά της μαζί μου και ήταν σώα ξέσπασε σε κλάματα».

Στο ερώτημα τί σκεφτόταν εκείνα τα δευτερόλεπτα του τρόμου μέσα στο σχολείο, η δασκάλα της Βρίσας απαντά: «Δεν υπήρχε περιθώριο να σκεφτώ τίποτα. Μόνο προσευχόμουν να μας βοηθήσει ο θεός. Όταν σταμάτησε, άρπαξα το κινητό μου και τα κλειδιά και έτρεξα με τα παιδιά έξω. Ήθελα να πάρω στο σπίτι να δω αν είναι καλά η οικογένειά μου. Είχα όμως και δυο εξάχρονα παιδιά να φροντίσω. Έπρεπε πρώτα να βεβαιωθώ ότι θα είναι ασφαλή. Δεν πρόκειται να ξεχάσω αυτό που έζησα ποτέ» λέει εμφανώς συγκινημένη. 

Ας σημειωθεί ότι η δασκάλα είναι μόνιμη κάτοικος του γειτονικού Πολιχνίτου και το σπίτι της άντεξε τον σεισμό, με μικρές ζημιές. 

Η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας, Νικέλλη Μυρσίνη είχε φύγει από το σχολείο μισή ώρα πριν το σεισμό. 

Η ίδια βρισκόταν στο σπίτι της ηλικιωμένης μητέρας της όταν τα ρίχτερ άρχισαν να καταστρέφουν τα πάντα. Η επόμενη μέρα τη βρίσκει όχι μόνο χωρίς σχολείο, αλλά και χωρίς σπίτι, καθώς είναι μόνιμη κάτοικος Βρίσας. Το σπίτι της κατέρρευσε και η οικογένεια μετακινήθηκε στο εξοχικό που διατηρούσε στα Βατερά. 

«Είχα σχολάσει και είχε μείνει στο σχολείο η δασκάλα του ολοήμερου με δυο παιδιά. Ευτυχώς πρόλαβε να βγάλει με ασφάλεια τα παιδιά. Όμως το σχολείο μας δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά. Μια ολόκληρη πλευρά του έχει καταρρεύσει. Ο σεισμός κατέστρεψε ολοκληρωτικά το σπίτι μου, όπως επίσης της μητέρας μου, αλλά και της πεθεράς μου. Ευτυχώς είχαμε το σπίτι στα Βατερά και μετακινηθήκαμε εκεί. Ευτυχώς είμαστε ζωντανοί. Αυτό μπορούμε να πούμε σήμερα. Ο θεός έβαλε το χέρι του και μας βοήθησε» λέει η κ. Νικέλλη. 

Η ίδια θυμάται τις στιγμές που έζησε καθώς βρισκόταν στο σπίτι της ηλικιωμένης μητέρας της όπου συνηθίζει καθημερινά να περνάει μετά το σχολείο. 

«Κρατούσα αγκαλιά τη μητέρα μου την εκείνη την ώρα, προσέχοντας να μην χτυπήσει και μείναμε ακίνητες. Προσευχόμασταν. Το σπίτι της βρίσκεται δίπλα στη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας. Μόλις σταμάτησε, δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα από τη σκόνη. Το σπίτι έμοιαζε να έχει ανοίξει στα δυο. Δεν ξέρω πώς βγήκαμε ζωντανές. Την κρατούσα από το χέρι να βγούμε στο δρόμο.

Δεν βλέπαμε τίποτα. Μόνο σκόνη και ακούγαμε τον κόσμο να φωνάζει. Μια γιαγιά ήταν μέσα στο σπίτι της που είχε πέσει. Έτρεξα μαζί με άλλους κατοίκους και τη βοηθήσαμε να βγει. Ο ένας βοηθούσε τον άλλο. Οι εικόνες που αντικρίζαμε ήταν συγκλονιστικές. Όταν βλέπεις ένα χωριό κατεστραμμένο από τη μια στιγμή στην άλλη, το μόνο που σκεφτόμαστε είναι ότι μας βοήθησε ο Θεός να βγούμε ζωντανοί. Δεν το χωράει ο νους μας» καταλήγει η κ. Νικέλλη.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Καλησπερα! Τωρα ειδα το μήνυμα σου.. λοιπον εχω κανει εκει ωοληψια και 2 εμβρυομεταφορες με τον Μαστρομηνα και οταν αποφασισα να αλλαξω εκανα ραντεβου με τον Δουλιωτη και την Τραχανα..ειχα καταληξει στον 1ο, αλλα μετα ρωτησα και τον ενδοκρινολογο μου εαν εχει καποιον να μ προτείνει (εκεινος ειναι στο Ιασω), μου προτεινε τον Χριστοπουλο εκανα ραντεβου μαζι του κ ενιωσα πιο ηρεμη..ολοι μου μιλουσαν κατευθειαν για επομενη ωοληψια ενω εχω 2 στην καταψυξη..  Η αλλαγη ειναι πανεύκολη.. οταν πας στην μονάδα ζητας να αλλαξουν απλα γιατρο στην καρτελα σου.. αν πας απλα να κανεις καποιο ραντεβου με γιατρο στην μοναδα κ δεν εισαι σιγουρη απλα το λες..δηλαδη τι εννοω, εμενα μ ετυχενα παω στον Δουλιωτη στο ιατρειο του πρωτα αλλα κανονισαμε να παω κ απο την μοναδα να δουμε καποια πραγματα. Οταν πηγα στη γραμματεια με ρωτησαν αν θελω να αλλαξουν γιατρο στην καρτέλα μου και τους ειπα οχι ακομα απλα κανω καποια ραντεβου κ με αλλους γιατρους..αυτο..
    • Αχ κοπέλα μου ήθελα από χθες να σου στείλω και ξεχάστηκα γιατί προχθές μετά την αυχενική βγηκαμε μια βόλτα.. Και τώρα μόλις το θυμήθηκα. Έχουμε και μετακόμιση και δεν χαλάρωσα καθόλου.  Όλα καλά! Οι μετρήσεις καλές. Περιμένω την παπει για να γίνει συνδυασμός με τ αποτελέσματα και να μου πουν αν είναι όλα εντάξει.  Εσύ πως είσαι;
    • @pennakiΜε το καλό κορίτσι μου, όλα να πάνε τέλεια κ να πάρετε αγκαλίτσα το μωράκι σας!!!! Μην σκέφτεσαι άλλο τη διαδικασία, πάει περασε κ ούτε επηρέασε καπου, η εμφύτευση γίνεται λίγο αργότερα οπότε να είσαι χαρούμενη κ με θετική σκέψη!! Εγώ τους μιλούσα (3 είχαμε βάλει, 1 εμφυτευθηκε) αλλά χαιδευα κοιλιτσα απο την αρχή κ τους μιλούσα. 😜 Σε όλες κορίτσια μου να είναι αυτή η προσπάθεια η τυχερή!!! 💕  Εμένα από χάπια μου μείωσε το utrogestan, από 6 την ημέρα το έριξε στα 4. Και πάλι πολλά μου φαίνονται αλλά αυτός ξέρει καλύτερα.. Απλά αγχωνομουν γιατι τα καταπίνω κ μηπως επηρέασαν το συκώτι, αλλά ευτυχώς βγήκαν καλές οι εξετάσεις. Μονο σίδηρο δεν παίρνω ακόμη, μαγνήσιο, ασβέστιο και φολικο παίρνω. Διανύω την 24 βδομάδα.  (Σορρυ αλλά εχω χάσει επαφή γιατί είχα φρικάρει που δεν καταλαβαινα το μωρό κ έπεφτα όλο σε δυσάρεστα οποτε δεν έμπαινα πουθενά..) 
    • Γειά σας κορίτσια μου!!! Μα τι ευχάριστα νέα που διαβαζω!!!! Με το καλό τα μπεμπακια μας!!!!  Συγγνώμη που χάθηκα τόσο καιρό!!! Εμειε κάναμε την β επιπέδου 30/10, αλλά ο μπέμπης δεν καθόταν καλά κ πήγαμε κ σε εμβρυοκαρδιολογο για υπέρηχο την επόμενη μέρα για να δει μια τομή στην καρδιά που δεν έβλεπε ο άλλος κ όλα είναι τέλεια!!!  Απλά άργησα να το αισθανθώ κ είχα φρικάρει κ σταμάτησα να διαβάζω πράγματα στο ίντερνετ γιατί όλες οι άλλες το ενιωθαν νωρίς κ αγχωνομουν.. Όπως κ πέφτω κ σε δυσάρεστα πανω κ ειπα να απέχω κ από αυτά..  Όμως τον ένιωσα την Κυριακή 7 το πρωί, 23 προς 24 βδομάδα, ξύπνησα κ ήταν σαν να έκανε σεισμό στο κρεβάτι κάτω από τη μέση μου. Ξύπνησα κ τον άντρα μου κατευθείαν να βάλει το χέρι στην κοιλίτσα αλλά ακόμη δεν μπορείς να τον αισθανθείς από πανω... Ε, ήταν να μη τον νιώσω. Τώρα δε με αφήνει σε ησυχία. Βράδυ 3, 4 η ώρα... Το πρωί πάλι 7 και.... Όχι ότι με ενοχλεί το καημένο χαδακια κάνει.. Αλλά εγώ χαίρομαι κ γελάω μόνη μου σαν τη χαζή κ μετά έχω υπερένταση. Τη μέρα κάθομαι κ κάνω κ συζητήσεις μαζί του.. Παντως πρέπει να κάνει συνέχεια κολοτουμπες εκεί μέσα, δεν εξηγείται αλλιώς.. 😂 🤣 😂  Ρε κορίτσια τι θαύμα ειναι αυτό που ζούμε!!!!!! 😊  Εγω τον ρώτησα για το εμβόλιο της γριπης κ είπε αυτό πρέπει να το κάνω τώρα κ για μετά θα τα πούμε αργοτερα.. Οπότε το έκανα. Λογικά θα μου πει να κάνω κ τα άλλα 2 που είπατε. Όσο για ψώνια δεν έχω κάνει τίποτα, ούτε βαψαμε το δωμάτιο.. Κ ούτε θα το βάψουμε άμεσα γιατί θα μαζεύει και ελιές ο άντρας μου όποτε είμαι λίγο ζεν... Χαζεύω διαφορά αλλά δεν έχω πάει καν να δω. Δεν έχουμε κ ένα μαγαζί της προκοπής εδώ στο Αγρίνιο.. 
    • Κουράγιο, εύχομαι όλα να πάνε καλά, έχουμε περάσει το ίδιο.... Εμένα 4 ημερών και είχε κολλήσει μέσα στη ΜΕΝΝ. Πού γεννήσες;
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...