Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Διαπιστώθηκε ότι ο θηλασμός σχετίζεται με κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, σε σχέση με τις γυναίκες που απέκτησαν παιδί, αλλά ποτέ δεν το θήλασαν.

Οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους επί ένα εξάμηνο, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη. Η μεγαλύτερη χρονική περίοδος θηλασμού φαίνεται να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο, αν και το όφελος δεν είναι μεγάλο μετά τους εννέα μήνες θηλασμού.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σούζαν Τζόρνταν του ιατρικού ερευνητικού ινστιτούτου QIMR Berghofer Medical Research Institute στο Μπρισμπέιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μαιευτικής και γυναικολογίας «Obstetrics and Gynecology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 17 επιδημιολογικές έρευνες από διάφορες χώρες. Συνολικά αναλύθηκαν ιατρικά δεδομένα για πάνω από 26.000 γυναίκες που είχαν κάνει παιδί, από τις οποίες περίπου 9.000 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του ενδομητρίου.
 
Διαπιστώθηκε ότι ο θηλασμός σχετίζεται με κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, σε σχέση με τις γυναίκες που απέκτησαν παιδί, αλλά ποτέ δεν το θήλασαν. «Ο καρκίνος της μήτρας γίνεται συχνότερος και πρέπει να βρούμε τρόπους να τον προλάβουμε. Η νέα μελέτη μπορεί από μόνη της να μην πείσει τις γυναίκες να θηλάζουν, όμως συνεισφέρει στη γενικότερη εικόνα για τα οφέλη στην υγεία που προκύπτουν από τον θηλασμό», δήλωσε η Τζόρνταν.
 
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες. Ο συγκεκριμένος καρκίνος επηρεάζεται από το επίπεδο των οιστρογόνων και οι εν λόγω θηλυκές ορμόνες μειώνονται στη διάρκεια του θηλασμού.
 
Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ότι η μείωση του κινδύνου για καρκίνο της μήτρας χάρη στο θηλασμό είναι 28% στις γυναίκες που γεννήθηκαν μετά το 1950, αλλά αμελητέα σε όσες γεννήθηκαν πριν το 1950, πράγμα που πιθανώς αντανακλά τις διαφορές στις πρακτικές θηλασμού από τις γυναίκες διαφορετικών γενεών. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι απλώς και μόνο επειδή μια γυναίκα δεν θέλει ή δεν μπορεί να θηλάσει, δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει καρκίνο της μήτρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Καλησπέρα κι από μένα.!! Εγώ είμαι με κολπίτιδα η οποία ήρθε από το πουθενά.! Παίρνω αγωγή τώρα, δείχνει να κάνει δουλειά. Ταλαιπωρήθηκα λίγο με αυτό γιατί δεν το κατάλαβα, πήγα νοσοκομείο επειδή είχα πόνο χαμηλά στην πύελο και δεν μπορούσα ούτε καν να περπατήσω και μου το βρήκε ο γιατρός εκεί ευτυχώς! Αλλιώς είμαι ξάπλα, η μικρή έχει πάρει ήδη θέση, αν είναι δυνατόν.. 🤪 Αυτό το παιδί ίδιο η μάνα του από την κοιλιά.. προνοεί για τα πάντα.. 🤣🤣🤣  Θέλει ξάπλα βέβαια γιατί το κεφάλι της εφάπτεται ήδη στον τράχηλο. Ευτυχώς ο τράχηλος καλά κρατεί, είναι κλειστός και έχει ικανοποιητικό μήκος. Θα πάω τώρα 22 του μήνα για υπέρηχο στη γιατρό μου όποτε θα δούμε τι θα μας πει κι αυτή.  Αλλιώς η μικρή μας είναι καλά! Ήδη έχουμε φτάσει στο κιλό.. δείχνει ότι θα είναι μεγαλούτσικο παιδάκι.. καλά δεν περιμένω και τπτ άλλο αν σκεφτεί κανείς ότι εγώ γεννήθηκα 3850 γρ. και ο άντρας μου 3900 γρ. 🤣 Έχω βάλει μηχανάκι - μετρητή ζαχάρου γιατί η καμπύλη που έκανα είχε μια τιμή λίγο τσιμπημένη, 5 μονάδες πάνω από το όριο, σιγά τα αυγά, αλλά η γυναικολόγος επέμενε να δω ενδοκρινολόγο και τώρα απλά μετράω 6 φορές τη μέρα τα γεύματα. Μέχρι στιγμής όλα καλά, δεν υπάρχει κανένα θέμα.. οπότε καθαρά προληπτικά και μόνο έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία..🥴 Πάντως κάθε φορά όλο και κάτι θα μου βγει.. αλλιώς δεν γίνεται.. δεν έχει σασπένς αυτή η εγκυμοσύνη.. 🤣🤣🤣🤣
    • @sisi93 ωχ! τώρα είδα ότι έγραψα 38 εβδομάδων.. 😅 28 ήθελα να γράψω.. 😜
    • Αχαχαχα😅🤣😅🤣😅 Εγώ πάλι κατα τις 12 κοιμάμαι μετα καθε 2ωρο τουαλετα κ αν κανω την βλακεια που την κανω πολυ συχνα να φαω κ κατι που δεν πρόλαβα να φαω μέσα στην μέρα ξαναξυπναω μετα απο κανα μισάωρο με καουρα για μαλοοξ 🤣🤣🤣 τωρα ομως καμια ώρα τουλάχιστον παντα την πέφτω κ κοιμάμαι γιατι κοιμάται κ η μικρή 😁
    • Α εγώ έχω ξεχάσει τι σημαίνει ύπνος 😅 έχω συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κατά τις 12 κοιμάμαι όρθια στον καναπέ για να χωνέψω, στις 2 πάω στο κρεβάτι και μετά ανα 1.5-2 ώρες πάω τουαλέτα. Γύρω στις 4 παίρνω κ το μαλοξ μου και κάπως έτσι πάει μέχρι το πρωί 😂😂
    • Εντωμεταξύ είχαμε κρούσμα γαστρεντερίτιδας στον παιδικό που πάει ο μικρός μας. Εννοείται πως κόλλησε ο καημένος και είναι με διάρροια εδώ και 3 μέρες. Ευτυχώς δεν έχω κολλήσει. Προσέχω όσο μπορώ στα αλλάγματά του για να μην πάρω και γω το μικρόβιο.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...