Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Μπορεί η τάση για fitness και υγιεινή διατροφή να αποβεί μοιραία για την υγεία μας; Ακούγεται οξύμωρο, αλλά, απ’ ότι φαίνεται, ναι.

Το «fitness» και το «healthy eating» έχουν πάψει να είναι ένας τρόπος ζωής που ακολουθείται απόκλειστικά από επαγγελματίες, αλλά μια τάση που (συνεχίζεται να) εξαπλώνεται όπως η φωτιά σε ένα δάσος: ραγδαία. Έτσι, έχουμε αρχίσει να τρώμε καλύτερο και μεγαλύτερο πρωινό, να αποφεύγουμε τα ντελίβερι, να πηγαίνουμε Crossfit, γιόγκα και πιλάτες, να αγοράζουμε προϊόντα χωρίς γλουτένη, να επισκεπτόμαστε τις βιολογικές λαϊκές αγορές και -εννοείται- να φροντίζουμε να δίνουμε τα διαπιστευτήρια των προσπαθειών μας στα social media.

Όλα καλά μέχρι εδώ, μόνο που, όπως κάθε τι που περνάει στη σφαίρα του υπερβολικού, δεν θα μπορούσε να μην έχει συνέπειες. Μερικοί άνθρωποι, από την προσπάθεια τους να τρέφονται όσο πιο υγιεινά γίνεται, έχουν περάσει στο άλλο άκρο. Αυτό της εμμονής.

Η ορθορεξία ή orthorexia nevrosa, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι ένας τύπος διατροφικής διαταραχής που περιγράφει τη, υπερβολικά αυστηρή, σχεδόν νοσηρή, προσήλωση κάποιων ανθρώπων στην υγιεινή διατροφή. Δεν το κάνουν για να αδυνατίσουν, Το κίνητρό τους δεν είναι το να αδυνατίσουν, αλλά το να μην φθείρουν τον οργανισμό τους. Έτσι, αποφεύγουν το παραμικρό θα μπορούσε να μην είναι ωφέλιμο για το σώμα τους. 

Συνήθως ξεκινά σαν μια προσπάθεια να τρώμε πιο υγιεινά, αλλά όσοι καταλήγουν να πάσχουν από αυτή, έχουν ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα διατροφής (με πολύ συγκεκριμένα ωράρια και τροφές), αποκλείοντας συχνά ολόκληρες ομάδες τροφών από αυτό και «τιμωρώντας» τον εαυτό τους με επίπονη άσκηση, αν τελικά, ξεφύγουν.

Προς το παρόν, δεν έχει καταγραφεί ως κλινική περίπτωση, αλλά Εθνικός Οργανισμός Διατροφικών Διαταραχών της Αμερικής αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι παλεύουν με τα συμπτώματα της. Επειδή μάλιστα είναι σε επίπεδο έρευνας ακόμα, έχει συντάξει ένα στοχευμένο ερωτηματολόγιο. 

Όσα περισσότερα «ναι» απαντήσετε, τόσο πιο πιθανό είναι να είστε θύμα της συγκεκριμένης διαταραχής. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλό να κλείσετε ραντεβού το διατροφολόγο ή το γιατρό σας πριν η κατάσταση φτάσει σε σημείο να γίνει αληθινό πρόβλημα.

1.Υπάρχουν στιγμές που εύχεστε να μπορούσατε να φάτε ό,τι θέλετε χωρίς να ανησυχείτε για την ποιότητα των τροφίμων;

2. Έχετε ευχηθεί ποτέ να μη χρειαζόταν να φάτε ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο να περάσετε με ασχολίες και ανθρώπους που σας αγαπούν;

3. Μήπως δυσκολεύεστε ή αρνείστε να φάτε ένα γεύμα που δεν έχει ετοιμαστεί από εσάς;

4. Ψάχνετε, διαβάζετε, ενημερώνεστε τακτικά για τους τρόπους με τους οποίους μερικά τρόφιμα μπορούν να αποδειχθούν ανθυγιεινά για σας;

5. Μήπως οι στιγμές με τους αγαπημένους σας, το παιχνίδι και η δημιουργικότητα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα προκειμένου να μην αποκλίνετε από τις διατροφικές σας συνήθειες;

6. Αισθάνεστε ενοχή ή καταλήγετε να αυτοτιμωρείστε όταν ξεφεύγετε από το πρόγραμμα σας;

7. Νιώθετε ότι η ζωή σας είναι υπό έλεγχο όταν τηρείτε τη σωστή διατροφή;

8. Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να νιώθει υπόδειγμα σωστής διατροφής και να αναρωτιέστε πώς οι άλλοι μπορούν να τρώνε έτσι όπως τρώνε;

Πηγή: bovary.gr


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Μπράβο σου! Εσύ δε κάνεις βήματα απλά... κάνεις άλματα!! Πολύ ωραία ξεκινάς τη μερα σου περιποιησε το εαυτό σου κ κάνεις τη βόλτα σου. Είναι λογικό να πέφτεις αλλά κάθε μέρα λίγο λίγο θα γίνεται πιο υποφερτό.  Κατάψυξη ωαρίων είναι μια πολύ καλή σκέψη.  Εγώ είμαι από εξωσωματική οπότε αν θες γιατρό μπορώ να σου προτείνω όπως κ τα υπόλοιπα κορίτσια φυσικά κ εσύ αποφασίζεις.  Αλήθεια είσαι σε πολύ καλό δρόμο..μόνο στο τσιγάρο μου τα χάλασες..βρε αντε πέταξε δεν το έχεις ανάγκη .  🩷🩷🩷
    • Εμενα εκανε μια φιλη μου ουσιαστικα ειναι σαν να κανεις εξωσωματικη αλλα μονο το πρωτο κομματι της διεγερσης και της ωοληψιας. Πηρε καποια φαρμακα εκανε καποιες ενεσεις δηλαδη και μετα εκανε ωοληψια. Αν αποφασισει καποια στιγμη να κανει παιδακι θα τα αποψυξει και γινεται η γονιμοποιηση με το σπερμα του αντρα. Εννοειται πως και γυναικες μεγαλυτερες ανω των 40 ετων μπορουν να εχουν φυσικη συλληψη. 
    • Το αίμα κ ο πόνος είναι φυσιολογικά. Εγώ τις 2 πρώτες μέρες μετά τη βιοχημική ήμουν χάλια, τελείως εξαντλημένη. Καταλαβαίνω ότι είχες επενδύσει κ είχες κάνει όνειρα αλλά όπως σου είπαν κ τα κορίτσια άντε κ γύρισε κ μετά τι;; Τον εμπιστεύεσαι;;; Θεωρείς ότι αξίζει;;; Ένας άνθρωπος που το πρώτο πράγμα που είπε ήταν η έκτρωση;;; Μετά από τόσα χρόνια μαζί;; Φάνηκε ποιος πραγματικά είναι. Η πληγή θα κλείσει σιγά σιγά κ θα βρεις μελλοντικά έναν άνθρωπο που αξίζει!! Θα βρεις τον εαυτό σου ξανά γιατί είμαι σίγουρη πως το έχεις χάσει. Δε σε πήραν τα χρόνια!! 32 χρόνων είσαι!! Κ πλέον πιο έμπειρη ξέρεις τι σου γίνεται κ όταν έρθει ένας άλλος άνθρωπος θα είσαι έτοιμη κ θα μπορείς να κρίνεις καλύτερα. Είχα 6 χρόνια σχέση όταν χωρίσαμε έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Θεωρούσα πως ήταν όλος μου ο κόσμος κ δε θα βρω ποτέ κάτι άλλο. Παρότι ήξερα ότι δεν άξιζε, έβλεπα τι άνθρωπος ήταν. Σε πληροφορώ ότι όταν γνώρισα τον άντρα μου κ ενώ δεν ήμουν σε καμμία περίπτωση σε φάση σχέσης ούτε εγώ αλλά ούτε κ ο ίδιος σε 2 μήνες καταλάβαμε ότι είμαστε ο ένας για τον άλλον, στο 8μηνο αρραβωνιαστήκαμε κ στον 1.5 χρόνο παντρευτήκαμε.. Ξέραμε όμως πλέον τι ψάχναμε κ τι όχι από τον σύντροφο μας. Θα τα σκέφτεσαι σε λίγα χρόνια όταν θα είσαι με τον σωστό άνθρωπο κ θες λες Θεέ μου ΓΛΥΤΩΣΑ!!!! 
    • Σου εύχομαι να διπλασιαστεί🩵🧿
    • Άσε κορίτσι και μένα η μέση είναι στιγμές που ποναει πολύ. Κάποιες φορές έχω και ήπιες κράμπες κοιλια. Και εννοείται κατουριεμαι συνέχεια. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...