Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα αποδεκτά, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η συχνότητα των καισαρικών τομών στη χώρα μας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό, επιφέρει πλήγμα στο ΕΣΥ και εκθέτει την Ελλάδα και την επιστημονική κοινότητα, λέει το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ελληνικού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το σύνολο των γεννήσεων:

• το 56,8% γίνονται με καισαρικές τομές στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα,
  • οι γεννήσεις με καισαρική τομή είναι λίγο περισσότερες στον ιδιωτικό τομέα από ό,τι στα δημόσια νοσοκομεία,
  • από τις 100 γεννήσεις, οι 53,8% γίνονται με καισαρική τομή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ,
  • στα ιδιωτικά μαιευτήρια, το 58,7% των γεννήσεων γίνονται με καισαρικές τομές και το υπόλοιπο ποσοστό είναι φυσιολογικοί τοκετοί

Αυτό συνιστά για την Ελλάδα αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών πολύ πάνω από τα αποδεκτά ποσοστά.

Το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι το 15%.

Οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνουν το φυσιολογικό ποσοστό αυτό, κατά το διπλάσιο, φθάνοντας το 30% σε καισαρικές, στο σύνολο των τοκετών.

Η Ελλάδα υπερβαίνει στο διπλάσιο και τη διπλάσια υπέρβαση των χωρών της ΕΕ, εκτινάσσοντας περίπου στο 60% το ποσοστό των καισαρικών στο σύνολο των γεννήσεων.

baby.jpeg

Με αιτιολόγηση οι ιατρικές πράξεις

Απαντώντας σε ερώτηση που έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς για το θέμα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, περιέγραψε ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης και ανακοίνωσε ένα πλέγμα μέτρων για την άμβλυνση του φαινομένου με καμπάνια ενημέρωσης, αλλά και ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως και αιτιολόγηση των ιατρικών πράξεων.

Περιγράφοντας τους λόγους εκτίναξης των ποσοστών των καισαρικών τομών στη χώρας μας, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε τόσο στους λόγους που το «επιλέγουν» οι γιατροί, όσο και στους λόγους που το αποφασίζουν οι έγκυοι. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, ότι από την πλευρά των γιατρών προκρίνεται η λύση της καισαρικής, λόγω του ότι ο τοκετός γίνεται προγραμματισμένα (κι έτσι υπάρχει διευκόλυνση διευθέτησης του χρόνου εργασίας τους, οι περισσότερες καισαρικές γίνονται εντός του ωραρίου των ιατρών), λόγω της επιλογής «αμυντικής ιατρικής» (για την αποφυγή δηλαδή ανεπιθύμητων επιπλοκών κατά τον τοκετό για τα οποία δεν υπάρχει πλέον επαρκής εκπαίδευση και την αποφυγή μηνύσεων κ.λπ.) λόγω της διασφάλισης αυξημένης αμοιβής, ακόμη λόγω της διασφάλισης της παρουσίας του γιατρού που παρακολούθησε την γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και λόγω της ανεπαρκούς εκπαίδευσης σε φυσιολογικό τοκετό.

Από την πλευρά των γυναικών υπάρχει η πεποίθηση μιας πιο ανώδυνης και ασφαλούς εμπειρίας, δίδεται η δυνατότητα να γεννήσουν στο νοσοκομείο που βρίσκεται ο γιατρός της επιλογής τους, ενώ υπάρχει αύξηση περιπτώσεων κυοφορίας σε μεγάλες ηλικίες και εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου κι επίσης η ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού είναι ανεπαρκής.

c9d5f0_andreasxanthosvoyli.jpg

Απάντηση του υπουργού Υγείας Αν. Ξανθού στη Βουλή, για τις καισαρικές τομές στην Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν πολιτικές παρέμβασης και προς τον επιστημονικό κόσμο και προς την κοινωνία. 

«Αποδείχθηκε ότι όπου τηρούνται οι οδηγίες και υπάρχει και εμπειρία, το ποσοστό των καισαρικών πέφτει», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και επικαλέστηκε το Μαιευτήριο Αλεξάνδρα, στο οποίο το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική είναι μειωμένο κατά 10%.

Όπως επίσης είπε, ευθύνη της Πολιτείας είναι να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου και αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών, αλλαγή κουλτούρας στους υγειονομικούς και την κοινωνία και προσέθεσε πως πλέον υπάρχει ανάγκη αιτιολόγησης (με ιατρικά κριτήρια) των αυξημένων ποσοστών γεννήσεων με καισαρική τομή. 

Εξάλλου, στις ευθύνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Επιστημονικών Εταιρειών, ο υπουργός συμπεριέλαβε την συστηματική καταγραφή των δεδομένων που αφορούν στις εγκυμοσύνες, στην συγκριτική αξιολόγηση μαιευτικών κλινικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και της ανάπτυξης μηχανισμών ελέγχου της διαφθοράς και της οικονομικής εκμετάλλευσης του ασθενή.

Ο Ανδρέας Ξανθός ενημέρωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης για το θέμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Κορίτσια εμένα δε θα με ενοχλούσαν αυτές οι αδιάκριτες ερωτήσεις αν τα θέματα της μητρότητας συζητούνταν όλα όχι μόνο ποτέ θα γίνουμε μάνες... Να μιλήσουμε ελεύθερα για όσες έγιναν μάνες και είχαν κακή γέννα, πολύ ζωηρά παιδιά, έλλειψη βοήθειας από παππουδογιαγιαδες, πόσο ριζικά αλλάζουν οι ζωές των γονέων, μπορεί εν τέλει ένα ζευγάρι να περνάει τόσο καλά μόνο του με ταξίδια, καριέρα, αναγνώριση που να μη θέλει να μείνει πίσω σε τίποτα για να έρθει ένα μωρό... Επίσης να μιλάμε για τις αλλαγές στο σώμα της γυναίκας, την επιβίωση στα διαμερίσματα κουτιά των πόλεων με μικρά παιδιά, τις παιδικές χαρές που δεν υπάρχει δέντρο,τους βρεφονηπιακους με τις άπειρες ιώσεις, τις νταντάδες που έγιναν μόδα και χρεώνουν κατ ελάχιστον 6€ την ώρα... Να μπορεί η νέα γυναίκα να μιλά για όλα, όχι απλά να περιμένουν όλοι να χαϊδεύει ευτυχισμένη μια φουσκωμένη κοιλίτσα... 
    • Καλημερα σε όλες! Ολοκληρώσαμε και τον επανέλεγχο της β επιπέδου με επιτυχία.. Τα μωρά είναι καλά, δεν κουνιομουν για να μπορεσει να ολοκληρωσει την εξεταση και γλιτωσα στο τσακ να λυποθιμήσω πάλι! Είχα πανιάσει όλη η γιατρος μου είπε να γυρίσω αμέσως αριστερα γιατι πραγματικα χανομουν! Δεν βαριεσαι, σημασια εχει που τελειωσε την εξεταση 😅 ο ένας ο μπομπιρας δεν μας εκανε την χαρη να τον δουμε 3D και είδαμε μόνο τον ένα που τον έβγαλε και μια τέλεια φωτο! τώρα, ναι, μοιάζει με ανθρωπάκι επιτέλους ❤️ αυριο παμε για την καμπύλη ζαχάρου και την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε την μηνιαία μας μέτρηση με τον γιατρό μας! όλα καλα 😇🙏
    • Συνήθως είναι οι πιο μεγάλες ηλικίες που τα ρωτάνε αυτά δεν ξέρω αν σταματάνε και ποτέ βέβαια ακόμα και 1 παιδί να έχεις και 2 (εντάξει δεν είναι βέβαια το ίδιο)  .. εμένα γύρισαν μου είπαν αντε τώρα βάλτε μπροστά για τον γιο 🤷‍♀️ επειδή έχω 2 κορίτσια… ήταν ένας τρόπος για να δει αν έχουμε σκοπό να κάνουμε και άλλο παιδί η περιέργεια βλέπεις…  Δεν καταλαβαίνουν πόσο αδιάκριτο είναι αυτό και ειδικά αν ήξερε κιόλας για την αποβολή 😕 Λες και το κάνουν επίτηδες 🤷‍♀️αλλά αυτοί άνθρωποι δεν αλλάζουν εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε και να μην μας αγγίζουν αυτά αλλά δύσκολο.. μακάρι να έρθει μια εγκυμοσύνη σύντομα για να σταματήσουν και αυτές οι καλοπροαίρετες ερωτήσεις 
    • Καλημέρα κορίτσια ελπίζω να περάσατε όμορφα το τριήμερο  Εμείς κάναμε το πάρτυ γενεθλίων των κοριτσιών το Σάββατο η μεγάλη έκλεισε τα 3, η μικρή 1 περάσαμε ωραία η μεγάλη το χάρηκε πάρα πολύ  εχτές πήγα κοινώνησε η μικρή την τρίτη φορά μετά την βάφτιση αφήσαμε και την λαμπάδας μας, πάει και αυτό .. σήμερα φεύγουν οι γονείς οπότε θα μπούμε σιγά σιγά στην ρουτίνα μας ξανά  Αυτά τα νέα μας ! 
    • @giotoulini και εγω τα ίδια είμαι πονάει η πλάτη  είτε καθιστή είτε ξαπλα  είτε όρθια.. κάθε στιγμή.. έχω αϋπνίες εδώ κ 2 μήνες.. υπομονή πάει πέρασε ο 15αυγουστος.. προχωράμε ....
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...