Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και παιχνίδια κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στα καταστήματα, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές.

Ο 'Αγιος Βασίλης ξεσκονίζει το θρυλικό έλκηθρο του για να αρχίσει τα πήγαινε-έλα στα σπίτια των ανθρώπων για άλλη μια χρονιά. 
Μήπως, όμως, φέτος θα έπρεπε να βρει κλειστές πόρτες ή μάλλον κλειστές καμινάδες.

Βρετανοί επιστήμονες, που βάλθηκαν να χαλάσουν τη μαγεία των παιδιών (και όχι μόνο), προειδοποιούν τους γονείς ότι, αναπαράγοντας το ψέμα με τον 'Αγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα, αυτό που πετυχαίνουν τελικά, είναι να χαλάνε σε βάθος χρόνου τη σχέση τους με τα παιδιά τους, καθώς το εν λόγω αθώο ψεματάκι μπορεί να κάνει τη ζημιά του, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη των μικρών στους μεγάλους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Κρίστοφερ Μπόιλ του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό ψυχιατρικής "The Lancet Psychiatry", επισημαίνουν ότι συχνά το ψέμα περί ύπαρξης 'Αγιου Βασίλη δεν είναι παρά μια ενδόμυχη επιθυμία των ίδιων των γονιών να ξαναγίνουν παιδιά, γυρνώντας σε μια προ πολλού χαμένη εποχή αθωότητας.

Παράθεση

Όμως, όπως θέτουν το ερώτημα οι ψυχολόγοι, «αν οι γονείς είναι ικανοί να ψεύδονται για κάτι τόσο ξεχωριστό και μαγικό, μπορούν μετά να τους εμπιστεύονται τα παιδιά τους ότι αποτελούν θεματοφύλακες της σοφίας και της αλήθειας;».

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι, αν το καλοσκεφτεί κανείς ως ενήλικος πλέον, η ιδέα ότι κάπου στον Βόρειο Πόλο υπάρχει μια παντογνώστρια «μυστική υπηρεσία» στην υπηρεσία του Αγίου Βασίλη, που παρακολουθεί κάθε παιδί και ξέρει αν είναι φρόνιμο ή άτακτο (ώστε να του φέρει ή όχι δώρο), είναι τελικά μάλλον τρομακτική. 

Ιδίως όταν ορισμένοι γονείς σκοπίμως εμπλέκουν τον 'Αγιο Βασίλη για να πειθαρχήσουν ή να τιμωρήσουν το παιδί τους («δεν είσαι καλό παιδί, γι'αυτό μην περιμένεις παιχνίδι από τον 'Αη Βασίλη»).

«Η ηθικότητα του να κάνουμε τα παιδιά να πιστεύουν σε τέτοιους μύθους, πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω» σύμφωνα με τον δρα Μπόιλ.

«Όλα τα παιδιά τελικά θα μάθουν ότι συστηματικά και επί χρόνια εξαπατήθηκαν και αυτό μπορεί να τα κάνει να αναρωτιούνται ποια άλλα ψέματα τους έχουν πει» τόνισε. 

Πρόσθεσε, πάντως, ότι μερικά ψεματάκια είναι χρήσιμα για τα παιδάκια, όπως π.χ. ότι το αγαπημένο ζωάκι τους που μόλις πέθανε, θα πάει σε κάποιο παράδεισο.

Γιατί όμως αυτή η ιστορία με τον 'Αγιο Βασίλη έχει επικρατήσει για τα καλά, σε τόσο μεγάλο μέρος της Γης και για τόσα χρόνια;

Κατ' αρχήν, επειδή οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη τάση να συμμορφώνονται με τις παραδόσεις, ακόμη και όταν αυτές είναι εξόφθαλμα παράλογες, απαντούν οι επιστήμονες. 

Δεύτερον, επειδή όλοι οι άνθρωποι, μικροί και (κυρίως) μεγάλοι, θέλουν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. 
Τι καλύτερο από μια γλυκιά αυταπάτη;

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Καλημέρα...αααα κατάλαβα! Αυτές τις αντιπηκτικες μου είπε η γιατρός να τις πάρω κ εγώ μόλις δούμε θετικό τέστ!!!
    • @Sotiria_94 καλα αποτέλεσματα κορίτσι μου! Μεγάλο ταξίδι με το μπεμπακο.  Εμεις καλα είμαστε. Τα πρωινά τα πάμε τέλεια, τα απογεύματα γκρινια. Άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο. Χθες ας πούμε με τεντωσε. Μεχρι τις 11 π κοιμηθηκε πολύ γκρινια κ κλαμα. Τουλ κοιμάται σχετικα καλα τ βραδυ κ εδω κ 2 μερες μεγαλωσε τ 1ο υπνο της. Χθες εκανε ενα ωραίο 6ωρο, τωρα ενα 4ωρο. Συνήθως στο διωρο ξυπνούσε. Ωρες ωρες νομίζω ότι περνανε οι μέρες νερο κ βλέπω κάθε μερα ενα αλλο μωρο, ωρες ωρες μ φαίνεται βουνό τ διαστημα μέχρι να ξεπεταχτει. @ΜαρίαΔημήτρης θυμησε μου π ειναι τ πεθερικα. Μακαρι να τα καταφερετε κ να πατε.
    • Καλησπερα κοριτσι μου! Δεν επηρεζεται η ΑΜΗ απο αυτη τη διαδικασια... σε καθε κυκλο μας υπαρχει το ενα ωαριο που επικρατει κ πολλα αλλα ακομα που απλα δεν αναπτυσσονται αλλα χανονται με την περιοδο μας..με την διεγερση λοιπον και τα φαρμακα που παιρνεις προσπαθεις να εκμεταλλευτεις και τα αλλα ωαρια αυτου του κυκλου που υπο αλλες συνθηκες πανε χαμενα..ειναι οι καταβολες αν εχεις ακουσει...στην αρχη του κυκλου υπερηχογραφικα ο γιατρος μπορει να εχει μια εκτίμηση των ωαρίων που μπορεις να μαζέψεις..μπορεις να πας σε 2-3 κυκλους να κανεις παρακολουθηση να δεις αν εχεις διακυμανσεις κ περιπου ποσες καταβολες βλεπει ο γιατρος.. Για το κομματι της διέγερσης δεν σου καλυπτει κατι το κρατος αρα πρεπει να πληρωσεις μονη σου τα φαρμακα..αρα υπολογισε το κεντρο, ο γιατρος, τα φαρμακα και η καταψυξη πως θα σου κοστισουν τουλαχιστον 3.000 Σου ευχομαι καλη επιτυχια σε ο,τι αποφαση και να παρεις! Κοιτα μπροστα και συνέχισε την ζωη σου
    • Μπράβο σου! Εσύ δε κάνεις βήματα απλά... κάνεις άλματα!! Πολύ ωραία ξεκινάς τη μερα σου περιποιησε το εαυτό σου κ κάνεις τη βόλτα σου. Είναι λογικό να πέφτεις αλλά κάθε μέρα λίγο λίγο θα γίνεται πιο υποφερτό.  Κατάψυξη ωαρίων είναι μια πολύ καλή σκέψη.  Εγώ είμαι από εξωσωματική οπότε αν θες γιατρό μπορώ να σου προτείνω όπως κ τα υπόλοιπα κορίτσια φυσικά κ εσύ αποφασίζεις.  Αλήθεια είσαι σε πολύ καλό δρόμο..μόνο στο τσιγάρο μου τα χάλασες..βρε αντε πέταξε δεν το έχεις ανάγκη .  🩷🩷🩷
    • Εμενα εκανε μια φιλη μου ουσιαστικα ειναι σαν να κανεις εξωσωματικη αλλα μονο το πρωτο κομματι της διεγερσης και της ωοληψιας. Πηρε καποια φαρμακα εκανε καποιες ενεσεις δηλαδη και μετα εκανε ωοληψια. Αν αποφασισει καποια στιγμη να κανει παιδακι θα τα αποψυξει και γινεται η γονιμοποιηση με το σπερμα του αντρα. Εννοειται πως και γυναικες μεγαλυτερες ανω των 40 ετων μπορουν να εχουν φυσικη συλληψη. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...