Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Το 90% των δηλητηριάσεων στα παιδιά σημειώνονται μέσα στο σπίτι με το 81% του συνολικού αριθμού δηλητηριάσεων που παρατηρούνται σε παιδιά, να συμβαίνουν σε ηλικίες κάτω των 5 ετών.

Οι δηλητηριάσεις αποτελούν την πιο συχνή μορφή ατυχημάτων στα παιδιά. Ωστόσο, στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι είναι σπάνια θανατηφόρες στις μικρές ηλικίες.

Σε περίπτωση δηλητηρίασης καλούμε το Κέντρο Δηλητηριάσεων 210-7793777 ή μεταφέρουμε το παιδί στο νοσοκομείο.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ειδικευμένη στη διοίκηση μονάδων υγείας νοσηλεύτρια της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Παίδων του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, Εμμανουέλα Αγγελή, με αφορμή ανακοίνωσή της με θέμα "φαρμακευτική δηλητηρίαση Παίδων - Προσέλευση σε ΤΕΠ - Τρόπος αντιμετώπισης - Νομικές προεκτάσεις", στη 2η ημερίδα Επιστημονική Νοσηλευτική Ημερίδα "Νοσηλευτικοί Ορίζοντες", του νοσοκομείου Γρεβενών.

«Δηλητήριο είναι κάθε ουσία η οποία όταν μπει στον οργανισμό, σε αρκετή ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ή προσωρινή βλάβη. Μπορεί να είναι: κάποια ουσία που πήραμε από το φυσικό περιβάλλον (πχ. τρώγοντας μανιτάρια) ή κάποια τεχνητή ουσία (πχ. καθαριστικά σπιτιών, σιρόπια κ.α).

Ο συχνότερος τρόπος δηλητηρίασης είναι η κατάποση από το στόμα, ενώ σπάνια γίνεται εισπνοή από το αναπνευστικό σύστημα ή απορρόφηση από το δέρμα.

Σχεδόν το σύνολο των δηλητηριάσεων στην παιδική ηλικία (90%) συμβαίνει μέσα στο σπίτι.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία του 2013 από το Κέντρο Δηλητηριάσεων οι δηλητηριάσεις που αφορούν παιδιά, ηλικίας 0-14 ετών, καταλαμβάνουν το 52,2% του συνόλου των δηλητηριάσεων.

  • Στη βρεφική ηλικία (0-1 έτους) είναι 3,4% επί των παιδικών δηλητηριάσεων.
  • Πιο επικίνδυνες ηλικίες είναι μεταξύ 1-5 ετών όπου συμβαίνει το 81% των δηλητηριάσεων της παιδικής ηλικίας.
  • Στην ηλικία 5 - 10 ετών η συχνότητα είναι 11,9%, ενώ σαφής μείωση παρατηρείται στις ηλικίες 10 - 14 ετών (3,7%)", εξηγεί η κ. Αγγελή.

Σύμφωνα με δεδομένα του Κέντρου Δηλητηριάσεων σε όλες τις ομάδες ηλικιών διαπιστώνεται ότι υπερτερούν σαφώς οι δηλητηριάσεις από φάρμακα.

Στις ηλικίες 1 - 5 ετών υπερτερούν αθροιστικά διάφορα χημικά προϊόντα που βρίσκονται στο σπίτι (είδη οικιακής χρήσης, διάφορες χημικές ουσίες , καλλυντικά) για τα οποία πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα σωστής φύλαξης.

Δηλητηριάσεις από περιέργεια

Αναφερόμενη στους λόγους των δηλητηριάσεων στην παιδική ηλικία, η κ. Αγγελή επισημαίνει ότι τα παιδιά είναι περίεργα και εξερευνούν τον κόσμο με όλες τους τις αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γεύσης. "Ως εκ τούτου, το σπίτι και ο περιβάλλων χώρος μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μέρος για ακούσια δηλητηρίαση" τονίζει.

Τα μοτίβα της δηλητηρίασης αλλάζουν ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα τον τύπο της έκθεσης τη φύση και τη δόση του δηλητηρίου.

«Με βάση τα στατιστικά στοιχεία στην Αμερική, η αυτο - έκθεση των παιδιών ευθύνεται για το 95% των φαρμακευτικών δηλητηριάσεων. Συχνότερες αιτίες είναι η υπερβολική ζωηράδα των παιδιών, η έντονη περιέργεια τους, η μεγάλη επιθυμία να βάλουν στο στόμα τους διάφορα πράγματα τόσο για να εξακριβώσουν τη φύση τους, όσο και για να ευχαριστηθούν γενικά», αναφέρει η κ. Αγγελή.

Παράλληλα, σημειώνει, ότι το είδος και ο τρόπος με το οποίο δηλητηριάζονται τα παιδιά έχει σχέση:

  1. με το εθνικό και βιοτικό επίπεδο: (40% των δηλητηριάσεων στις υποανάπτυκτες χώρες οφείλονται στο φωτιστικό και θερμαντικό πετρέλαιο).
  2. τις καθημερινές συνήθειες του λαού: (χώρες που χρησιμοποιείται το γκάζι: δηλητηριάσεις με μονοξείδιο του άνθρακα).
  3. τη σύνθεση του πληθυσμού: (παιδιά αγροτικών περιοχών δηλητηριάζονται ευκολότερα με φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα.)
  4. το ρεύμα της σύγχρονης συνταγογραφίας: (ηρεμιστικά, αντιβιοτικά και αντιπυρετικά  βρίσκονται πρώτα από σειράς συχνότητας στις φαρμακευτικές δηλητηριάσεις. Συγκεκριμένα τα: αναλγητικά (10%), καθαριστικά ή απολυμαντικά σκευάσματα (9,5%), καλλυντικά προϊόντα (9%) ξένα σώματα (5%), φυτά (4,7%), κατασταλτικά υπναγωγά φάρμακα (4,4%), αντιβηχικά σιρόπια (4,3%)

Ενδείξεις δηλητηρίασης

Ενδείξεις ότι το παιδί έχει δηλητηριαστεί, όπως αναφέρει η κ Αγγελή είναι: "η "σύλληψή" του επ' αυτοφώρω, η απώλεια φαρμάκων, η αποκάλυψη από το ίδιο το παιδί, η εμφάνιση συμπτωμάτων όπως: ανησυχία, διαταραχές συνείδησης, παραισθήσεις, σπασμοί, αιμορραγίες, εμετοί, διάρροιες δερματικές αλλοιώσεις".

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δηλητηρίασης

Για να αντιμετωπίσουμε τη δηλητηρίαση το βασικό είναι η παροχή πρώτων βοηθειών με σκοπό τη διατήρηση των ζωτικών του λειτουργιών, της αναπνοής και της κυκλοφορίας και η όσο το δυνατόν ταχύτερη εξουδετέρωση, ή απομάκρυνση του δηλητηρίου από τον οργανισμό. Καλούμε το Κέντρο Δηλητηριάσεων (210-7793777) ή μεταφέρουμε το παιδί στο νοσοκομείο. Διευκρινίζουμε το είδος του φαρμάκου και την ποσότητα. Εάν η ουσία είναι καυστικής προέλευσης η οδηγία από το Κέντρου Δηλητηριάσεων είναι όχι στην πλύση στομάχου.

«Οι δηλητηριάσεις αποτελούν το 10% των επειγόντων ιατρικών περιστατικών παγκοσμίως. Πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς καθυστέρηση στον χώρο του νοσοκομείου, ανεξάρτητα από την παρουσία ή όχι συμπτωμάτων. Η υποστηρικτική αγωγή αποτελεί το κλειδί στην αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων.

Σε ειδικές περιπτώσεις, απαιτείται η χορήγηση αντιδότου. Οι ασθενείς με επηρεασμένο επίπεδο επικοινωνίας πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, με χορήγηση οξυγόνου, γλυκόζης, θειαμίνης και ναλοξόνης», αναφέρει η κ. Αγγελή.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Κορίτσια μου διάβασα τα νέα σας και βλέπω ότι είστε μια χαρά όλες και τα νινακια σας το ίδιο! @Xrisa95 όλα θα πάνε μια χαρά κορίτσι μου! Βλέπω ότι έχετε πλάνο και καλούς γιατρούς δίπλα σας!  Εμείς κορίτσια είμαστε καλά! Έχουμε πολύ καλή ανάπτυξη στο ύψος! Στο βάρος το ίδιο αλλά σε φυσιολογικά πλαίσια! Το παιδί συνεχίζει να κοιμάται πολύ καλά την νύχτα αλλά μου βγάζει την πίστη την ημέρα μιας και δεν του αρέσει ο ύπνος 🤣 μάτι γαρίδα και θέλει όλη μέρα να του μιλάω!! Σε 10 μέρες θα γίνουμε 2 μηνών! Ακόμα δεν το πιστεύω! Τον θηλασμό τον σταμάτησα εδώ και αρκετό καιρό και δίνω μόνο ξενο πλέον και είμαστε και οι δύο χαρούμενοι! Οι κολικοί μας σταμάτησαν εντελώς με ένα φανταστικό σκεύασμα που μου έστειλε η φίλη μου από Γερμανία (sab Simplex) και έτσι μαγικά εξαφανίστηκαν! Χρειάζονται 2-3 μέρες για να δράσουν οι σταγόνες αλλά στο μωράκι μου έκανε θαύματα! Κατά τα άλλα μεγαλώνουμε γελάμε λέμε αγκου ξέρετε τα κλασικά που κάνουν τα μωρά και μας παίρνουν τα μυαλά 🥰♥️♥️
    • Καλησπέρα Ιωάννα μου!! Είμαστε πολύ καλά!! Ο μικρός όλο κ βελτιώνεται στο κάθισμα. Τον βάζω στο πάτωμα να καθήσει κ στέκεται όλο κ περισσότερο σε χρόνο χωρίς να πέφτει κ παίζει τέλεια!! Το βράδυ μου κοιμάται 11ωρο σερί κ το μεσημέρι έχω καταφέρει να μην κοιμάται στην αγκαλιά μου, αλλά στο κρεβάτι δίπλα μου να μου κρατάει το δάχτυλο 🤣. Πλέον ο ύπνος του είναι 3 μισάωρο τη μέρα. Το πρώτο με τη μαμά μου το πρωί, το δεύτερο με εμένα το μεσημέρι κ το τρίτο το απόγευμα με την πεθερά μου. Για τα δοντακια που λες πονάνε μέχρι να σκίσει το δόντι το ούλο, μετά ηρεμούν! Είναι θέμα κάποιων ημερών!! Τον παιδίατρο που ρώτησα εγώ για το τι μπορώ να βάλω στα δόντια του μου είπε από τζελ τίποτα, παρά μόνο λίγο ντεπον για να ηρεμήσει αν βλέπω ότι υποφέρει. Επίσης, λόγω των ούλων που είναι πρησμένα το ζεστό το φαγητό τον ερεθίζει κ κλαίει, οπότε του το κρυώνω και το δίνω και το τρώει μια χαρά! Πάντως για τον ύπνο είναι δύσκολο να μην κοιμάσαι κι εσύ. Μετά σέρνεσαι όλη μέρα. Πιπίλα σου παίρνει;; Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που σου κοιμάται τόσο λίγο το βράδυ και σου ξυπνάει. Τουλάχιστον να σου κοιμόταν ένα 3ωρο σερί. Η φίλη μου που θηλάζει κι αυτή αποκλειστικά ο μπέμπης της επίσης κοιμάται στο στήθος και είναι από τα δικά μας ένα μήνα μικρότερος κοιμάται όλο το βράδυ σαν τον δικό μου μόνο με θηλασμό. Σου είπε πως μπορείς να το αλλάξεις;;
    • Κι εγω ψιλοπεθανα απ τον πονο αλλα καποιες κοπελες οντως δεν πονανε! 
    • Κορίτσι μου να σου ζήσει το μωράκι!  Επειδή είναι μεταχειρισμένο ίσως χρειάζεται να αλλαχτούν κάποια ανταλλακτικά.   Επίσης έχει σημασία το μέγεθος χοανης!  Τέλος να ξέρεις ότι τα οικιακά θήλαστρο (ακόμα και τα καλά τυπου medela) έχουν κάποια διάρκεια ζωής. Επειδή το μοτερακι που έχουν κάποια στιγμή εξασθενει..Αν δηλαδή η προηγούμενη ιδιοκτήτρια έκανε συχνές αντλήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί πλέον αυτά τα θηλαστρα να είναι "αδυναμα". Αν έχεις κάποιο κατάστημα medela κοντά μπορείς να πας για να σε κατατοπισουν και να δουν το θήλαστρο αν είναι εντάξει.  Πάντως για να θηλάζεις αποκλειστικά και να έχεις ένα μωρό που μεγαλώνει κανονικά εννοείται δεν είναι αυτή η παραγωγή σου αν αυτό σε αγχώνει!   
    • @Sotiria_94 εγω παλι σκέφτομαι εκεί αρχές Μαΐου να πάω να κάνω χέρια πόδια νυχια, μη σ πω κ μια βαφή τ μαλλι να είμαι έτοιμη. Να μην τ σκέφτομαι μετά. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...