Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Περίπου ένα στα 20 παιδιά εκδηλώνει αλλεργία σε κάποια τροφή (αυγά, γάλα, ξηροί καρποί, σιτάρι κ.α.) και ο αριθμός τους εμφανίζει αυξητική τάση κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα μωρά που ήδη από τον τέταρτο μήνα της ζωής τους τρέφονται με αυγά και φιστίκια, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων απέναντι σε αυτές τις τροφές αργότερα, σύμφωνα, με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μπόιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), μελέτησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 146 έρευνες πάνω στις αλλεργιογόνες τροφές. Οι μελέτες αφορούσαν συνολικά πάνω από 200.000 παιδιά.

Διαπιστώθηκε ότι τα μωρά τεσσάρων έως έξι μηνών που τρώνε αυγά, έχουν κατά 40% μειωμένο κίνδυνο αλλεργίας στα αυγά, σε σχέση με τα παιδιά που αρχίζουν να τρώνε αυγά αργότερα στη ζωή τους.

Όταν τα παιδιά τρώνε φιστίκια στην ηλικία των τεσσάρων έως 11 μηνών, έχουν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο αλλεργίας, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που έφαγαν φιστίκια με καθυστέρηση.

Αντίθετα, η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι μειώνεται ο κίνδυνος αλλεργίας αν τα μωρά τρώνε γάλα, ψάρι (ή άλλα θαλασσινά), αμύγδαλα και σιτάρι.

Περίπου ένα στα 20 παιδιά εκδηλώνει αλλεργία σε κάποια τροφή (αυγά, γάλα, ξηροί καρποί, σιτάρι κ.α.) και ο αριθμός τους εμφανίζει αυξητική τάση κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα αυγά και τα φιστίκια είναι οι δύο συχνότερες αλλεργιογόνες τροφές για τα παιδιά, με ποσοστά περίπου 5,5% και 2,5% αντίστοιχα στο σύνολο των παιδιών. Μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν συμβούλευαν τους γονείς να δίνουν αυτές τις τροφές στα μωρά, προτού αυτά γίνουν δύο ή τριών ετών, αλλά στο μέλλον αυτές οι οδηγίες μπορεί να αναθεωρηθούν.

Η νέα έρευνα επισημαίνει πως, παρά την μείωση του κινδύνου αλλεργίας, δεν εξέτασε το ζήτημα της ασφάλειας, δηλαδή πόσα μωρά εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας της πρόωρης κατανάλωσης αλλεργιογόνων τροφών. Επίσης δεν κατέληξε σε συμπέρασμα για το πόσα αυγά ή φιστίκια είναι η ιδανική ποσότητα για να δίνει κανείς σε ένα παιδί από νωρίς, ούτε πόσο συχνά, ώστε να αποφύγει τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Ο Μπόιλ προειδοποίησε επίσης ότι ένα μωρό δεν πρέπει να τρώει πρόωρα κάποια αλλεργιογόνο τροφή, αν έχει ήδη εκδηλώσει αλλεργία ή αν έχει άλλη αλλεργική αντίδραση όπως έκζεμα. Ακόμη, τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνονται ολόκληροι οι ξηροί καρποί στα μικρά παιδιά λόγω του κινδύνου πνιγμού, αλλά θα πρέπει να αλέθονται.

Βασική συγγραφέας της μελέτης ήταν η κυπριακής καταγωγής επιδημιολόγος Δέσπω Ιεροδιακόνου, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (2007).

Πηγή: skai.gr

 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Χρόνια μας πολλά!! Κι εγώ με τον ύπνο απλά προσπαθώ να το αποδεχτώ, είναι πιο εύκολο 😅 απλά με αγχώνει λίγο γιατί θα ξεκινήσω δουλειά το σεμπτεμβριο... για την ώρα τα κουτσοβολευω  Ε αφού πάει ο μεγάλος και του αρέσει τότε είναι δοκιμασμένο!  Καλά είναι ο μεγαλος; με το αδερφάκι του πως τα πάνε τώρα που μεγαλώνει; 
    • Καλημέρα. Εγώ στη θέση σου θα έκανα επανάληψη την tsh τρεις μήνες μετά την προηγούμενη μέτρηση και αν έβγαινε πάλι πάνω από 3, θα πήγαινα σε δεύτερο ενδοκρινολόγο. Δεν ξέρω πραγματικά πόσο επηρεάζει τη σύλληψη - κι εγώ κάτω από 2 ξέρω, ιδανικά -  το σίγουρο είναι ότι όσο πιο ανεβασμένη είναι η tsh τόσο ο θυρεοειδής κουράζεται να αντεπεξελθει στις απαιτήσεις του οργανισμού. Επίσης, δεν γνωρίζω αν επηρεάζει/ - εται από ΣΠΩ. Εγώ παίρνω χαπάκι θυρεοειδούς από τότε που βρήκα την tsh στο 5. Ξεκίνησα με μικρή δοσολογία, αλλά στην επανάληψη, όταν είδε ότι έπεσε στο 3,5 κάπου, μου την αύξησε. Γιατί είπε ότι με χάπι θα έπρεπε να πέσει κι άλλο. Και με αυτή την τιμή πήγα αργότερα στην εγκυμοσύνη.  Για το σπέρμα, εννοείται δείτε τις τιμές σας πρώτα. Εύχομαι να μην υπάρχει κάτι σε αυτόν τον παράγοντα. Πάντως και η χαμηλή κινητικότητα και η μορφολογία αντιμετωπίζονται. Οι βιταμίνες φέρνουν αποτέλεσμα στον άντρα, όχι θεαματικό, αλλά πάντως βελτιώνουν την εικόνα. Και η εξωσωματική παρακάμπτει το πρόβλημα, γιατί επιλέγουν δυνατό σπερματοζωάριο για την γονιμοποίηση. Έχω κοντινά μου ζευγάρια με σοβαρό πρόβλημα στον ανδρικό παράγοντα που έχουν αποκτήσει δίδυμα με την πρώτη προσπάθεια. Μην απογοητεύεσαι.  Η προλακτίνη όντως, είναι μια κυμαινόμενη ορμόνη. Και με άγχος σχετίζεται και με την ώρα που θα πας να κάνεις την εξέταση... Σε μένα είχε δείξει πάνω απ' το όριο η πολύ πρωινή και 15 η απογευματινή, που την επανέλαβα 2 μέρες μετά!!   
    • @Kateriniooναι.ιδανικα θελω λίγο χρονο ακόμα χαχα. Απο την αλλη ετσι με αγχωνει αυτη η αβεβαιότητα. Αντε να δουμε λιγο μας εμεινε. @Sotiria_94 σίγουρα οταν πατε στο σπίτι σας θα είστε πολύ καλύτερα. Οπως λενε σαν τ σπίτι σου δ έχει. Πολύ καλα έκανες κ πηρες μαια και μακαρι να σ πανε ολα όπως τ θέλεις. Ακομα κ μεικτή να κάνεις μια χαρα θα ειναι. Βρε κούκλα μου εφαγες ρνα τεράστιο ζορι σε όλη την εγκυμοσύνη, βίωσες εναν δύσκολο τοκετο κ θα ρθω εγω η η καθεμια να σ πει γτ δ θηλάζεις? Έχεις κάνει τόσα για τ μωρακι σου πριν καν να γεννηθει. Πολύ πιο σημαντικά. Δ υποβαθμίζω τ θηλασμο προς θεού, 2 παιδια τ θήλαζα αποκλειστικά μέχρι 8 μηνων όπου από μόνη μ αποφασισα να αποθηλασω. Αλλα σίγουρα η αγάπη της μαμάς δ ξεκινα κ δ τελειώνει με τ θηλασμο. 
    • καλημέρα κορίτσια!! σχετικά με τη nipt, εγώ ειμαι στα 37 δεύτερο μωράκι, όπως τα είπε η @Diwni, ο γιατρός μας είπε οτι αν βγουν καλα τα αποτελέσματα της αυχενικής, (βγήκαν ευτυχώς ολα καλά 😊) οτι λογω ηλικίας κάνουμε και ενα nipt για επιβεβαίωση,  αν δεν έβγαιναν καλά θα πηγαίναμε κατευθείαν σε αμνιο ή τροφοβλαστη.. αυτή είναι η λογική... εγω νομίζω θα το κάνω, πιο πολύ έχω προβληματιστει αν θα πρέπει να κάνω το απλό ( μόνο για τα 3 πιο συνηθισμένα σύνδρομα) η το πιο extended  που πιάνει και άλλα πιο σπάνια... ο προβληματισμός μου είναι ότι έχω ακούσει γενικά ότι για αυτά έχουν μεγαλύτερο ποσοστό να βγουν false positives τα αποτελέσματα... οποτε μετά μπαίνεις σε μια διαδικασία με αμνιο που ίσως τελικά να είναι περιττή... @Eir_maέχετε συζητήσει εσείς καθόλου, αν τελικά το κάνετε,  πιο nipt θα κάνετε?
    • @Eir_ma ναι εσύ έχεις δύο μωρακια αλλο τ ρισκο. Εμενα ενώ βγηκε τέλεια η αυχενικη ταρακουνηθηκα πολύ με την papp a. Διαβασα ότι δ ειναι τόσο αξιόπιστη και στο εξωτερικό δ την κανοην καν. Παρόλα αυτά μας γέμισε αμφιβολίες κ αγχη. Την λήψη την έκανα 14η βδομάδα κ ειχα τρομερο άγχος. Την έκανα στη Θεσσαλονίκη σε γιατρο π θεωρω τοπ. Παρόλα αυτά από αυτά π ειχα διαβάσει έτρεμα από τ φοβο μου. Όταν πήγαμε από τ αγχοε μ έκανα συσπασεις κ με έδιωξε να πάω να περπατήσω λιγι κ να ξανά πάω. Τελικά σαν διαδικασία ήταν πολύ απλή. Σου εξηγούν τ πάντα, εμενα με είχε να βλέπω την οθόνη στον υπερηχο. Μ λέει εσύ εδω θα κοιτάς να βλεπεις ότι δ πλησιάζουμε καν τ μωρο. Δ μ έκανα τοπική αναισθησία, γίνεται χαμηλα στην κοιλιά, νιωθεις ένα τσιμπημα κ στιγμιαία μια πιεση, διαρκεί μισο λεπτο, σηκώνεσαι κ φευγεις απ ευθείας. Μ είπε τωρα φευγεις, περπατάς χαλαρα, δ θελει πληρη ακινησία αλλά.ουτε βαριές δουλειες, 2 μερες ξεκουραση κ μετα ολα κανονικα. Εγω τοσο χεσμενη π ήμουν γυρισαμε σπίτι ξαπλωσα κ δ ξανά σηκωθηκα μέχρι την επόμενη μερα. Π έμεινα μεν σπίτι αλλά χαλαρα. Ήρθε μια φίλη μ ηπιαμε καφε, γυρισαν τ παιδια Από τα σχολείο τα τακτοποιησα κανονικα. Εμεινα 2 μερςς σπίτι ενω μ ειπε ότι μπορούσα να βγω να περπατήσω. Επέλεξα ξεκούραση. Αλλα στο σπίτι κινουμουν κανονικα. 650 ευρώ κόστισε. Τρίτη απόγευμα την έκανα, Τετάρτη βράδυ μας.πηραν τηλέφωνο ότι τα 3 βασικα σύνδρομα ειναι αρνητικά κ οτι ειναι κοριτσάκι.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...