Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Το σώμα χρειάζεται το λίπος για να λειτουργήσει σωστά, για την απορρόφηση των βιταμινών, για να έχει ενέργεια, για την προστασία των εσωτερικών οργάνων και για να μπορούν οι ορμόνες να βρίσκονται σε ισορροπία.

Είναι βέβαια γεγονός ότι δεν είναι όλα τα λίπη ίδια. Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, τα οποία βρίσκονται μεταξύ άλλων στα επεξεργασμένα τρόφιμα, στο κρέας και στα γαλακτοκομικά, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κακής χοληστερόλης, ενώ αντιθέτως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη ρύθμιση της ινσουλίνης και στην προστασία της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καλής χοληστερόλης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τέλος Αυγούστου στην επιθεώρηση JAMA Ophthalmology, οι άντρες που βρίσκονται στη μέση και την τρίτη ηλικία και οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, εάν καταναλώνουν 500 mg ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανά ημέρα (ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα) κινδυνεύουν κατά 48% λιγότερο να χάσουν την όρασή τους εξαιτίας του διαβήτη.

Παρακάτω θα δείτε έξι τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά που πρέπει να περιλαμβάνει το διατροφολόγιό σας.

1. Ωμό ελαιόλαδο

Βάλτε το ελαιόλαδο στη ζωή σας. Προτιμήστε να το καταναλώνεται ωμό, στις σαλάτες και στις σάλτσες σας. Μία κουταλιά της σούπας την ημέρα είναι αρκετή για να σας δώσει 10 γραμμάρια μονοκόρεστων λιπαρών. Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο και φτιάξτε τις δικές σάλτσες για σαλάτες με λάδι ελιάς, ξύδι ή λεμόνι. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο και στα φαγητά και στα γλυκά σας.

2. Φιστίκια Αιγίνης

Σε ποιον δεν αρέσει να τρώει φιστίκια Αιγίνης; Οι νόστιμοι αυτοί ξηροί καρποί είναι μια καλή επιλογή καθώς το 90% των λιπαρών τους ανήκουν στα υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, ενώ αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας. Χρησιμοποιήστε τα φιστίκια ωμά, χωρίς αλάτι για να πανάρετε κρέατα και ψάρια ή συνοδέψτε το γιαούρτι σας και τα δημητριακά σας.

3. Σπόροι κολοκύθας

Ο ταπεινός πασατέμπος δεν πρέπει να μας συνοδεύει μόνο στα θερινά σινεμά ή στις ρομαντικές βόλτες στο πάρκο. Μπορεί να θυμίζει άλλες εποχές, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι σπόροι της κολοκύθας είναι μια πλούσια πηγή από καλά λιπαρά. Επίσης, οι σπόροι αυτοί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ωμέγα -6 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Βάλτε τους ωμούς κολοκυθόσπορους στις σαλάτες σας, στο γιαούρτι σας ή τα δημητριακά σας.

4. Λιπαρά ψάρια

Η αμερικανική ιατρική κοινότητα συνιστά την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός τουλάχιστον, δύο φορές την εβδομάδα. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.

Αν δεν σας αρέσει ο σολομός ο κατάλογος των λιπαρών ψαριών είναι μακρύς. Επιλέξτε τόνο, πέστροφα, σκουμπρί, κολιό ή σαρδέλες. Μαγειρέψτε τα στον ατμό ή ψήστε τα σε χαμηλή φωτιά, απολαύστε τα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

5. Λιναρόσπορος

Μπορεί ο λιναρόσπορος να είναι μικροσκοπικός, είναι όμως θαυματουργός, καθώς το α-λινολενικό οξύ (ALA) που περιέχει είναι από τα πλέον ισχυρά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης, που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε α-λινολενικό οξύ. Πασπαλίστε με λιναρόσπορο τις σαλάτες σας και τα δημητριακά σας. Βάλτε τον στα σάντουιτς και τα τοστ σας. Αντικαταστήστε με λιναρόσπορο τα αυγά σε κουλουράκια ή κέικ. Βάλτε λιναρόσπορο ακόμα και στα μπιφτέκια σας.

6. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και περιέχει 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Καταναλώστε άφοβα αβοκάντο στις σαλάτες, τα σάντουιτς, τις σάλτσες, ως αλοιφή για ψωμί ή στα smoothies σας.

Πηγή: onmed


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Καλησπερα! Καθε τρεις μηνες ανανεωνεται το σπερμα αλλα οι βιταμινες δυστυχως δεν κανουν θαυματα! Δηλαδη καποιος με σοβαρό θέμα παιρνοντας βιταμινες για 3 μηνες δε θα φτασει ξαφνικα να εχει τιμες στα φυσιολογικα ορια απλα θα εχει μια μικρη βελτιωση..δηλαδη τωρα αν αντι για 15 εκατομμύρια ανα ml που ειναι το φυσιολογικο εχει 13 η 14 εκατομμύρια πιθανοτατα να φτασει τα 15 με βιταμίνες! Αλλα αν εχει πχ 5 εκατομμύρια δε θα φτασει με βιταμινες τα 15 σε 3 μηνες (και μαλλον δε θα το φτασει ποτε οσες βιταμινες και να παρει)! Μονο αν οφείλεται σε μικρόβιο μπορει να δεις θεαματική αλλαγη με την καταλληλη θεραπεία.. οπως κ σε εμας, αν εχουμε θεμα ποιοτητας ωαριων οσες βιταμινες και να παρουμε δε θα δουμε θεαματική διαφορα.. και εμας οταν ακομα ψαχνόμασταν μας ειχαν πει μακαρι να ειναι το θεμα στο σπερμα..αλλα εννοουσαν πως αν χρειαστει να παμε με εξωσωματικη οτι ο ανδρικος παραγοντας αντιμετωπιζεται πιο ευκολα γτ εκει δε θελουν εκατομμύρια σπερμαροζωαρια, θελουν τοσα οσα και τα ωαρια..
    • Καλησπέρα! Κ εγω την εχω κανει στις 2 παλινδρομες την ενεση γτ εχω αρνητικο ρεζους ενω ο συζυγος θετικό. Στην δευτερη η γιατρος μ ειχε πει πως δε χρειαζεται γτ δεν ειχα αιμοραγια κ ημουν σε μικρη βδομαδα αν κ εκανα αποξεση. Ωστοσο ειδε πως ολο αυτο με αγχωσε και την καναμε..αυτος ειναι ο λογος που στο ιστορικό μας στην αρχη της εγκυμοσύνη μας ζητανε την ομαδα αιματος μας..θυμάμαι οτι αφου ειπα πως εχω αρνητικο τοτε ρωτησε το συζυγο για το δικο του ρεζους και το σημειωσε..κ ετσι στην πρωτη αποβολη μονη της μ ειπε πως πρέπει να κανουμε την ενεση. Ολο αυτο αφορα μονο μωρακια απο μητερες με ρεζους αρνητικο και πατερα με ρεζους θετικο.
    • @Katerinioo καλα ειμαι κορίτσι μου. Περιεργη φαση γενικα. Απο τη μια ανυπομονώ να γεννησω απο την αλλη αμα εχω τίποτα ψιλο συσπάσεις αγχώνομαι. Κατα τ άλλα καλα εομαι. Προσπαθώ να ειμαι ηρεμη γενικα. Έκανα κ τη βαλίτσα μου, μένουν ψιλο πράγματα της τελευταίας στιγμής. Για να δούμε.ποτε θα μας κάνουν την τιμή τ μωρακια μας!
    • Κορίτσια τι κάνετε; Πως είστε; @Diwni πως είστε; Εμείς σήμερα βγήκαμε βόλτα και περπάτησα αρκετά. Είχα αρκετό κουράγιο σε σχέση με άλλες μέρες. Αντε να πάρουμε σιγά σιγά σειρά μετά τις γιορτές 38 εβδομάδες!!!    Πως είστε όσες γεννήσατε;;; Βλέπω όλες πάτε πολύ καλά ✌🏻✌🏻✌🏻
    • @Eir_ma καλησπέρα κορίτσι μου. Με το καλό τα.μωρακια σου. Εγω ειμαι 37 κ εγκυος στο 3ο μου. Όταν ήταν να κανω αυχενικη ρώτησα τ γιατρό να κανω ταυτόχρονα με την νιπτ σαν μια έξτρα κάλυψη λογο ηλικιας κ μονο. Μ είχε πει δ χρειάζεται κ οτι θα δούμε πρώτα την αυχενικη. Κανω π λες αυχενικη, ο υπερηχος άψογος μ λεει εκεί ο γιατρός π την έκανα έχεις κλινική εικόνα 26χρονης. Περιμένουμε την papp a και θα σ στείλω τ ποσοστά. Βγαίνει η papp a χαλια κ μ ανεβαζει τ ποσοστό για συνδρομο 1 προς 600. Αποφασίσαμε να κάνουμε λήψη τροφοβλαστης για να έχουμε την κεφαλι μας ησυχο 100%. Επισης ήταν άμεση την έκανα τη μία μερα κ την επομενη ειχα τ αποτελέσματα. Σε μια παθολογικά κακη αυχενικη από τ υπερηχο κ μονο σ προτείνουν άμεσα λήψη τροφοβλαστης. Σε περίπτωση που αυχενικη κ papp a βγουν καλες προτείνουν την νιπτ σε περιπτώσεις που η μαμά ειναι πάνω από 35. Συνιστάται δεν επιβάλλεται. Σε μένα π ο υπερηχος ήταν άψογος κ η papp a κακη υπήρξε πολύ σκέψη. Η νιπτ δ δείχνει 100%, αφήνει ενα περιθώριο λάθους, κ αν βγει κακη και αυτή παλι κάνεις αμνιο συν του ότι το μωράκι θα ειναι 15 μερες μεγαλύτερο οπότε κ η απόφαση πιο δύσκολη. Αν γύρναγα τ χρονο πισω θα έκανα νιπτ ταυτόχρονα με την αυχενικη σαν έξτρα κάλυψη κ δ θα εμπαινα στη διαδικασία τροφοβλαστης. Φυσικά ούτε μετανιώνω π έκανα τροφοβλαστη καθώς μ εφυγε ενα μεγαλο αγχος. Εφοσον η αυχενικη σου βγηκε καλη σου συστήνουν την νιπτ σαν έξτρα. Δ είναι υποχρεωτική. Είναι καθαρά στην κρίση σου αν θα αποφασίσεις να την κάνεις.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...