Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Μέτρα για την αποφυγή τραγωδιών που έχουν τις ρίζες τους σε αδιάγνωστα καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να λαμβάνουν οι γονείς κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και γενικά όταν τα παιδιά τους αρχίζουν αθλητικές δραστηριότητες.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι σοκάρονται στην είδηση του αιφνίδιου θανάτου ενός νέου ανθρώπου, γιατί πιστεύουν ότι τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες έχουν άριστη υγεία και δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα», λέει ο κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, καρδιολόγος-αρχίατρος ε.α., επιστημονικός διευθυντής του Ιδιωτικού Πολυιατρείου Ηλιούπολης.

«Κάθε χρόνο όμως ένας αριθμός μαθητών και φοιτητών, κυρίως αγόρια, πεθαίνουν ξαφνικά από καρδιακές παθήσεις, συχνά χωρίς να έχουν προηγηθεί προειδοποιητικά συμπτώματα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 1% των παιδιών παρουσιάζουν παθήσεις της καρδιάς που τους απαγορεύουν τα ανταγωνιστικά αθλήματα».

Γι' αυτό τον λόγο, οι γονείς πρέπει να προνοούν να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο πριν από την έναρξη κάθε σχολικής ή αθλητικής σεζόν, συνιστά.
 
Ποιες είναι όμως οι αιτίες του αιφνίδιου θανάτου; Στις ηλικίες άνω των 35 ετών η κύρια αιτία είναι η στεφανιαία νόσος, ενώ στους νεότερους αθλητές ευθύνονται κληρονομικές ή εκ γενετής διαταραχές της καρδιάς που προδιαθέτουν σε κακοήθεις κοιλιακές αρρυθμίες.

«Η πλειονότητα των περιπτώσεων αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε μαθητές και γενικότερα σε άτομα μικρότερα των 35 ετών προκαλούνται από κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες και κυρίως από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή από αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας, όπως είναι η νόσος Νάξος η οποία ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου. Ωστόσο, στη μεταθανάτια εξέταση περίπου στο 2% των αθλητών που πεθαίνουν ξαφνικά οι λόγοι δεν αποκαλύπτονται», λέει ο κ. Πατσουράκος.

Επειδή, όμως, υπάρχουν παθήσεις που η διάγνωσή τους είναι ανέφικτη μόνο με την κλινική εξέταση, ο καρδιολογικός έλεγχος πρέπει να συμπεριλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και έγχρωμο υπερηχογράφημα καρδιάς, τα ευρήματα από το οποίο θα καθορίσουν εάν χρειάζεται παραπομπή σε περαιτέρω εξετάσεις, προσθέτει.

Παραδείγματα νοσημάτων που δεν ανιχνεύονται μόνο με την κλινική εξέταση είναι το σύνδρομο Wolf-Parkinson-White (WPW) και το σύνδρομο μακρού Q-T. «Για το τελευταίο, μελέτες σε συγγενείς πρώτου βαθμού των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από αιφνίδιο θάνατο έδειξαν ότι ένα ποσοστό των θανάτων οφείλεται σ’ αυτό το σύνδρομο όπως και στο σύνδρομο Brugada», λέει ο κ. Πατσουράκος.

Εάν εγερθούν υπόνοιες για καρδιολογικό πρόβλημα, το Ηolter ρυθμού και το τεστ κοπώσεως μπορούν να δώσουν μια οριστική απάντηση.

Ωστόσο ο κ. Πατσουράκος σπεύδει να επισημάνει ότι μερικοί γονείς ζητούν από τους καρδιολόγους πιστοποίηση ότι μπορεί να αθληθεί το παιδί τους, δίχως να έχουν προηγηθεί οι εξετάσεις.

«Αυτό είναι τραγικό λάθος», λέει. «Οι γονείς δεν πρέπει να ζητούν κάτι τέτοιο, ούτε να θυμώνουν όταν ο γιατρός αρνείται. Έχει ζωτική σημασία ο έλεγχος του παιδιού πριν από τη συμμετοχή σε αθλητική δραστηριότητα, ώστε να αποφεύγονται δραματικά γεγονότα. Ο καρδιολογικός έλεγχος, που περιλαμβάνει τη λήψη του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το υπερηχογράφημα καρδιάς, μπορεί να σώσει τη ζωή τους».

Η ύπαρξη, πάντως, κάποιας καρδιακής πάθησης δεν αποκλείει πάντοτε την ενασχόληση των παιδιών με κάποια αθλητική δραστηριότητα. Για παράδειγμα η πρόπτωση μιτροειδούς, από την οποία πάσχει το 8-10% του γενικού πληθυσμού, δεν απαγορεύει την άθληση εάν δεν υπάρχει ιστορικό συγκοπτικού και ιστορικό εμβολικού επεισοδίου.

Γι’ αυτό καλό είναι οι γονείς να συζητούν με το θεράποντα καρδιολόγο για το τι επιτρέπεται στην περίπτωση του παιδιού τους.

«Υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να ασχολούνται και με ανταγωνιστικά αθλήματα, αλλά ο καρδιολόγος είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε ασφαλείς επιλογές χωρίς να το αποκλείει από αγαπημένες δραστηριότητές του», καταλήγει.

Πηγή: tanea.gr


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Καλημέρα κορίτσια, με απασχολούσε το θέμα πολύ έντονα πριν την αυχενική καθώς είχα αγχωθεί τρομερά κ είμαι 35 πλέον. Τα σύνδρομα είναι πάρα πολύ σπάνια. Η φύση προνοεί συνήθως νωρίτερα. Εμένα βάσει ηλικίας οι πιθανότητες ήταν 1:250 με τις μετρήσεις κ την Papp a πήγε στο 1:5000 κ ο γιατρός είπε πως δε θα μπορούσε να είναι καλύτερα τα αποτελέσματα οπότε δε μας πρότεινε κάτι. Προσωπικά δεν ξέρω αν θα έμπαινα στη διαδικασία nipt αν ήταν να κάνω κάτι θα πήγαινα για τροφοβλαστη καθώς αν δεν βγει καλό το nipt θέλει μετά αμνιο. Οι γιατροί σας τι λένε; 
    • Γενικως οι μονες που δεν με αποπηρατε για το κομματι του θηλασμου ειστε εσεις και το εκτιμω παρα πολυ και πηρα λιγο θετικες επιρροες απο εσας που το προσπαθειτε και λεω γιατι οχι. Γενικως παροτι δεν σας γνωριζω να ξερετε με βοηθησε και βοηθαει πολυ η ομαδα. Αντε να γεννησουν και τα κοριτσια μας στην ωρα τους να ευχαριστηθουμε ολες λιγο ανοιξη. 
    • Καλησπερα Σας κοριτσια μου ταισα και κοιμοζω μπεμπη και σας σκεφτομουν ευτυχως βρηκα χρονο. Πως ειναι οι εγκυουλες μας;; @Diwni καλοριζικη η βαλιτσουλα σου αλλα θα τερματισεις αφου πηγε και γιατρο και δε βλεπει ακομα συνθηκες καταλαβαινω οτι εχουμε ακομα μερες. Πλησιαζει ομως οποτε εχεις μπει στο mood λιγο ακομα εμεινε. @Katerinioo μου επιτελους να πατε γιατρο να δειτε μπεμπακι και θα παρεις τα πανω σου. Κοριτσια μ φαινεται εχουν ριζωσει τα μωρα αγαπουν μανουλιτσα. @ΜαρίαΔημήτρης προσεχε να χαρεις προφανως απο την κουραση και την ταλαιπωρια των ημερων εχουμε μια αδεξιοτητα παραπανω. Καλα κανεις και τρως τουλαχιστον να εχεις ενεργεια. Πολλα φιλακια σε ολα τα πατουσακια. Κοριτσια εγω αποφασισα να δρασω πηρα τη μαια που σας ελεγα και ηρθε και μας ανοιξε τα ματια με τον αντρα μου. Παραλληλα το στηθος χθες πρωτη γορα εσταζε σταγονες γαλακτος οποτε τον βουτηξα και τον εβαλα και εκει οσο τραβαει και μετα του δινω και μπουκαλι. Το σκεφτηκα και λεω αι στο καλο δεν το ζησες στην εγκυμοσυνη, ευχαριστησου τουλαχιστον τη μητροτητα. Καναμε 3 ωρες μαθημα με τη μαια για ολη την περιποιηση τ μωρου το καταχαρηκαμε γιατι καναμε πρωτη φορα κατι σαν οικογενεια με τον μπεμπη. Τωρα θελω να ασχοληθω με το σπιτι να φυγουμε απο τη μανα μ γιατι οσο να πεις παρεμβαινει και λιγο ενω εγω θελω μονο ο αντρας μ να εχει αποψη. Επισης ξεπρηστηκα αποτομα εγινα ανθρωπος και χεστηκα για τη διατροφη τ γιατρου, επανηλθα στο πρωινο μ, τρωω τις σουπες και τα γλυκακια μου. Απο κιλα 8 ειχα παρει εγυγαν ολα αλλα εχω χαμηλα πρηξιμο κοιλια. Καθολου δε με νοιαζει καλυτερα κιολας γιατι καποια ρουχα μ ηταν φαρδια και τωρα καθονται καλυτερα χοχο.
    • Καλησπερα! Καθε τρεις μηνες ανανεωνεται το σπερμα αλλα οι βιταμινες δυστυχως δεν κανουν θαυματα! Δηλαδη καποιος με σοβαρό θέμα παιρνοντας βιταμινες για 3 μηνες δε θα φτασει ξαφνικα να εχει τιμες στα φυσιολογικα ορια απλα θα εχει μια μικρη βελτιωση..δηλαδη τωρα αν αντι για 15 εκατομμύρια ανα ml που ειναι το φυσιολογικο εχει 13 η 14 εκατομμύρια πιθανοτατα να φτασει τα 15 με βιταμίνες! Αλλα αν εχει πχ 5 εκατομμύρια δε θα φτασει με βιταμινες τα 15 σε 3 μηνες (και μαλλον δε θα το φτασει ποτε οσες βιταμινες και να παρει)! Μονο αν οφείλεται σε μικρόβιο μπορει να δεις θεαματική αλλαγη με την καταλληλη θεραπεία.. οπως κ σε εμας, αν εχουμε θεμα ποιοτητας ωαριων οσες βιταμινες και να παρουμε δε θα δουμε θεαματική διαφορα.. και εμας οταν ακομα ψαχνόμασταν μας ειχαν πει μακαρι να ειναι το θεμα στο σπερμα..αλλα εννοουσαν πως αν χρειαστει να παμε με εξωσωματικη οτι ο ανδρικος παραγοντας αντιμετωπιζεται πιο ευκολα γτ εκει δε θελουν εκατομμύρια σπερμαροζωαρια, θελουν τοσα οσα και τα ωαρια..
    • Καλησπέρα! Κ εγω την εχω κανει στις 2 παλινδρομες την ενεση γτ εχω αρνητικο ρεζους ενω ο συζυγος θετικό. Στην δευτερη η γιατρος μ ειχε πει πως δε χρειαζεται γτ δεν ειχα αιμοραγια κ ημουν σε μικρη βδομαδα αν κ εκανα αποξεση. Ωστοσο ειδε πως ολο αυτο με αγχωσε και την καναμε..αυτος ειναι ο λογος που στο ιστορικό μας στην αρχη της εγκυμοσύνη μας ζητανε την ομαδα αιματος μας..θυμάμαι οτι αφου ειπα πως εχω αρνητικο τοτε ρωτησε το συζυγο για το δικο του ρεζους και το σημειωσε..κ ετσι στην πρωτη αποβολη μονη της μ ειπε πως πρέπει να κανουμε την ενεση. Ολο αυτο αφορα μονο μωρακια απο μητερες με ρεζους αρνητικο και πατερα με ρεζους θετικο.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...