Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Οι Φθινοπωρινές αλλεργίες είναι εξίσου ενοχλητικές με αυτές της Άνοιξης, έχουν παρόμοια συμπτώματα και αρκετές κοινές αιτίες.

«Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει την εποχική αλλεργία με την Άνοιξη, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού υποφέρει ιδιαίτερα και το φθινόπωρο», αναφέρει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, Μηνάς Αρτόπουλος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι αλλεργίες κατά τους μήνες του Φθινοπώρου είναι, καταρροή, συνάχι, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, βουρκωμένα μάτια, βήχας, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, άσθμα, εξάνθημα με κνησμό μετά από έκθεση σε κρύο, κνησμός σε μύτη και μάτια.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα βασικά υπεύθυνα αλλεργιογόνα για τις αλλεργίες του Φθινοπώρου είναι:

- Η γύρη από τα αγριόχορτα. Και αυτό γιατί παρόλο που τα αγριόχορτα ανθίζουν κυρίως τον Αύγουστο, η αναπαραγωγή τους και η παραγωγή της γύρης διαρκεί έως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

- Τα ακάρεα. Η σχετικά υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία είναι οι πλέον κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Οι σχολικές αίθουσες διδασκαλίας που έχουν παραμείνει για πολύ καιρό κλειστές, όπως και τα χαλιά ή μοκέτες, τα στρώματα, οι κουρτίνες, τα χνουδωτά παιδικά παιχνίδια αποτελούν κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των ακάρεων που ευδοκιμούν μέσα στη σκόνη των κτιρίων, η ύπαρξή τους μάλιστα δεν εξαρτάται από το πόσο καθαρός είναι ο χώρος.

- Οι μύκητες. Οι σχολικές αίθουσες αφού έχουν παραμείνει κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπόγεια, αποθήκες, αλλά και χώροι με αυξημένη υγρασία (μπάνια σπιτιού), είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων, οι οποίοι ενοχοποιούνται για την αύξηση των κρίσεων άσθματος.

- Ισχυροί άνεμοι. Λόγω της διασποράς της γύρης, μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των αλλεργικών ατόμων.

Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων αλλεργίας, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να υποβάλλονται σε αλλεργικό τεστ προκειμένου να εντοπιστεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο και να δοθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, που θα αποφασιστεί από τον ειδικό γιατρό βάση του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης, σημειώνει ο κ. Αρτόπουλος.

Το πρώτο μέτρο άμυνας, όσων έχουν πρόβλημα αλλεργίας, είναι η πρόληψη με αποφυγή υπεύθυνου αλλεργιογόνου, εφόσον είναι γνωστό και είναι εφικτό, παραμονή σε κλειστό χώρο τις ώρες (10:00 -15:00) που η γύρη παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα, χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια καθαρισμού αυλής ή υπόγειων χώρων και καλό αερισμό κλειστών χώρων, ενώ πριν την ενεργοποίηση της θέρμανσης, καλός καθαρισμός των σωμάτων και αλλαγή των φίλτρων των κλιματιστικών.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Όχι,έκανα κανονικά..Μ πήρε το νηστείας,ηπια το ζαχαρονερο έμεινα εκεί..δεν επιτρεπόταν τπτ εκτός από νερό κ ανά μια ώρα αιμοληψια...
    • Χαχα ωραία τα unicorn babies ✨🌸 Λοιπόν εδώ η μικρή 2μηνων + κάτι ημερών πια, τη νύχτα είναι όπως ήταν ο δικός σας! 2-3 αφυπνίσεις και γενικά καλά πάει για την ώρα.  Το θέμα είναι την ημέρα που θα πρέπει να δοκιμάζω διάφορα για να κάνει τα naps της και ότι πλέον παρατηρήσαμε ότι για να την πάρει ο ύπνος ξεσπάει για κάποια ώρα σε κλάμα. Ενδεχομένως να περνάει και το λεγόμενο purple crying τώρα γιατί πραγματικά γίνεται μελιτζανι όταν κλαίει 😟😅. Το βράδυ μπορεί να ξεκινήσω τη διαδικασία με θηλασμό χαλάρωση στο κρεβάτι κατά τις 8 και τελικά να την πάρει με τα κλάματα κλπ στις 9+ με 10 ο ύπνος μια και καλή. Πρόγραμμα εννοείται στη φάση που είμαστε δεν παίζει αλλά φροντίζουμε χαμηλά φώτα από τις 6 και μετά και απλά φροντίζω το πρωί μέχρι τις 8+ να χει σηκωθεί για την ημέρα να θηλάσει και να κάνει το πρώτο nap της μέρας. Από τον 4ο και μετά θα βάλω κανονικά πρόγραμμα αν και με το sleep regression δεν ξέρω πως θα πάει.  Είναι πολύ κουραστικό αυτό με το κλάμα πάντως, δηλαδή ακούω κάτι φίλες να λένε ότι το μωρό τους νυσταζε και απλά κοιμόταν, και μου φαίνεται εξωπραγματικό! Εμείς παλεύουμε για να κοιμηθεί με όσο λιγότερο δράμα γίνεται 🤣 Αλλά και πάλι ελπίζω πως θα αλλάξει αυτό! 
    • Ααα οκ γιατί έχω είχα κανει μια φορά μετά την καμπύλη ζαχαρου άλλη μέρα όμως και έκανα μια μικρή  πήγα στο μικροβιολογικό έδωσα αίμα νηστείας και μετά ήπια ένα ποτήρι γάλα έφαγα 2 φρυγανιές και μετά στην ώρα ξανά έδωσα αίμα και έφυγα νομίζω κάτι παρόμοιο σου έκανε 
    • Έτσι τη λένε απλώς.. επειδή γντ νωρίτερα...κανονική είναι 
    • Σ' ευχαριστώ κορίτσι μου που μπήκες στον κόπο να μου απαντήσεις! ♥️ Έτσι είναι το μωράκι συνεχώς αλλάζει, (πέρα από το κλάμα που παραμένει το ίδιο χαχαχα, αλλά κι αυτό θα αλλάξει πιστεύω).  Όσον αφορά το μπιμπερο, επειδή έφτασα σε σημείο υπερκόπωσης από την κούραση και το 24/7 ενασχοληση με τη μπέμπα που έχει τα ζόρια της η γλυκουλα κι η οποία είναι ολημερίς σχεδόν πάνω μου, είπα να το εισαγουμε πάλι ακόμη και φόρμουλα μια φορά τη μέρα ώστε να το μάθει και να μπορώ να ξεκουραστώ λίγο ή αν λειψω να μην το έχω άγχος ότι θα πεινάσει και θα ξεσηκώσει τον κόσμο. Από την άλλη ξέρω ότι οσο περνα ο καιρός θα αντέχει λίγο παραπάνω και θα ηρεμήσει κάπως γενικώς (ελπίζω δηλαδή 😅)  Ο θηλασμός μου έχει εδραιωθεί όλα οκ είναι. Αν τώρα δεν θελήσει ποτε μπιμπερο οκ θα το αποδεχτώ κι αν χρειαστεί άμεσα υπάρχει και η λύση με σύριγγα και έτσι κι αλλιως μετά θα μπορεί να πίνει και σε ποτήρι όταν θα μπούνε οι τροφές. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...