Μετάβαση σε περιεχόμενο

Τι είναι η μαντού - Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φυματίωση - Πώς κολλάει, ποιοι κινδυνεύουν


admin

Recommended Posts

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος φυματίωσης για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, δήλωσε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης, σχολιάζοντας καταγγελία του εκτελεστικού γραμματέα της (ΠΟΕΔΗΝ), Πέτρου Κετικίδη, ότι 15 εργαζόμενοι κλινικής μεγάλου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκης είχαν θετική δερμοαντίδραση σε Μantoux.

Ο κ. Πλωμαρίτης, ο οποίος είναι παθολόγος με ειδικότητα στην λοιμωξιολογία και έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Εμβολιασμών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε :

«Η Mantoux γίνεται σε σχολική ηλικία. Αν είναι αρνητική, τα παιδιά εμβολιάζονται. Αν είναι θετική, τα παιδιά ελέγχονται. Ένας ενήλικος είναι αποδεκτό να έχει θετική Mantoux, ένα παιδί όμως όχι. Η Μantoux γίνεται και στο στρατό. Αν κάποιος ενήλικος έχει θετική Mantoux δεν σημαίνει ότι νοσεί. Μπορεί κάποιος να έχει κολλήσει σε κάποια στιγμή της ζωής ή να έχει έρθει σε επαφή με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης χωρίς να νοσήσει και να έχει θετική Mantoux. Ανησυχία εμπνέει όταν είναι έντονα θετικό οπότε πρέπει να γίνει ακτινογραφία θώρακα. Δηλαδή υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη διάγνωση και θεραπεία».

Στην ερώτηση αν είναι φυσικό το προσωπικό νοσοκομείου να είναι θετικό σε φυματινοαντίδραση Mantoux, ο κ. Πλωμαρίτης απάντησε ότι είναι τόσο φυσικό όσο φυσικό είναι και στους υπόλοιπους πολίτες να έχουν κολλήσει ή να έχουν έρθει σε επαφή με το μικρόβιο οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους.

«Στα νοσοκομεία οι ασθενείς με ενεργό φυματίωση μπαίνουν σε απομόνωση και μένουν στο θάλαμο για 10 μέρες. Φυματίωση μπορούν να μεταδώσουν όσοι έχουν ανοιχτό σπήλαιο στους πνεύμονες. Αν δεν έχουν, δεν την μεταδίδουν. Αν ξεκινήσουν θεραπεία μετά από 7-10 ημέρες δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης», εξήγησε ο κ. Πλωμαρίτης.

Στο ερώτημα αν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία εμβολιάζονται, ο κ. Πλωμαρίτης απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμών στα νοσοκομεία και ότι κατά καιρούς γίνονται εμβολιασμοί για την γρίπη και για τις ηπατίτιδες Α και Β.

«Υπάρχει αντίσταση των εργαζομένων στα νοσοκομεία στους εμβολιασμούς. Δεν προσέρχονται για να εμβολιαστούν. Από την εικόνα που έχω αποκομίσει από την εποχή που ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Εμβολιασμών μπορώ να σας πω ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι μονοψήφιο», προσέθεσε ο κ. Πλωμαρίτης.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την φυματίωση καθώς και απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη νόσο υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισπνέουν τα μυκοβακτηρίδια μολύνονται, αλλά ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αμυνθεί και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Με αυτό τον τρόπο τα μυκοβακτηρίδια γίνονται ανενεργά, αλλά παραμένουν στον οργανισμό και μπορεί να γίνουν ενεργά αργότερα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν αναπτύσσουν ποτέ φυματίωση, άλλοι όμως, και ιδιαίτερα αυτοί που το αμυντικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο, μπορεί να αναπτύξουν φυματίωση κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αυτοί που μολύνονται δεν αισθάνονται άρρωστοι, δεν έχουν συμπτώματα, δεν μεταδίδουν τη νόσο και συνήθως έχουν θετική δερμοαντίδραση Mantoux. Τα άτομα αυτά λέμε ότι έχουν “λανθάνουσα φυματική λοίμωξη”. Προσοχή: Μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης δεν σημαίνει και νόσηση από αυτό.

Η απάντηση που δίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ στο ερώτημα “πώς μπορώ να ελέγξω αν έχω μολυνθεί;” είναι η εξής: “Η εξέταση Mantoux είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να δούμε αν κάποιος έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Είναι ένα δερματικό τεστ που βασίζεται στην ενδοδερμική ένεση μικρής ποσότητας φυματινικής πρωτεΐνης και η αντίδραση στο τεστ διαβάζεται μετά από 2-3 ημέρες.

Θετική δερμοαντίδραση Mantoux σημαίνει ότι έχω μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης σε κάποια φάση της ζωής μου, δεν σημαίνει όμως ότι νοσώ. Μία θετική Mantoux, μπορεί να οφείλεται και στο εμβόλιο BCG, όμως εάν η αντίδραση είναι μεγάλη, έχετε εμβολιαστεί πριν από πολλά χρόνια ή έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει μεταδοτική φυματίωση (πνευμονική), μπορεί να οφείλεται και σε μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο. Αυτό θα το κρίνουν οι επαγγελματίες υγείας που θα αξιολογήσουν τη Mantoux».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Περαστικά κορίτσι μου μίλησες με παιδίατρο; Σου έδωσε τίποτα οδηγίες ; 
    • Κορίτσια εμένα ο μικρούλης μου είναι κρυμμένος.  Βασικά εγώ τον κόλλησα...είχα πονόλαιμο και καταρροη.  Τώρα προς το παρόν έχει μυξουλες και μπούκωμα.  Ελπίζω να του περάσει γρήγορα και να πάρει αντισώματα με τον θηλασμό 
    • Ευχαριστούμε για το μοίρασμα!! Τι ωραίες στιγμές!  Χαρα, συγκίνηση, αγωνία, άγχος...όλα μαζί  Θα σου πω ότι κι εγώ δεν την χάρηκα όσο θα ήθελα την εγκυμοσύνη αλλά θυμάμαι ότι όταν το έμαθα παρόλο το άγχος είχα χαρεί πολύ ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά τα πράγματα!  Αφού τις πρώτες μέρες κοιτούσα τον άντρα μου σε άσχετες φάσεις και γελούσα και αυτός ήταν πολύ πιο συγκρατημενος μην χαρεί τζάμπα. Αλλά του έλεγα και να μην πάει καλά το ίδιο θα λυπηθουμε είτε χαιρόμαστε τώρα είτε όχι  Μετά φυσικά που όλα πήγαιναν καλά με έπιανε πού και πού το άγχος 
    • Που λέτε κορίτσια, αφού περιμέναμε 4 ώρες αυτό το εξιτήριο, κι ενώ είχε ήλιο, με το που πιάνουμε το μωρό να βγούμε έξω από το μαιευτήριο μαζεύτηκαν όλα τα σύννεφα του κόσμου κι αρχίζει να ψιχαλιζει. Φτάνουμε σπίτι και το μεγάλος (πλέον) κοιμόταν 😆 Οπότε δεν υπήρξε καμία αναμονή στην είσοδο, μπήκαμε τρέχοντας μην παγώσει το μωρό και τον αφήσαμε πάνω στον καναπέ 🥲 Καθόλου instagramable 😆 3 ώρες μετά που πήγα να ξυπνήσω τον μεγάλο, νόμιζε ότι ήμουν εξωγήινος κι άρχισε να φωνάζει τη γιαγιά του!! Αφού τον συνεφεραμε, του λέμε έλα να δεις το μωρό και καθόταν από μακριά και το κοιτούσε. Μετά ξεκόλλησε και του βάλε το χέρι στην κοιλιά κι εκεί ξεμπλοκαρε!! Άρχισε να χοροπηδάει, να χαίρεται!! Ήθελε να τον πάρει αγκαλιά, τον άρπαξε και κόντεψε ο λαιμός του μωρού να μας φύγει!! Μετά του τον βάλαμε στην αγκαλιά του, αλλά τον γύρισε κάπως και τον έφερε από κάτω του κεφαλοκλειδωμα, σμακ ντάουν φάση, αλλα το έκανε με πολύ χαρά κι αγάπη (ελπίζω 😅) του έδινε και φιλάκια μετά!  Σήμερα το πρωί ήρθε στο δωμάτιο μας, γιατί εκεί έχουμε το λίκνο, και φώναζε "το μωρό κοιμάται" και προσπάθησε να τον νανουρισει κουνώντας το λίκνο με φόρα! Μετά όταν θήλαζα, ήρθε και έλεγε "το μωρό πίνει γάλα" και του έριξε μια φαπα, η οποία στη δική του γλώσσα μάλλον ήταν χάδι... στη συνέχεια άρχισε να χοροπηδάει κιόλας δίπλα μας και να φωνάζει "τραμπολίνο"! Μετά σκούπισε με το χέρι τη μύτη του που είχε μυξες και προσπάθησε να το βάλει στο στόμα του μωρού...  Κορίτσια, νιώθω ότι καλά πάει γενικά, τον συμπαθεί, αλλά νιώθω ότι θα τον ξεκανει κιόλας ταυτόχρονα!! Αλλά μια πραγματική ιστορία αγάπης αδερφών μόλις ξεκίνησε 😅😅
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...