Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Ως βιολογικά τρόφιμα χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που προκύπτουν από ένα ειδικό είδος παραγωγής, τη βιολογική παραγωγή.

Σύμφωνα με τις αρχές της, η βιολογική παραγωγή όχι μόνο εφαρμόζει πρότυπα υψηλού επιπέδου στην καλλιέργεια φυτών και την εκτροφή ζώων, αλλά επιπλέον μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω αποφυγής της ρύπανσής του, μέσω διατήρησης των φυσικών πόρων, αλλά και μέσω εξασφάλισης της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος.

Πώς όμως εξασφαλίζεται ο χαρακτηρισμός των τροφίμων ως βιολογικά και σε ποια σημεία τελικά έγκειται η διαφορά αλλά και η υπεροχή τους σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα;

Σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα βιολογικά προϊόντα προκύπτουν από καλλιέργεια ή εκτροφή κατά την οποία απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάθε χημικού φυτοφάρμακου, λιπάσματος και ορμόνης. Αυτή η μορφή βιολογικής παραγωγής – γεωργίας ή κτηνοτροφίας – στηρίζεται σε φυσικές και όχι χημικές διεργασίες και στην αποφυγή της χρήσης χημικών ή άλλων προστατευτικών προϊόντων.

Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση ασθενειών και μικροοργανισμών στη συμβατική παραγωγή και έχουν κατηγορηθεί για ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, στο περιβάλλον αλλά και στη θρεπτική αξία των παραγόμενων τροφίμων.

Από την 1η Ιουλίου 2010 όλα τα βιολογικά τρόφιμα και τα προϊόντα τους φέρουν επίσημο λογότυπο, το οποίο αποτελεί έναν συνδυασμό του λογότυπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εικόνας ενός φύλλου, το οποίο συμβολίζει τη βιολογική παραγωγή. Για τα σύνθετα προϊόντα διατροφής, δηλαδή αυτά που αποτελούνται από πολλά επιμέρους τρόφιμα και συστατικά, η σήμανσή τους ως βιολογικά προϋποθέτει την προέλευση ενός μεγάλου ποσοστού των συστατικών τους από βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή.

Παρά το γεγονός ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των φυτών και την εκτροφή των ζώων ανάμεσα στη συμβατική και τη βιολογική παραγωγή έχουν σημαντικές διαφορές, η υπεροχή των βιολογικών προϊόντων, έναντι των συμβατικών, ως προς τη θρεπτική τους αξία ή ως προς τα οφέλη τους στην υγεία βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα βιολογικά προϊόντα δεν φαίνεται να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ευεργετικά για την υγεία θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα συμβατικά. Επίσης, ως προς την υπεροχή τους στην προαγωγή και διατήρηση της υγείας, τα υπάρχοντα δεδομένα δεν αναδεικνύουν κάτι τέτοιο, με εξαίρεση ίσως τον προστατευτικό ρόλο της κατανάλωσης βιολογικού γάλακτος στην εμφάνιση εκζέματος σε βρέφη, κάτι που ωστόσο υποστηρίζεται από λίγες μόνο μελέτες.

Δεδομένου ότι η ραγδαία αύξηση στη ζήτηση βιολογικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια απορρέει από την πεποίθηση των καταναλωτών ότι είναι πιο υγιεινά και ενδεχομένως να έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σχέση με τα συμβατικά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η υπεροχή τους αυτή δεν έχει έως τώρα αποδειχθεί.

Συνολικά, λοιπόν, τα βιολογικά προϊόντα δεν φαίνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να υπερέχουν σημαντικά σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά, με εξαίρεση την προστασία του περιβάλλοντος από τις χημικές επιμολύνσεις της συμβατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Παρόλα αυτά, δεδομένων ότι δεν ενέχουν κάποιον προφανή κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, ότι είναι απαλλαγμένα από χημικές ουσίες των οποίων η μακροχρόνια κατανάλωση μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και ότι συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των μικρών παραγωγών ανά τον κόσμο, εξακολουθούν να επιλέγονται ολοένα και περισσότερο από καταναλωτές, οι οποίοι αναζητούν φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα που παράγονται με φυσικές διεργασίες.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Καλησπερα κοριτσια,τι κανετε? Εμας σημερα μας εσκασε το πρωτο δοντακι και ειναι ετοιμο και το αλλο διπλα. Κατα τυχη το ειδα,ειχαμε παει σε μια χριστουγεννιατικη εκδηλωση στην εταιρια του αντρα μου και οπως την αλλαζα εκλαιγε και ετσι το ειδα. Επισης την εβαλα αγκαλια σε εναν που ειχε ντυθει Αγιος Βασιλης και ενω περιμενα να τρομαξει αυτη καθοταν αραχτη!   Βρε κοριτσια πως ξεπεταγονται ετσι γρηγορα? Σαν χθες μου φαινεται που γεννησαμε.
    • Καλησπέρα κι από μένα.!! Εγώ είμαι με κολπίτιδα η οποία ήρθε από το πουθενά.! Παίρνω αγωγή τώρα, δείχνει να κάνει δουλειά. Ταλαιπωρήθηκα λίγο με αυτό γιατί δεν το κατάλαβα, πήγα νοσοκομείο επειδή είχα πόνο χαμηλά στην πύελο και δεν μπορούσα ούτε καν να περπατήσω και μου το βρήκε ο γιατρός εκεί ευτυχώς! Αλλιώς είμαι ξάπλα, η μικρή έχει πάρει ήδη θέση, αν είναι δυνατόν.. 🤪 Αυτό το παιδί ίδιο η μάνα του από την κοιλιά.. προνοεί για τα πάντα.. 🤣🤣🤣  Θέλει ξάπλα βέβαια γιατί το κεφάλι της εφάπτεται ήδη στον τράχηλο. Ευτυχώς ο τράχηλος καλά κρατεί, είναι κλειστός και έχει ικανοποιητικό μήκος. Θα πάω τώρα 22 του μήνα για υπέρηχο στη γιατρό μου όποτε θα δούμε τι θα μας πει κι αυτή.  Αλλιώς η μικρή μας είναι καλά! Ήδη έχουμε φτάσει στο κιλό.. δείχνει ότι θα είναι μεγαλούτσικο παιδάκι.. καλά δεν περιμένω και τπτ άλλο αν σκεφτεί κανείς ότι εγώ γεννήθηκα 3850 γρ. και ο άντρας μου 3900 γρ. 🤣 Έχω βάλει μηχανάκι - μετρητή ζαχάρου γιατί η καμπύλη που έκανα είχε μια τιμή λίγο τσιμπημένη, 5 μονάδες πάνω από το όριο, σιγά τα αυγά, αλλά η γυναικολόγος επέμενε να δω ενδοκρινολόγο και τώρα απλά μετράω 6 φορές τη μέρα τα γεύματα. Μέχρι στιγμής όλα καλά, δεν υπάρχει κανένα θέμα.. οπότε καθαρά προληπτικά και μόνο έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία..🥴 Πάντως κάθε φορά όλο και κάτι θα μου βγει.. αλλιώς δεν γίνεται.. δεν έχει σασπένς αυτή η εγκυμοσύνη.. 🤣🤣🤣🤣
    • @sisi93 ωχ! τώρα είδα ότι έγραψα 38 εβδομάδων.. 😅 28 ήθελα να γράψω.. 😜
    • Αχαχαχα😅🤣😅🤣😅 Εγώ πάλι κατα τις 12 κοιμάμαι μετα καθε 2ωρο τουαλετα κ αν κανω την βλακεια που την κανω πολυ συχνα να φαω κ κατι που δεν πρόλαβα να φαω μέσα στην μέρα ξαναξυπναω μετα απο κανα μισάωρο με καουρα για μαλοοξ 🤣🤣🤣 τωρα ομως καμια ώρα τουλάχιστον παντα την πέφτω κ κοιμάμαι γιατι κοιμάται κ η μικρή 😁
    • Α εγώ έχω ξεχάσει τι σημαίνει ύπνος 😅 έχω συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κατά τις 12 κοιμάμαι όρθια στον καναπέ για να χωνέψω, στις 2 πάω στο κρεβάτι και μετά ανα 1.5-2 ώρες πάω τουαλέτα. Γύρω στις 4 παίρνω κ το μαλοξ μου και κάπως έτσι πάει μέχρι το πρωί 😂😂
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...