Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια «υπερβολική δημοσιότητα και αναίτια διόγκωση», ενός υπαρκτού, αλλά ελεγχόμενου προβλήματος, που αφορά κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας και διαβεβαιώνει ότι είχε προβεί εγκαίρως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε, να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημόσια υγεία.

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι:

α) Η παρουσία σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο με εξάρσεις και υφέσεις που παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια.

β) Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκαιρη διάγνωση, ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΥΠΕ, υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)].

γ) Ο αριθμός των «εισαγομένων» κρουσμάτων ήταν απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Σε «εγχώρια μετάδοση» οφείλονται 4 κρούσματα μετά την εκδήλωση των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας συντονίζει και εποπτεύει την υλοποίηση των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου.

δ) Υπάρχει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας που έχει εκπονηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας.

ε) Βασική αρχή των πολιτικών δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προχώρησε σε διακοπή της αιμοδοσίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, θα αναζητηθούν τρόποι αναπλήρωσης των απαραίτητων μονάδων αίματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την πρώτη στιγμή, έχει δώσει προτεραιότητα στα θέματα δημόσιας υγείας , παρακολουθεί τις εξελίξεις, προχωρά εγκαίρως σε συντονισμένες ενέργειες και με αφορμή τα ζητήματα υγείας προσφύγων/μεταναστών έχει αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων υπό την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (επιδημιολογική επιτήρηση, εμβολιασμοί, συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας) και τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΕΚΕΠΥ.

«Είναι λυπηρό ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής , προκαλώντας άσκοπη ανησυχία στους πολίτες, αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας», τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι « η Δημόσια Υγεία και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητη και σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους καταστροφολογίας και ανεύθυνου λαϊκισμού».

Απάντηση ΙΣΑ

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση γνώριζε οτι στη χώρα έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως δικαιολογία, θα έπρεπε να έχει νωρίτερα κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό».

Προσθέτει επίσης ότι «αντί να μιλά για πολιτική εκμετάλλευση του προβλήματος, ας μας πουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς ποτέ άλλοτε είχαν κηρυχθεί σε καραντίνα λόγω ελονοσίας 12 Δήμοι της χώρας; Ποσά χρόνια θα γυρίσει η Ελλάδα πίσω στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της ανίκανης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας;».


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • @melitiniღ μου γιατί δε πας για ένα γρήγορο τσεκ να μην είσαι με την σκέψη μέχρι την Τρίτη???
    • Καλησπερα κοριτσια μου γλυκα. @Diwni μου να τρως ειναι επειδη εχεις αναγκη απο ενεργεια και γω το ιδιο κανω. Ενταξει το χω λιγο στο νου μου μη φαω οτι υπαρχει αλλα θα φαω και τα κουλουρακια μου και μπορει να φαω και βραδυ φαγητο κανονικο. Ετσι και μενα το πρωι χαζοκοιμουνται δεν κανει βαρυ υπνο αλλα ξεκουραζομαστε και εμεις λιγο παραπανω ετσι. @ΜαρίαΔημήτρης να μιλησεις με το γιατρο οπωσδηποτε. πονανε και μενα πολυ τα ποδια μου γονατα και φτερνες και εχω αρχισει και σκεφτομαι μην παιζει τιποτα αλλο. Πηρα αντιφλεγμονωδη αλλα δεν υποχωρει. Δεν μπορω να σηκωθω και να κατσω να φαβταστειτε πιανομαι απο τις καρεκλες. Περαστικα σου Μαρακι μου αν ειναι απο το αυτοανοσο και δεν ειναι απο κουραση. Τι ωραια που εστρωσε η μπεμπα σου εμεις χθες βραδυ ειχαμε πολυ αερα στην κοιλια ρευοταν και εκανε κλανιτσες φουλ μεχρι να κοιμηθει. Επισης πλεον κανει μονο μια φορα κακα και μια μερα δεν εκανε καθολου αλλα η υφη ειναι καλη. Νορμαλ κι αυτο;;
    • Απο βιταμίνες άλλο τίποτα... Στα χρόνια προσπαθειών έχουν φύγει στάνταρ πάνω απο 1000€... Θα σου πω ότι τώρα που πιάσαμε φυσιολογικά δεν παίρναμε τίποτα... Καταλαβαίνω τον πόνο σου για τη βιοχημική το έχω ζήσει κ γω και μπορώ να σε νιώσω αλλά κράτα το σημαντικό πως έγινε η σύλληψη και πως η φύση προνοεί. Θα τα καταφέρετε σύντομα θα το δεις!!! Τι ηλικίες έχετε; Έχεις άλλα έμβρυα στην κατάψυξη;
    • 300 ευρώ η σαλπιγγογραφια; Πήγε τόσο ε; Εγω Ιασω το 2020 είχα κάνει με 200. Κατ αρχάς είναι ανεπίτρεπτο να μην δικαιολογείται από εοππυ, έστω σε ένα ποσοστό. Και το σπερμοδιαγραμμα πολύ ακριβό....εμάς μας είχαν πει από λυμπερ περισυ που το καναμε, 80 το απλο και 140 το ενισχυμένο (με την απλή  καλλιεργεια;). Εσάς μπορεί να είναι διαφορετικό. Και καλά κάνετε που κάνετε ο,τι καλύτερο, αφού στο σπέρμα ειναι το θέμα σας. Για την Επιτροπή εννοώ ότι αν δεν κάνεις διέγερση με φουλ δόσεις φαρμάκων, δεν αξίζει να περασεις, από οικονομικής άποψης. Γιατί οι εξετάσεις είναι ακριβές, όπως βλέπεις. Αλλα αν κάνεις πολλές μοναδες και περισσότερες διεγερσεις από μία, αξίζει. Γιατί η Επιτροπή δίνει πολλές μοναδες φαρμάκων. 
    • Η αληθεια ειναι οτι μου τα προτεινε και τα πήρα λίγες μέρες κάποιες βοηθουσαν κάποιες όχι τόσο αλλα ένιωθα να με ενοχλούν  κάπως στο στομάχι πέρα του οτι ήμουν αρκετά υποτονική και ετσι τα σταμάτησα. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...