Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Πώς εξηγούμε σε ένα τρίχρονο «από πού βγαίνουν τα παιδιά», πότε συζητάμε με ένα παιδί για το σεξ και πώς αντιδρούμε στον παιδικό αυνανισμό;

Γιατί δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σεξ; Το σεξ αποτελεί μια δραστηριότητα που προκαλεί απόλαυση, αλλά ταυτόχρονα μας κάνει να νιώθουμε άβολα και συχνά ενοχικά. «Μαμά, γιατί η αδερφή μου δεν έχει πουλάκι;», «Από πού βγαίνουν τα μωρά;», «Τι είναι το σεξ;».

Οι ερωτήσεις των παιδιών μετά από κάποια ηλικία αρχίζουν να πέφτουν βροχή και εμείς ως γονείς κοιταζόμαστε μεταξύ μας αμήχανα, προσπερνάμε τις ερωτήσεις τους ή γελάμε κλεφτά, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το σεξ αποτελεί ένα θέμα ταμπού. Και όμως. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι τα παιδιά ρωτούν στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ανακαλύψουν τον κόσμο.

Η δική μας νοηματοδότηση στο σεξ είναι αυτή που μας προκαλεί αμηχανία. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να νιώσουν άνετα με το σώμα τους και να πορευτούν ομαλά προς τη σεξουαλική ωριμότητα.  

2-3 ετών
Αρχίζουν οι πρώτες απορίες των παιδιών σχετικά με το σώμα τους, αυτό του αντίθετου φύλου ή των γονιών. Δεν αποφεύγουμε τις ερωτήσεις και απαντάμε απλά και κατανοητά. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
ΠΑΙΔΙ: «Γιατί έχω πουλάκι, ενώ η αδερφή μου δεν έχει;».
ΓΟΝΙΟΣ: «Έτσι είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Το ίδιο ισχύει και στη φύση. Σε όλα τα ζώα υπάρχει αρσενικό και θηλυκό».
ΠΑΙΔΙ: «Πώς γεννιούνται τα μωρά;»
ΓΟΝΙΟΣ: «Στο σώμα του μπαμπά υπάρχει αυτό που λέμε σπερματοζωάριο και στης μαμάς αυτό που ονομάζουμε ωάριο. Όταν αυτά τα δύο βρεθούνε κοντά, μπαίνει ένα σποράκι στην κοιλιά της μαμάς και γίνεται το μωρό».
ΠΑΙΔΙ: «Πώς έρχονται, δηλαδή, κοντά;».
ΓΟΝΙΟΣ: «Όταν η μαμά και ο μπαμπάς αγαπιούνται πολύ και αγκαλιάζονται πολύ σφιχτά. Για να έρθουν κοντά ένας μπαμπάς και μια μαμά, χρειάζεται να είναι μεγάλοι, να αγαπιούνται πολύ και να είναι μόνοι σε ένα δωμάτιο, ενώ συνήθως δεν φοράνε και τα ρούχα τους».
ΠΑΙΔΙ: «Από πού βγαίνει το μωρό;».
ΓΟΝΙΟΣ: «Μπορεί να βγει από δύο μέρη. Συνήθως από το αιδοίο της μαμάς και κάποιες φορές από την κοιλιά».
ΠΑΙΔΙ: «Πώς χωράει να βγει το μωρό;».
ΓΟΝΙΟΣ: «Η φύση έχει προβλέψει γι’ αυτό και όταν οι μαμάδες γεννάνε τα μωρά τους αλλάζει το σώμα τους και χωράει να βγει το μωρό».

Παράλληλα, ήδη από αυτήν την ηλικία συζητάμε με το παιδί μας θέματα σχετικά με την αυτοπροστασία του από συμπεριφορές που το κάνουν να αισθάνεται άβολα. Μάλιστα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, δημιούργησε ένα βίντεο με τίτλο «Ο Κίκο και το χέρι» (http://www.underwearrule.org/film_en.asp), το οποίο μπορείτε να δείτε μαζί με το παιδί σας.

3-6 ετών
Τα παιδιά εκφράζουν περισσότερες απορίες σχετικά με το πώς γίνονται τα παιδιά ή ρωτούν για κάποια λέξη που άκουσαν στο σχολείο (π.χ. σεξ, γκέι). Δεν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τα ερωτήματα και εμπλουτίζουμε τις απαντήσεις που δίναμε μέχρι τώρα. Βοηθητικά μπορούν να μας φανούν και σχετικά εικονογραφημένα βιβλία. Υπενθυμίζουμε στο παιδί τον «κανόνα των εσωρούχων» και του επισημαίνουμε ότι το σώμα του ανήκει στο ίδιο και πρέπει να αρνείται οποιαδήποτε συμπεριφορά το κάνει να αισθάνεται άβολα ή άσχημα.

6-9 ετών
Συνεχίζουμε να απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών χωρίς να δίνουμε ιατρικού τύπου λεπτομέρειες. Σε αυτές τις ηλικίες ξεκινούν οι πειραματισμοί -στην αρχή με παιδιά του ίδιου φύλου και στη συνέχεια με του αντίθετου φύλου (π.χ. δύο συμμαθητές κατεβάζουν τα παντελόνια τους για να κοιτάξουν τα γεννητικά τους όργανα)- και τα παιχνίδια των ρόλων (π.χ. με τις κούκλες τους).

9-12 ετών
Οι απορίες και οι πειραματισμοί αυξάνονται, ενώ παρατηρούνται και οι πρώτες σωματικές αλλαγές (π.χ. μεγαλώνει το στήθος, παρατηρείται τριχοφυΐα). Τα αγόρια μπορεί να έχουν ονειρώξεις και στα κορίτσια ξεκινά να έρχεται η περίοδος. Μέλημα των γονιών είναι να προετοιμάσουν τα παιδιά σχετικά με όλες αυτές τις αλλαγές. Κατανοούμε τα άγχη που νιώθουν, μοιραζόμαστε προσωπικές μας εμπειρίες στην αντίστοιχη ηλικία, προτείνουμε τρόπους να διαχειριστούν την κατάσταση.

Μετά τα 12
Ενημερώνουμε τα παιδιά μας σχετικά με τις προφυλάξεις στο σεξ για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πλέον, μπορούμε να απαντήσουμε με λεπτομέρειες σε κάθε απορία του παιδιού μας.

Ανακαλύπτοντας τον αυνανισμό
Τα παιδιά γύρω στα 3 έτη έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των σφιγκτήρων τους, πηγαίνουν πλέον μόνα τους στην τουαλέτα και επομένως αρχίζουν να αποκτούν ενδιαφέρον για τα γεννητικά τους όργανα. Χαρακτηριστικό γεγονός αυτής της περιόδου αποτελεί η ανακάλυψη από το παιδί του αυνανισμού και της ευχαρίστησης που αυτός προκαλεί. Πρόκειται για κάτι αναμενόμενο, το οποίο οι γονείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν με αρνητισμό.

Είναι απλώς σημαντικό να οριοθετούν τον χώρο σε σχέση με τον αυνανισμό. Λέμε, για παράδειγμα, στο παιδί μας: «Καταλαβαίνω ότι αυτό σε ευχαριστεί. Είναι, όμως, κάτι που κάνουμε όταν είμαστε μόνοι μας, στο δωμάτιό μας ή στο μπάνιο, γιατί όταν έχουμε παρέα μας αρέσει να μιλάμε μεταξύ μας, δεν έχει νόημα να είναι ο καθένας μόνος του».

Πηγή: Vita.gr, σε συνεργασμία με την
κ. ΝΤΟΡΑ ΛΟΥΚΙΔΗ, σχολική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Χρόνια πολλά σε όλα τα κορίτσια που πάλεψαν και κατάφεραν να έχουν στη ζωή τους το πλασματάκι τους.Να ειστε χαρούμενες και να εχετε μια ζωή με τα θαυματακια σας, όπως την εχετε ονειρευτεί! Με το καλό σε όσες κυοφορούν του χρόνου να γιορτάζουν κρατώντας στην αγκαλιά τους το θαυματάκι!  Χρονια πολλά σε όλες μας που είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε. Να μη το βάζουμε κάτω, να προσέχουμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Όλα θα γίνουμε, ας πιστέψουμε στον εαυτό μας και ας χαρούμε το ταξίδι ως τη μητρότητα ❤️  
    • Καλημέρα κορίτσι μου, ο δικός μου λέει ότι με καλή αυχενικη δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα.  Και να σου πω την αλήθεια κι εγώ εκεί κλίνω. Αν μου βγει πχ πάνω από 1/1000 σίγουρα δεν θα σκεφτώ να κάνω τίποτα. Αλλά επειδή λόγω ηλικίας πέφτουν παααααρα πολύ αυτά τα ποσοστά, σκέψου για την ηλικία των 40 το ποσοστό για ντάουν είναι 1/60 περίπου δεν βλέπω να πάρω καλά τελικά αποτελέσματα.  Θα δείξει κορίτσια μου θα σας πω από εβδομάδα τι θα κάνω τελικά.  Εσείς πώς είστε όλα καλά;;;;
    • Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Με το καλό το καινούριο σου μωράκι ❤️❤️  Κοίτα αν ήταν ένα μωρό ίσως το σκεφτόμουν πιο εύκολα να κάνω απευθείας μια λήψη τροφοβλαστη. Τώρα που είναι δύο και διπλασιάζεται το ρίσκο αποβολής είμαι πολυυυυυυ επιφυλακτική. Δηλαδή θα κάνω μόνο αν πάρω ποσοστό κάτω από 1/300.  Να σε ρωτήσω. Λήψη που έκανες;πόσο σου κόστισε και πως ήταν η διαδικασία; Σε ποια εβδομαδα γίνεται;
    • Κορίτσια μου χρόνια πολλά σε όλες!! Μανούλα γίνεσαι απ την στιγμή που το αποφασίζεις και το προσπαθείς! Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, του χρόνου τέτοια μέρα όλες να κρατάμε τα μωράκια μας αγκαλιά!! 
    • Κορίτσια μου, χρόνια μας πολλά σήμερα!! 💐❤️ Ωχ ωχ, εσάς δεν ξανακοιμαται κιόλας!! Δύσκολο!! Αλλά αυτά χαλάνε  φτιάχνουν, πάνε κι έρχονται... Υπομονή 🥲 εγώ το έχω πάρει απόφαση ότι σε καμία δεκαετία θα ξανά κοιμηθώ σερί το βράδυ και θα σηκωθώ μετά τις 6:30-7 😆 Θα τα στείλουμε και τα δύο στην ίδια δομή που πηγαίναμε τον μεγάλο... Ξέρουμε τη δουλειά που γίνεται, αλλά τις αίθουσες δεν μας είχαν αφήσει να τις δούμε, επειδή λέει γίνονται μαθήματα πρωι-απογευμα και δεν επιτρέπουν στους γονείς να περνάνε όταν είναι παιδιά μέσα για να μη δημιουργείται ένταση κτλ 🙄😒 ως ένα σημείο το καταλαβαίνω, αλλά ως γονέας θα ήθελα να δω πώς είναι εκεί που κοιμούνται ή που τρώνε πχ. Δε βαριέσαι... Ο μεγάλος τρελαίνεται από χαρά όταν πηγαίνει, οπότε κρίνω από εκεί 😆
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...