Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες και τουλάχιστον ένας στους οκτώ άνδρες εκδηλώνουν ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους, με σχεδόν τους μισούς ασθενείς να υποτροπιάζουν μέσα σε έναν χρόνο και πολλούς να ταλαιπωρούνται από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Ο χειρουργός - ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου Υγεία, εξηγεί τι πρέπει να ξέρουμε για τις αιτίες και την πρόληψή τους.

Πόσο συχνές είναι οι ουρολοιμώξεις και πού οφείλονται;

Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση σχεδόν 150 εκατομμύρια άνθρωποι εκδηλώνουν ουρολοιμώξεις. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η συχνότητά τους είναι ιδιαιτέρως αυξημένη στις νεαρές γυναίκες ηλικίας έως 35 ετών και σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται έπειτα από την είσοδο μικροβίων μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη, όπου και εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται. Αν και το ουροποιητικό σύστημα διαθέτει τοπικές αμυντικές ικανότητες για να αποτρέπει την εισβολή μικροβίων, οι άμυνες αυτές μερικές φορές εξασθενούν και τα μικρόβια βρίσκουν ευκαιρία να εισβάλουν.

Οι συχνότερες ουρολοιμώξεις είναι αυτές που αφορούν την κύστη και αποκαλούνται κυστίτιδες.

Γιατί είναι συχνότερες στις γυναίκες;

Εξαιτίας της ανατομίας της γυναικείας ουρήθρας, η οποία έχει μικρότερο μήκος απ’ ό,τι η ανδρική και επιπλέον βρίσκεται κοντά στον κόλπο και τον πρωκτό, με συνέπεια να την προσεγγίζουν εύκολα τα μικρόβια.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει εποχική διακύμανση στην εμφάνισή τους;

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουρολοιμώξεις ενδέχεται να είναι πιο συχνές κατά τους θερινούς μήνες. Μια από τις μεγαλύτερες και πιο πρόσφατες ανακοινώθηκε το 2015 από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αϊοβα σε παγκόσμιο συνέδριο λοιμώξεων.

Οι επιστήμονες είχαν αναλύσει πληροφορίες για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που νοσηλεύτηκαν για ουρολοίμωξη την περίοδο 1998-2011 στις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι νοσηλείες για βαριές ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες το καλοκαίρι και παρουσιάζουν σημαντική μείωση τον χειμώνα. Η θερινή αύξηση των νοσηλειών αφορούσε περισσότερο τις νεότερες γυναίκες (18-40 ετών), ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας είχαν σταθερά ποσοστά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τους θερινούς μήνες η αφυδάτωση και η αυξημένη εφίδρωση (υπεριδρωσία) ενδεχομένως αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

Αντιθέτως, το κολύμπι στη θάλασσα δεν φαίνεται να προδιαθέτει στην ανάπτυξή τους, ενώ το κολύμπι σε πισίνες οι οποίες δεν καθαρίζονται επαρκώς και σωστά μπορεί να προδιαθέσει τα ευπαθή άτομα. Τέλος, ρόλο μπορεί να παίζει και η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα του καλοκαιρού, που παρατηρείται κυρίως σε νεαρά άτομα.

Πώς μπορεί κανείς να προφυλαχθεί;

Οι πρακτικές οδηγίες πρόληψης των ουρολοιμώξεων είναι οι εξής:

* Να πίνετε άφθονο νερό για να μη νιώθετε δίψα, που αποτελεί ένδειξη ήπιας αφυδάτωσης.

* Να καταναλώνετε φυσικούς χυμούς με αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως ο χυμός κράνμπερι. Μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

* Να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C (λ.χ. πορτοκάλια) διότι έχουν ανασταλτική δράση στην ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων.

* Να μην αναβάλλετε ποτέ την ούρηση, αλλά να αδειάζετε την κύστη αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη να το κάνετε.

* Οι γυναίκες πρέπει να σκουπίζονται μετά την τουαλέτα από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μη μεταφέρονται βακτήρια από την περιοχή του εντέρου προς την ουρήθρα.

* Να προτιμάτε το ντους και όχι το αφρόλουτρο.

* Να αδειάζετε την κύστη ύστερα από κάθε σεξουαλική επαφή και να πλένεστε καλά, αλλά οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τις κολπικές πλύσεις (διαταράσσουν τη φυσική χλωρίδα της περιοχής).

* Οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση τοπικών αντισηπτικών για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

* Να φοράτε βαμβακερά και άνετα εσώρουχα, διότι διατηρούν την περιοχή γύρω από την ουρήθρα στεγνή και έτσι δεν αναπτύσσονται βακτήρια, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει όταν φορά κανείς στενά και συνθετικά εσώρουχα.

Συντάκτης: χειρουργός - ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας,
αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • @melitiniღ μου γιατί δε πας για ένα γρήγορο τσεκ να μην είσαι με την σκέψη μέχρι την Τρίτη???
    • Καλησπερα κοριτσια μου γλυκα. @Diwni μου να τρως ειναι επειδη εχεις αναγκη απο ενεργεια και γω το ιδιο κανω. Ενταξει το χω λιγο στο νου μου μη φαω οτι υπαρχει αλλα θα φαω και τα κουλουρακια μου και μπορει να φαω και βραδυ φαγητο κανονικο. Ετσι και μενα το πρωι χαζοκοιμουνται δεν κανει βαρυ υπνο αλλα ξεκουραζομαστε και εμεις λιγο παραπανω ετσι. @ΜαρίαΔημήτρης να μιλησεις με το γιατρο οπωσδηποτε. πονανε και μενα πολυ τα ποδια μου γονατα και φτερνες και εχω αρχισει και σκεφτομαι μην παιζει τιποτα αλλο. Πηρα αντιφλεγμονωδη αλλα δεν υποχωρει. Δεν μπορω να σηκωθω και να κατσω να φαβταστειτε πιανομαι απο τις καρεκλες. Περαστικα σου Μαρακι μου αν ειναι απο το αυτοανοσο και δεν ειναι απο κουραση. Τι ωραια που εστρωσε η μπεμπα σου εμεις χθες βραδυ ειχαμε πολυ αερα στην κοιλια ρευοταν και εκανε κλανιτσες φουλ μεχρι να κοιμηθει. Επισης πλεον κανει μονο μια φορα κακα και μια μερα δεν εκανε καθολου αλλα η υφη ειναι καλη. Νορμαλ κι αυτο;;
    • Απο βιταμίνες άλλο τίποτα... Στα χρόνια προσπαθειών έχουν φύγει στάνταρ πάνω απο 1000€... Θα σου πω ότι τώρα που πιάσαμε φυσιολογικά δεν παίρναμε τίποτα... Καταλαβαίνω τον πόνο σου για τη βιοχημική το έχω ζήσει κ γω και μπορώ να σε νιώσω αλλά κράτα το σημαντικό πως έγινε η σύλληψη και πως η φύση προνοεί. Θα τα καταφέρετε σύντομα θα το δεις!!! Τι ηλικίες έχετε; Έχεις άλλα έμβρυα στην κατάψυξη;
    • 300 ευρώ η σαλπιγγογραφια; Πήγε τόσο ε; Εγω Ιασω το 2020 είχα κάνει με 200. Κατ αρχάς είναι ανεπίτρεπτο να μην δικαιολογείται από εοππυ, έστω σε ένα ποσοστό. Και το σπερμοδιαγραμμα πολύ ακριβό....εμάς μας είχαν πει από λυμπερ περισυ που το καναμε, 80 το απλο και 140 το ενισχυμένο (με την απλή  καλλιεργεια;). Εσάς μπορεί να είναι διαφορετικό. Και καλά κάνετε που κάνετε ο,τι καλύτερο, αφού στο σπέρμα ειναι το θέμα σας. Για την Επιτροπή εννοώ ότι αν δεν κάνεις διέγερση με φουλ δόσεις φαρμάκων, δεν αξίζει να περασεις, από οικονομικής άποψης. Γιατί οι εξετάσεις είναι ακριβές, όπως βλέπεις. Αλλα αν κάνεις πολλές μοναδες και περισσότερες διεγερσεις από μία, αξίζει. Γιατί η Επιτροπή δίνει πολλές μοναδες φαρμάκων. 
    • Η αληθεια ειναι οτι μου τα προτεινε και τα πήρα λίγες μέρες κάποιες βοηθουσαν κάποιες όχι τόσο αλλα ένιωθα να με ενοχλούν  κάπως στο στομάχι πέρα του οτι ήμουν αρκετά υποτονική και ετσι τα σταμάτησα. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...