Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα βιβλίο; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά ουσιώδες, διότι μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το διάβασμα βιβλίων μπορεί να προσθέτει έως και δύο χρόνια στη ζωή.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 3.635 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών οι οποίοι συμμετέχουν εδώ και χρόνια σε μια μεγαλύτερη κλινική μελέτη και είχαν απαντήσει σε ερωτήματα για το διάβασμα.

Οπως γράφουν στην επιθεώρηση «Social Science & Medicine» οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, έναυσμα γι’ αυτήν αποτέλεσε ένα απλό δεδομένο: παρότι τα βιβλία μάς εκθέτουν σε νέους ανθρώπους, ιδέες και τόπους, δεν είναι γνωστό αν παρέχουν πρόσθετα οφέλη στην υγεία έναντι άλλων υλικών ανάγνωσης όπως τα περιοδικά και οι εφημερίδες.

Για να το εξακριβώσουν, χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες: σε όσους δεν διάβαζαν βιβλία, σε όσους διάβαζαν έως και τρεισήμισι ώρες την εβδομάδα και σε όσους διάβαζαν βιβλία περισσότερο από τρεισήμισι ώρες την εβδομάδα.

Σε σύγκριση με όσους δεν διάβαζαν βιβλία, όσοι διάβαζαν έως τρεισήμισι ώρες την εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια 12 ετών παρακολούθησης, ενώ όσοι διάβαζαν περισσότερες από τρεισήμισι ώρες την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 23% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Στην πραγματικότητα, οι λάτρεις των βιβλίων ζούσαν κατά μέσον όρο δύο χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι όσοι δεν διάβαζαν καθόλου βιβλία, ενώ η συσχέτιση αυτή διατηρήθηκε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψΗ άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη θνησιμότητα όπως η ηλικία, το φύλο, τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, η κατάθλιψη, η εργασιακή και η οικογενειακή κατάσταση. Ανάλογη συσχέτιση παρατηρήθηκε και σε όσους διάβαζαν εφημερίδες και περιοδικά, αλλά ήταν λιγότερο ισχυρή.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι όσοι διαβάζουν βιβλία έστω και για μισή ώρα την ημέρα έχουν σημαντικό πλεονέκτημα στην επιβίωση σε σύγκριση με όσους δεν διαβάζουν», δήλωσε στην εφημερίδα «The New York Times» η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπέκα Λέβι, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Επιδημιολογίας των Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Γέιλ. «Το πλεονέκτημα αυτό είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι μεταξύ όσων διαβάζουν άλλα έντυπα, καθώς και ανεξάρτητο από την οικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, το φύλο και την ηλικία».

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν εκείνα μελέτης του περασμένου Φεβρουαρίου, η οποία είχε δείξει πως όσοι ασχολούνται με κοινωνικές δραστηριότητες οι οποίες εμπεριέχουν διάβασμα, όπως η συμμετοχή σε μία λέσχη βιβλίου, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Πώς είναι όμως δυνατόν να επηρεάζει το διάβασμα το προσδόκιμο επιβίωσης; Αν και το διάβασμα είναι μία καθιστική δραστηριότητα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ακονίζει τις νοητικές δεξιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης νοσημάτων όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον το διάβασμα αποτελεί θαυμάσια μέθοδο καταπολέμησης του στρες, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάσεξ. Οπως είχε δείξει, έξι λεπτά διάβασμα είναι αρκετά για να μειωθεί κατά 68% το στρες – και το στρες αποτελεί γενεσιουργό αιτία πολλών προβλημάτων υγείας.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • @melitiniღ μου γιατί δε πας για ένα γρήγορο τσεκ να μην είσαι με την σκέψη μέχρι την Τρίτη???
    • Καλησπερα κοριτσια μου γλυκα. @Diwni μου να τρως ειναι επειδη εχεις αναγκη απο ενεργεια και γω το ιδιο κανω. Ενταξει το χω λιγο στο νου μου μη φαω οτι υπαρχει αλλα θα φαω και τα κουλουρακια μου και μπορει να φαω και βραδυ φαγητο κανονικο. Ετσι και μενα το πρωι χαζοκοιμουνται δεν κανει βαρυ υπνο αλλα ξεκουραζομαστε και εμεις λιγο παραπανω ετσι. @ΜαρίαΔημήτρης να μιλησεις με το γιατρο οπωσδηποτε. πονανε και μενα πολυ τα ποδια μου γονατα και φτερνες και εχω αρχισει και σκεφτομαι μην παιζει τιποτα αλλο. Πηρα αντιφλεγμονωδη αλλα δεν υποχωρει. Δεν μπορω να σηκωθω και να κατσω να φαβταστειτε πιανομαι απο τις καρεκλες. Περαστικα σου Μαρακι μου αν ειναι απο το αυτοανοσο και δεν ειναι απο κουραση. Τι ωραια που εστρωσε η μπεμπα σου εμεις χθες βραδυ ειχαμε πολυ αερα στην κοιλια ρευοταν και εκανε κλανιτσες φουλ μεχρι να κοιμηθει. Επισης πλεον κανει μονο μια φορα κακα και μια μερα δεν εκανε καθολου αλλα η υφη ειναι καλη. Νορμαλ κι αυτο;;
    • Απο βιταμίνες άλλο τίποτα... Στα χρόνια προσπαθειών έχουν φύγει στάνταρ πάνω απο 1000€... Θα σου πω ότι τώρα που πιάσαμε φυσιολογικά δεν παίρναμε τίποτα... Καταλαβαίνω τον πόνο σου για τη βιοχημική το έχω ζήσει κ γω και μπορώ να σε νιώσω αλλά κράτα το σημαντικό πως έγινε η σύλληψη και πως η φύση προνοεί. Θα τα καταφέρετε σύντομα θα το δεις!!! Τι ηλικίες έχετε; Έχεις άλλα έμβρυα στην κατάψυξη;
    • 300 ευρώ η σαλπιγγογραφια; Πήγε τόσο ε; Εγω Ιασω το 2020 είχα κάνει με 200. Κατ αρχάς είναι ανεπίτρεπτο να μην δικαιολογείται από εοππυ, έστω σε ένα ποσοστό. Και το σπερμοδιαγραμμα πολύ ακριβό....εμάς μας είχαν πει από λυμπερ περισυ που το καναμε, 80 το απλο και 140 το ενισχυμένο (με την απλή  καλλιεργεια;). Εσάς μπορεί να είναι διαφορετικό. Και καλά κάνετε που κάνετε ο,τι καλύτερο, αφού στο σπέρμα ειναι το θέμα σας. Για την Επιτροπή εννοώ ότι αν δεν κάνεις διέγερση με φουλ δόσεις φαρμάκων, δεν αξίζει να περασεις, από οικονομικής άποψης. Γιατί οι εξετάσεις είναι ακριβές, όπως βλέπεις. Αλλα αν κάνεις πολλές μοναδες και περισσότερες διεγερσεις από μία, αξίζει. Γιατί η Επιτροπή δίνει πολλές μοναδες φαρμάκων. 
    • Η αληθεια ειναι οτι μου τα προτεινε και τα πήρα λίγες μέρες κάποιες βοηθουσαν κάποιες όχι τόσο αλλα ένιωθα να με ενοχλούν  κάπως στο στομάχι πέρα του οτι ήμουν αρκετά υποτονική και ετσι τα σταμάτησα. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...