Μετάβαση σε περιεχόμενο

Τα παιδιά στο Τόκιο κυκλοφορούν μόνα τους από 3 ετών και κανείς δεν ανησυχεί


admin

Recommended Posts

Στην Ιαπωνία το να βλέπεις μικρά παιδιά στο μετρό εντελώς μόνα τους ή και σε παρέες είναι μια πολύ συνηθισμένη εικόνα. Ντυμένα με τις σχολικές τους στολές και με την τσάντα στην πλάτη, 6χρονα γιαπωνεζάκια πηγαινοέρχονται στους δρόμους του Τόκιο, χρησιμοποιώντας τα μέσα μεταφοράς ανάμεσα σε ορδές ενηλίκων που δεν δείχνουν καμία μα καμία έκπληξη στο θέαμα.

Η αυτονομία τους μάλιστα ξεκινά από πολύ μικρότερες ηλικίες, καθώς από 3 ετών οι γονείς τους τα στέλνουν να κάνουν θελήματα. Πηγαίνουν στο φούρνο, στο μπακάλικο, κάνουν ψώνια και όλα αυτά χωρίς καμία επίβλεψη. Μάλιστα υπάρχει και σχετική τηλεοπτική εκπομπή, που προβάλλεται τα τελευταία 25 χρόνια στην Ιαπωνία.

Το "Hajimete no Otsukai" (Το πρώτο μου θέλημα) παρακολουθεί με κρυφές κάμερες την καθημερινότητα αυτών των παιδιών, και το πως κάνουν διάφορες δραστηριότητες εντελώς μόνα τους από τόσο μικρή ηλικία.

 

Πως εξηγείται όμως αυτή η τόσο ασυνήθιστη για το Δυτικό Κόσμο ανεξαρτησία; Φυσικά ο λόγος δεν είναι γιατί τα παιδιά εκεί είναι εκ φύσεως πιο αυτάρκη από τα υπόλοιπα.

«Όλα έγκεινται στη δυναμική της μάζας» εξηγεί ο ανθρωπολόγος Dwayne Dixon στο The Atlantic. «Τα παιδιά στην Ιαπωνία μαθαίνουν από νωρίς πως, σε ιδανικές συνθήκες, οποιοδήποτε μέλος της κοινωνίας μπορεί να εξυπηρετήσει ή να βοηθήσει κάποιο άλλο».

Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται και στο σχολείο, όπου τα παιδιά καλούνται να καθαρίσουν ή να σερβίρουν φαγητό τα ίδια, αντί να το περιμένουν από το προσωπικό.

«Κάτι τέτοιο επιμερίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα και μαθαίνει σε όλους για παράδειγμα πώς να καθαρίζουν μια τουαλέτα» συμπληρώνει ο Dixon. Με το να αναλάβει ένα παιδί την ευθύνη για κάποιον κοινόχρηστο χώρο, το όφελος είναι διπλό- αφενός κατανοεί την έννοια της ιδιοκτησίας αλλά και τις συνέπειες του να τα κάνει άνω κάτω, αφού στην τελική αυτό θα τα καθαρίσει μετά. Αυτή η λογική επεκτείνεται μετά στους δημόσιους χώρους. Οι δρόμοι της Ιαπωνίας άλλωστε είναι εξαιρετικά καθαροί. Το παιδί γνωρίζει πλέον εξ' ιδίων πως μπορεί να βασιστεί στην ομήγυρη αν χρειαστεί κάτι.

Βέβαια, ας μην παραγνωρίζουμε και το γεγονός πως η χώρα έχει πολύ χαμηλό δείκτη εγκληματικότητας, ένας πολύ βασικός λόγος που οι γονείς δεν τρομάζουν στην ιδέα πως τα παιδιά τους κυκλοφορούν μόνα εκεί έξω. Δίνοντας οι γονείς αυτήν την ελευθερία στα παιδιά τους, δεν ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης μόνο σε αυτά αλλά και σε ολόκληρη την κοινότητα.»

Πολλά παιδιά στον κόσμο είναι αυτάρκη» παρατηρεί ο Dixon. «Αυτό όμως που υποπτεύομαι πως έχει εντυπωσιάσει τους ανθρώπους του Δυτικού κόσμου στην προκειμένη περίπτωση είναι η αίσθηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που υπάρχει εκεί, που τις περισσότερες φορές συμβαίνει σιωπηλά και αυθόρμητα» καταλήγει.

Πηγή: www.lifo.gr


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Ευχαριστώ πολύ Νικόλ μου!!Και πώς πήγε? Η legogest τι είναι?
    • Σε ευχαριστούμε θερμά για την παρέμβαση και για την υποστήριξη!! Καλά έκανες και μας έγραψες γιατί και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω που πάω και τα βρίσκω τόσα μικρόβια.. ευτυχώς ο γιατρός μου δεν έδειξε να ανησυχεί και μέσα σε όλα τα άλλα, είναι το λιγότερο που με απασχολεί..! Αλλά σε ευχαριστώ γιατί καλό είναι να το ξέρουμε..! Μια ανησυχία λιγότερη..! Να ρωτήσω, προβιοτικα σου έδωσαν και αν ναι σε βοήθησαν καθόλου;; Ή τσάμπα ξοδεύω λεφτά..;;
    • Μου τελείωσαν οι αντιδράσεις για σήμερα, αλλά ειλικρινά σ ευχαριστώ πολύ! με βοήθησαν πάρα πολύ τα λόγια σου σήμερα ❤️❤️❤️
    • Πραγματικά απαράδεκτος ο προηγούμενος εργοδότης, αλλά πιο πολύ απαράδεκτο στην Ελλάδα είναι που δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο να προστατεύει τους εργαζόμενους και να δίνει το δικαίωμα σε όλους αυτούς να συμπεριφέρονται έτσι... πολύ θλιβερό.... Ανοίγουμε μέγα θέμα συζήτησης τώρα, αλλά με θλίβει πολύ γιατί έψω αρκετούς φίλους που ζουν στην Ελλάδα προφανώς και βιώνω μέσα απ τις ιστορίες τους την αγωνία και την αβεβαιότητα στο εργασιακό περιβάλλον. Εγώ εδώ που είμαι τλχ προστατεύεται ο εργαζόμενος αρκετά θα έλεγα, δλδ και η προημούμενη μου δουλειά με ενημέρωσε 3 μήνες πριν παρακαλώ, οπότε είχα χρόνο να δ΄ρασω και να προετοιμαστώ κι επιπλέον μας βοήθησε κάπως με το να μας φέρει σε επαφή με recruiters. Νταξει, δε το κάνουν όλοι αυτό ούτε είνα υποχρεωμένοι, απλά το αναφέρω για την ιστορία... Και τώρα για την εγκυμοσύνη πιο πολύ σκέφτομαι ότι θα ξενερώσουν αλλά στην ουσία δε μπορούν να μου κάνουν κάτι γιατί ειδικά στην περίπτωση εγκυμοσύνης υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που προστατεύει όχι μόνο τη μητέρα αλλά και τον πατέρα. Δηλαδή ακόμα και το σ΄υντροφό μου δε θα μπορούν να τον απολύσουν μέχρι και 3 μήνες μετά τη γέννα. Για τη δε μητέρα είναι μέχρι και 6 μήνες μετά τη γέννα. Απλά θα είναι λίγο άβολη η συζήτηση όταν το ανεφέρω 🤪
    • Κοριτσακι μ εγω εχω κανει ΕΤ σε φυσικό με κατεψυγμένα.  εγω δεν πρόλαβα να κανω Ovitrelle γιατι οταν πηγα για u/s την 11 μερα τ κύκλου κ  ειχε γινει η ωορρηξία κ το επιβεβαιώσαμε κ με τις εξετάσεις αίματος που ειχαμε κανει εκείνο το πρωινό. Απο την επόμενη μερα ξεκινησα προγεστερονη, cyclacur κ τα υπόλοιπα φάρμακα κ 5 μερες μετα εκανα την ΕΤ. Ο γιατρός μ δεν μ ζήτησε μετα την ΕΤ να μετρήσω προγεστερονη κ οιστραδιολη. Α κ 2 μερες πριν την ετ εκανα μια legogest k 1/2 Ovitrelle αυταααα…
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...