Μετάβαση σε περιεχόμενο

Το ροχαλητό στα παιδιά μπορεί να είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα


admin

Recommended Posts

Εάν το παιδί σας ροχαλίζει θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα! Το ροχαλητό στα παιδιά μπορεί να είναι ένα σημείο της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου.

Η αποφρακτική άπνοια του ύπνου είναι μια συχνή πάθηση, για την οποία όμως δεν γίνεται η διάγνωση στο βαθμό που θα έπρεπε. Η πάθηση αυτή έχει συσχετισθεί με προβλήματα μάθησης, αργή ανάπτυξη του παιδιού, υπέρταση και ακόμη με τη νυκτερινή ενούρηση.

Οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν ότι όταν το παιδί τους ροχαλίζει, αυτό δεν είναι ένα απλό συνηθισμένο και ενοχλητικό φαινόμενο.

Σε μερικά παιδιά μπορεί να είναι κάτι το απομονωμένο, αλλά σε πολλά άλλα είναι ένα από τα σημεία της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου.

Τα παιδιά που παρουσιάζουν συχνότερα την κατάσταση αυτή είναι μεταξύ 2 και 8 ετών. Τα κρεατάκια στη μύτη, οι μεγάλες αμυγδαλές, η χαλάρωση ή και η μείωση του μυϊκού τόνου των άνω αναπνευστικών οδών κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι οι αιτίες που προκαλούν την αποφρακτική άπνοια.

Επίσης μια άλλη σημαντική αιτία που συντείνει στο ροχαλητό των παιδιών είναι η παχυσαρκία. Η δημιουργία αποθεμάτων λίπους γύρω στην περιοχή του λαιμού και στο φάρυγγα μπορούν να επηρεάσουν τις άνω αναπνευστικές οδούς. Επίσης το υπερβολικό πάχος στην κοιλιά και στο στομάχι μπορούν να εμποδίζουν το διάφραγμα από του να λειτουργεί κανονικά με αποτέλεσμα να προκαλεί ροχαλητό.

Έχει υπολογιστεί ότι 10% των παιδιών παρουσιάζουν ροχαλητό και το 2% παρουσιάζει αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

Από τα παχύσαρκα παιδιά το 20% έως το 40% παρουσιάζουν την αποφρακτική άπνοια.

Η αποφρακτική άπνοια εμποδίζει την κανονική οξυγόνωση του αίματος στους πνεύμονες. Γίνεται παράλληλα και μια υπερβολική κατακράτηση του διοξειδίου του άνθρακος.

Το αποτέλέσμα των διαταραχών αυτών μπορεί να είναι επιπτώσεις στην καρδία, στους πνεύμονες, στην ανάπτυξη του παιδιού, στην συμπεριφορά του και ακόμη έχουν περιγραφεί και θάνατοι.

Το σημαντικό είναι ότι όταν γίνει η διάγνωση, τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Οι παιδίατροι θα πρέπει πάντοτε να ρωτούν τους γονείς κατά πόσον το παιδί τους ροχαλίζει ή όχι.

Οι ερωτήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Το παιδί, ροχαλίζει κάθε νύχτα;
  • Το παιδί ροχαλίζει δυνατά;
  • Μήπως όταν κοιμάται κάνει διακοπές στην αναπνοή και μετά ξαναρχίζει με δυνατά ρουφήγματα αέρα;
  • Είναι το παιδί υπερβολικά ζωηρό;
  • Μήπως το παιδί παρουσιάζει σχολικά προβλήματα λόγω κούρασης;

Τα παιδιά που πάσχουν από την αποφρακτική άπνοια του ύπνου παρουσιάζουν ροχαλητό και μια θορυβώδη αναπνοή που μπορεί να συνοδεύεται με διακοπές. Το αποτέλεσμα είναι ένας ανήσυχος ύπνος που δεν ξεκουράζει το παιδί. Αυτό συντείνει σε μια υπερβολική ζωηράδα, κούραση και μείωση της απόδοσης στο σχολείο.

Τα παιδιά που επηρεάζονται ακούγονται όπως εάν μιλούν από τη μύτη. Το στόμα τους μπορεί να παραμένει ανοικτό. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η διάγνωση είναι με τη νυκτερινή πολυπνογραφία, η οποία είναι μια εργαστηριακή μέθοδος μελέτης του ύπνου.

Η καλύτερη αντιμετώπιση της πάθησης αυτής είναι η αφαίρεση των αμυγδαλών. Τα κρεατάκια στη μύτη επίσης πρέπει να αφαιρούνται.

Σε ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να είναι αναγκαία η εφαρμογή κατά τον ύπνο μιας συνεχούς θετικής πίεσης με μια ειδική μάσκα. Η πίεση αυτή επιτρέπει στις άνω αναπνευστικές οδούς να παραμένουν ανοικτές κατά τη διάρκεια του ύπνου με τρόπο τέτοιο που να γίνεται ικανοποιητικά η οξυγόνωση του αίματος.

Το ροχαλητό στα παιδιά είναι μια κλινική κατάσταση που δεν πρέπει να αφήνεται χωρίς έλεγχο. Οι κίνδυνοι της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου που πιθανόν να υπάρχει και που περιγράφεται στο 2% των παιδιών, είναι σημαντικοί.

Συνοπτικά οι οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής είναι οι ακόλουθες:

  • Όλα τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται για το ροχαλητό
  • Τα παιδιά με πολύπλοκη υψηλού κινδύνου κλινική εικόνα, πρέπει να αποστέλλονται σε ειδικό γιατρό
  • Τα παιδιά με καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
  • Η διαγνωστική διερεύνηση πρέπει να διαχωρίσει τα περιστατικά πρωτοπαθούς ροχαλητού (10% των παιδιών), από τα παιδιά που παρουσιάζουν αποφρακτική άπνοια του ύπνου (2% των παιδιών). Η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης είναι η πολυπνογραφία.
  • Οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια πρέπει να αφαιρούνται άμεσα σαν μια πρώτη θεραπευτική προσέγγιση που είναι αποτελεσματική στα περισσότερα παιδιά. Σε αυτά που δεν μπορούν να χειρουργηθούν ή που το πρόβλημα τους δεν διευθετείται μετά από μια χειρουργική επέμβαση τότε πρέπει να χρησιμοποιείται η συνεχής θετική πίεση δια μέσου μιας ειδικής μάσκας κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Τα παιδιά με υψηλού κινδύνου κλινική εικόνα θα πρέπει να παρακολουθούνται σαν εσωτερικοί ασθενείς μετά από τη θεραπευτική χειρουργική επέμβαση
  • Τα παιδιά θα πρέπει μετά από μια χειρουργική επέμβαση που έχουν αφαιρεθεί τα κρεατάκια και οι αμυγδαλές να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται για να φανεί κατά πόσο χρειάζονται μια επιπρόσθετη θεραπεία.

Οι οδηγίες αυτές δεν αποτελούν το αποκλειστικό εργαλείο για την αξιολόγηση των παιδιών με ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

Αποτελούν βοηθητικές κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση του κάθε παιδιού σε συνάρτηση όμως με την κλινική εικόνα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης που θα κριθούν μόνο από τον παιδίατρο.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Καλημέρα κορίτσια μου!!  Δυστυχώς είχα και εγώ κάποια νέα που με πανικοβαλαν τη παρασκευή στο γιατρό άσχετα με τις αντιστάσεις στις μητριαιες.. για αυτό και χάθηκα λίγο.. είμαι στο τρέξιμο όλη την εβδομάδα μιλώντας με επαγγελματίες υγείας ψάχνοντας λύσεις.. που πιστεύω να πάνε όλα καλά τώρα, θα δείξει όμως πως θα πάει και τι θα γίνει... Δεν είμαι έτοιμη να το συζητήσω ακόμα... Διαβάζοντας και κάποια δικά σας νέα άλλο τόσο εκνευρίζομαι με τους γιατρούς που υπάρχουν εκεί έξω... Δεν θα επεκταθώ περισσότερο καθώς δεν θέλω να στεναχωρήσω και καμιά σας.. ας γεννησουμε όλες με το καλό να πάνε όλα κατ'ευχήν για όλες μας, να κρατήσουμε υγιή μωράκια στην αγκαλιά μας και τότε θα είμαι χείμαρρος.. Να σας πω όμως ότι η μικρούλα μας είναι μια χαρά, επανέλαβα και το Doppler, μίλησα και με αγγειολογο.. τσάμπα ανησύχησα.. όλα καλά! 2.200kg και 0,570 η αριστερή μητριαια και 0,600+ η δεξιά.. κατά μέσο όρο δηλαδή γιατί τις μετρήσαμε καμία 10αρια φορές τουλάχιστον.. Τη Τρίτη που μας πέρασε έκανα και καρδιοτοκογραφημα, όλα καλά, 25/11 έχουμε πάλι καρδιοτοκογραφημα και υπέρηχο.. και αρχές Δεκέμβρη ξανά υπέρηχο..  @MarMar90 μου είδα και τα δικά σου νέα.. τα κορίτσια με κάλυψαν πλήρως.. θα πω μόνο ότι λυπάμαι για το γιατρό σας και για αυτό που σας κάνει ψυχολογικά τώρα στο τέλος.. δεν θα πω κάτι άλλο γιατί δε θα σταματήσω να βρίζω μέχρι αύριο..!! Βέβαια τα έχω μαζεμένα και από τον δικό μου... Anyway..! Σήμερα δεν έχεις το δεύτερο Doppler;; Περιμένω να διαβάσω νέα σου!!! Ευχαριστώ και για τη σκέψη κοριτσάκι μου..! ❤️❤️❤️
    • Ίσως να φταίει κ το τρελό άγχος για τα πάντα γιατί οι εξετ΄ασεις πάντα βγαίνουν οκ. Ξέρω θα σας φαίνεται πολύ κουλό να μην έβρισκαν κάτι αλλά το έχω αποδεχθεί τόσα χρόνια, στην αρχή ένιωθα πολύ μειονεκτικά ΄΄οντας στην εφηβεία. Κ όταν έμεινα έγκυος κ εκείνο τον κύκλο είχα ενδιάμεσα αιμορραγία κ δεν μπορούσαμε να υπολογίζουμε την 1η μέρα περιόδου!!!  
    • Ευχαριστώ πολύ κορίτσι ❤️ Για όλες μας πιστεύω ότι το έχουμε! η @_piripiri_ έκανε ήδη την αρχή! Για τη θέση απ'ό,τι κατάλαβα είναι το κεφάλι μεν προς τα κάτω αλλά λίγο πλάγια, δεν έχει αρχίσει να κατεβαίνει στη λεκάνη. Δεν βιάζεται όμως ο γιατρός, θα αρχίσουμε να το κοιτάμε από το επόμενο ραντεβού που είναι σε 2 εβδομάδες νομίζω   
    • 2,5 κιλάκια πλασματάκι 😍 Μπράβο βρε κορίτσι μου! Πολύ πολύ χαρούμενα τα νέα σου!! Έχει πάρει και σωστή θέση με το κεφαλάκι;;; Μου αρέσει πολύ και η αισιοδοξία σου καθώς πλησιάζει η ΠΗΤ. Να μείνεις έτσι μέχρι να κρατήσεις την μπουμπού στην αγκαλιά σου!!!❤️💗❤️
    • @Diwni Πιο παλιά ήταν ΄έτσι κ το είχα αποδεχθεί κ έπαιρνα αντισυλληπτικά για να φτιάξει. Μετά την αποβολή (Μάρτιος 2023) άλλαξε ο κύκλος κ έγινε μεγάλος που είναι το κλασσικό για ΣΠΩ. Τώρα πρώτη φορά γίνεται αλλά δεν έχω κανένα κουρ΄άγιο να ασχοληθώ απλά αφήνω να περάσει, κουράστηκα να τρέχω στους γιατρούς κ η απάντηση να είναι ναι είσαι η εξαίρεση κ πάρε χάπια για μια ζω΄η. @Elli13 Δεν βρήκα ωορρηξία κ σταμάτησα τα τεστ απ'τη στιγμή που έχω φουλ αίμα Δεν πειράζει πάμε για τον Δεκέμβριο, ίσως μας το φέρει ο Αϊ Βασίλης το μωράκι ☺️ Γενικά στο θέμα περιόδου τρέχω από τότε που μου ήρθε πρώτη φορά περίοδος κ απλά ακούω συνέχεια είσαι η εξαίρεση κ έτσι λειτουργ΄εί ο κύκλος σου. Παλιά δεν με πείραζε γτ δεν προσπαθούσαμε για παιδιά
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...