Μετάβαση σε περιεχόμενο

Τέσσερα βακτήρια του εντέρου αρκούν για να μην πάθουν άσθμα τα παιδιά

admin

Recommended Posts

Τα περιστατικά άσθματος έχουν αυξηθεί δραματικά στις ανεπτυγμένες χώρες (αλλά όχι στις πιο βρώμικες αναπτυσσόμενες χώρες) μετά τη δεκαετία του ΄50 και σήμερα πια σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά (το 20%) στη Δύση εμφανίζει άσθμα σε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή μορφή.

Τα βρέφη μπορούν να προστατευθούν από την εμφάνιση άσθματος, αν έχουν αποκτήσει στον οργανισμό τους τέσσερα είδη βακτηρίων έως την ηλικία των τριών μηνών, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Η νέα μελετη, για πρώτη φορά, δείχνει ότι ορισμένα βακτήρια παίζουν ρόλο-κλειδί στο άσθμα, ήδη από πολύ νωρίς στη ζωή ενός παιδιού, όταν ακόμη το ανοσοποιητικό σύστημά του βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας Μπρετ Φίνλεϊ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", ανέλυσαν με γενετικές τεχνικές δείγματα κοπράνων από 319 παιδιά.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα βρέφη που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, ήσαν αυτά που είχαν στο έντερό τους χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων συγκεκριμένων βακτηρίων. Τα περισσότερα μωρά συνήθως αποκτούν αυτούς τους μικροοργανισμούς με φυσικό τρόπο από το περιβάλλον τους, όμως μερικά παιδιά όχι, με συνέπεια μετά να κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα.

Τα περιστατικά άσθματος έχουν αυξηθεί δραματικά στις ανεπτυγμένες χώρες (αλλά όχι στις πιο βρώμικες αναπτυσσόμενες χώρες) μετά τη δεκαετία του ΄50 και σήμερα πια σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά (το 20%) στη Δύση εμφανίζει άσθμα σε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή μορφή.

«Η έρευνά μας ενισχύει την ‘υπόθεση της υγιεινής', σύμφωνα με την οποία τείνουμε να κάνουμε υπερβολικά καθαρό το περιβάλλον μας», δήλωσε ο Φίνλεϊ, ο οποίος επιβεβαίωσε τα ευρήματα και με πειράματα σε ποντίκια.

Η νέα ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη προβιοτικών θεραπειών για τα βρέφη. Ακόμη, μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία ενός νέου τύπου διαγνωστικού τεστ για την έγκαιρη πρόβλεψη των παιδιών που κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα, ανάλογα με την μικροβιακή σύνθεση του εντέρου τους.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

• Απαντήσεις

• Και εγώ πρόσθιο έχω και την καταλαβαίνω απόγευμα βράδυ ή αν είμαι πολύ χαλαρή!!
    • χαχα!! Ετσι ναι! Πες μας αν μάθεις για τον υπνόσακο τι σου είπε. 
    • Υπομονή με τους πόνους, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Σε ευχαριστώ πολύ, νομίζω έχουμε κάνει ωραίες επιλογές και θα τα χαρεί η μπουμπούκα μας. Ναι κι εγώ νομίζω λίγα λίγα είναι καλύτερα και γιατί δεν αντέχω πολλές ώρες μέσα στα μαγαζιά και από οικονομικής άποψης και να μην τα έχεις και όλα στο τέλος.  Εγώ αναφορικά με τις κινήσεις της μικρής έχω καταλάβει πώς όταν είμαι στο αυτοκίνητο ή έξω στα μαγαζιά δηλαδή όταν κινούμε δεν ακούγεται..μάλλον νανουρίζεται εκεί έχω καταλήξει. Αν κάτσω το βράδυ στο καναπέ ή ξαπλώσω κλπ εκεί δινει ρέστα. Και σήμερα που είαμι σπίτι και γενικώς είμαι πιο χαλαρά..πάλι κουνιέται.. βέβαια εγώ έχω και πρόσθιο πλακούντα και γενικώς δεν την ακούω κα όλη μέρα. 
    • κορίτσια μίλησα με την παιδίατρο για τον υπέρηχο...μου είπε να το πάμε συντηρητικά με το σιρόπι που του δίνουμε και να δινω και καποιες φορές μεσα στη μέρα αντιαναγωγικο γάλα!  αν δουμε οτι πάει χειρότερα μόνο τότε να απευθυνθούμε σε παιδογαστρεντολογι γιατι η αγωγή που δίνουν λεει εχει καποιες παρενέργειες... οπότε αφου δεν εχει κάτι σοβαρό ας το αφήσουμε! επίσης μου είπε οτι σε ένα μήνα ξεκιναμε στερεές τροφές και θα βοηθήσει και αυτό στην παλινδρόμηση πάρα πολύ...θα μου τα πει ολα αναλυτικά λεει στο ραντεβού για το εμβόλιο που έχουμε!
    • Κορίτσια τι κάνετε;  Εμείς πήγαμε την προηγούμενη Πέμπτη στο γιατρό μας. Είμαστε καλά και μεγαλώνουμε..φτάσαμε περίπου 800 συν γραμμάρια. Τώρα είμαι στην 25+5 days. Θα πάω είτε το Σάββατο είτε τη Δευτέρα για την καμπύλη του ζαχάρου και μετά στις 5/12 θέλει να με δει ξανά (από οτι κατάλαβα να παρακολουθήσει κάτι με το τράχηλο) κι έχω και αιματολόγο εκείνη την μέρα. Μου είπε ότι τότε θα μου πει αν θα μπορώ να ταξιδέψω κιόλας που τον ρώτησα. Η μικρή εν τω μεταξύ είναι χαμηλά και έχει κάτσει πάνω στην κύστη μου..για αυτό και τρέχω κάθε 10 λεπτα τουαλέτα..χαχα.  Έχουμε ξεκινήσει κι εμείς τα ψώνια όπως έγραψα και σε άλλες κοπέλες παραπάνω.  Παρήγγειλα το λίκνο και την τριλογία καρότσι - αυγό - καλαθούνα. Θα τα έχω μα΄λλον τέλος Γενάρη. Αγόρασα το μπανάκι με τη βάση, αλλαξιέρα στρώμα για να ακουμπήσω πάνω στη συρταριέρα, αποστειρωτή που βρήκα σε προσφορά, βαλίτσα για το μαιευτήριο κι έχω αγοράσει και κάποια ρουχαλάκια, κορδέλες, καλλυντικά, κουβερτάκια κλπ + τη φωλιά.  Ερώτηση.. Γιατί η πωλήτρια χθες με μπέρδεψε.. Θα αγοράσετε βελουτέ φορμάκια; Εγώ λόγω εποχής σκεφτόμουνα 2-3 βελουτέ και τα υπόλοιπα βαμβακερά πιο λεπτά και από μέσα το εσώρουχο το κοντομάνικο. Πιστεύετε είναι λίγο; Θα κρυώνει; Η πωλήτρια ήταν ανένδοτη ότι θα κρυώνει το μώρο..εμένα το βελουτέ μου φαίνεται υπερβολικό για μέσα στο σπίτι κιόλας.. Ας πούμε εγώ ούτε στα μεγάλα κρύα το χειμώνα δεν αντέχω βελουτέ πιτζάμα. Μιλάω για Αθ΄ήνα πάντα.  Και δε΄ύτερη ερώτηση.. Το βράδυ στον υπνο θα το σκεπάζεται με κουβερτάκια ή υπνόσακο; Έχω ακούσει ότι κουβερτάκια δεν κάνει το βράδυ για να μην κουκουλωθεί και σκάσει..για αυτό προτιμάμαι υπνόσακο. Από την άλλη η πωλήτρια μου είπε ότι και στον υπνόσακο μπορεί να βάλει τα χεράκια μέσα και να κατέβει προς τα κάτω.. Τι να κάνω πάνω σε αυτό δεν ξέρω..  Έχω αγοράσει κάποια κουβερτάκια αγκαλιάς και για το καρότσι για να το σκεπάζω την ημέρα. Αλλά το βράδυ τι να κάνω δεν ξέρω..   
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...