Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Θα γίνετε σύντομα μπαμπάς; Αν ναι τότε σίγουρα τον τελευταίο καιρό θα έχετε παρατηρήσει το εξής: η έγκυος σύντροφός σας έχει βρει μια καλή δικαιολογία για να τρώει πατατάκια αμέσως μετά την πάστα σοκολατίνας, αλλά εσείς γιατί έχετε την ίδια επιθυμία; Και τα συμπτώματα δεν σταματούν εδώ!

Αύξηση βάρους, ναυτίες, διατροφικές διαταραχές. Είναι γεγονός ότι μιλάμε για κάποια από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως αυτά τα συμπτώματα δεν αφορούν τις μέλλουσες μαμάδες αλλά τους μέλλοντες μπαμπάδες και το σύνδρομο Couvade που έχουν ορισμένοι!

Τι είναι το σύνδρομο Couvade;

Το σύνδρομο Couvade, γνωστό και ως αρρενολοχεία, αφορά ένα παράδοξο φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε άντρες που πρόκειται να γίνουν σύντομα μπαμπάδες. Δείτε τι περιλαμβάνει ο κατάλογος των συμπτωμάτων!

Ναυτία

Μπορεί για τις ναυτίες να ευθύνονται οι αυξημένες ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται όμως ότι δεν ταλαιπωρούν μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες. Πιθανότατα λόγω του άγχους και των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες. Τι μπορείτε να κάνετε; Παραμείνετε σωματικά ενεργοί ώστε να εκτονώνετε το άγχος και την ένταση και φροντίστε να μιλάτε αρκετά με την σύντροφό σας για τις αγωνίες σας, να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή και να παρακολουθείτε την κατανάλωση του αλκοόλ.

Εναλλαγές στη διάθεση

Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ειδικά μεταξύ της έκτης και δέκατης εβδομάδας κύησης. Τότε είναι που οι ορμόνες ξεχύνονται μέσα από το σώμα σαν ένα παλιρροϊκό κύμα! Το περίεργο είναι ότι δεν παρατηρείται μόνο στις γυναίκες αλλά και τους άντρες: αλλεπάλληλες εναλλαγές στη διάθεση από τη λύπη στη χαρά και πίσω και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αιτία είναι τα νεύρα! Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη συνειδητοποιείτε ότι η ζωή σας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνίες και ανάμεικτα συναισθήματα. Ωστόσο δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Είναι φυσικό να έχετε τέτοιου είδους ανησυχίες και σκαμπανεβάσματα στη διάθεση. Δεν υπάρχει όμως κάτι καλύτερο από την πατρότητα και θα το διαπιστώσετε μόλις κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας μπορεί να είναι είτε ανεβασμένη είτε μειωμένη ή και τα δύο! Μερικές μέλλουσες μαμάδες έχουν έντονη επιθυμία για σεξ ειδικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της κύησης, ενώ άλλες είναι πολύ κουρασμένες, αισθάνονται άβολα με το σώμα τους ή απλά δεν τις ενδιαφέρει το σεξ τη δεδομένη περίοδο.

Και οι άντρες όμως είναι εξίσου απρόβλεπτοι! Η εικόνα της γυναίκας που μοιραία αλλάζει κατά την κύηση μπορεί να επηρεάσει την ανδρική επιθυμία. Δημιουργούνται επίσης αισθήματα άγχους, αγωνίας και ανασφάλειας μπροστά στον επερχόμενο ρόλο του πατέρα. Συχνά οι ίδιοι αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή από φόβο μήπως βλάψουν τη μητέρα και το έμβρυο.

Αν λοιπόν η σεξουαλική σας ζωή έχει βαλτώσει, προσπαθήστε να διατηρήσετε την οικειότητα. Υπάρχουν τρόποι να τα καταφέρετε όχι απαραίτητα με την διείσδυση. Ομορφύνετε επίσης την ρουτίνα της καθημερινότητά σας. Ξυπνήστε νωρίτερα τα πρωινά και απολαύστε έναν καφέ - ντεκαφεινέ με την σύντροφό σας, πηγαίνετε μαζί έναν περίπατο το βράδυ ή χωθείτε στον καναπέ, ψήστε ποπ κορν και δείτε μαζί μια ταινία.

Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε τρόπους να επικοινωνείτε και να μοιράζεστε τα νέα συναισθήματα με τη σύντροφό σας τόσο μέσα όσο και έξω από την κρεβατοκάμαρα.

Αύξηση βάρους

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λογικό να παίρνουν κιλά οι γυναίκες αλλά οι άντρες γιατί; Το τσιμπολόγημα είναι μια δικαιολογία αλλά δεν είναι η αιτία.

Η πιθανή αιτία είναι η κορτιζόλη, που εύστοχα ονομάστηκε «ορμόνη του στρες» και αυτό επειδή εκκρίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα σε περιόδους άγχους. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μειώνουν την τεστοστερόνη τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Τα επακόλουθα; Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, αίσθημα κόπωσης και αύξηση του βάρους!

Εντάξετε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας και γεμίστε το ψυγείο σας με υγιεινά σνακ. Θα δείτε τη διαφορά!

Πόνοι

Οι άνδρες αναφέρουν συστηματικά κατά την περίοδο της κύησης πονόδοντους, πόνους στην πλάτη, πονοκεφάλους, κράμπες στα πόδια. Μερικοί άνδρες αναφέρουν μάλιστα ότι βιώνουν τους πόνους στα ίδια σημεία και την ίδια ώρα με τις συντρόφους τους.

Οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη την εξήγηση αλλά είναι πιθανότατα ψυχολογικό: κάποιοι ανταποκρίνονται στο υποσυνείδητο αίσθημα του ανταγωνισμού (μπορεί να μην κουβαλούν αυτοί μέσα τους ένα παιδί, αλλά θα γίνουν γονείς). Όποια και αν είναι η αιτία, η ειλικρινή επικοινωνία σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στη ζωή σας θα είναι πιο αποτελεσματική από ότι το παυσίπονο.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • @Rena92 @annie! @Elk Σας ευχαριστώ πολυ κορίτσια!!! Δέχομαι την μπεμπεδοσκονη με ανοιχτές αγκάλες!!! Με το καλο και εσείς να πάρετε να μωρακια σας αγκαλια!!! @evaa__ Σε ευχαριστώ κορίτσι μου!!! Καλά αποτελέσματα να έχετε στις εξετάσεις σας και με το καλο να πάτε σε πρόκληση και να γίνει το θαυμα!!
    • Καλησπέρα κορίτσια!!! Εύχομαι να είστε όλες καλά.. @Ioanna6 εύχομαι να μην ξανά δεις αίμα.. σίγουρα είναι πολύ αγχωτικό!!! Από δω και πέρα όλα να κυλήσουν ομαλά και όμορφα 🙏🙏🙏 λοιπόν στα δικά μου νέα να σας πω πως βγήκαν και οι αιματολογικές της αυχενικής και τελικά θα πρέπει να παίρνω το Σαλοσπίρ σίγουρα μέχρι την β επιπέδου και μετά βλέπουμε. Μου είπε πως υπάρχει μια αιμάτωση στην δεξιά πλευρά της μήτρας και αυτό προμηνύει προεκλαμψία. Εχω αγχωθεί είναι η αλήθεια… επίσης, δεν ξέρω αν κάποια άλλη κοπέλα το έχει, έχω πολλές δύσπνοιες και λαχανιάζω πολύ εύκολα. Ο γιατρός μου επιμένει πως είναι λόγω στρες αλλά εγώ το έχω από την αρχή της εγκυμοσύνης και διάβασα στο ίντερνετ πως είναι σημάδι της προεκλαμψίας.. αν κάποια κοπέλα γνωρίζει κάτι για αυτά τα συμπτώματα…. επισης, ο γιατρός μου μου έκανε συζήτηση για τον τοκετό.. θεωρεί πως θα πρέπει να πάμε προγραμματισμένα αυτή τη φορά αφού υποστηρίζει πως ο τοκετός θα εξελιχθεί πιο γρήγορα. Εδώ να σας πω πως με το καλό θα γεννήσουμε πάλι στην Αθήνα.. ωστόσο μένουμε 4 ώρες μακριά και στην πρώτη γέννα έφυγα βράδυ για να πάω στο μαιευτήριο με πόνους.. επομένως εκεί το στηρίζει και στο ότι αυτή την φορά μπορεί να μην προλάβουμε… εμένα πάντως δεν μου αρέσει αυτή η ιδέα🤔
    • Αμάν! Ο δικός μου είναι 1,5. Να τον ξεκινήσω φροντιστήριο προετοιμασίας για το Νηπιαγωγείο από τώρα; 😂 Θα τρελαθουμε τελείως μου φαίνεται...
    • Την έκανα λόγω ηλικίας και επειδη ήθελε ο άντρας μου πιο πολύ. Όμως όταν βγαίνουν όλα καθαρά, νιώθεις καλύτερα 💪
    • Γεια σας κορίτσια! Να ρωτήσω όσες κατά την εγκυμοσύνη σας κάνατε ενέσεις ηπαρίνης, μέχρι πότε τις κάνατε; Ενώ μου είχε πει η αιματολογος μέχρι 36η βδομάδα τώρα μου είπε μέχρι να γεννησω. Και μάλιστα και για 40 μέρες μετα. Αν μπω με πρόκληση μια μέρα πριν την κόβω, αν όμως σπάσουν τα νερά νωρίτερα τι γίνεται σ' αυτή την περίπτωση; Θα ρωτήσω και τη γυναικολόγο από βδομάδα αλλά αγχώθηκα όσο να ναι. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...