Μετάβαση σε περιεχόμενο

Η μουσικοθεραπεία κάνει θαύματα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες


admin

Recommended Posts

Παιδιά με διάγνωση υπερκινητικότητας, με ΔΕΠΥ, με αργή ανάπτυξη και με συναισθηματικές διαταραχές και πολλές άλλες διαγνώσεις, συνήθως εντάσσονται στην κατηγορία των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.

Η μουσικοθεραπεία είναι μια δημιουργική θεραπεία κατάλληλη και απαραίτητη για τέτοια παιδιά, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα μέσα σε ένα οριοθετημένο θεραπευτικό πλαίσιο να  δημιουργήσουν  μουσική, αλλά και  ιστορίες ή παιχνίδια που τους εκφράζουν.

Έτσι εκδηλώνουν πολύ εύκολα τα συναισθήματα τους χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιήσουν το λόγο.  Μέσα από την ελεύθερη δημιουργία της μουσικής τα παιδιά μπορούν να ανταλλάξουν μηνύματα χωρίς να χρειαστεί να μιλήσουν.

Ο μουσικοθεραπευτής θα λάβει τα μηνύματα αυτά και θα βοηθήσει τα παιδιά να νοιώσουν ασφαλή ώστε να εκφραστούν και να «οδηγηθούν» στην επιθυμητή πρόοδο.

Στόχοι της μουσικοθεραπείας

Οι στόχοι της μουσικοθεραπείας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι κυρίως:

• Βελτίωση συγκέντρωσης
• Εξωτερίκευση συναισθημάτων
• Βελτίωση ψυχικής υγείας
• Ανάπτυξη γνωστικής ικανότητας
• Απόκτηση αυτοπεποίθησης
• Κατανόηση ορίων
• Αυτογνωσία(γνωριμία με το εγώ, συνειδητοποίηση του εγώ)
• Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης
• Βελτίωση επικοινωνίας με τους άλλους

Ένα παιδί με υπερικινητικότητα χρειάζεται να διοχετεύσει την ενέργεια του και να εισαχθεί σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο συγκεκριμένης διάρκειας , όπου θα έχει τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας μέσα στα θεραπευτικά όρια.

Σταδιακά θα αποδέχεται τους κανόνες της θεραπείας αλλά και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθεί στο σχολείο και στην κοινωνική ζωή.

Τα παιδιά έχοντας αυτό το χώρο όπου θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα τους, να αναπτύξουν και να αντιληφθούν το Εγώ τους και να αναπτύξουν την ικανότητα να σέβονται και να αντιλαμβάνονται τους γύρω τους.

Μέσα από την ελεύθερη έκφραση και τη μουσική, τους δίνεται η  ευκαιρία να διοχετεύσουν ενέργεια δημιουργώντας.

Για παράδειγμα, μπορούν να γνωριστούν και να μιλήσουν με το θεραπευτή εάν θέλουν, να παίξουν με διάφορα όργανα, να ανακαλύψουν τον ήχο των διαφόρων οργάνων ή  τον ήχο της φωνής τους , να τραγουδήσουν ή και με τη βοήθεια του θεραπευτή να δημιουργήσουν μαζί ένα τραγούδι μια μουσική που τους εκφράζει εκείνη την στιγμή, ελεύθερα χωρίς καν να χρειάζεται να γνωρίζουν μουσική.

Ο θεραπευτής θα τους βοηθήσει με κατάλληλες μουσικοθεραπευτικές τεχνικές να αναπτυχθούν, θα τους στηρίξει και θα είναι εκεί για να τους ακούσει.

Η μουσικοθεραπεία είναι μια μη λεκτική θεραπεία.

Η κίνηση, ο ρυθμός, η μελωδία, η κραυγή που θα δημιουργήσει το παιδί, είναι σημαντικά  τόσο για το ίδιο όσο και για τον θεραπευτή, που θα τα επεξεργαστεί και θα το βοηθήσει με τον ανάλογο κάθε φορά τρόπο, να εξελιχθεί μέσα από τη μουσικοθεραπεία.

Και το καλύτερο; Δεν υπάρχει το αίσθημα της αποτυχίας

Στην θεραπεία δεν υπάρχει η επιτυχία και η αποτυχία, που πολλές φορές παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες βιώνουν κατά τη διάρκεια της σχολικής εκμάθησης, καθώς πολλές φορές στο χώρο του σχολείου μπορεί να νοιώθουν μειονεκτικά γιατί η δυσκολία τους, φαινομενικά δεν τα καθιστά ικανά όπως τα άλλα παιδιά.

Με τη μουσικοθεραπεία θα αισθανθούν δημιουργικοί και ικανοί για πολλές δραστηριότητες.  Μέσα από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης το παιδί  νοιώθει καλύτερα με τον εαυτό του και προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνεται.

Αναγνωρισμένη θεραπεία με αποτελέσματα

Πρόκειται για μια αναγνωρισμένη θεραπεία που προσφέρεται σε όλα τα σχολεία στην Αγγλία, την Αμερική και την Αυστραλία, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών και εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες.

Υπάρχουν πολλές  μελέτες που περιγράφουν συγκεκριμένα περιστατικά και τη διαδικασία της θεραπείας παιδιών με συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της μουσικοθεραπείας.

Παναγιώτα Καπνίση, Μουσικοθεραπεύτρια/ Επαγγελματίας Υγείας


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites



  • Απαντήσεις

    • Εμένα δεν την παίρνει καθόλου! Κι ούτε και θέλω...  Εγώ κορίτσι μου είμαι στον 7ο ουρανό οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό. Ούτε κουρασμένη νιώθω να πω την αλήθεια. Απλά κάποιες μέρες, αραιά ευτυχώς, νιώθω πως θα ήθελα να κοιμηθώ λίγο ακόμα. Εγώ ευτυχώς εδώ και 10 μέρες είμαι τελείως καθαρή επιτέλους. Σίγουρα θα πρέπει να προσέχετε. Δεν ξέρεις πότε θα ξανά γίνει ωορρηξία. 
    • Εγώ φοβόμουν μην καεί αλλά νομίζω ότι πια δύσκολα καίει ο ήλιος. Για κοιλίτσα μάλλον έχει ψύχρα, αλλά, χεράκια και ποδαράκια θα τ' αφήνω κι εγώ λίγο. 
    • Ελααα η εμπειρία, και εγώ 85 υπολόγισα από την ένταση της γραμμής. Απίστευτο 😂😂. Είπα τέλος, χτες το βράδυ έκλαιγα, έλεγα στον άντρα μου ότι τελείωσε και αυτή η εγκυμοσύνη. Σήμερα εννοείται με εκραξε χαχα Οπότε θα κάνω 1 τεστ έτσι για την τιμή των όπλων κάθε 2-3 μέρες. Σίγουρα όχι κάθε μέρα όμως (και έκανα και εγώ 2-3 τη μέρα, ψύχωση!!)   @ditaki κορίτσι μου γλυκό αν θελήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα. Είμαι σίγουρη ότι πέρασα και εγώ επιλοχειο. Τώρα ένα χρόνο μετά το αναγνωρίζω που επιτέλους αρχίζω να βγαίνω από αυτό το σκοτάδι. Με βοήθησε που άλλαξα σπίτι και περιοχή. Πλέον βγαίνω σχεδόν κάθε μέρα βόλτες με το κοριτσακι μου και κυρίως κάθε φορά που νιώθω να πέφτω και να πνιγομαι. Οπότε, σωστά ειπώθηκε παραπάνω να βγαίνεις. Μόνη σου, με φίλες, με άλλες μαμάδες, αλλά μην μένεις μέσα στους 4 τοίχους. Πάρε βοήθεια σε παρακαλώ, είναι πολύ δύσκολο αυτό που περνάς, το έζησα στο πετσί μου. Και ένιωθα και τύψεις που πάλεψα τόσο πολύ για αυτό το μωρό και αντί να το ζω στα άκρα και να πετάω στα σύννεφα, εγώ έκλαιγα συνέχεια. Ένιωθα απέραντη μοναξιά, χαμένη, δεν ήξερα ποια είμαι πλέον... Λάτρευα και λατρεύω το παιδάκι μου, αλλά δυστυχώς δεν ήταν αυτό αρκετό για να είμαι ευτυχισμένη, τουλάχιστον όχι όπως περίμενα να είμαι. Κανείς δεν μας προετοιμάζει για την περίοδο της λοχείας. Είναι μια περίοδος πάρα πολύ δύσκολη για τη νέα μαμά και για αυτό χρειαζόμαστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον γύρω μας. Θα στο ξαναγράψω και το εννοώ.. Μπορείς να μου στείλεις απλά για να τα πεις κάπου μια αν είσαι Αθήνα μετά χαράς να βγαίνουμε μαζί βόλτες ♥️ Δεν είσαι μόνη σου ♥️
    • Τώρα καλά είμαι! Είναι λίγο γκρινιάρης γιατί πεινάει διαρκώς...κ τον κρατάω στο στήθος μιάμιση με δύο ώρες, αλλά δεν έχω γάλα. Τον ακούω που καταπίνει, αλλά αν βγει θα ηρεμήσει για μισή ώρα το πολύ κ μετά ξανά κλάμα κ στήθος απευθείας. Κ με το θηλαστρο που προσπάθησα να βγάλω 10ml με το ζόρι κ από τα δύο. Τώρα θα έρθει τη Δευτέρα να τον δει κ θα συζητήσω μαζί του τι θα κανω με τον θηλασμό.  Εγώ ηρέμησα λίγο μέχρι χθες το πρωί. Ξεκίνησε πάλι να δαγκώνει ενώ είχε ηρεμήσει. Πιστεύω ότι φταίει κ η πεθερά μου σε αυτό. Ήρθε χθες για 3 ώρες για να αρχίσει να την μαθαίνει κ δεν τον άφησε στιγμή από την αγκαλιά της κι αυτός έκλαιγε γιατί πεινούσε κ της το έλεγα κ δεν μου τον έδινε. Μέχρι που αναγκάστηκα να κατεβάσω μπλούζα κ σουτιέν μπροστά της για να αναγκαστεί να μου τον δώσει. Εννοείται πως από τη νευρικότητα που είχε που τον πήγαινε βόλτες μέσα στο σπίτι κ καλά για να τον ηρεμήσει με δάγκωσε κ μου άνοιξε ξανά την πληγή. Την επόμενη φορά που θα έρθει δε θα είμαι ευγενική. 
    • Κι εμένα βάζει το χεράκι του στο στόμα και νόμιζα ότι πεινάει αλλά όταν τον βάζω στο στήθος τρώει τρεις γουλιές και σταματάει.. άρα το κάνει απλώς για να πιπιλάει .. τώρα για την πιπίλα..ένα απόγευμα είχα απελπιστεί, έκλαιγε ασταμάτητα χωρίς να καταλαβαίνω τι θέλει.. συνήθως βράδυ τον πιάνουν οι κολικοί πλέον..και του έβαλα μια πιπίλα.. την άρπαξε αμέσως και ηρέμησε.. μετά από λίγο βέβαια του την έβγαλα γτ δεν ήμουν σγρ ότι θέλω να του δώσω..  Εν τω μεταξύ από χθες έχω καφετί αίμα.. τώρα περίοδος είναι; Δεν ξέρω.. μάλλον..μου φαίνεται έχει περάσει αρκετός καιρός για να είναι από τα λοχια.. εν τω μεταξύ κάναμε και μια βλακεία μια μέρα με τον σύζυγο, οπότε αν είναι περίοδος θα πρέπει να προσέχω..  Από διάθεση πώς είστε; Εγώ ώρες ώρες είμαι λίγο πεσμένη.. σκέφτομαι αν τα κάνω όλα καλά για το μωρό μου.. είμαι και λίγο κουρασμένη σωματικά.. αλλά πιστεύω να συνηθίσει το σώμα μου στους νέους ρυθμούς.. **Δυστυχώς δε θυμάμαι ποια μάρκα ήταν η πιπίλα..γτ πέταξα το κουτάκι..νομίζω στο μαιευτήριο μου τη δώσανε..μια διάφανη με καρδούλες που φαίνεται πώς πιπιλάει είναι..
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...