Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Δεδομένου ότι στη χώρα μας ήδη από το νηπιαγωγείο ξεκινάει η πρώτη «δουλειά για το σπίτι», καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητο για το παιδί να έχει το χώρο του για να κάνει τα μαθήματά του.

Δεν έχει σημασία αν έχετε μικρό ή μεγάλο χώρο, σημασία έχει να κατονομάσετε ένα σημείο ως χώρο μελέτης, αναφέρει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια.

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται χώρο και χρόνο αλλά και γονική επίβλεψη για να κάνουν τα μαθήματά τους. Αν βολεύει στο πρόγραμμά σας, δημιουργήστε μια γωνιά στο τραπέζι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας όπου το παιδί θα κάνει τα μαθήματά του, ενώ εσείς από δίπλα θα κάνετε κάτι άλλο.

Πώς να δημιουργήσετε καλές συνήθειες μελέτης για όλα τα σχολικά χρόνια

  1. Δώστε στο παιδί σας τον έλεγχο της κατάστασης και ζητήστε του να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε τη γωνιά μελέτης του. Το ζήτημα δεν είναι να αγοράσετε το μεγαλύτερο/καλύτερο/πιο σύνθετο/πιο ακριβό γραφείο, αλλά να φτιάξετε μια γωνιά μελέτης που το παιδί θα τη νιώθει δική του και θα κάνει την όλη διαδικασία λίγο πιο όμορφη.

    Ρωτήστε το παιδί τι χρώμα γραφείο θέλει, αν θέλει ένα υποπόδιο (για να μην κρέμονται τα πόδια του από την καρέκλα), αν επιθυμεί ένα μαξιλαράκι κλπ. Δίνοντας στο παιδί αυτή τη μικρή δύναμη στις αποφάσεις του, ουσιαστικά το βοηθάτε να αυξήσει την επιθυμία του να ασχοληθεί με τη μελέτη.
  2. Οργανώστε τις σχολικές προμήθειες. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο όταν το παιδί ξεκινάει ορεξάτο να κάνει τα μαθήματά του και ανακαλύπτει ότι δεν έχει μολύβι, η γόμα του έχει χαθεί, η ξύστρα του είναι εξαφανισμένη! Μέχρι να βρει όλα όσα χρειάζεται για να κάνει τις ασκήσεις του… πάει! Πέταξε το πουλάκι! Έχει περάσει η ώρα και το παιδί έχει εκνευριστεί, έχει βαρεθεί, δεν βλέπει κανένα αποτέλεσμα και η αρχική του προθυμία να κάνει τα μαθήματά του εξανεμίζεται. Φροντίστε να αγοράσετε όμορφα κουτιά και να φυλάξετε εκεί μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, μολύβια και άλλα απαραίτητα.
  3. Κλείστε την τηλεόραση! Ξέρω, πολλά παιδιά επιμένουν ότι η τηλεόραση δεν τα ενοχλεί, αλλά επίσης επιμένουν ότι ο Άι-Βασίλης υπάρχει! Ο κανόνας της κλειστής τηλεόρασης ισχύει όμως και για εσάς! Διατηρήστε ησυχία.
  4. Ο καλός φωτισμός είναι σημαντικός. Στο κρυφό σχολειό μελετούσαν στο φως των κεριών, αλλά η μέθοδος αυτή δεν έχει πέραση στις μέρες μας. Θυμηθείτε ότι προτιμότερο είναι το φυσικό φως, αλλά όταν αυτό δεν υπάρχει, ένα δυνατό πορτατίφ (κατά προτίμηση στην αριστερή πάνω πλευρά της επιφάνειας του γραφείου ενός παιδιού που γράφει με το δεξί χέρι, ώστε να μην πέφτει σκιά πάνω στο βιβλίο ή τετράδιο) κάνει πολύ καλή δουλειά.
  5. Τακτοποιήστε την επιφάνεια του γραφείου και τα συρτάρια του. Η συγκέντρωση και η προσοχή αυξάνονται όταν ο περιβάλλων χώρος είναι καθαρός, τακτικός και οργανωμένος.
  6. Δώστε στο παιδί χρόνο ξεκούρασης. Τα περισσότερα παιδιά πιέζονται από διάφορες υποχρεώσεις (ξένες γλώσσες, εξωσχολικά, αθλητικά, κλπ) αλλά και από ωραία πράγματα (παιχνίδι με φίλους, εξόδους με φίλους, κλπ) με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι διαρκώς τρέχουν και δεν φτάνουν! Ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι απαραίτητο να αφήνετε άφθονο χρόνο μεταξύ δραστηριοτήτων και χρόνο ξεκούρασης, ώστε το παιδί να είναι ήρεμο και ξεκούραστο.
  7. Δώστε στο παιδί σας ένα «φιλαράκι μελέτης». Αν έχει μεγαλύτερα αδέρφια, ζητήστε τους να κάνουν τα μαθήματά τους μαζί. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δώστε στο παιδί σας ένα αγαπημένο αρκουδάκι ή άλλο ζωάκι να του κάνει παρέα την ώρα της μελέτης!
  8. Επιλέξτε να κάνετε κι εσείς κάτι «σχολικό» την ώρα μελέτης του παιδιού σας. Μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, περιοδικό, να γράψετε τη λίστα με τα ψώνια ή να κάνετε κάποια ανάλογη δουλειά παρέα με το παιδί σας.
  9. Αφήστε έναν βαθμό επιλογής στο παιδί σας. Μην επιμένετε να κάνει τα πράγματα με το δικό σας τρόπο. Αφουγκραστείτε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του παιδιού σας, δώστε του χρόνο και κατανόηση. Αν λοιπόν το μικρό παιδί σας ζητήσει μια φορά να κάνει τα μαθήματά του ξαπλωμένο μπρούμυτα στο πάτωμα, αφήστε το. Δώστε του την επιλογή αν θα κάνει τα ελληνικά ή τα μαθηματικά πρώτα. Με αυτό τον τρόπο εξομαλύνετε τη διαδικασία της μελέτης και σταδιακά διδάσκετε στο παιδί σας ότι αυτό είναι το καθήκον του.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Λ Καλημέρα κορίτσι μου! Δεν θυμάμαι αν το έχω ξαναγράψει. Εμένα τώρα η μικρή είναι 12,400 περίπου και 18 μηνών. Εννοείται την σηκώνω φουλ, και είμαι στον 7ο. Δεν γίνεται αλλιώς, είναι ακόμα μωρό και εκτός από την ανάγκη της για αγκαλιές, είναι και πρακτικοί λόγοι. Να την πλύνω, να την μετακινήσω, να την παρηγορήσω τη νύχτα κλπ κλπ. Τα ξέρεις. Ο γιατρός μου είχε πει δεν υπάρχει κανένα προβλημα, ενώ ο προηγούμενος (πιο αυστηρός σε όλα) είχε πει να μην σηκώνω πάνω από 5 κιλά. Όταν είναι ο σύζυγος σπίτι βέβαια την σηκώνει κυρίως εκείνος. Η αλήθεια είναι ότι στις αρχές πρόσεχα περισσότερο, μέχρι να "δέσει" το σπορακι. Παίζει ρόλο και πώς την σηκώνεις από το έδαφος μου είχε πει ο γιατρός. Δηλαδή να χρησιμοποιείς τα πόδια ώστε να μην πέφτει το βάρος στη μέση/μήτρα. Όσες έχετε κάνει βάρη στο γυμναστήριο θα καταλάβετε τι εννοω
    • Καλημέρα όμορφες μανούλες! Χρόνια μας πολλά! ❤️🙏 Πολύ χάρηκα που διάβασα νέα σας… μπαίνω που και που να δω αν έχει γράψει καμία σας.. Πέρυσι τέτοια εποχή μάθαμε για τις εγκυμοσύνες μας…και τώρα έχουμε τα θαυματάκια μας αγκαλιά! Μου φαίνεται απίστευτο…  Κι εμείς είμαστε καλά! 3 μηνών και 10 ημερών που μας είδε η παιδίατρος για το δεύτερο εμβόλιο ήμασταν 6.400 και 67 εκατοστά. Δεν έχω φορμάκι να της βάλω 🤣.. Κατά τα άλλα συνεχίζουμε να είμαστε δύσκολες στον ύπνο. Μέσα στην μέρα κοιμόμαστε μόνο αγκαλιά και το βράδυ στη φωλιά ανάμεσα μας. Υπάρχουν μέρες που κάνει 6-7 ώρες σερί και ξεκουράζομαι και άλλες που ανά 3 ωρο ξυπνάει.  Είναι ένα πολύ χαμογελαστό μωράκι… θέλει όλη μέρα κουβέντα και παιχνίδι. Από σάλια χαμοοοοος… της αλλάζω σαλιαρα συνέχεια! Η παιδίατρος μου είπε ότι είναι νωρίς βέβαια για δόντια… . Το καρότσι συνεχίζω να το βγάζω βόλτα άδειο… πάει το κλάμα σύννεφο! Έχουμε πάντα το μαρσιπο μαζι. Μόνο αυτό δέχεται!  Ευτυχώς τα πάμε καλύτερα με το κάθισμα αυτοκινήτου. Όχι ότι το αγαπάμε… αλλά αν έχει φάει, είτε θα κοιμηθεί είτε μπορείς να την ξεγελάσεις με κουβέντα και τραγουδάκια! Σας φιλούμε γλυκά! 💕
    • Ο ύπνος είναι ανάλογα τι τυχερά έχουμε κάθε βράδυ 😆 πάντως παρατηρώ ότι τώρα κοιμάμαι λίγο καλύτερα, αν εξαιρέσω ότι ξυπνάω για τουαλέτα και μετά δυσκολεύομαι λίγο να με ξαναπάρει. Τουλάχιστον πέρασαν οι εφιάλτες!  @zoepapa κορίτσι εσύ πως είσαι; Ηρεμησες καθόλου από ναυτία η ακόμα καλά κρατει; 
    • Εγώ την σηκώνω φουλ 😅 Αφού δεν με πονάει κάτι. Φαντάζομαι όταν θα αρχίσει να μεγαλώνει η μήτρα θα με δυσκολεύει οπότε εκεί θα σταματήσω. Αλλά θέλω να απόλαυση αγκαλίτσες 🥰🥰🥰 Αλλά και η δικιά μου όλο κάτι θέλει ή πρέπει να την μετακινήσω, οπότε δεν γίνεται να μην την σηκώσω. Δεν είναι και πολύ συνεργάσιμη 😅 Όταν είναι ο μπαμπάς όμως την σηκώνει κυρίως αυτός. Κι εμένα γύρω στα 11 κιλά είναι. Πόσο μηνών είναι τώρα η δικιά σου;
    • Καλημέρα κορίτσια μου και από εμάς και χρόνια πολλά για προχθές!!  Ήθελα και εγώ να σας γράψω αλλά όλο κάτι θα τύχαινε και δεν τα κατάφερνα..  Απίστευτο μου φαίνεται πως πέρασε ο καιρός.. δεν ξέρω για εσάς, εγώ έχω χάσει τις μέρες.. δεν καταλαβαίνω πως περνάνε!! Ούτε τη μέρα είναι.. 🤭 Σε 4 μέρες κλείνουμε 4 μηνών!! 😱 Σόκ!!  Τελευταία μέτρηση μας 3 μηνών και 6 ημερών ήταν 5750γρ και 63εκ ύψος!! 🥰🥰 Τα άλματα μας ταλαιπωρούν.. κατά τα άλλα η μικρή είναι αστέρι!! ❤️❤️❤️ @_piripiri_ μου και εμάς έχει αρχίσει να πέφτει στις καμπύλες πάλι.. η παιδίατρος μας είπε ότι είναι φυσιολογικό πάντως μετά το 3 μήνα τα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη να πέφτουν λίγο και ότι πλέον δεν περιμένουμε να παίρνουν βάρος με τον ίδιο ρυθμο όπως νεογέννητο και μετά το 6μηνο θα πέσει και άλλο.. βέβαια μου είπε ότι θέλουμε να παίρνουν τουλάχιστον 18γρ/ημέρα μίνιμουμ σε αυτό το στάδιο (3-6 μηνών) και η δικιά μου ήταν 16,5/ημέρα οπότε το παρακολουθούμε και θα κάνουμε καλλιέργεια ούρων για να είμαστε σίγουροι.. προσωπικά θαυμάζω το κουράγιο σου και τις αντοχές σου.. έχεις ένα μωρό, έχεις ένα 2+χρόνο, τη δουλειά, φαντάζομαι όλο και κάτι θα κάνεις και στο σπίτι από δουλειές.. και έχεις χρόνο να μας γράψεις κιόλας!! 🫠❤️ Εγώ με ένα μωρό και μόνο τη φροντίδα του, άντε να κάνω και καμία δουλειά στο σπίτι αραιά και που.. και είμαι χώμα!! 🥴 @Kallia.Geo μου και εμένα για δοντακια μου κάνει.. σάλια έχει πολλά; Κανά μασητικό να ξεσπάει εκεί; Αν έχεις μιλήσει με παιδίατρο και στο έχει αποκλείσει, θα σου πρότεινα κρανιοιερη θεραπεία! Η δικιά μου με είχε ξεσκίσει το πρώτο μήνα και αυτό μας έσωσε!! Στο γράφω ενώ δεν είμαι της εναλλακτικής ιατρικής αλλά με μια συνεδρία και εντός 2-3 ημερών είδα σημαντική βελτίωση..
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...