Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Σε κίνδυνο βρίσκεται το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για την δωρεάν φιλοξενία σχεδόν 25.000 παιδιών που ήδη έχουν εγγραφεί σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν έτοιμοι να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα καταγγέλλοντας ότι όχι μόνον δεν έχουν εξοφληθεί για την περασμένη σχολική χρονιά, αλλά το Δημόσιο τους μειώνει ακόμη περισσότερο τα κονδύλια για τη νέα.

Πρόκειται για πρόγραμμα που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορά την Εναρμόνιση της Οικογενειακής Ζωής καθώς αποσκοπεί στην ενίσχυση οικογενειών ανέργων και με χαμηλά εισοδήματα. Μέσω αυτού φιλοξενήθηκαν δωρεάν δεκάδες χιλιάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας τα τελευταία χρόνια αλλά την περασμένη χρονιά εμφανίστηκαν τεράστιες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ενισχύσεων στις δομές με αποτέλεσμα σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο να κινδυνεύουν 25.000 παιδιά να μην συμμετάσχουν τελικά στο πρόγραμμα.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί διότι έχει παγώσει η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι φιλοξενήθηκαν συνολικά 80.341 παιδιά εκ των οποίων 27.241 (33,9%) σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και τα υπόλοιπα σε δημοτικούς. Φέτος, το πρόγραμμα προβλέπει φιλοξενία 81.003 παιδιών εκ των οποίων τα 24.643 (30,4%) σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης αναφέρει σε ανακοίνωση του , ότι η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος «‘Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής’’ για τη νέα περίοδο 2015-2016, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στη δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση με συνέπεια τη μετάθεση υλοποίησης του από την 1 Σεπτεμβρίου στις 15 Σεπτεμβρίου.

Επίσης από τα 121.683 παιδιά, που οι μητέρες τους υπέβαλαν αιτήσεις, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν μόνο 81.003 παιδιά, μένοντας εκτός δομών και προγραμμάτων 40.680 παιδιά. Ένα μεγάλο ποσοστό από τα παιδιά αυτά διαθέτει όλα τα αναγκαία προαπαιτούμενα για να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζει ότι η έλλειψη χρημάτων οδηγεί ουσιαστικά εκτός δομών αρκετές χιλιάδες παιδιά, γεγονός το οποίο οφείλεται στην άρνηση της απελθούσας κυβέρνησης να δεχθεί τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, που έκαναν λόγο για κατάργηση της ρήτρας 70%-30% και για έγκριση πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος.

Με δεδομένο ότι οι δημοτικές δομές, συνεχίζει ο κ. Πατούλης, αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο να στηρίζουν στο μέγιστο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους γονείς, τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους, όχι μόνο δεν έπρεπε να υπάρξει μείωση των θέσεων αλλά και αύξηση της συνολικής χρηματοδότησης από τα αρχικά προϋπολογισθέντα 184 εκατ. ευρώ, στα 234 εκατ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ευαίσθητη και κρίσιμη κοινωνική τους αποστολή.

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων, των Νομικών Προσώπων τους και των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς η καταβολή της πρώτης δόσης προβλέπεται να γίνει μετά την πιστοποίηση του 30% του φυσικού αντικειμένου, ενώ στο προηγούμενο σύστημα διαχείρισης η αντίστοιχη καταβολή γινόταν μετά την πιστοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, ενώ αντίστοιχες μεταβολές επέρχονται και για τη δεύτερη και τρίτη δόση, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, και κατόπιν προηγούμενων ομόφωνων αποφάσεών μας, η ΚΕΔΕ ζητά:

  1. Την άμεση αύξηση του ποσού της συνολικής χρηματοδότησης κατά 50.000.000,00€ προκειμένου να ικανοποιηθεί τουλάχιστον το σύνολο των έγκυρων αιτήσεων, ήτοι των 106.885 παιδιών.
  2. Την άμεση κατάργηση του περιορισμού των προσφερόμενων θέσεων μόνο έως το 70% της δυναμικότητας της υφιστάμενης αδείας των δομών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
  3. Την άμεση τροποποίηση ως προς τη ροή-καταβολή της χρηματοδότησης των δήμων, των Νομικών Προσώπων τους και των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με την αντίστοιχη καταβολή της πρώτης δόσης μετά την πιστοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, ενώ αντίστοιχες μεταβολές να επέλθουν για τη δεύτερη και τρίτη δόση.

Τέλος ζητούμε έστω και την ύστατη στιγμή, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τις υπηρεσιακές πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων την πλήρη ανατροπή των κοινωνικά απαράδεκτων αποφάσεων της απελθούσας κυβέρνησης.

 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Πίστευα ότι μέχρι το βράδυ θα μου τα στείλει.. συνήθως έτσι κανει...μήπως δεν πρόλαβε..τη Δευτέρα πια...
    • Μια χαρά σε βρίσκω φίλη, κάνεις αυτό που ταιριάζει σε εσάς και στην καθημερινότητά σας 💕 Όλα θα πάνε υπεροχα, εφόσον δε πιέζεις τον εαυτό σου για κάτι, έχεις ήδη σκεφτεί εναλλακτικές, αυτό είναι το πιο σημαντικό 🙏
    • Α! και για τους ημερίσιους που ανέφερες, εκτός από contact naps, το οποίο καταλαβαίνω είναι φουλ δεσμευτικό, ειδικά όταν κοιμούνται 2ωρα και 3ωρα πάνω σου, έχεις δοκιμάσει να βγαίνεις βόλτα με το καρότσι να κοιμάται εκεί; Είχα μπουχτίσει κι εγώ να είμαι κολλημένη στον καναπέ 2ωρα και 3ωρα και να μη μπορώ ούτε καλά καλά να φάω μεσημεριανό, οπότε βγήκα μια μέρα με το καρότσι στο πάρκο, τον θήλασα και μετά τον έβαλα στο καρότσι και δώστου βόλτες μέχρι που αποκοιμήθηκε.  έκτοτε το έκανα συστηματικά, προσπαθούσα να το κάνω κάθε μέρα - θηλασμός στο πάρκο, μετ'α μέσα στο αυγό/καρ΄οτσι/καλαθούνα μόλις γλάρωνε, 2-3 γύρες και είχε κοιμηθεί. Μετά καθόμουν με το ταπεράκι μου κι απολάμβανα το φαγητό μου, βιβλίο, ό,τι χρειάζεται κανείς! ή πολλές φορές απλά έβαζα μουσική στα ακουστικά και περπατούσα με τις ώρες. Μου έκανε πολύ καλό και για τη δική μου ψυχική υγεία, οπότε το προτείνω φουλ! Και με τον καιρό, μετά τον 3ο μ΄ήνα άρχισα να τον πηγαίνω και σε μολ, κάτι άκυρες Τετάρες 10 το πρωί, ήμουν εγώ κι ο κούκος 🤣 Κι ενώ κοιμόταν το μωρό έκανα κι εγώ τις βόλτες μου στα μαγαζία. Η λοχεία είναι τόσο απομονωτική περίοδος, κι αν δεν έχεις να αφήσεις το μωρό, απλά πάρτο μαζί σου! Χαρούμενη μαμά = χαρούμενο μωρό 💕🫂
    • Στους νυχτερινούς ύπνους τότε είσαι κομπλέ - μη το πεις ούτε του παππά, έτσι μου λέγανε και μένα! 🤣 2-3 αφυπνίσεις είναι απόλυτα φυσιολογικό ως και πολυτέλεια όπως καταλαβα από άλλους γονείς στον περίγυρο 🤪 Επίσης συμφωνώ ότι ρουτίνα/πρόγραμμα δύσκολα να εφαρμόσεις τώρα, είναι πολύ νωρίς όπως και σου έγραψα και παράπανω, αυτή η φάση νεογέννητου είναι απλά ό,τι λειτουργεί, φουλ survival mode, δεν υπάρχει ούτε λάθος ούτε σωστό κατ εμέ.  Αυτό με το κλάμα που λες πάντως, ακούγεται όντως ζόρικο, εγώ δε θυμάμαι να το είχαμε συστηματικά πέρα από κάποιες νύχτες που είτε είχε κολικούς είτε κάτι θα τον ταλαιπωρούσε γενικά. Θυμάμαι και τις "ώρες της μάγισσας" (witching hours) εμένα έκλαιγε πολύ έντονα 7-10μμ, δλδ μπορεί να αποκοιμόταν και να ξυπνούσε ο καημενος μες τον ύπνο του κλαίγοντας σπαραχτικά. Η μαία ή η σύμβουλος θηλασμός (τώρα δε θυμάμαι ποιά μου το είπε) που το συζητούσαμε τότε μου ε΄ιχε πει ότι τα νεογέννητα το χουν αυτό γιατί περνούν και το σοκ της προσαρμογής στη ζωή εκτός μήτρας. Γενικά πολλά μπορούν να συμβαίνουν, αλλά δυστυχώς δε μπορούμε να ξέρουμε.  Υπομονή, πολ΄λά contact naps, και καφέ 😅❤️
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...