Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΕΛΑΣ: Έτσι θα αντιληφθείτε ότι κάποιος είναι παιδόφιλος


admin

Recommended Posts

Μετά το τελευταίο περιστατικό-κρούσμα με τη σύλληψη του «Δράκου των Πετραλώνων», η ΕΛ.ΑΣ. δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς αλλά και τα παιδιά για την προφύλαξη και προστασία από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συνδρομή των ψυχολόγων της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Σώματος απευθύνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σε γονείς και παιδιά, με σκοπό την προφύλαξη των ανηλίκων από περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος τους.

Οι ακόλουθες οδηγίες και περιγραφές αφορούν ενδείξεις πιθανής σεξουαλικής προτίμησης σε ανήλικους, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι κάθε τέτοιο χαρακτηριστικό αποτελεί απόδειξη ότι κάποιος είναι παιδόφιλος. Σε συνδυασμό, ωστόσο, με οποιαδήποτε «περίεργη» συμπεριφορά, θα πρέπει να κινήσει υποψίες.

Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου;

Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου (παιδόφιλος) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης.

Ο παιδόφιλος, στα γενικά του χαρακτηριστικά, είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του και συχνάζει σε χώρους με παιδιά όπως παιδικές χαρές, Ίντερνετ καφέ, αθλητικά κέντρα κ.α. Συχνά μάλιστα εργάζεται με παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας».

Σε πολλές περιπτώσεις είναι γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και συνήθως ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Όπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις στην πράξη, χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά, ενώ ενδέχεται να προσποιείται τον έφηβο για να συζητά και να παίζει παιχνίδια μαζί τους στο Διαδίκτυο.

Στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο, συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, και δρα μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί επίσης να προβεί σε πράξεις συναισθηματικού εκβιασμού ή να απειλήσει το παιδί, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις δραστηριότητές του στους γονείς του.

Οδηγίες προς τους γονείς:

1. Παρατηρήστε το άτομο που υποψιάζεστε για σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά:
α) Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του:
– Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ’ ότι για τους ενήλικες;
– Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω;
– Εργάζεται με παιδιά;
– Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά;
– Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς;

β) Παρατηρήστε τις προσωπικές του σχέσεις:
– Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο;
– Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της συντρόφου του απ’ ότι για την ίδια; (σε μονογονεϊκές οικογένειες)
– Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ’ ότι με τη σύζυγό του;

γ) Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις:
– Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ’ ότι με άτομα της ηλικίας του;
– Έχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ’ ότι με ενήλικες;
– Οι φίλοι του (που είναι παιδιά) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου;

2. Προσέξτε τα παιδιά σας:
– Παρατηρείτε κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας;
– Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες;
– Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;
– Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;
– Έχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση και εγκόπρηση, ενώ είχε μάθει να ελέγχει τις συμπεριφορές αυτές;
– Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;
– Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν;
– Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος;
– Έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
– Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά.

3. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:
– Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
– Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ.
– Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του.
– Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.

Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.

Οδηγίες προς τα παιδιά:

Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν.

– Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.
– Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
– Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα.
– Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.

Πες «όχι» όταν:
– Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
– Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.
– Ένας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.
– Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.

Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»:

Δώρο έιναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου».

Προστασία στο δρόμο:
– Φρόντισε να είσαι έξω με παρέες και απόφυγε να τριγυρνάς μόνος σου.
– Μη μιλάς σε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζεις καλά.
– Βάλε τις φωνές και τρέξε γρήγορα, αν κάποιος προσπαθήσει να σε παρασύρει κάπου απόμερα ή να σε βάλει σε ένα αυτοκίνητο.
– Έχε το νου σου να αρνηθείς, αν είσαι έξω και κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να του κάνεις μια χάρη.
– Πρόσεχε στις δημόσιες τουαλέτες και πήγαινε με έναν φίλο, αν αυτό είναι δυνατό. Βγες γρήγορα έξω αν σε πλησιάσει κάποιος.
– Έχε πάντα χρήματα μαζί σου για να γυρίσεις στο σπίτι και μην ξοδεύεις ποτέ αυτά τα χρήματα.

Προστασία στο Διαδίκτυο:
– Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook , myspace , friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
– Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.
– Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
– Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.
– Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
– Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
– Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.

Τι να κάνω σε περίπτωση που υποψιάζομαι ή έχω ενδείξεις ότι κάποιος ενήλικος ασελγεί σε βάρος ανηλίκων;

Μπορείτε να απευθυνθείτε:
– στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής – Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
– στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456, 2310 388457, 2310 388458.
στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012 (λειτουργεί όλο το 24ωρο) ή και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στη διεύθυνση 11012@ hellenicpolice.gr

Οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία ελέγχεται από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Να σου πω , μην κοιτάς την φίλη μας την @_piripiri_που γέννησε σε 3 ώρες 🤣   Ξεκινουν οι συσπασεις , που θα ειναι συντονισμενες ανα 4 λεπτα και καταλαβαινεις οτι ξεκιναει ο τοκετος (συνηθως).. τοτε θα κανω το κλυσμα στο σπιτι.. 
    • Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις γιατρό στο τέλος... σε καταλαβαίνω απόλυτα 
    • Δεν πιστεύω να νομίζατε ότι δεν θα έκανα τεστ και το βράδυ; 😂😂 Τώρα από κοντά φαινόταν αυτή η ροζ σκιά σε ολα τα φώτα, όχι μόνο στο κιτρινο φως 😂😂
    • Έχεις δίκαιο σε ότι γράφεις, έτσι το αντιλαμβάνομαι κι εγώ εν τέλη! Είναι πολύ κλειστός ως άνθρωπος, δεν εξωτερικεύεται ποτέ και σε κανέναν, οπότε δεν ξέρω ούτε τις ανησυχίες, μα ούτε και τις σκέψεις του. Μου είναι πολύ δύσκολο μερικές φορές να τον καταλάβω και ειδικά τώρα που με βλέπει χαρούμενη και ανηπόμονη για την όλη διαδικασία.  Δεν δυσανασχέτησα ούτε μια στιγμή, κάθε άλλο δεν βλέπω την ώρα να μπω σε όλο αυτό γιατί ξέρω πως ίσως έτσι έχω μια ευκαιρία για ένα παιδάκι.  Αν δεν ήθελα, δεν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία, θα έλεγα οκ, αφού δεν μπορούμε το αφήνουμε εδώ και πάμε παρακάτω, ή θα έλεγα ξέρεις κάτι, από τη στιγμή που ήρθαν έτσι τα πράγματα παίρνει ο καθένας το δρόμο του και όλα καλά, τι είχαμε τι χάσαμε.  Τελικά σήμερα το απόγευμα ήρθε μόνος του στο κρεβάτι και με γύρεψε την ώρα που κοιμόμουν.. ενώ εχθές μου έκανε το δύσκολο. Τι να πω!
    • Κοριτσι μου κ σε εμας συνεβη το ιδιο..εμενα για την ακριβεια ηταν πιο ακραιος..μ ειχε ζητησει να χωρισουμε για να προχωρησω τη ζωη μου κ να κανω παιδια χωρις να χρειαστεί να υποβληθω σε οοολα αυτα.. κ τον ειχα ρωτησει αν το προβλημα το ειχα εγω αν θα με παρατουσε.. κ η απαντηση ηταν πως εμενα γνωρισε μονη μ κ εμενα θελει στη ζωη του..κ τ εξηγησα πως το ιδιο ισχυει κ για εμενα..με ή χωρις παιδι ειμαστε οικογενεια δεν μας οριζει αυτο... κ πλεον με αυτο πορευομαστε κ η αληθεια ειναι πως πλεον ειμαστε πιο δεμενοι απο ποτε.. αλλα περασαμε παρα πολλες διακυμανσεις μεχρι να φτασουμε στο τωρα..θελει διαλογο ολο αυτο κ ειναι καλο π ξεκινησε να σου ανοιγεται. Επισης κ εμενα στεναχωριεται απιστευτα οταν με βλεπει να τρυπιεμαι..ειναι επισης κ ο δικος μ συζυγος ενα ατομο π δεν εξωτερικευει τις σκεψεις του ευκολα... για παραδειγμα εχει αλλαξει δωματιο οταν μια φορα με πετυχε να κανω ενεση.. κ τον βρηκα να κλαιει- με αγκαλιασε κ μ ζητουσε συγγνωμη που τα περναω ολα αυτα.. Και δε θα ξεχασω το σοκ μ οταν καταλαβα πως η εξωσωματικη ειναι μονοδρομος (δεν προσπαθουσαμε πολυ καιρο αλλα πλησιαζα τα 35& ψαχτηκα πριν το 6μηνο κ ολοι γυρω μ επιαναν παιδια με μια επαφη δεν μ ήταν κατι γνωριμο).. ειχα την πολυτελεια να ειμαι σε σοκ μιση μερα γτ οταν γυρισα σπιτι επρεπε να του ανακοινωσω τα αποτελεσματα.. κ να ειμαι εκει να τον προφυλαξω κ να τον παρηγορησω απο ολη αυτη τη ματαιωση π δυστυχως ενιωσε.. τελος, το βασικο ειναι πως δεν πρεπει να βαζουμε ταμπελες για το ποιος φταίει αλλα το ποιος ειναι ο κοινος μας σκοπος.. Αυτααααα απο εμενααααα
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...