Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Σε λίγες ημέρες ξεκινάει επίσημα η νέα σχολική χρονιά και χιλιάδες παιδιά θα περάσουν για πρώτη φορά κάτω από την πόρτα του σχολείου. Κι ενώ συνήθως ο φακός εστιάζει στα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά γι' αυτή τη στιγμή, και το πώς θα προετοιμαστούν κατάλληλα για μια ομαλή μετάβαση, το άγχος και οι ανησυχίες των γονέων έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Το Huffingtonpost.gr μίλησε με την Αμάντα Μπικάκη, Παιδοψυχολόγο, η οποία έδωσε 10 χρήσιμες συμβουλές για να διαχειριστούν οι γονείς την πρώτη ημέρα του σχολείου.

1. Πριν την επίσημη έναρξη, επισκεφθείτε το σχολείο μαζί με το παιδί σας. Ακολουθήστε τη διαδρομή που θα κάνει κάθε μέρα, συζητήστε με τους δασκάλους για τις δραστηριότητες και αφήστε το να παίξει για λίγο στο χώρο του σχολείου.

2. Προετοιμάστε ψυχολογικά τον εαυτό σας- όχι μόνο το παιδί σας- και όταν έρθει η μέρα δείξτε όσο πιο χαλαροί και αισιόδοξοι μπορείτε. Εάν έχετε άσχημες εμπειρίες από την πρώτη σας μέρα στο σχολείο, καλό θα ήταν να μην τις μεταφέρετε στο παιδί.

3. Ξυπνήστε νωρίς και δώστε στον εαυτό σας και στο παιδί σας ικανοποιητικό χρόνο για να προετοιμαστείτε αλλά και να 
αντιμετωπίσετε τυχόν δυσκολίες.
Αν ξεκινήσετε από το σπίτι αγχωμένοι, αυτό θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας.

4. Αποφύγετε να δώσετε στο παιδί σας συσκευασίες φαγητού που δεν μπορεί να ανοίξει μόνο του ή να του βάλετε φαγητά που δεν έχει ξαναδοκιμάσει για κολατσιό. Πιθανόν να βρεθεί σε δύσκολή θέση και να συνδέσει το ξεκίνημα του σχολείου με αρνητικές εμπειρίες.

5. Εμπιστευθείτε την εκπαιδευτικό και κάντε την σύμμαχό σας. Η εμπειρία της μπορεί να αποβεί χρήσιμη σε διάφορες καταστάσεις και οι υποδείξεις τους είναι καλοπροαίρετες. Επίσης μην ξεχνάτε να αδειάζετε κάθε μέρα την τσάντα του μικρού σας, τα σημειώματα ή το τετράδιο επικοινωνίας είναι ο εδραιωμένος τρόπος επαφής εκπαιδευτικού- γονέα. Η καλή συνεργασία δεν μπορεί παρά να ωφελήσει το παιδί.

6. Αποφύγετε να συζητάτε με το παιδί πόσο πολύ θα σας λείψει. Με αυτό τον τρόπο του μεταφέρετε ένα δικό σας προβληματισμό και εντείνετε ακόμη περισσότερο τους δικούς του. Αντιθέτως δώστε του χώρου να τους εκφράσει και προσπαθήστε να βρείτε από κοινού λύσεις για τις καταστάσεις που ανησυχεί.

7. Μία μέρα πριν το σχολείο, ακολουθήστε ευχάριστες δραστηριότητες ώστε το παιδί να έχει θετική διάθεση. Στο τέλος της ημέρας διαλέξτε μαζί τα ρούχα για την επομένη και βάλτε το νωρίς για ύπνο. Το επόμενο πρωί ετοιμάστε από κοινού την τσάντα του.

8. Κατά την άφιξή σας δώστε στο παιδί σας λίγο χρόνο και συζητήστε με τη δασκάλα τυχόν απορίες. Ωστόσο μην παρατείνετε κατά πολύ τη διαμονή σας και κάντε ξεκάθαρη και σύντομη την αναχώρησή σας μετά το αντίο. Μπορεί το παιδί σας να είναι ταραγμένο, είναι όμως πολύ πιο χρήσιμο να αφιερώσει το χρόνο του πριν τον πρωινό κύκλο συναναστρεφόμενο με άλλα παιδιά, από το να κλαίει παρακαλώντας σας να μείνετε λίγο παραπάνω.

9. Μετά την απομάκρυνσή σας, πάρτε λίγο χρόνο να χαλαρώσετε και να αποφορτιστείτε από την ένταση της στιγμής. Οι έντονες αντιδράσεις κατά τους πρώτους αποχωρισμούς είναι αναμενόμενες και δεν υποδηλώνουν κάτι για την «ποιότητά» σας ως γονέας. Συζητήστε με άλλους παρευρισκόμενους γονείς και εκμεταλλευτείτε τη στιγμή για να κάνετε νέες γνωριμίες που θα βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση του παιδιού σας κι εκτός σχολείου.

10. Τέλος, παραλάβετε εσείς το παιδί στο σχόλασμα αν είναι εφικτό. Υποδεχτείτε το με χαρά για το νέο του ξεκίνημα και όχι με αγωνία για το πώς πέρασε. Το συναίσθημα που το μεταφέρετε έχει σημασία για το πώς θα φιλτράρει το παιδί αυτές τις πρώτες του εμπειρίες. Αποφύγετε τη γενική ερώτηση «πώς πέρασες/ τι κάνατε σήμερα», κι εστιάστε σε επιμέρους δραστηριότητες, όπως «με τι/ ποιον έπαιξες στο διάλειμμα;», «ζωγράφισες με μαρκαδόρο/ πινέλο κτλ;», «τι παραμύθι διαβάσατε;» κ.α.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Καλησπερα Σας κοριτσια μου ταισα και κοιμοζω μπεμπη και σας σκεφτομουν ευτυχως βρηκα χρονο. Πως ειναι οι εγκυουλες μας;; @Diwni καλοριζικη η βαλιτσουλα σου αλλα θα τερματισεις αφου πηγε και γιατρο και δε βλεπει ακομα συνθηκες καταλαβαινω οτι εχουμε ακομα μερες. Πλησιαζει ομως οποτε εχεις μπει στο mood λιγο ακομα εμεινε. @Katerinioo μου επιτελους να πατε γιατρο να δειτε μπεμπακι και θα παρεις τα πανω σου. Κοριτσια μ φαινεται εχουν ριζωσει τα μωρα αγαπουν μανουλιτσα. @ΜαρίαΔημήτρης προσεχε να χαρεις προφανως απο την κουραση και την ταλαιπωρια των ημερων εχουμε μια αδεξιοτητα παραπανω. Καλα κανεις και τρως τουλαχιστον να εχεις ενεργεια. Πολλα φιλακια σε ολα τα πατουσακια. Κοριτσια εγω αποφασισα να δρασω πηρα τη μαια που σας ελεγα και ηρθε και μας ανοιξε τα ματια με τον αντρα μου. Παραλληλα το στηθος χθες πρωτη γορα εσταζε σταγονες γαλακτος οποτε τον βουτηξα και τον εβαλα και εκει οσο τραβαει και μετα του δινω και μπουκαλι. Το σκεφτηκα και λεω αι στο καλο δεν το ζησες στην εγκυμοσυνη, ευχαριστησου τουλαχιστον τη μητροτητα. Καναμε 3 ωρες μαθημα με τη μαια για ολη την περιποιηση τ μωρου το καταχαρηκαμε γιατι καναμε πρωτη φορα κατι σαν οικογενεια με τον μπεμπη. Τωρα θελω να ασχοληθω με το σπιτι να φυγουμε απο τη μανα μ γιατι οσο να πεις παρεμβαινει και λιγο ενω εγω θελω μονο ο αντρας μ να εχει αποψη. Επισης ξεπρηστηκα αποτομα εγινα ανθρωπος και χεστηκα για τη διατροφη τ γιατρου, επανηλθα στο πρωινο μ, τρωω τις σουπες και τα γλυκακια μου. Απο κιλα 8 ειχα παρει εγυγαν ολα αλλα εχω χαμηλα πρηξιμο κοιλια. Καθολου δε με νοιαζει καλυτερα κιολας γιατι καποια ρουχα μ ηταν φαρδια και τωρα καθονται καλυτερα χοχο.
    • Καλησπερα! Καθε τρεις μηνες ανανεωνεται το σπερμα αλλα οι βιταμινες δυστυχως δεν κανουν θαυματα! Δηλαδη καποιος με σοβαρό θέμα παιρνοντας βιταμινες για 3 μηνες δε θα φτασει ξαφνικα να εχει τιμες στα φυσιολογικα ορια απλα θα εχει μια μικρη βελτιωση..δηλαδη τωρα αν αντι για 15 εκατομμύρια ανα ml που ειναι το φυσιολογικο εχει 13 η 14 εκατομμύρια πιθανοτατα να φτασει τα 15 με βιταμίνες! Αλλα αν εχει πχ 5 εκατομμύρια δε θα φτασει με βιταμινες τα 15 σε 3 μηνες (και μαλλον δε θα το φτασει ποτε οσες βιταμινες και να παρει)! Μονο αν οφείλεται σε μικρόβιο μπορει να δεις θεαματική αλλαγη με την καταλληλη θεραπεία.. οπως κ σε εμας, αν εχουμε θεμα ποιοτητας ωαριων οσες βιταμινες και να παρουμε δε θα δουμε θεαματική διαφορα.. και εμας οταν ακομα ψαχνόμασταν μας ειχαν πει μακαρι να ειναι το θεμα στο σπερμα..αλλα εννοουσαν πως αν χρειαστει να παμε με εξωσωματικη οτι ο ανδρικος παραγοντας αντιμετωπιζεται πιο ευκολα γτ εκει δε θελουν εκατομμύρια σπερμαροζωαρια, θελουν τοσα οσα και τα ωαρια..
    • Καλησπέρα! Κ εγω την εχω κανει στις 2 παλινδρομες την ενεση γτ εχω αρνητικο ρεζους ενω ο συζυγος θετικό. Στην δευτερη η γιατρος μ ειχε πει πως δε χρειαζεται γτ δεν ειχα αιμοραγια κ ημουν σε μικρη βδομαδα αν κ εκανα αποξεση. Ωστοσο ειδε πως ολο αυτο με αγχωσε και την καναμε..αυτος ειναι ο λογος που στο ιστορικό μας στην αρχη της εγκυμοσύνη μας ζητανε την ομαδα αιματος μας..θυμάμαι οτι αφου ειπα πως εχω αρνητικο τοτε ρωτησε το συζυγο για το δικο του ρεζους και το σημειωσε..κ ετσι στην πρωτη αποβολη μονη της μ ειπε πως πρέπει να κανουμε την ενεση. Ολο αυτο αφορα μονο μωρακια απο μητερες με ρεζους αρνητικο και πατερα με ρεζους θετικο.
    • @Katerinioo καλα ειμαι κορίτσι μου. Περιεργη φαση γενικα. Απο τη μια ανυπομονώ να γεννησω απο την αλλη αμα εχω τίποτα ψιλο συσπάσεις αγχώνομαι. Κατα τ άλλα καλα εομαι. Προσπαθώ να ειμαι ηρεμη γενικα. Έκανα κ τη βαλίτσα μου, μένουν ψιλο πράγματα της τελευταίας στιγμής. Για να δούμε.ποτε θα μας κάνουν την τιμή τ μωρακια μας!
    • Κορίτσια τι κάνετε; Πως είστε; @Diwni πως είστε; Εμείς σήμερα βγήκαμε βόλτα και περπάτησα αρκετά. Είχα αρκετό κουράγιο σε σχέση με άλλες μέρες. Αντε να πάρουμε σιγά σιγά σειρά μετά τις γιορτές 38 εβδομάδες!!!    Πως είστε όσες γεννήσατε;;; Βλέπω όλες πάτε πολύ καλά ✌🏻✌🏻✌🏻
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...