Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΦΑΤΣΟΥΛΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΙΟΥ!ΤΑ 1α ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Recommended Posts

σημερα, φαγαμε την πρωτη μας κρεμουλα!!! δοκιμασαμε σκετο ρυζαλευρο,αλλα δεν μας αρεσε και τελικα φαγαμε κρεμα ρυζαλευρου βανιλια!!! μετα θηλασαμε κιολας!!!

post-13527-13873938324548_thumb.jpg

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

• Απαντήσεις 996
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αφροδιτη τοτε κανε κατι αλλο. Πηγαινε σε αλλο παιδιατρο και οταν ειναι για εμβολια πηγαινε σ'αυτην!!!

Και απο δω παρακαλω αυτην την ομορφη Αι Βασιλισσα!!!

Αντε καλη αρχη με τα φαγητα!!! Σε λιγο και η μπριζολιτσα!!!!

Δαναη εφτιαξα την ταρτα κοτοπουλου!!! Εμενα μου αρεσε αρκετα ενω του ανδρα μου λιγακι! Εβαλα 4 αυγα και δεν εβαλα μανιταρια. παραλλαγες! Θα σου πω αυριο εαν αρεσαν στους καλεσμενους!!

Άρα έχουμε δύο υποψηφιότητες για τ'αηδονάκια! Την αρχηγό Γεωργιάννα δε βλέπω ν'απαντάει κι ανησυχώ! :roll:;)

Αφροδίτη κούκλα η Αγοβασιλίτσα σου, καλή αρχή!!

το απογευμα βγηκαμε μολις συμπληρωθηκαν 30 ωρες απυρετες...

ευχαριστω πολυ ολες δεν εχω προλαβει να διαβασω

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

ΘΑ επανορθωσω αυριο

Άφρο μου,άντε καλή επιστροφή στο σπίτι!!!μπράβο!!να έχετε μια ήρεμη κ ξεκούραστη νύχτα!

Αναστασία,μπράβο!!μια χαρά κοιμήθηκε η γεωργία!!!ωραία τα puzzle!

Γεωργιάννα,καλά να περάσετε!ελπίζω να αρέσει η τάρτα!

Γιούλη,αυτό που μπορείς να βάλεις για να νοστιμίσει το φαγητό είναι μερικές σταγόνες λεμόνι κ φυσικά 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο σε κάθε μερίδα.καλό θα ήταν να μην δοκιμάζεις κάτι χωρίς να το έχεις συζητήσει με τον παιδίατρο.και η Μυρτώ την πρώτη εβδομάδα δεν έτρωγε τα λαχανικά κ τώρα γλείφει κ το μπωλ!!!

Αυτά τα κουλουράκια που λέτε,τι είναι?χωρίς ζάχαρη?γιατί από ότι ξέρω η ζάχαρη απαγορεύεται επίσης.όσο πιο αργά φάει ο παιδί ζάχαρη,τόσο καλύτερα.δεν φοβάστε μην πνιγούν?αφού τα τρώνε αλεσμένα προς το παρόν,πώς θα μασήσουν το μπισκότο?κάποια έγραψε για το σπανάκι ότι απαγορεύεται.η δική μας η παιδίατρος ειπε ότι μπορώ να της δίνω αλλά να το βράζω χωριστά γιατί δεν κάνει να μενει στο ψυγείο.κ εμένα μου κάνει εντύπωση που υπάρχει διάσταση απόψεων.η διατροφή δεν είναι κ κάτι υποκειμενικό,υπάρχουν έρευνες,δεδομένα..

Γλυκερία μου,εύχομαι να πανε όλα καλά κ να τον χαρείτε για πολλά πολλά χρόνια ακόμη τον παππού σας!είναι συγκινητικό που έχετε τέτοια σχέση.

Σήμερα πήγα να δω μια φίλη που γέννησε χθες.το αγορ'ακι τους ήταν μικροσκοπικό.ξέχασα πόσο μικρούλα ήταν κ η Μυρτώ όταν γεννήθηκε.πού συγκινήθηκα.τους έβλεπα έτσι ξαφνιασμένους,απορημένους κ θυμήθηκα τον εαυτό μου πριν 7 μήνες.πώς πέρασε ο καιρός...!!!

Σας καληνυχτώ!!!ονειρα γλυκά κ πονηρεμένα!χιχιχ :lol:

Άφρο μου, όλα πήγαν κατ'ευχήν! Μπράβο!

Δανάη, η Γεωργία μόλις κοιμήθηκε :shock: ! Τέτοια ώρα δεν έχει ξανακοιμηθεί ποτέ. Κι εγώ είχα ετοιμάσει να την κάνω μπάνιο αλλά μας την έσκασε, χι,χι!

Είχε λίγο γκρίνια, την πήρα αγκαλίτσα και "έψαχνε" για να θηλάσει. Οπότε τη θήλασα και νάνι. Περίεργο! Θα είμαι όμως σε επιφυλακή γιατί μπορεί να ξυπνήσει ;)

Γιούλη, αλάτι στα βρέφη απαγορεύεται μέχρι ενός έτους. Με λεμόνι και λαδάκι θα κάνεις πιο νόστιμο το φαγάκι. Άκου την παιδίατρο σου. Απ'όσα μου ΄χεις πει, φαίνεται πολύ καλή, με σωστές και επιστημονικές απόψεις.

Όλο αυτό με τη διάσταση απόψεων (των παιδιάτρων εννοώ) γύρω από τη διατροφή των βρεφών ειλικρινά μου έχει "σπάσει" τα νεύρα. Η επιστήμη είναι μία, οι έρευνες αναμφισβήτητες, απορώ γιατί μπερδεύουν τον κόσμο και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας. Αλλά όλοι θέλουν το μάστορά τους. Ας βρισκόταν κάποιος να μου έλεγε καμιά μπαρούφα και θα του απαντούσα αναλόγως.

Ουάαααααααααα! Να τη η Γεωργία!!!!!!! Κι έλεγα μα πως έγινε να κοιμηθεί τόσο νωρίς! Οπότε πάμε για μπανάκι!

Αφρο μου χαίρομαι πάρα πολύ που είσαστε σπιτάκι σας κ το βασικότερο που δεν έχει πυρετό,είναι πολύ ευχάριστο!!!Καλό ξημέρωμα να έχετε κ να είναι όλα περαστικά :D

Γιούλη συμφωνώ απολυτα με Δάφνη κ Αναστασία...ειδικά το αλάτι κ την ζάχαρη δεν την προτείνει κανένας γιατρός,καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες τους κ να έχουν αυτοί την ευθύνη των παιδιών μας παρά να ρισκαρουμε κ να τα βάζουμε με τον εαυτό μας.

Δανάη το μπισκότο που ανάρτησα εγώ δεν έχει καθόλου ζάχαρη κ ούτε σπάει,είναι ίσα ίσα για την γεύση κ τα ούλα τους,μπήκες να το δείς ή δεν ανοιγει πάλι?

Σας την βάζω πάλι...http://www.sintagespareas.gr/sintages/m ... fiias.html

και για μάς έιδα αυτή την συνταγή για κουλουράκια....http://www.eimaimama.gr/2011/10/ta-euko ... uturo.html εύκολη κ νοστιμη.

Δάφνη ούτε εγώ είχα καταλάβει οτι εννοουσες συνάντηση στο Μαρούσι με την αναρτησή σου,θα το ήθελα πολυ αλλά έιναι πολυ μακρυά για μένα ... :(

Αφροδίτη ΠΟΣΟ ΟΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΗΝΟΥΛΑ????Πραγματικά είναι γλύκα !!!Να την φας στο πιάτο κ να την πιείς στο ποτήρι!!!Όχι δεν είμαι Hannibal :lol:

Γεωργιάννα αρχηγέε hello !Πως πήγε το τραπέζι,ωραία η πίτα?

Καταρχήν να σας πώ πως σήμερα γεννηθηκε το ξαδελφάκι μας στην Κρήτη!!!

Πήγαν όλα καλά,αν κ της το πήραν με καισαρική γτ έιχε ολοκληρωσει την εγκυμοσύνη της κ οι τεχνητοι πονοι δεν πιάσαν....είναι ένα ξανθουλι μπομπιράκι...θα θελα πολυ να το δώ :(

Αντε Δανάη θα κατεβαίνουμε για μπάνιο,θα παίρνει η Μυρτώ τα κουβαδάκια της κ θα ρχεστε να παίζουμε!

Εμένα κοιμήθηκε στις 22.00...έχει ξεκινησει να στέκεται ορθια ΜΟΝΗ ΤΗΣ σήμερα στάθηκε την περισσότερη ώρα δλδ 15 sec ...!!!

Με έχει τρελάνει,κάνει γκριμάτσες,παρατηρεί τα πάντα κ θέλει να τα πιάνει...μεχρι το φωτιστικό κοιτάει κ σηκωνει τα χέρια να το πιάσει,έχει μεγάλες βλέψεις το παιδί μου :D

Δοντάκια όμως Γιοκ.....!!!

Μπουσούλαει κ τρέχει ή θα είναι όρθια.

Εγώ τα έχω παίξει,είμαι απο πίσω της κ δεν πολύ μπαίνω γτ θέλει να φάει το λαπτοπ.

Με το ζόρι μαγειρεύω κ κανω δουλειές γτ πρέπει να έχω το νού μου συνέχεια!

Όποτε για ποια μελομακάρονα μιλάμε????

Φιλιά σας ζάλισα,αλλά τα είπα λίγο μαζεμένα....κ έχω κ άλλα να σας πώ,άλλη ώρα :o:shock::D

Να σας ζήσει το ξαδελφάκι στη Κρήτη.

Και η δικιά μου (8,5 μηνων) άρχισε και στέκεται μόνη της στα πόδια. Δεν περπατάει ακόμη αλλά ακουμπώντας κάπου (σε έναν καναπέ) στέκεται για αρκετή ώρα (10-15 λεπτά συνεχώμενα).

Δόντια βγάλαμε 2 λίγες μέρες πριν κλείσει τον 6ο μήνα, σήμερα βγήκε το 3ο μας δοντάκι.

Θα βγουν και τα δικά σας, αλλά υπομονή - πολύ γκρίνια.

Xerete!!!!

Ekana mpanio, fagame simmaze4a k twra perimenw to plintirio na teleiwsei na valw stegnwtirio k meta na ta siderwsw :(

Elousa k ta mallia mou k twra prepei na paw na ta peripoi8w ligo k na ta stegnwsw k variemai..Ekana me krio nero mpanio :shock: proxtes pou piga stin kommwtria me exese giati leei den ta peripoioume ka8olou k exei dikaio na ta lousw ta kanw sta grigora giati tin akouw na klaiei k agxwnome, simera pou koim8ike ta elousa, tous evala malaktiko k maska k ka8isterisa k den me eftase to zesto nero :oops:

Avrio to mesimeri 8a pame stin pe8era mou gia fagito mas pire til prin kanena 2wro..

Afroditi mou xarika poli pou epistre4ate spiti sas..Na exete mia isixi nixta..

K emeis apo dontaki giok :(

Να σας ζήσει το ξαδελφάκι στη Κρήτη.

Και η δικιά μου (8,5 μηνων) άρχισε και στέκεται μόνη της στα πόδια. Δεν περπατάει ακόμη αλλά ακουμπώντας κάπου (σε έναν καναπέ) στέκεται για αρκετή ώρα (10-15 λεπτά συνεχώμενα).

Δόντια βγάλαμε 2 λίγες μέρες πριν κλείσει τον 6ο μήνα, σήμερα βγήκε το 3ο μας δοντάκι.

Θα βγουν και τα δικά σας, αλλά υπομονή - πολύ γκρίνια.

Καλησπέρα geoioanna καλως ήρθες στην παρέα μας!

Να σου ζήσει η κορούλα σου!

Σε ευχαριστώ κ για τις ευχές σου.Ενα παιδακι εχεις?

Εμενα οταν στεκεται η κρατιέται απο κάπου κάθεται πολυ ώρα,χαίρομαι πολύ όμως που στάθηκε χωρις να κρατιέται απο πουθενά...απο την άλλη..τρεχάτε ποδαράκια μου :D

Νωρίς βγάλατε κ εσείς δοντάκια,μπράβο!Καλορίζικο κ το 3ο!

Εδώ στο φόρουμ πρεπει να είναι απο τα ελαχιστα μωρα, παρότι είναι κ απο τα μεγαλύτερα σε ηλικία,που δεν έχει βγάλει δόντι...δεν με πειράζει όμως κ αυτό εχει πλάκα...

Λένε πως όσο αργούν τόσο λιγοστεύει η γκρίνια λογω δοντιών,για να δούμε!

Φιλια στην όμορφη Θεσσαλονίκη!

geoioanna να χαιρεσαι την κορουλα σου!!καλε τη θηρια εχετε εσεις!!!γωγω μου,το'χουμε ξαναπει δεν πιανεται η χριστινουλα!!μαζι με την ελενα της σουλας ειναι αχτυπητο διδυμο!!!ευχαριστω και για τα καλα σου λογια!!!κι εγω θελω να τη φαω ( οταν δεν ειναι γκρινιαρα γκρρρρρρ)!!!

για το αλατι και τη ζαχαρη κι εγω συμφωνω!! αυτη η κρεμα ρυζαλευρου που ξεκινησαμε εχει βεβαια ζαχαρη και με ανησυχει λιγο,εσεις τι δινετε απογευματινο;;;

αναστασια,συμφωνω,κι εγω δεν καταλαβαινω πως γινεται να εχουν τοση αποσταση μεταξυ τους οι παιδιατροι,κι εγω γιατι καθε φορα που γυρναω απο την παιδιατρο ειμαι ανησυχη;;;; :evil:

δαναη μου, ουτε που θυμαμαι πως ηταν η αθηνουλα μικρουλακι....περναει ο καιρος...

γεωργιαννα, κι εγω το σκεφτηκα αυτο να πηγαινω δηλ.σε 2 παιδιατρους αλλα το βλεπω σαν τελευταια λυση...

αφροδιτη περαστικα σας!!!!ευχομαι να ευχετε μια ηρεμη και ξεκουραστη νυχτα κι αυριο ολα να μοιαζουν μακρινη αναμνηση!!!μην ανησυχεις,εμεις δε λεμε τιποτε σοβαρο,να χαρεις την αννουλα σου αυριο!!

φιλια και καληνυχτα!!!

Αφροδίτη μου τα αξιζει η κόρη σου τα κοπλιμέντα...γενικά,αυτό συζήταγα με την Αναστασία...ότι εδω στο φορουμ μας,έχουμε πολύ όμορφα μωρά...και δεν είμαστε κουκουβαγιες ενταξει???

Εμείς απογευματινό δίνουμε κρέμα,έχεις δίκιο για την ζαχαρη,σκεφτόμουν να της αλλάξω κρέμα γτ παίρνω της ΝΟΥΝΟΥ κ έχει full ζαχαρη,αλλά περιμένω τον γιατρό την Τετάρτη γτ μάλλον δεν θα της δινω κ πολύ πλέον...

Υπάρχουν πάντως στο εμπόριο,θα βρεις.

Εμ το να φευγεις απο τον γιατρο με "ανασφαλειες" κ απορίες δεν ειναι κ οτι καλύτερο,απο την αλλη όλες οι μάνες λίγο πολύ,ετσι είμαστε...ειδικά στο καινούργιο μενου γτ θέλει σκέψη η διατροφή τους δεν είναι κ ευκολη υποθεση!

Αντρια εντάξει το μαλλί,το εφτιαξες?αχχ εννοιες εννοιες,παντου κ παντα θα μας συνοδευουν!

όσο για τα δοντακια μην στεναχωριέσαι,απολαυσε την φαφουτιτσα γτ αργότερα θα μας βγάζουν κ μια γλωσσα 3 χιλιομετρα :lol:

Καλό ξημερωμα!!!!

geoioanna kaloswrises stin parea mas, na sas zisei to mwraki sas!!! :D

Gwgw mou lene pws oso pio arga vgoune ta dontakia toso pio "gera" 8a einai :oops: den 3erw an isxuei..

8imaste extes pou 8a sas elega ton "pono" mou alla eixame tin agwnia tis annoulas? ka8omastan ston laptop k milousame me ton aderfo mou sto skype k evlepe tin mikri pou tin taiza soupa, to mpwl panw sto pliktrologio tou dinei mia klwtsia i Victoria k xi8ike oli sto pc :o ekleisa amesws to pc to evala anapoda na tre3ei i perissoteri to stegnwsa me to mpistolaki twn malliwn k me mia odontoglifida k mwromantila ka8ariza ena-ena ta pliktra eutixws zei :lol::lol: ..Akomi kapou kapou vriskw 3erameni soupa :oops:

geoioanna kaloswrises stin parea mas, na sas zisei to mwraki sas!!! :D

Gwgw mou lene pws oso pio arga vgoune ta dontakia toso pio "gera" 8a einai :oops: den 3erw an isxuei..

8imaste extes pou 8a sas elega ton "pono" mou alla eixame tin agwnia tis annoulas? ka8omastan ston laptop k milousame me ton aderfo mou sto skype k evlepe tin mikri pou tin taiza soupa, to mpwl panw sto pliktrologio tou dinei mia klwtsia i Victoria k xi8ike oli sto pc :o ekleisa amesws to pc to evala anapoda na tre3ei i perissoteri to stegnwsa me to mpistolaki twn malliwn k me mia odontoglifida k mwromantila ka8ariza ena-ena ta pliktra eutixws zei :lol::lol: ..Akomi kapou kapou vriskw 3erameni soupa :oops:

χαχαχααχα δεν παιζεσαι βρε Αντρια!!!μα το μπώλ πάνω στο πληκτρολόγιο?

Όταν τρώμε δεν μιλάμε κ το πιάτο μας κοιτάμε!!!Ηθελε να σου πεί η Βικτώρια,κτλβες???χαχαχα

δε μπορουσα να μη σας τα γραψω λοιπον... οταν αρχισε να ψηνεται το παιδι επρεπε να φυγουμε για νοσοκομειο γιατι υποτιθεται οτι το αιφνιδιο εξανθημα υποχωρουσε, ο ερπητοιος δηλαδη...

Η παιδιατρος μας που μας χειριστηκε αψογα μας εδωσαν συγχαρητηρια στο νοσοκομειο μας ειπε προτεινω το παιδων το μονο που με φοβιζει ειναι οτι τα λευκα ειναι χαμηλα μη τσιμπησει τιποτα αλλο... Βρισκει η μανα μου ενα καθηγητης παιδιατρικης παρα πολυ καλο και επιστημων και ανθρωπος και ολα ο οποιος διδασκει αλλα ειναι και στο ιατρικο κεντρο και παμε εκει οπου σε τιμη δικλινου μας βαζει μονες μας για να μην κολλησει τιποτα αλλο...

Απο ιατρικη σκοπια τωρα οταν ενας οργανισμος προσβαλλεται απο ιο τις πρωτες μερες τα λευκα αυξανονται 3η -4η μερα πεφτουν και μετα ερχονται στα φυσιολογικα περιπου αν συνεχισουν να ειναι πεσμενα ειναι κακο... Την παρασκευη παμε στο ιατρικο (σημειωση βρηκαμε το κινητο του και ηταν να παει 12 η ωρα κανονικα και ηρθε νωριτερα στις 10 να μας υποδεχτει) και το παιδι εχει πολυυ πεσμενα λευκα, ωχρη οψη, ανορεξια, και διαταση σπληνας απο τον ιο και πυρετο που ειχε αρχισει να πεφτει απο το 39,8 που ειχε πρωι πρωι . Μπαινουμε μεσα και ως εκθαυματος μεχρι το βραδυ τα λευκα εγιναν φυσιολογικα και ο σπληνας επισης... Λοιπον το αιφνιδιο εξανθημα απο 6-36 μηνων θεωρητικα ειναι ακινδυνο απλα προτιμουμε να χει κλεισει εστω τον 7ο το παιδακι. Η επιπλοκη που κανει πολυ μα πολυυυυυυυυυ σπανια ειναι εγκεφαλιτιδα( το κακο ειναι πως απο οταν γεννησα εχω ξεκοκκαλησει 7 τομους παιδιατρικης, σε συνδυασμο με τη δουλεια στο φαρμακειο δε θελει και πολυ, κ με τις σπουδες στη φαρμακευτικη που ελπιζω να τελειωσω με το μωρο, δε μπορω να κοροιδευτω) και με ειχαν ζωσει τα φιδια...

Εν τελει ολα πηγαν καλα ο σπυριδης πηρε την κυρια μανδεκη τη γιατρο μου και της εδωσε συγχαρητηρια που εκανε εξετασεις αιματος στο τριτο 24ωρο ειδε οτι ηταν ιος και δε χορηγησε αντιβιωση αν ειχε χορηγησει τζαμπα οπως θα ειχε κανει το ενενηντα τοις εκατο των γιατρων ισως ειχε μετα απο καμια εβδομαδα μεγαλυτερο ξεσπασμα και σε συνδυασμο με τα λευκα τρεχαμε... Ολα καλα λοιπον κοριτσια μετα απο αυτα που ειδα στο νοσοκομειο αισθανομαι πολυ τυχερη ενα παιδακι εκανε χημειοθεραπεια και εκλαιγε ως τις τρεις τοπρωι κραταγα ολο το βραδυ την αννουλα πανω μου , δεν ηθελε κατω και σπαραζα που τα ακουγα..Κι εμενα μου φαινοταν βουνο το οτι δεν επρεπε να τη χασω απο τα ματια μου γιατι θα πειραζε το φλεβοκαθετηρα...σας ευχαριστω οοολες πολυ κι εγω και η αννουλα

Αφροδίτη μου,μεγάλη ευτυχία τα νέα σου,μπορεί να ταλαιπωρήθηκες αλλά άξιζε τον κόπο!

Να ναι καλά το κοριτσακι σου...

αχχχ πως σπαράζει η ψυχη μου με τα παιδάκια που ταλαιπωρούνται!

Να κανει χημειοθεραπείες,δεν το χωράει ο νους...

Να ναι καλά όλα τα παιδακια του κόσμου!!!

afro mou me ekanes na dakrisw..Sas euxomai me oli tin dinami tis 4ixis mou na eisaste oloi iigiestatoi k na xereste tin annoula sas, pote 3ana na min talaipwrei8eite etsi!!!!!!! Mono pou skeftomai ti nixta perasete pianete i kardia mou..

Merikes fores prepei na pigenoume ena peripato sto nosokomeio na doume auta ta mikroulia pou pernane diskoles stigmes xwris na ftaine se tipota, ti amarties ekanan auta ta paidakia? akomi den ezisan tin zwoula tous..I mama mou otan eimoun mikri k ekana parapona mou elege na me parei ston ogkologiko na dw ekeina ta paidia pou pernane toso diskola k na min eimai axaristi gia ta osa exw stin zwi mou :oops:

Άφρο μου κι από εδώ σου εύχομαι να μη ξαναπεράσετε ποτέ τέτοια περιπέτεια!

Με αφορμή τις αναφορές στο νοσοκομείο... αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, ας σκεφτούμε όλα τα παιδάκια που ταλαιπωρούνται... είμαστε τυχερές με τα μωρούλια μας, κοιτάζω τον Άρη που κοιμάται δίπλα μου και δε μπορώ να πιστέψω πως εγώ δημιούργησα ένα τόσο τέλειο πλάσμα!

Α και σας έχω και κειμενάκι "Παπαβεντσικό", φρέσκο φρέσκο, σημερινό!

Πάρτε τα βρέφη σας αγκαλιά!

Έχετε δει ποτέ ένα νήπιο που να δείχνει από τη φύση του συμπονετικό για τους άλλους και να νοιάζεται για τα αισθήματα των άλλων; Που να είναι συνεργάσιμο και να μην απαιτεί διαρκώς το δικό του τρόπο; Οι πιθανότητες είναι ότι οι γονείς του το κρατούσαν αγκαλιά πολύ από μικρό και το πήγαιναν παντού μαζί τους, είναι πιο πιθανό να θήλασε για καιρό, να κοιμόταν μαζί ή κοντά στους γονείς του και πιθανόν να το ενθάρρυναν από νωρίς να παίζει έξω με άλλα παιδιά. Όλα αυτά σύμφωνα με νέα δεδομένα από έρευνα του Πανεπιστημίου Notre Dame στις ΗΠΑ.

Τρεις νέες σχετικές έρευνες από τον καθηγητή Darcia Narvaez δείχνουν σχέση ανάμεσα στους τρόπους ανατροφής παιδιών που εφάρμοζαν οι αρχέγονες ανθρώπινες κοινότητες (το 99% της ανθρώπινης ιστορίας) και καλύτερη ψυχική υγεία για τα παιδιά, περισσότερη ενσυναίσθηση και ανάπτυξη ηθικής συνείδησης, και υψηλότερη νοημοσύνη στα παιδιά.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι ρίζες της ηθικής μας λειτουργίας βρίσκονται στην αρχή της ζωής μας, στην βρεφική ηλικία, και επηρεάζονται βαθιά από την συναισθηματική ποιότητα στην υποστήριξη από την οικογένεια και την κοινότητα», αναφέρει ο Narvaez, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάπτυξη του συναισθήματος, της ηθικής και του χαρακτήρα των παιδιών.

Στις τρεις μελέτες περιλαμβάνεται μια μελέτη παρατήρησης για τις πρακτικές των γονιών παιδιών τριών ετών, μια προοπτική έρευνα που συνδέει διαφορετικούς τρόπους ανατροφής με το επίπεδο ψυχικής υγείας των παιδιών και μια μελέτη σύγκρισης πρακτικών των γονιών ανάμεσα σε μητέρες στις ΗΠΑ και σε μητέρες στην Κίνα.

«Ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σήμερα στις δυτικές χώρες ολοένα αυξανόμενα τα στερεί από πρακτικές που οδηγούν σε ψυχική ευεξία και σε αίσθημα ηθικής», λέει ο καθηγητής Narvaez.

Ο καθηγητής έχει αποκρυσταλλώσει 6 χαρακτηριστικά στην ανατροφή των παιδιών που ήταν συχνά στους μακρινούς μας προγόνους:

1. Άφθονη, θετική επαφή, σωματική, σχεδόν συνεχές κράτημα του παιδιού, αγκαλιά και κουβάλημα

2. Έγκαιρη και κατάλληλη απόκριση του γονιού στα σημάδια ανησυχίας και στο κλάμα του βρέφους. Δεν μπορείς να κακομάθεις ένα βρέφος, μόνο να το αμελήσεις. Είναι σημαντικό να συντονιζόμαστε και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του παιδιού μας πριν αυτό γίνει ανήσυχο και ελευθερωθεί μια καταιγίδα τοξικών χημικών στον εγκέφαλό του. «Θερμή φροντίδα, κατάλληλη, άμεση, με αλληλεπίδραση αφήνει τον εγκέφαλο του παιδιού ήρεμο σε χρόνια που αυξάνεται ραγδαία σε όγκο, σε συνδέσεις νευρώνων, σε χρόνια που σχηματίζεται, παίρνει μορφή η προσωπικότητα του καθενός και ο τρόπος απόκρισης στον κόσμο», λέει ο Narvaez.

3. Θηλασμός, ιδανικά για 2 με 5 χρόνια. Το μητρικό γάλα παρέχει τα «τούβλα» που λείπουν, σε ορμόνες, ένζυμα, αντισώματα και κύτταρα, από ένα γεννημένο ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και έναν ανώριμο αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

4. Παροχή φροντίδας από πολλά πρόσωπα στα πλαίσια της κοινότητας: ο περίγυρος του παιδιού γεμάτος με αγαπημένα πρόσωπα, θείες, γιαγιάδες κλπ που επίσης αγαπούν και φροντίζουν το παιδί.

5. Ελεύθερο, ανεμπόδιστο παιχνίδι με άλλα παιδιά ποικίλων ηλικιών, συνομιλήκων αλλά και μεγαλύτερων. Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά που δεν έχουν την ευκαιρία να παίζουν συχνά με άλλα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν προβλήματα πνευματικής υγείας και έλλειψη προσοχής – υπερκινητικότητα.

6. Φυσική γέννα, που παρέχει στις μητέρες την ορμονική ένεση που τις δίνει ενέργεια να αναλαμβάνουν ενεργά τον ρόλο τους και να φροντίζουν το νεογέννητό τους.

Οι ΗΠΑ εμφανίζουν έντονη πτωτική τάση σε όλες τις παραπάνω γονεικές συμπεριφορές και συνθήκες ανατροφής των παιδιών. Αντί να δίνουμε στα μωρά αγκαλιά, τα βρέφη παροτρύνονται να «ανεξαρτητοποιούνται» από τους γονείς τους από ημερών, να ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους στην κούνια, στο ρηλάξ, με άψυχα παιχνίδια, με υποκατάστατα της μητρικής θηλής όπως η πιπίλα και τα μπιμπερό, σε καροτσάκια και ακόμα και μπροστά σε μια τηλεόραση. Οι γονείς θεωρούν ότι θετικές αξίες ανατροφής είναι να αφήνεις το μωρό να κλαίει για να «συνηθίσει» ή να «σκληραγωγηθεί», να έχεις το μωρό να κοιμάται μόνο του για πολλές ώρες μακριά από τους γονείς του, να παίζει μόνο του για ώρα με τα παιχνίδια του κλπ. Λίγες μητέρες θηλάζουν το παιδί έως ενός έτους, μεγάλες οικογένειες με κοντινούς συγγενείς έχουν εκλείψει, ενώ το ελεύθερο παιχνίδι με άλλα παιδιά έχει για τα νήπιά μας σχεδόν εξαφανιστεί από την δεκαετία του ’70. Είναι άσχετη με όλα τα παραπάνω η επιδημική αύξηση των παιδιών με αυτιστικού τύπου διαταραχές, υπερκινητικότητα ή κοινωνικές δυσκολίες;

«Αντιλήψεις και πρακτικές μη υγιείς για το μεγάλωμα των παιδιών έχουν γίνει το σύνηθες, το επικρατές, όπως η χρήση ξένου γάλακτος για βρέφη, η απομόνωση των βρεφών στα δωμάτιά τους, ή η πεποίθηση ότι αν ανταποκριθείς έγκαιρα σε ένα μωρό που ανησυχεί και «γκρινιάζει», κινδυνεύεις να το «κακομάθεις»», λέει ο Narvaez.

“H συναισθηματική ευεξία των παιδιών στην Αμερική έχει χειροτερεύσει τις τελευταίες δεκαετίες: επιδημικοί αριθμοί παιδιών με άγχος και κατάθλιψη, με επιθετική ή αντικοινωνική συμπεριφορά, με έλλειψη ηθικής ωρίμανσης, συναίσθησης και ικανότητας δημιουργίας βαθιάς σχέσης. Όλα αυτά με ανησυχούν πολύ ως επιστήμονα με ειδίκευση στην ηθική ανάπτυξη των παιδιών», αναφέρει ο Narvaez. «Παιδιά που δεν λαμβάνουν την συναισθηματική ανατροφή που χρειάζονται κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια της ζωής τους γίνονται πιο εγωκεντρικά, κλεισμένα στο καβούκι τους. Δεν διαθέτουν τους απαραίτητους μηχανισμούς έκφρασης συναισθημάτων και συμπόνιας στον ίδιο βαθμό με παιδιά που ανατράφηκαν σε θερμό οικογενειακό περιβάλλον, γεμάτο αλληλεπίδραση και ανταπόκριση.»

Πηγή: www.sciencedaily.com

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011

Ας πάρουμε λοιπόν τα μωρούλια μας αγκαλιά και όνειρα γλυκά να έχουμε!!

Σας φιλώ!

Δάφνη μου, κοιμήθηκε! Είσαι γουρλού!

Μάλλον πείναγε! Δεν το πιστεύω :shock:

Στις 7:30 έφαγε την κρέμα της, στις 9 τη θήλασα γτ έψαχνε να φάει, στις 23:00 της έδωσα 150 ml συμπλήρωμα και πριν λίγο ξαναθήλασε!!! Μα που το έβαλε όλο αυτό????????

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...