Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΥΨΗΛΟ PAPP A ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑ... ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Recommended Posts

Και εκεί που είχα πει οτι θα είμαι ψύχραιμη, ήρθε ένα Papp a με 7,8 mom και με κλόνισε...

είμαι 35 και σε συνδυασμό με την αυχενική (1,6) μου δίνουν μία στις 1438. Και ενώ είναι απείρως μεγαλύτερο από το 1 στα 100 που σου δίνουν ως κίνδυνο για αποβολή από αμνιοπαρακέντηση, και σίγουρα δεν μου περισέουν τα 600 ευρω που κοστίζει κάτι τέτοιο, σκέφτομαι να το κάνω...

αναρωτιέμαι κατά πόσο τελικά κυνδινεύουμε απο τις χρωμοσομικές ανωμαλίες ή από τις φοβίες μας και την επιθυμία να ελέγξουμε την κατάσταση, την ίδια στιγμή που μπορεί να κινδυνεύουμε από ένα σωρό άλλες μή ανιχνεύσιμες καταστάσεις...

οι γιατροί μιλούν βάση στατιστικών και αφήνουν πάντα στους γονείς να πάρουν την απόφαση, και δίκιο έχουν, η εξέταση είναι στατιστική και όχι διαγνωστική.

εγώ τώρα, τί να κάνω?

δεκτές όλες οι ιδέες...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εννοείς σου δίνουν μία στις 1438 πιθανότητες για σύνδρομο Ντάουν; Κοίτα, δεν είναι και μία στις δύο. Σημαίνει ότι υπάρχουν 1437 πιθανότητες το μωρό σου να είναι μια χαρά! (αν κατάλαβα καλά δηλαδή).

ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ....Κ ΜΕΝΑ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΤΙΣ ΔΙΝΑΝΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΛΠ.ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΕΚΑΝΕ ΤΙΝ ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ Κ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΠΛΑ ΤΙΝ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΤΙΣ ΦΥΓΕΙ Η ΑΓΩΝΙΑ....ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!

1:1438 κάι βάση της ηλικίας σου είναι μικρή πιθανότητα

Παρόλαυτα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά και μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις

Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να κρατήσεις ένα υγιέστατο μωράκι στην αγκαλίτσα σου

ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ....Κ ΜΕΝΑ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΤΙΣ ΔΙΝΑΝΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΛΠ.ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΕΚΑΝΕ ΤΙΝ ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ Κ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΠΛΑ ΤΙΝ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΤΙΣ ΦΥΓΕΙ Η ΑΓΩΝΙΑ....ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!

Εγω αυτο το να ''φυγει η αγωνια'' ειλικρινα δε το καταλαβαινω. Απο τη στιγμη που θα μεινεις εγκυος μεχρι και να πεθανεις ανησυχεις για το παιδακι σου. Με την αυχενικη ποσο παραπανω να ανησυχησεις;;;

Εμενα οταν την εκανα δεν ειδαμε ρινικο οστο. Ο γιατρος ηταν χαλαρος και μας ειπε επειδη ηταν μικρο. Πηγα μετα απο 2 εβδομαδες και ολα ηταν οκ! Αλλα αγωνια εχω ακομα για χιλια δυο πραγματα και δε νομιζω με την αμνιοπαρακεντηση να μειωνοταν,αλλα θα ειχα και το αγχος του 1/100.

Τουλαχιστον γιατι δε κοιτας για αυτη τη νεα μεθοδο που κανουν στο Μητερα, που παιρνουν αιμα απο τη μητερα μονο;

etoile ξέρεις κατι περισσότερο για αυτή τη νέα μέθοδο που λες? Με ενδιαφέρει κ μένα το θέμα! Είναι αντίστοιχο της αμνιοπαρακέντησης?

Εφη κοιτα πως το σκεφτομαι εγω.....

το ποσοστο 1/1400 δεν ειναι ασχημο για 35 ετων και απο την στιγμη που δεν υπαρχουν ακτινογραφικα στοιχεια για καποιο προβλημα.......εγω δεν θα ρισκαρα για το 1/100 της αποβολης απο την αμνιοπαρεκεντηση!!!!!!!ισως αυτο που θα εκανα επιπλεον ειναι ενας ακομα καλος υπερηχος στην σουκα η τον κουρτη

ολα θα πανε καλα

κουραγιο μανααααααααααααααααα

εγώ έκανα αμνιοκέντηση γιατί γέννησα σε ηλικία 37 ετών και όλα καλά....δλδ φοβάσαι την αμνιοκέντηση σαν εξέταση?...δεν είναι τίποτα κρατά μόνο 30 δεύτερα (τόσο κράτησε η δικιά μου!!)...και γίνεται πάντα με την βοήθεια υπέρηχου, υποθέτω ότι ο γιατρός είναι ειδικευμένος σε αυτήν εξέταση!!!.....περισσότερο αγχωνόμουν για το αποτέλεσμα της εξέτασης παρά για την ίδια την εξέταση!!!!

καλησπερα

να ξερεις καταρχας οτι η αυχενικη σε συνδυασμο με το τεστ papA ΔΕΝ εχουν διαγνωστικο χαρακτηρα, αλλα βασιζονται σε πιθανοτητες

εμενα το ποσοστο σου μου φαινεται μια χαρα..

μπορεις ομως να κανεις κ την αμνιο για ψυχολογικους ρολους, εγω προσωπικα επειδη δε θα μπορουσα να ζησω με το αγχος θα την εκανα

καλο υπολοιπο στην εγκυμοσυνη σου!

Καλησπέρα και με το καλό το μωράκι σου αρχικά...

Η τελική απόφαση είναι δική σου, όμως αξίζει τον κόπο να λάβεις υπόψη τα εξής (απλώς ανακεφαλαιώνω γνωστά πράγματα): ότι η ΡΑΡΡ-Α από μόνη της δεν λέει τίποτα. Ότι το αποτέλεσμα της αυχενικής σου είναι μια χαρά! 1,6 είναι χαμηλό=καλό. Ότι η ηλικία σου αυξάνει αυτόματα τη λεγόμενη προϋπάρχουσα στατιστική πιθανότητα, χωρίς όμως αυτό να λέει αυτόματα κάτι για το μωράκι. Και κυρίως: ότι οι πιθανότητες 1:1438 είναι πολύ μικρές (ξέρω ότι σου φαίνεται ίσως χαμηλός ο αριθμός, συγκρίνοντάς τον με άλλων κοριτσιών και μάλλον γι' αυτό έχεις μπει σε αυτό το τριπάκι, αλλά ειλικρινά... ΣΚΕΨΟΥ: 1 στις 1438!) και ότι, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει ένα ενδεχόμενο -πολύυυυ μικρό μεν, αλλά σου το επισημαίνουν- η άμνιο να μην πάει καλά.

Ο γιατρός σου τι σου λέει;

ευχαριστώ κορίτσια,

απορία:

ποιά είναι η νέα μέθοδος στο μητέρα? μένω Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να ξέρω τί γίνεται και εδώ...

η αμνιο με αγχώνει κυρίως χρηματικά, αλλά και σαν κύνδινος. Η πιθανότητα να γεννήσω ένα μωρό με down με αρρωσταίνει, το λιγότερο. Η αδυναμία μου να ξεπεράσω τις στατιστικές και να πάρω μία απόφαση θα με τρελάνει! Ξέχασα να αναφέρω πως πριν λίγο καιρό η "κομπάρα", ετών 27, είχε πιθανότητες μία στις 50κάτι και τελικά είχε μωρό με down, και της το πήρανε... ξέρετε, όταν η περίπτωση έρχεται πολύ κοντά σου, παύει να είναι σενάριο.

Ξέρω πως όλες αυτές οι περιπτώσεις γεννούν στους γονείς μεγάλο δίλημμα, που μερικές φορές το θυμούνται για πάντα. Έχω φίλη που διαγνώστηκε με μωρό με μεσογειακή αναιμία, πολύ κοινό στο πέταλο του κόλπου της Θεσσαλονίκης καθώς οι περισσότεροι είμαστε φορείς και έχουμε το στίγμα είτε της δρεπανοκυτταρικής, όπως εγώ, είτε της μεσογειακής. Επέλεξε να μήν το γεννήσει και της το πήρανε με πρόκληση στον πέμπτο. έχουν περάσει 5 χρόνια και, έχει ένα υγιές παιδάκι πια, αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε το τί θα γινόταν αν το γεννούσε και η επιστήμη κάποια στιγμή έβρισκε λύση. Όπως ξέρω και περίπτωση από γυναικολόγο που είχα παλιά με πελάτισσα του που κατάφερε να μείνει έγκυος στα 40 και και της είπαν πως το μωρό έχει down. Γυρνάει λοιπόν η 40άρα και λέει, ήθελα παιδί μία ζωή, έχω τραβήξει τα πάνδεινα, όπως και ότι και να χει το αγαπώ και θέλω να γεννηθεί. Περναέι ο καιρός και γεννά ένα υγιέστατο μωρό... συγκίνηση και δέος?

Είμαι στην 13 εβδομάδα, έχω άλλες 4-5 να αποφασίσω, ο άντρας μου χτυπιέται ότι όλα θα πάνε καλά και δεν έχει τίποτε... μου λέει αν θέλω να το κάνω για μένα να το κάνω, αλλά αυτός είναι σίγουρος οτι όλα είναι οκ... άντρες!

ευχαριστώ όλες και πάλι,

έφη

εγω προσωπικα δεν θα μπορουσα να περασω το υπολοιπο της εγκυμοσυνης μου αγωνιωντας μην τυχον υπαρχει κατι.ειναι πολυ εγωιστικο αυτο που λεω,αλλα ηθελα να φερω ενα υγιες παιδι στον κοσμο.και ευτυχως ο θεος με αξιωσε να το κανω.το ιδιο ευχομαι για ολες τις μανουλες.αν σε "τρωι" μεσα σου κανε την αμνιοπαρακεντηση.εχεις πολυ δρομο μπροστα σου μεχρι να γεννησεις.γιατι να μην εισαι ξενοιαστη?

μια γνωστη μου βρηκε στη β επιπεδου προβλημα στο μωρακι της.φοβηθηκε να κανει την αμνιοπαρακεντηση.περασε τους τελευταιους μηνες της εγκυμοσυνης με τρελα κλαματα,οι γιατροι της προτειναν να γεννησει και μετα να δωσουν τελος στη ζωη του μικρου αφου δεν θα αντεχε..τελικα η κοπελα εκανε νομιζω στον 8ο αμνιο με πιο αυξημενα ποσοστα αποβολης και τελικα ολα εδειξαν καλα.και το μωρακι της ειναι ενα κουκλακι και υγιεστατο.ειμαι της γνωμης πως αφου η επιστημη εχει προχωρησει τοσο,πρεπει να την εκμεταλλευομαστε οσο μπορουμε

εφη, εύχομαι να πάνε όλα καλά για το μωράκι σου και εσένα! τα ποσοστά σου δεν είναι να τρελαίνεσαι κιόλας. κάνε την άμνιο να σου φύγει η έννοια, κάτι που δεν βρίσκω εγωιστικό, διότι αν είσαι πάνω απ'όλα εσύ χαρούμενη, ήρεμη κ χαλαρή, το ίδιο θα αισθάνεται κ το σποράκι σου. όλα θα πάνε καλά!

κορίτσια έχω γράψει δύο φορές μία απάντηση, και τις χάνω.. τί κάνω λάθος και δεν τις βλέπω?

Έγραφα και πολλά τόση ώρα, δεν προλαβαίνω να τα ξαναγράψω! εχυαριστώ όλους για τα σχόλια σας,

έφη

. Όπως ξέρω και περίπτωση από γυναικολόγο που είχα παλιά με πελάτισσα του που κατάφερε να μείνει έγκυος στα 40 και και της είπαν πως το μωρό έχει down. Γυρνάει λοιπόν η 40άρα και λέει, ήθελα παιδί μία ζωή, έχω τραβήξει τα πάνδεινα, όπως και ότι και να χει το αγαπώ και θέλω να γεννηθεί. Περναέι ο καιρός και γεννά ένα υγιέστατο μωρό... συγκίνηση και δέος?

ή μήπως απλά Θαύμα? μήπως ανταμοίφθηκε για την πίστη της στο Θεό?

εγώ αυτό πιστέυω επειδή πιστεύω στο Θεό κ στη βοήθεια του...

ζήτα τη βοήθεια Του κ όλα θα πάνε καλά!!!

ευχομαι ολα να πανε καλα...

αλλα πραγματικα εγω θαυμαζω τους γονεις με παιδια με ειδικες αναγκες..θελει τεραστια ψυχικη δυναμη να το κανεις αυτο...ας μην το λεμε και για κατι πολυ κακο..ολα παιδια του Θεου ειναι...

Φυσικα ομως και καθεμια απο εμας θελει ενα υγιεστατο παιδι...και ευχομαι να το αποκτησουμε ολες!

αλλα κοριτσια αν οντως υπαρχει η δυνατοτητα να δεις αν ειναι τελειως υγιες ενα παιδι γιατι γεννιουνται παιδια με ειδικες αναγκες??

το διαλεγουν οι γονεις αυτοι-ηρωες να τα φερουν στο κοσμο??

εαν ναι..τοτε τους αξιζουν συγχαρητηρια.

ειμαι κ εγω στην ιδια ηλικια εγκυος σε διδυμα.το ειχα κ εγω αυτο το διλλημα,αλλα ευτυχως πετυχα ενα γιατρο που εκανα αυχενικη,β μινι,β επιπεδου κ αναπτυξης κ παροκολουθησαμε πολυ στενα την εξελιξη των μωρων.το παπ α ειχε δειξει ΄1:5000 αλλα δε βασιστηκαμε σ αυτο μονο.η εξεταση των μωρων μπορει να κρατουσε κ 2 ωρες μεχρι να τα δει ολα ενταξει ο γιατρος.με εστειλε σ αυτον ο γυναικολογος μου γιατι ειχαμε πει να αποφυγω την αμνιο.το κοστος δε παιζει ρολο.αλλα ο κινδυνος αποβολης που για ταδιδυμα ειναι 2:100.μοε ειχε εξηγησει ομως ο γιατρος οτι αν δουμε τη παραμικρη ανωμαλια θα προχωρησω σε αμνιο.κ φυσικα εν ετιθετο ζητημα θα το εκανα.αν κ η αμνιο μη νομιζεις.........κ λαθη κανει κ δε τα βρισκει ολα

Εφη μην αγχωνεσαι ειναι οτι χειροτερο για το μωρο σου....1\4000 ειναι καλο ποσοστο και δεν νομιζω να ενδικνειται για αμνιοπαρακεντηση. Δουλευω σε μικροβιολογικο και μονο σε πολυ μικροτερο ποσοστο προτεινουν οι γυναικολογοι να γινει αμνιο. Ξερω οτι τωρα ολα τα υπεραναλυεις αλλα μην ακους αλλες περιπτωσεις και μην ανγωνεσαι.Οταν με το καλο γεννησεις και θα με επιβεβαιωσουν ολες οι μανουλες εδω θα λες τι χαζη που ημουν και σκεφτομουν ολα αυτα? Και εγω μια φιλη μου στο πρωτο παιδακι της ειδανε υδροκεφαλιαση νομιζω το λενε, εχει υγρο στο κεφαλι το μωρο και ξεπερνουσε τις φ.τ, ο γιατρος την ειπε να το ριξει, ηλικια 23 χρονων παρακαλω και χαλια οικονομικη κατασταση,πηγε σε κλινικες εκει Θεσσαλονικη, σε νευροχειρουργους και τελικα αποφασισε να το κρατησει και σιγα σιγα το υργο αρχισε να ελλατωνεται και προχθες γεννησε το 2ο μωρακι της!! καλη συνεχεια εγκυμοσυνης και οχι αγχος.

υπάρχει κάποιος στην οικογένειά σας που έχει το σύνδρομο ντάουν? γιατί και αυτό είναι κληρονομικό, αν όχι γιατί αγχώνεσαι άδικα?

επίσης η αμνιο στην Ελλάδα κοστίζει τόσο πολύ? :o:o:o:o:shock::shock::shock::shock: και δεν το καλύπτει η ασφάλεια?

και κάτι ακόμη: εσύ έχεις αποφασίσει να κρατήσεις το παιδί ακόμη και αν έχει πρόβλημα? αν ναι, τότε δεν χρειάζεται καν να το σκέφτεσαι!!! ;)

συνέχισε την εγκυμοσύνη σου και απόλαυσέ την γιατί έχει και αυτή η περίοδος την ομορφιά της :x

καλή συνέχεια σου εύχομαι :x

κ σε μενα μου χαν βρει χαμηλο ποσοστο συνδρομο ντοουν..μια στις 87...φυσικα ειχα φοβηθει..εκανα την αμνιοπαρακεντηση κ εντελει ολα καλα!βεβαια προσεχα λιγες μερες μετα την αμνιο..τα λεφτα ειναι οντως πολλα αλλα πιστευω αξιζει για μια ζωη που χεις μεσα σου!!

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...