Μετάβαση σε περιεχόμενο

Πρόωρο μωράκι και ανάπτυξη

mariannap

Recommended Posts

Καλημέρα κορίτσια έχω ένα αγοράκι 3 μηνών που γεννήθηκε λιγάκι πρόωρα στις 35+2 εβδομάδες.Αυτό που με απασχολεί και θα ήθελα να μου απαντήσει αν ξέρει καμιά μανούλα από προσωπική πείρα είναι αν η ανάπτυξη του πρέπει να συμβαδίζει με τα μωράκια της ηλικίας του που έχουν γεννηθεί τελειόμηνα ή θα υστερεί λιγάκι.Το ξέρω βέβαια πως κάθε μωράκι έχει την δική του ανάπτυξη αλλά θα ήθελα να μου πείτε τις εμπειρίες σας. Ευχαριστώ πολύ.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΙΑ Κ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

ΕΝΝΟΗΤΕ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΑΦΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!

ΕΜΕΝΑ Ο ΜΠΕΜΠΑΚΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 37 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ,2900..ΣΑ ΓΑΤΑΚΙ ΗΤΑΝΕ :P

ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΧΑΡΟΥΛΑ :)

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ Κ ΓΙΑ ΜΙΑ ΞΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΥΔΙΜΑΚΙΑ Κ ΓΕΝΝΗΣΕ 28 Η 29 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ(ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ)ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ Κ ΑΦΡΑΤΟΥΛΙΚΑ(5 ΕΤΩΝ ΠΛΕΟΝ)ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΤΙΔΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ...

ΕΣΥ ΤΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΣΟΥ....ΤΙ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΣΟ??ΤΟ ΟΤΙ ΗΡΘΕ ΛΙΓΑΚΙ ΝΩΡΙΣ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ..

ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΣΥΖΗΤΑΣ Κ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ,ΔΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΟΥ??..ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ...ΒΕΒΑΙΑ ΜΑΝΟΥΛΑ ΕΙΣΑΙ Κ ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ COOL :P

ΒΙΑΣΤΗΚΕ ΜΩΡΕ ΤΟ ΖΟΥΖΟΥΝΙ ΣΟΥ ΝΑ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ;)

ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΣΕΙ Κ ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΕΣΑΙ :kiss::kiss:

Να σου ζήσει ο παίδαρος.Να είναι πάντα γερός και δυνατός.

Την αναπτυξιακή του πορεία θα την υπολογίζεις

από τη μέρα που ήταν να γεννήθει ως τελειόμηνο

κι όχι από τη μέρα που γεννήθηκε.

Αν και κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης,

ο γενικός κανόνας είναι αυτός.

Αλλά για να είσαι σίγουρη,ρώτα και τον παιδίατρο σας.

μαρια γεια σου και να σου ζησει το αγορακι σου!!

εγω γεννησα στην 31η εβδομαδα ενα αγορακι και τωρα ειναι 18 μηνων

σιγουρα υστερουσε σε μερικα σημεια σε συγκριση με τα τελειομηνα και αυτο ηταν απολυτα φυσιολογικο μιας και του ελειπαν 2 μηνες!!

τον παρακολουθουσαμε ομως με την παιδιατρο,του καναμε συχνα τσεκαπ,περασε πολλες φορες εξετασεις για τα ματια και την ακοη λογω της προωροτητας(επειδη εμεινε και σε θερμοκοιτιδα 1 μηνα ισως)

αργησε σε καποια πραγματα δεν λεω!

πχ περπατησε 15 μηνων,εβγαλε το πρωτο του δοντι 11 μηνων,μιλαει ομως,ειναι αρκετα δραστηριος και πανεξυπνος(κοινως εχει βαλει τα γυαλια σε πολλους γιατρους)

ομως απο οσο εχω δει ειναι και πολλα τελειομηνα μωρα που και αυτα αργησαν σε αρκετα πραγματα οποτε δεν μπορεις να πεις με σιγουρια οτι σαυτο ευθυνεται η προωροτητα!!

εγω τον συγκρινα και ηταν λαθος!!!

το μονο που ξερω σιγουρα ειναι οτι τα προωρα μωρα φτανουν να συμβαδιζουν απολυτα με τα τελειομηνα σε ηλικα πλεον 2 χρονων και απο οτι βλεπω με τον δικο μου ετσι ειναι...

τωρα οσον αφορα βαρος,υψος,περιμετρο κεφαλιου θελουν μια εξτρα παρακολουθηση

εμενα ειναι αδυνατος ειναι μονο 9800 δεν βαζει περισσοτερο απο 500 γρ τον μηνα(το ανωτερο)αλλα δεν ειναι παθολογικο

επεισης οι καμπυλες αναπτυξης που εχουν τα βιβλιαρια δεν αντιστοιχουν σε προωρα μωρα αλλα σε τελειομηνα(εμεις ειμαστε παντα στα κατωτατα ορια)

σε νευρολογο και ειδικους γιατρους που ρωτησα μου ειπαν οτι τα προωρα εχουν αλλους ρυθμους αναπτυξης.

σου ευχομαι τα καλυτερα για το μωρακι σου

να ειναι παντοτε γερο και οτι χρειαστεις μην διστασεις να με ρωτησεις οτι θελησεις

να σου ζησει!!δεν εχω προσωπικη εμπειρια αλλα μια φιλη γεννησε διδδυμα 34 εβδομαδων και ο παιδιατρος τους ειπε οτι η αναπτυξη τους θα συμβαδισει με τα τελειομηνα οταν φτασουν στην ηλικια των 2 ετών ,εγω παντως που τα ξερω τα κοριτσακια που ειναι 2 τωρα μια χαρανα μην πω κ προχωρημενα μου φαινονται

Ο μεγαλος μου ο γιος γεννηθηκε τοσο...Σε μερικα θεματα δεν μπορω να πω οτι αργησε αλλα καποιες ημερες ηθελε παραπανω..Οπως ας πουμε το πρωτο χαμογελο...ο μικρος χαμογελασε πιο γρηγορα...

ειναι κ στο παιδι...Σε καποια η προωροτητα επηρεαζει κ σε καποια οχι..

εχω δει παιδακια προωρα να τα κανουν ολα κ αντιθετα...

οι γιατροι παντως ειναι της αποψης να μετραμε την ημερομηνια οχι γεννησης τους...αλλα την ημερα που ΘΑ επρεπε να γεννηθουν! την ΠΗΤ δηλαδη!

να σου ζησει!!!

καλημερα και απο εμενα

και εμενα η δικια γεννηθηκε 35+4 εβδομαδων

κανει οτι κανουν τα παιδακια της ηλικιας της

τωρα που κοντευει 9 μηννων μπουσουλαει, στεκεται, πιανει τα παντα στα χερακια της, μας μιλαει

τρωει κανονικα οτι μας εχει πει η παιδιατρος

μην ανησυχεις καθολου

δεν ειναι και τοσο προωρα τα παιδακια μας

να χαιρεσε το μπεμπακο σου

Καλημέρα μανούλες και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.Να χαίρεστε τα μωράκια σας και να τα καμαρώσετε όπως επειθυμήτε.

ntina.ef.:Η αλήθεια είναι ότι δεν με απασχολεί τόσο πολύ το βάρος του γιατί έχει φτάσει να είναι 6200 (μάλλον λιγάκι χοντρούλης),αλλά ας πούμε είναι ακόμα σχετικά κοντούλης!Με ενδιαφέρουν να δω αναπτυξιακά πως θα τα πάει ,γενικά λόγω προωρότητας μου είπε ο παιδίατρος ότι αποκτήσαμε υδροκήλη και ομφαλοκήλη , και το έντερο του ακόμα δεν λειτουργεί καλά .οπότε βλέποντας αυτά φοβάμαι σαν μανούλα και εγώ μην μείνει πίσω και νοητικά.

Μαρία ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου να χαίρεσαι τον μπεμπούλη σου , καταπληκτικός ο μικρός σου,πρέπει να είναι πανέξυπνος.Μου έδωσες πολλές ελπίδες!

Θα συναντήσω τον παιδίατρο την άλλη εβδομάδα και θα τον ρωτήσω να μου πει και εκείνος πως βλέπει τον μικρό,πριν 15 μέρες που τον έβαζε να κάνει διάφορα δυστυχώς ο μικρός μου δεν αντιδρούσε και πολύ και το δικαιολόγησε ο γιατρός ότι βαριέται .Θα δούμε.

α καλα μην νομιζεις και εμενα οταν του λες να πει κατι δεν το λεει

τα λεει και τα κανει οποτε θελει εκεινος.

και να σου δωσω να καταλαβεις κατι επειδη ειπες για το 'πισω νοητικα'

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΟΥΣΩ!!!

και σορυ που στο λεω ετσι αυστηρα αλλα δεν εχεις λογους να φοβασαι κατι τετοιο(το κεφαλακι του μεγαλωνει καλα??? η περιμετρος???)

εμενα οταν γεννηθηκε επαθε εγγεφαλικο και ηταν μονο 1250kg

πριν 4 μηνες σταματησε να αναπτυσεται το κεφαλι του,αγωνια,κλαματα εγω,γιατροι,εξετασεις και....τελικα ο μικρος μου εχει πολυ απλα μικρο κεφαλι σαν το δικο μου!!!

ομως τοτε μου ειπαν οτι θα γινει καθυστερημενο!!! τρελαθηκα!!!!

και ηταν λογικο οταν βλεπω οτι δεν αναπτυσοταν

εσυ δεν εχεις κατι να σου δειχνει κατι τετοιο προς θεου!!!!

η υδροκηλη και η ομφαλοκηλη ειναι κατι πολυ συνηθησμενο ακομη και σε τελειομηνα.

εμενα αναπτυξιακα μου τον ειδε ενας πολυ καλος νευρολογος μαζι βεβαια με την παιδιατρο μας και πλεον ειμαι ησυχη.

τωρα μας εχουν μεινει κατι τελευταια τσεκαπ

καλημερα κοριτσια.να ρωτησω αν μου επιτρεπετε γιατι γεννησατε?προωρα?ρωταω γιατι εχω οεριδεση με κοντο τραχηλο22mm στην 29 βδομαδα και εχω φοβο για προωρο,τισ ενεσεισ κορτιζονησ τισ κανατε η δεν προλαβατε?

Καλημερα κοριτσια!!

και εγω γενησα προορα δηλ. 32 βδομαδων μπηκαμε για ενα μηνα σε θερμοκυτιδα.

Τωρα μετα απο 1,5 χρονο ειμαστε παρα πολυ καλα να μην σας πω οτι εχουμε περασει σε μετρησεις ακομα και τα τελιωμηνα!!!!Την αναπτυξη μας την εβγαζε ο παιδιατρος σε σχεση με την ημερομηνια που ηταν να γεννηθει και οχι οπως τελικα γεννηθηκε. Το να αρχισεις να συκρινεις δεν ειναι και οτι καλυτερο γιατι καθε παιδι εχει διαφορετικη αναπτυξη και οχι μονο τα προορα αλλα και τα τελιωμηνα!!

Φανη εγω γεννησα προορα λογο του αμνιακου υγρου που ηταν στα κατοτερα ορια και σε συνδιασμο εξετασεων που βγηκαν χαλια (ολα πεσμενα) αποφασισανε να μου το παρουνε.

Ευχαριστώ πολύ κορίτσια για τις απαντήσεις σας.Από ότι βλέπω μια χαρούλα τα καταφέρνουν τα πρόωράκια σας.Αχ και εμένα εδώ και 2-3 μέρες ξακίνησε και μας αναγνωρίζει ,να παρατηρεί και μας χαμογελάει λιγάκι και λιώνουμε εμείς.

ΜΠΕΜΠΟΥΛΗΣ καλά κάνεις και μου τα λες .Να σου πω την αλήθεια είμαι λίγο φοβιτσιάρα σαν άνθρωπος και όταν πρόκειται για τον μπεμπάκο μου το παρακάνω.

FANI1982 και εγώ περίδεση είχα αλλά όταν με έλυσε ο γιατρός μου ,αφού είχα γεννήσει με καισαρική μου είπε ότι κρατούσε μια χαρά ,οπότε μην φοβάσαι μπορεί να γεννήσεις και στην ώρα σου.Εγώ πρόλαβα και έκανα τις ενέσεις αλλά είχα δείγματα ότι θα γεννήσω πρόωρα και έτσι παρ'όλο που βγήκε ο μικρός μου μόνο 2280kg δεν μπήκε καθόλου θερμοκοιτίδα .

εγω γεννησα προωρα λογω προεκλαμψιας(ειχα υψηλη πιεση)και ευτυχως προλαβαμε και καναμε τις ενεσεις.

το αντρακι μου μπορει να μην συμβαδιζει καθολου με τις καμπυλες του βιβλιαριου(εκτος απο το υψος στα αλλα ειμαστε στα κατωτατα φυσιολογικα)αλλα ειναι παρα πολυ καλα σε αναπτυξη.

μεχρι που ρωτησα αν χρειαζοταν να τον παω σε αναπτυξιολογο αλλα τελικα δεν χρειαστικε.

ααχχχ μαρια εγω να δεις ποσο φοβητσιαρα ημουν!!!!!!!!!

αλλα εχω σκληρηνει παρα πολυ πια μετα απο ολα οσα εχουμε περασει εχω μαθει και αντιμετωπιζω ακομη και τα πιο δυσκολα!!

φυσικα αυτο δεν με κανει να μην αγχωνομαι στο παραμικρο που θα προκυψει ε??? αλλα μετα απο λιγο ηρεμω και το αντιμετωπιζω

εγω γινει γιατρος και νοσοκομα πια το πτυχιο μου λειπει χιχιχιχι

Κοριτσακι μου μια χαα θα ειναι το παιδακι συ μην αγχωνεσαι..δεν θαυστερει ποτε κ σε τιποτα!!

Εγω γεννηθηκα 6 μηνων ουτε δευτερολεπτο απο τον 7ο 1600γρ ημουν σαν ενα μπουκαλι κοκα κολας στο μεγεθος κ λιγο μικροτερη...1 ετους μιλαγα κανονικοτατα, περπατησα ολα μια χαρα!!Και οι αδερφες μου προωρες η μεσαια πηρε 4 μερες απο τον 8ο και η μικρη 10 μερες απο τον 8ο!!Ειμαστε ολες μια χαρα.

Επισης η ανηψια μου που βλεπεις φωτο γεννηθηκε 33 εβδομαδων 2260 μπηκε θερμοκοιτιδα 5 μερες προληπτικα!!Ειναι μια χαρα μιλησε κανονικοτατα περπατησε μια χαρα και ειναι πανεξυπνη!!Δεν διαφερει με κανενα παιδακι στην ηλικια της!!!

Οποτε μην αγχωνεσαι καλη μου..ολα καλα!!!!

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Απαντήσεις

• Α ρε κορίτσια μιας και πιάσατε τις ηλικίες εγώ σ ένα μήνα κλείνω τα 30 ..κάπως μου έρχεται είναι η αλήθεια που φεύγω απ' το δύο 🤷😅 όχι ότι είμαι μεγάλη αλλά δεν το χω συνηδητοποιησει κιόλας... @Barbiee αφού έχεις όρεξη κι υπομονή μπράβο...πάντως κι ο δικός μου που ναι 5.5 δεν τον βλέπω να πολυβοηθαει..περισσοτερο φασαρία κάνει😅εγώ μέτα το πρώτο δεν ήθελα άλλο😂του έλεγα του άντρα μου αν θες δεύτερο βρες άλλη με τον πόνο που ΧΑ περάσει στη γέννα...😂 @Demy93κι εγώ πάντως μαζί μου θα το έπαιρνα ..απ' το να πηγαίνω στη δουλειά και να χω το μου μου πίσω χίλιες φορές μαζί σου..αφού μπορείς κιόλας...
    • να σ πω την αλήθεια πλεον δεν χρειάζομαι τη βοήθεια κανενός...τις πρώτες 20 μέρες χρειαζομουν που δεν μπορούσα να σηκωθώ απο το κρεβάτι...αλλα δεν πειράζει... ευτυχώς ειχε πάρει αδεια ο άντρας μου... πλέον δεν περιμένω κάτι.. όλο λένε να ερθω να σ βοηθήσω να καθαρίσεις το σπίτι και ακόμα έρχονται., εγώ καθάρισα εστρωσα και χαλια και μια χαρά 🤷 προλαβαίνω για 5 παιδιά αλλα δεν ξέρω αν έχω το κουράγιο για 5😂 εγω θα τον έπαιρνα μαζι μου εκει που εφτιαχνα τα νύχια...αλλα φοβηθηκα απο τη σκόνη και απο τα υλικά λ που μυρίζουν όσο να ναι και τον αφησα σπίτι ...καλα ο άντρας μου δεν πρόκειται να τον ξανά κρατήσει και να φύγω 😂😂
    • Καλά και εγώ έτσι στα 26 άλλου πατούσα αλλού βρισκόμουν άσε που δεν είχα γνωρίσει καν τον άντρα μου τότε 😂
    • Ωχ κατάλαβα είναι δύσκολο να έχεις τους γονείς σου μακριά και εγώ έτσι 650χιλ μακριά τους έχω αστα να πάνε  Μάλλον για μαζί σου το κόβω αν έχεις την δυνατότητα γιατί και ο πεθερός σου πόσο να κρατήσει ένα τόσο μωράκι εμένα ο μπαμπάς μου δεν θα μπορούσε να κρατήσει το μωρό ποτέ ώρα μόνος του 😅
    • Είναι δύσκολο στην αρχή να αφήσουμε τα μωρά μας ειδικά εμείς που θηλάζουμε  εγώ μια φορά την έχω αφήσει την μπέμπα στην πεθερά μου να πάω σούπερ-μάρκετ η αλήθεια είναι πως κάθησε δεν είχα κάποιο θέμα αλλά πραγματικά έχει να κάνει και με το παιδί γιατί η μεγάλη στην ηλικία αυτήν όχι σούπερ μάρκετ δεν με άφηνε να πάω ούτε μέχρι την εξώπορτα την αυλης δεν προλάβαινα να πάω κλάμα ! παντως έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου προλαβαίνεις να κάνεις 5 παιδάκια άνετα και στο εύχομαι εγω αν πάω για τρίτο  θα πρέπει σε ενα χρόνο αντε βαριά δυο να το βάλω μπροστά αλλιώς θα μείνω με τις δυο κορούλες μου 🥰 Εχεις πει ότι θέλεις βοήθεια ; Μήπως νομίζουν ότι δεν της θέλεις μέσα στα πόδια σου και για αυτό δεν έρχονται να βοηθήσουν ;
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...