Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Αύριο είναι της Αγίας Βαρβάρας.

ΑΣΟΥΡΕΣ (ΒΑΡΒΑΡΑ)

Υλικά

1/2 κιλό σιτάρι

2 λίτρα ζεστό νερό (8 κούπες)

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα σταφίδα ξανθή

1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή καρύδια και αμύγδαλα μισά, μισά

2 κουταλάκια κανέλα

1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1/8 κουταλάκι αλάτι

4 κουταλιές κορν φλάουρ ή αλεύρι

για το γαρνίρισμα

καρύδια ψιλοκομμένα

λίγη κανέλα

Ατομα: 8-10 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες

Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες

Εκτέλεση

Πλύντε το σιτάρι και βάλτε το να σταθεί 12 ώρες μέσα στο ζεστό νερό, για να φουσκώσει. Την επόμενη μέρα, βάλτε το στη φωτιά με το ίδιο νερό, χωρίς να το στραγγίσετε και σιγοβράστε το 3 ώρες. Σε χύτρα ταχύτητας χρειάζεται 1 μόνο ώρα. Στραγγίστε το σιτάρι και κρατήστε το χυλό. Ξεπλύντε το σιτάρι με λίγο νερό. Το νερό αυτό προσθέστε το στο χυλό. Μετρήστε τον, πρέπει να είναι 7 κούπες, αλλιώς συμπληρώστε με νερό. Βάλτε το χυλό σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, ρίξτε μέσα μία κούπα από το βρασμένο σιτάρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, καθώς και το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, αφού το διαλύσετε προηγουμένως σε λίγο από το χυλό. Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι, βάλτε το πρώτα σ' ένα μικρό τηγάνι και καβουρντίστε το επάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Βράστε το χυλό 7'-10', να πήξει ελαφρά. Μοιράστε τον ασουρέ σε μπολάκια. Αφήστε τον να κρυώσει και βάλτε τον στο ψυγείο να πήξει εντελώς. Μπορείτε να τον ξεφορμάρετε σε πιατάκια ή να το σερβίρετε μέσα στα μπολάκια. Πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Ελληνική Κουζίνα Ζαχαροπλαστική" και στο βιβλιαράκι "Τα γευστικά ταξίδια της Βέφας - Πολίτικα".

Η φωτογραφία δεν είναι της Βέφας

Η μάνα μου φτιάχνει κάθε χρόνο.

post-7892-13873934740492_thumb.jpg

Δημοσίευση

Χαχαχα... :laugh: Γιατί γελάω θα μου πεις Μπέλλα... :huh:

Είδα προχθές στην Αλεξανδρούπολη (στην πατρίδα σου δλδ)σε ένα μαγαζί μια ταμπελίτσα που έλεγε "ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΙΤΑΡΙ ΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ" και αναρωτήθηκα τι είναι αυτό. Υποψιάστηκα ότι είναι για τη μέρα της Αγίας Βαρβάρας αλλά ήθελα να ψάξω στο ιντερνετ και το ξέχασα!

Και να που έπεσα πάνω του...

Βρε τι σου είναι αυτό το μάμμυ! Μέχρι και Τσελεμεντέ έχουμε στην παρέα! :P

Δημοσίευση

μπραβο βρε bell μου!τι ομορφες που ειναι οι παρεαδοσεις μας!!

εγω ειμαι απο θεσσαλονικη κ εφτιαχνε η μαμα μου οταν ημουν μικρη..

Ξερω οτι το κανουν οι γεωργοι για να χουν καλη σοδεια αλλα κ οι μαμαδες για τα παιδακια τους!

επειδη ο μεγαλος μου περασε δυσκολα την ανεμοβλογια ,θελησα απο τοτε να φτιαχνω κ γω...

αλλα την τρωω μονο εγω...και παχαινει η ατιμη!!! :)

η παραδοση λεει οτι..........

Η Αγία Βαρβάρα, πάνω από όλα, θεωρείται προστάτιδα των παιδιών από την ευλογιά, αλλά κι από άλλες κακιές αρρώστιες. Τούτο στηρίζεται στην παράδοση που λέει πως ο πατέρας της, που ήταν φανατικός εθνικός, είχε τέτοιο μίσος για τους Χριστιανούς που, για να την κάνει να αρνηθεί την πίστη της την έκλεισε σε ένα πύργο όπου τη βασάνιζε τόσο, ώστε εκείνη να αρρωστήσει και να βγάλει σπυριά σε όλο της το σώμα. Τότε μάλιστα, την πέταξε σε ένα καζάνι για να καεί, όμως έγινε το θαύμα κι εκείνη, όχι μόνο δε κάηκε, αλλά έσβησαν και τα σπυριά από το κορμί της! Για το λόγο αυτό, οι μανάδες, εκείνες τις εποχές που ευλογιά θέριζε σαν επιδημία, έκαναν προσφορές στο όνομά της, ώστε να προστατεύσει τα παιδιά τους από την αρρώστια κι από τις άσκημες αυλακώσεις που προκαλούσε στα τρυφερά τους προσωπάκια. Έτσι, της έφτιαχναν μελόπιτες και πολυσπόρια, αλλά και κολλυβόζουμο, που τό 'λεγαν «βαρβάρα» προς τιμήν της.

Δημοσίευση

Στη Θράκη την φτιάχνουν όλες οι νοικοκυρές.

Την τρώνε μέχφρι και παραμονές Χρριστουγέννων

αφού προκειται για νυστήσιμο γλυκό.

Την τρώνε για υγεία, αφού λέγεται ότι το ευλογεί

Η Αγία. Ακόμη και να μη σου αρεσει, είναι καλό να φας έστω ένα κουταλάκι!

PIPITSAZOYZPYNA δεν είμαι

κυπρια, ειμαι απο Αλεξ/πολη

Δημοσίευση

Αχ τι μου θυμησες τωρα!!!Την φτιαχνει η μαμα μου καθε χρονο και πραγματικα ειναι τελεια!!!Η Αγια Βαρβαρα ειναι η προστατιδα του πυροβολικου στο στρατο και εχουνε γιορτουλα τετοια μερα καθε χρονο.αχ bell και εμενα η καταγωγη μου ειναι απο Ξανθη.Αντε ειμαστε και κοντοχωριανες!!!χι!χι! :P:P:P

Δημοσίευση

Πιπιτσαζουζούνα, αυτό σίγουρα δεν είναι κυπριακό έθιμο!!!!

Ο ασουρές είναι επίσης ένα παραδοσιακό τουρκικό γλυκό, το οποίο συνδέεται με τον κατακλυσμό του Νώε (οι Μουσουλμάνοι έχουν πάρει πολλά δάνεια από τη Παλαιά και Καινή Διαθήκη). Νομίζω η παράδοσή τους λέει ότι ο Νώε έφτιαξε ένα φαγητό με όλα τα είδη καρπών΄(δημητριακά, όσπρια και ξερά φρούτα) όταν σώθηκε από τον Κατακλυσμό. Το είχα διαβάσει στο βιβλίο "Το μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης" της Ελίφ Σαφάκ, όπου η μεγάλη αδελφή σκότωσε τον (βιαστή της μικρότερης αδελφής) αδελφό της με ένα μπολ δηλητηριασμένο ασουρέ.

Εγώ ασουρέ δοκίμασα για πρώτη φορά από τη σπιτονοικοκυρά μου στην Τριανδρία στη Θεσσαλονίκη, ενώ πουλάνε και στον Χατζή.

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Πόσο θα συμφωνήσω με αυτό το μήνυμα!!! Έχω πέσει στα πατώματα, έχω κλάψει, έχω κυνηγήσει (πιο μικρή και ανώριμη γαρ). Περνώντας τα χρόνια και κοιτωντας πίσω, έκανα απλά τον σταυρό μου και είπα Θεέ μου γλίτωσα.... Βέβαια @Nerina κορίτσι μου ο,τι και να σου λέμε εμείς τώρα, ξέρω πολύ καλά ότι δεν αλλάζει αυτό που νιώθεις. Θα σου δώσω μια τελευταία συμβουλή (τα υπόλοιπα στα είχα γράψει στο άλλο θέμα και δεν θέλω να σε κουράζω): μην κινηθείς με γνώμονα το ότι θα μείνεις μόνη σου στην ηλικία σου (εντωμεταξύ νέα κοπέλα είσαι!!!), ή τι θα πει ο κόσμος, ή τα χρόνια που περάσατε μαζί. Θα σπαταλήσεις αλλα τόσα χρόνια, πολύτιμα πλέον, από φόβο; Αξίζει;; 
    • @Mariaa_ δεν έχω ζήσει ποτέ κατάθλιψη ούτε είχα τρελό άγχος στην εγκυμοσύνη. Όμως η εγκυμοσύνη και η λοχεία είναι μια περίοδος που είναι πολύ ευαίσθητη για εμάς. Θυμάμαι ότι έκλαιγα για το παραμικρό για καταστάσεις που δεν θα έκλαιγα κανονικά.  Στην εγκυμοσύνη δούλευα και είχα το πρόγραμμα μου, αλλά όταν γέννησα και έμεινα μόνη με το μωρό τότε αντιμετώπισα την μητρική μοναξιά που λέω εγώ, κάτι που το βλέπω σε όλες τις νέες μητέρες. Ξαφνικά αλλάζει όλος σου ο κόσμος, όλο σου το πρόγραμμα και δεν έχεις παρέες και κάποιον να μιλήσεις τις ώρες που εσύ μπορείς. Ξέρεις πως αντιμετώπισα αυτή την κατάσταση; Έφτιαξα πρόγραμμα που απαιτούσε καθημερινή έξοδο και το τηρουσα πιστά όσο κουρασμένη και να ήμουν. Έτσι "αναγκαζόμουν" να ακολουθήσω μία ρουτίνα σαν να έχω δουλειά (έβρισκα και εξωτερικές δουλίτσες βέβαια να κάνω). Τι προτείνω λοιπόν; Φτιάξε καθημερινό πρόγραμμα και τήρησε το ευλαβικά. Σε αυτό βάλε καθημερινή έξοδο το πρωί (ο ήλιος κάνει καλό).  Α επίσης έκανα φιλίες από εδώ μέσα και μιλούσα με κάποιες κοπέλες που ήμασταν στην ίδια φάση και μοιραζόμασταν κάπως την καθημερινότητα. Δυστυχώς μετά τη γέννα έρχονται τα baby blues, που είναι 2 εβδομάδες που θα είσαι χάλια συναισθηματικά και θα κλαις συνέχεια. Μετά γενικά οι πρώτες 40 μέρες έχουν αρκετό ξενύχτι και κούραση, ειδικά όταν θηλάζεις. Και αν έχει και κολικούς το μωρό; Κλάψε Χαράλαμπε... Όχι δεν στα λέω όλα αυτά για να σε αγχωσω. Στα λέω για να καταλάβεις ότι πρέπει να είσαι καλά! Να φροντίσεις να είσαι στην καλύτερη δυνατή σου φάση! Αν πρέπει να πάρεις αντικαταθλιπτικά, να πάρεις. Περί θηλασμού του συντρόφου σου δεν του πέφτει κανένας λόγος! Δικό σου το σώμα! Ο δικός του ρόλος είναι να στηρίξει μόνο την απόφαση σου. Τέλος, μπες σε ομαδουλες να βρεις κι άλλες εγκύους να μοιράζεστε τα άγχη σας και που ξέρεις; Ίσως βρεις κάποια φίλη να βγαίνετε 😊
    • Με το καλό τη Δευτέρα! Εύχομαι να είναι κορίτσι γιατί έχεις ήδη 3 άντρες μέσα στο σπίτι, φτάνει 🤣 Τι ώρα έχεις την αυχενική; ΠΗΤ πότε έχεις;
    • Καλέ γιατί προδικάζεις; Εμένα πάντα 3 μέρες μετά την αναμενόμενη περίοδο ξεκινάω να έχω αχνά τεστ πρώιμης ανίχνευσης φυσικά.  Επίσης αφού ξέρεις ότι η συνταγή απαιτεί ταξιδάκι τι κάθεσαι; Για ξεκίνα να το οργανώνεις 😉
    • Ετοιμάσου για δίδυμα φίλη! Ελπίζω να έχετε κάνει τα οικονομικά σας κουμάντα 😜
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...