Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Αύριο είναι της Αγίας Βαρβάρας.

ΑΣΟΥΡΕΣ (ΒΑΡΒΑΡΑ)

Υλικά

1/2 κιλό σιτάρι

2 λίτρα ζεστό νερό (8 κούπες)

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα σταφίδα ξανθή

1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή καρύδια και αμύγδαλα μισά, μισά

2 κουταλάκια κανέλα

1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1/8 κουταλάκι αλάτι

4 κουταλιές κορν φλάουρ ή αλεύρι

για το γαρνίρισμα

καρύδια ψιλοκομμένα

λίγη κανέλα

Ατομα: 8-10 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες

Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες

Εκτέλεση

Πλύντε το σιτάρι και βάλτε το να σταθεί 12 ώρες μέσα στο ζεστό νερό, για να φουσκώσει. Την επόμενη μέρα, βάλτε το στη φωτιά με το ίδιο νερό, χωρίς να το στραγγίσετε και σιγοβράστε το 3 ώρες. Σε χύτρα ταχύτητας χρειάζεται 1 μόνο ώρα. Στραγγίστε το σιτάρι και κρατήστε το χυλό. Ξεπλύντε το σιτάρι με λίγο νερό. Το νερό αυτό προσθέστε το στο χυλό. Μετρήστε τον, πρέπει να είναι 7 κούπες, αλλιώς συμπληρώστε με νερό. Βάλτε το χυλό σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, ρίξτε μέσα μία κούπα από το βρασμένο σιτάρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, καθώς και το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, αφού το διαλύσετε προηγουμένως σε λίγο από το χυλό. Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι, βάλτε το πρώτα σ' ένα μικρό τηγάνι και καβουρντίστε το επάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Βράστε το χυλό 7'-10', να πήξει ελαφρά. Μοιράστε τον ασουρέ σε μπολάκια. Αφήστε τον να κρυώσει και βάλτε τον στο ψυγείο να πήξει εντελώς. Μπορείτε να τον ξεφορμάρετε σε πιατάκια ή να το σερβίρετε μέσα στα μπολάκια. Πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Ελληνική Κουζίνα Ζαχαροπλαστική" και στο βιβλιαράκι "Τα γευστικά ταξίδια της Βέφας - Πολίτικα".

Η φωτογραφία δεν είναι της Βέφας

Η μάνα μου φτιάχνει κάθε χρόνο.

post-7892-13873934740492_thumb.jpg

Δημοσίευση

Χαχαχα... :laugh: Γιατί γελάω θα μου πεις Μπέλλα... :huh:

Είδα προχθές στην Αλεξανδρούπολη (στην πατρίδα σου δλδ)σε ένα μαγαζί μια ταμπελίτσα που έλεγε "ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΙΤΑΡΙ ΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ" και αναρωτήθηκα τι είναι αυτό. Υποψιάστηκα ότι είναι για τη μέρα της Αγίας Βαρβάρας αλλά ήθελα να ψάξω στο ιντερνετ και το ξέχασα!

Και να που έπεσα πάνω του...

Βρε τι σου είναι αυτό το μάμμυ! Μέχρι και Τσελεμεντέ έχουμε στην παρέα! :P

Δημοσίευση

μπραβο βρε bell μου!τι ομορφες που ειναι οι παρεαδοσεις μας!!

εγω ειμαι απο θεσσαλονικη κ εφτιαχνε η μαμα μου οταν ημουν μικρη..

Ξερω οτι το κανουν οι γεωργοι για να χουν καλη σοδεια αλλα κ οι μαμαδες για τα παιδακια τους!

επειδη ο μεγαλος μου περασε δυσκολα την ανεμοβλογια ,θελησα απο τοτε να φτιαχνω κ γω...

αλλα την τρωω μονο εγω...και παχαινει η ατιμη!!! :)

η παραδοση λεει οτι..........

Η Αγία Βαρβάρα, πάνω από όλα, θεωρείται προστάτιδα των παιδιών από την ευλογιά, αλλά κι από άλλες κακιές αρρώστιες. Τούτο στηρίζεται στην παράδοση που λέει πως ο πατέρας της, που ήταν φανατικός εθνικός, είχε τέτοιο μίσος για τους Χριστιανούς που, για να την κάνει να αρνηθεί την πίστη της την έκλεισε σε ένα πύργο όπου τη βασάνιζε τόσο, ώστε εκείνη να αρρωστήσει και να βγάλει σπυριά σε όλο της το σώμα. Τότε μάλιστα, την πέταξε σε ένα καζάνι για να καεί, όμως έγινε το θαύμα κι εκείνη, όχι μόνο δε κάηκε, αλλά έσβησαν και τα σπυριά από το κορμί της! Για το λόγο αυτό, οι μανάδες, εκείνες τις εποχές που ευλογιά θέριζε σαν επιδημία, έκαναν προσφορές στο όνομά της, ώστε να προστατεύσει τα παιδιά τους από την αρρώστια κι από τις άσκημες αυλακώσεις που προκαλούσε στα τρυφερά τους προσωπάκια. Έτσι, της έφτιαχναν μελόπιτες και πολυσπόρια, αλλά και κολλυβόζουμο, που τό 'λεγαν «βαρβάρα» προς τιμήν της.

Δημοσίευση

Στη Θράκη την φτιάχνουν όλες οι νοικοκυρές.

Την τρώνε μέχφρι και παραμονές Χρριστουγέννων

αφού προκειται για νυστήσιμο γλυκό.

Την τρώνε για υγεία, αφού λέγεται ότι το ευλογεί

Η Αγία. Ακόμη και να μη σου αρεσει, είναι καλό να φας έστω ένα κουταλάκι!

PIPITSAZOYZPYNA δεν είμαι

κυπρια, ειμαι απο Αλεξ/πολη

Δημοσίευση

Αχ τι μου θυμησες τωρα!!!Την φτιαχνει η μαμα μου καθε χρονο και πραγματικα ειναι τελεια!!!Η Αγια Βαρβαρα ειναι η προστατιδα του πυροβολικου στο στρατο και εχουνε γιορτουλα τετοια μερα καθε χρονο.αχ bell και εμενα η καταγωγη μου ειναι απο Ξανθη.Αντε ειμαστε και κοντοχωριανες!!!χι!χι! :P:P:P

Δημοσίευση

Πιπιτσαζουζούνα, αυτό σίγουρα δεν είναι κυπριακό έθιμο!!!!

Ο ασουρές είναι επίσης ένα παραδοσιακό τουρκικό γλυκό, το οποίο συνδέεται με τον κατακλυσμό του Νώε (οι Μουσουλμάνοι έχουν πάρει πολλά δάνεια από τη Παλαιά και Καινή Διαθήκη). Νομίζω η παράδοσή τους λέει ότι ο Νώε έφτιαξε ένα φαγητό με όλα τα είδη καρπών΄(δημητριακά, όσπρια και ξερά φρούτα) όταν σώθηκε από τον Κατακλυσμό. Το είχα διαβάσει στο βιβλίο "Το μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης" της Ελίφ Σαφάκ, όπου η μεγάλη αδελφή σκότωσε τον (βιαστή της μικρότερης αδελφής) αδελφό της με ένα μπολ δηλητηριασμένο ασουρέ.

Εγώ ασουρέ δοκίμασα για πρώτη φορά από τη σπιτονοικοκυρά μου στην Τριανδρία στη Θεσσαλονίκη, ενώ πουλάνε και στον Χατζή.

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Καλη επιτυχία σε ολα θα πω εγω(ειδικα με τους μαστορους),να φτιαχτούν όπως τα φαντάζεσαι κ ακόμα καλύτεραα!!
    • Το πλει ρουμ είναι στον πάνω όροφο που είναι τα δωμάτια ενώ το σαλόνι κάτω στο ισογειο. Οπότε έχω οραματιστεί ότι όταν είμαστε πάνω θα παίζει λίγο και θα μας αφήνει ήσυχους 😅 και κάτω θα έχει τα υπόλοιπα παιχνίδια τα μικροτερα όταν καθόμαστε όλοι μαζί. Τώρα τι θα βγει στην πράξη οψομεθα! 
    • Αααχ τελεια ακούγονται ολα!!!!Δεν θέλω να σε αποθαρρύνει αυτο που θα σου πω αλλα εμας ενώ της αρέσει το δωμάτιο έτσι όπως το φτιάξαμε κ τα παιχνίδια κλπ,εαν δεν κάτσουμε μαζί της κ είμαι πχ σαλονι ή κουζίνα κ μαγειρεύω φέρνει οοοοολα της τα παιχνίδια εκει που είμαστε κ παίζει διπλα🤣🤣🤣Φτιαχνε φτιαχνε ότι σου φτιάχνει την διαθεση κ εχεις ακομη πολυ χρονο για τα υπολοιπα συμμαζεματα😊🥰 
    • Γεια σας κορίτσια! Τι ωραίες ετοιμασίες Έλενα! Έτσι καταλαβαίνει και η μικρή πιο πολύ ότι έρχεται το μωράκι, βλέπει τις ετοιμασίες κλπ. Εγώ έχω σταματήσει τις πολλές ώρες της δουλειάς και έχω αφιερωθεί στο σπίτι, κυρίως στο δωμάτιο της μικρής. Αυτή τη βδομάδα έχουμε μάστορες, βαψίματα κλπ. Επίσης έχουμε ένα έξτρα δωμάτιο που ήθελα καιρό να το οργανώσω με τα παιχνίδια του μικρού να το κάνω πλέι ρουμ αλλά σαν αποθήκη ήταν στην πραγματικότητα και τώρα το βάφουμε κ αυτό, θα κολλήσουμε wall stickers και θα βάλω επιτέλους μέσα τα ογκωδη παιχνίδια, την τσουλήθρα, παιχνίδια ισορροπίας Montessori, τραπεζάκι με καρεκλιτσες για να παίζουν τα παιχνίδια τους μπας και φύγουν τα περισσότερα από το σαλόνι γιατί δε χωράμε πια! Του έχω κ ένα μεγάλο πάρκο 2 επί 2 στο σαλόνι με τα παιχνίδια του μέσα για να είναι μαζί μας αλλά τώρα που μεγαλώνει μπορεί να ασχολείται και μόνος του σιγά σιγά. Μου αρέσει πολύ να φτιάχνω τα σπίτι, είναι η ψυχοθεραπεία μου! Από πράγματα εγώ τίποτα δεν έχω πλύνει ακομα, έχω στο μυαλό μου ότι έχουμε καιρό. Σήμερα είμαι 31 ακριβώς. Σε 3 βδομάδες θα τα πιάσω, κατά τις 34.
    • Να σαι καλά και να χαίρεσαι κι εσύ την οικογένειά σου. Μόνο χαρές και υγεία. Άγχος και φόβο νιώθω κι εγώ πολλές φορές. Ίσως είναι φυσιολογικό ίσως κι οι ορμόνες.. Πάντως το χω ακούσει από πολλές έγκυες.  Εγω μέχρι τώρα έχανα. Και καλύτερα γιατί έχω ήδη παραπάνω κιλά αρκετά. Δε με παίρνει να βάλω πολλά.  Αυτο με το τσούξιμο στο στομάχι που τρως και μετά από λίγο πεινάς είναι πολύ δυσάρεστο. Μου συμβαίνει κι εμένα.  Ίσως είναι μια λύση ο διατροφολογος. Γιατί όχι. Δοκίμασε το. Θα προσέξουμε και λίγο και μια χαρά. Και εφόσον στις άλλες δεν έβαλες παραπάνω μην ανησυχείς πιστεύω το ίδιο και τώρα θα γίνει. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...