Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Αύριο είναι της Αγίας Βαρβάρας.

ΑΣΟΥΡΕΣ (ΒΑΡΒΑΡΑ)

Υλικά

1/2 κιλό σιτάρι

2 λίτρα ζεστό νερό (8 κούπες)

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα σταφίδα ξανθή

1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή καρύδια και αμύγδαλα μισά, μισά

2 κουταλάκια κανέλα

1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1/8 κουταλάκι αλάτι

4 κουταλιές κορν φλάουρ ή αλεύρι

για το γαρνίρισμα

καρύδια ψιλοκομμένα

λίγη κανέλα

Ατομα: 8-10 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες

Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες

Εκτέλεση

Πλύντε το σιτάρι και βάλτε το να σταθεί 12 ώρες μέσα στο ζεστό νερό, για να φουσκώσει. Την επόμενη μέρα, βάλτε το στη φωτιά με το ίδιο νερό, χωρίς να το στραγγίσετε και σιγοβράστε το 3 ώρες. Σε χύτρα ταχύτητας χρειάζεται 1 μόνο ώρα. Στραγγίστε το σιτάρι και κρατήστε το χυλό. Ξεπλύντε το σιτάρι με λίγο νερό. Το νερό αυτό προσθέστε το στο χυλό. Μετρήστε τον, πρέπει να είναι 7 κούπες, αλλιώς συμπληρώστε με νερό. Βάλτε το χυλό σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, ρίξτε μέσα μία κούπα από το βρασμένο σιτάρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, καθώς και το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, αφού το διαλύσετε προηγουμένως σε λίγο από το χυλό. Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι, βάλτε το πρώτα σ' ένα μικρό τηγάνι και καβουρντίστε το επάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Βράστε το χυλό 7'-10', να πήξει ελαφρά. Μοιράστε τον ασουρέ σε μπολάκια. Αφήστε τον να κρυώσει και βάλτε τον στο ψυγείο να πήξει εντελώς. Μπορείτε να τον ξεφορμάρετε σε πιατάκια ή να το σερβίρετε μέσα στα μπολάκια. Πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Ελληνική Κουζίνα Ζαχαροπλαστική" και στο βιβλιαράκι "Τα γευστικά ταξίδια της Βέφας - Πολίτικα".

Η φωτογραφία δεν είναι της Βέφας

Η μάνα μου φτιάχνει κάθε χρόνο.

post-7892-13873934740492_thumb.jpg

Δημοσίευση

Χαχαχα... :laugh: Γιατί γελάω θα μου πεις Μπέλλα... :huh:

Είδα προχθές στην Αλεξανδρούπολη (στην πατρίδα σου δλδ)σε ένα μαγαζί μια ταμπελίτσα που έλεγε "ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΙΤΑΡΙ ΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ" και αναρωτήθηκα τι είναι αυτό. Υποψιάστηκα ότι είναι για τη μέρα της Αγίας Βαρβάρας αλλά ήθελα να ψάξω στο ιντερνετ και το ξέχασα!

Και να που έπεσα πάνω του...

Βρε τι σου είναι αυτό το μάμμυ! Μέχρι και Τσελεμεντέ έχουμε στην παρέα! :P

Δημοσίευση

μπραβο βρε bell μου!τι ομορφες που ειναι οι παρεαδοσεις μας!!

εγω ειμαι απο θεσσαλονικη κ εφτιαχνε η μαμα μου οταν ημουν μικρη..

Ξερω οτι το κανουν οι γεωργοι για να χουν καλη σοδεια αλλα κ οι μαμαδες για τα παιδακια τους!

επειδη ο μεγαλος μου περασε δυσκολα την ανεμοβλογια ,θελησα απο τοτε να φτιαχνω κ γω...

αλλα την τρωω μονο εγω...και παχαινει η ατιμη!!! :)

η παραδοση λεει οτι..........

Η Αγία Βαρβάρα, πάνω από όλα, θεωρείται προστάτιδα των παιδιών από την ευλογιά, αλλά κι από άλλες κακιές αρρώστιες. Τούτο στηρίζεται στην παράδοση που λέει πως ο πατέρας της, που ήταν φανατικός εθνικός, είχε τέτοιο μίσος για τους Χριστιανούς που, για να την κάνει να αρνηθεί την πίστη της την έκλεισε σε ένα πύργο όπου τη βασάνιζε τόσο, ώστε εκείνη να αρρωστήσει και να βγάλει σπυριά σε όλο της το σώμα. Τότε μάλιστα, την πέταξε σε ένα καζάνι για να καεί, όμως έγινε το θαύμα κι εκείνη, όχι μόνο δε κάηκε, αλλά έσβησαν και τα σπυριά από το κορμί της! Για το λόγο αυτό, οι μανάδες, εκείνες τις εποχές που ευλογιά θέριζε σαν επιδημία, έκαναν προσφορές στο όνομά της, ώστε να προστατεύσει τα παιδιά τους από την αρρώστια κι από τις άσκημες αυλακώσεις που προκαλούσε στα τρυφερά τους προσωπάκια. Έτσι, της έφτιαχναν μελόπιτες και πολυσπόρια, αλλά και κολλυβόζουμο, που τό 'λεγαν «βαρβάρα» προς τιμήν της.

Δημοσίευση

Στη Θράκη την φτιάχνουν όλες οι νοικοκυρές.

Την τρώνε μέχφρι και παραμονές Χρριστουγέννων

αφού προκειται για νυστήσιμο γλυκό.

Την τρώνε για υγεία, αφού λέγεται ότι το ευλογεί

Η Αγία. Ακόμη και να μη σου αρεσει, είναι καλό να φας έστω ένα κουταλάκι!

PIPITSAZOYZPYNA δεν είμαι

κυπρια, ειμαι απο Αλεξ/πολη

Δημοσίευση

Αχ τι μου θυμησες τωρα!!!Την φτιαχνει η μαμα μου καθε χρονο και πραγματικα ειναι τελεια!!!Η Αγια Βαρβαρα ειναι η προστατιδα του πυροβολικου στο στρατο και εχουνε γιορτουλα τετοια μερα καθε χρονο.αχ bell και εμενα η καταγωγη μου ειναι απο Ξανθη.Αντε ειμαστε και κοντοχωριανες!!!χι!χι! :P:P:P

Δημοσίευση

Πιπιτσαζουζούνα, αυτό σίγουρα δεν είναι κυπριακό έθιμο!!!!

Ο ασουρές είναι επίσης ένα παραδοσιακό τουρκικό γλυκό, το οποίο συνδέεται με τον κατακλυσμό του Νώε (οι Μουσουλμάνοι έχουν πάρει πολλά δάνεια από τη Παλαιά και Καινή Διαθήκη). Νομίζω η παράδοσή τους λέει ότι ο Νώε έφτιαξε ένα φαγητό με όλα τα είδη καρπών΄(δημητριακά, όσπρια και ξερά φρούτα) όταν σώθηκε από τον Κατακλυσμό. Το είχα διαβάσει στο βιβλίο "Το μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης" της Ελίφ Σαφάκ, όπου η μεγάλη αδελφή σκότωσε τον (βιαστή της μικρότερης αδελφής) αδελφό της με ένα μπολ δηλητηριασμένο ασουρέ.

Εγώ ασουρέ δοκίμασα για πρώτη φορά από τη σπιτονοικοκυρά μου στην Τριανδρία στη Θεσσαλονίκη, ενώ πουλάνε και στον Χατζή.

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Στην εβδομάδα που είσαι είχα τσιμπήματα και πιο έντονες καούρες!Τώρα και τα δύο έρχονται και φεύγουν ανά διαστήματα!! Πόνους νιώθω σε διάφορες μορφές,σαν περιόδου,λίγο στη μέση και μέσα στην κοιλιά πιέσεις και τραβήγματα.Γενικα σήμερα δεν έχω περάσει πολύ όμορφα!!😛
    • Εγώ φοβάμαι μην μου την κάνει πριν την 38η αν και ξέρω πως ειδικά οι πρωτοτοκες δύσκολα πάνε νωρίς.Ετσι θα πονάμε δηλαδή από εδώ κ πέρα??Άσε που κάθε φορά που γυρίζω πλευρό είναι σα να έχω πέτρες μέσα στη κοιλιά.
    • Περίπου 22:00-23:00 κοιμάται για βράδυ  ανάλογα και με το πρόγραμμα μας εμείς όλοι μαζί ξαπλώνουμε στο κρεβάτι για ύπνο αλλιώς δεν κοιμούνται 😅
    • Μην νομίζεις! Κι εμένα κατά τις 20.00-20.30 κοιμόταν πριν κανένα μήνα αλλά άρχισε να αντέχει ξυπνιος πιο πολλή ώρα μέσα στη μέρα και πήγε πιο αργά 
    • Ιωάννα χρόνια σου πολλά!!! Να σε χαίρεται η οικογένειά σου!!! Υγεία κι όμορφες οικογενειακές στιγμές!!! Χαρά στο κουράγιο σου που θα μείνεις τόσο καιρό στα πεθερικά...εγώ ούτε με τους γονείς μου δεν αντέχω πλέον... Εμένα ο μικρός είναι πολύ καλός!! Έχει τη ρουτίνα του κ πλέον κοιμάται το βράδυ μόνος του στο κρεβάτι του χωρίς να τον κοιμιζω στα χέρια. Τον αφήνω κάτω με ανοιχτά μάτια, του ανάβω το φωτάκι με τον λευκό ήχο κ σε πέντε λεπτά έχει κοιμηθεί από τις 21:30 το βράδυ μέχρι 8 το πρωί σερί...κ κοιμάται κ το μεσημέρι! Κι έχει πλάκα πλέον που του μιλάω κ λέει τα δικά του🤣.  Εγώ έχω μια πικρία... έκλεισα βάφτιση για δεύτερη μέρα του Πάσχα κ το ζευγάρι που ζήτησαν να βαφτίσουν το μωρό φαίνεται ότι το ζήτησαν μόνο κ μόνο για το φαίνεσθαι. Δεν έχουν έρθει να δουν καν το μωρό κ δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να μου πουν κ πότε θα έρθουν κ τους ρώτησα χθες κ η απάντηση ήταν θα έρθουν 3 μέρες πριν τη βάφτιση. Δεν τους νοιάζει καθόλου για το μωρό, δεν έχουν ρωτήσει ποτέ τι κάνει. Κ χθες τους είπα πως αν το κάνουν για τυπικούς λόγους να μας το πουν. Και κορίτσια θύμωσαν, γιατί τους ζήτησα να ρωτάνε τι κάνει το μωρό, δε με νοιάζουν ούτε τα δώρα ούτε τίποτα, μόνο να ενδιαφέρονται. Και να φανταστείτε ότι πριν γεννήσω μου έλεγε η κοπέλα είδες καθόλου βαπτιστικά; Ακόμη ήμουν στον 7ο μήνα κ της είπα κάτσε να γεννηθεί το μωρό με το καλό κι έχουμε χρόνο, απλά να ξέρεις ότι θέλω ό,τι πιο απλό υπάρχει. Η απάντησή της ήταν γαμπρό θα τον ντύσουμε, τι να μας λέει ο κόσμος ότι δεν έχουμε λεφτά; Με αυτή της την απάντηση τότε άρχισα να σκέφτομαι ότι το κάνουν μόνο για την εικόνα. Θεωρώ πως δεν είμαι παράλογη. Κι εμείς βαφτίσαμε ένα παιδάκι κ το έχουμε σαν να είναι δικό μας, κι αυτό που λέω πάντα στους γονείς του είναι για εμάς το πρώτο μας παιδί κ στην καρδιά μας θα έχει την ίδια θέση με τον μπεμπουλη μας! Είμαι να σκάσω. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...