Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Αύριο είναι της Αγίας Βαρβάρας.

ΑΣΟΥΡΕΣ (ΒΑΡΒΑΡΑ)

Υλικά

1/2 κιλό σιτάρι

2 λίτρα ζεστό νερό (8 κούπες)

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα σταφίδα ξανθή

1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή καρύδια και αμύγδαλα μισά, μισά

2 κουταλάκια κανέλα

1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1/8 κουταλάκι αλάτι

4 κουταλιές κορν φλάουρ ή αλεύρι

για το γαρνίρισμα

καρύδια ψιλοκομμένα

λίγη κανέλα

Ατομα: 8-10 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες

Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες

Εκτέλεση

Πλύντε το σιτάρι και βάλτε το να σταθεί 12 ώρες μέσα στο ζεστό νερό, για να φουσκώσει. Την επόμενη μέρα, βάλτε το στη φωτιά με το ίδιο νερό, χωρίς να το στραγγίσετε και σιγοβράστε το 3 ώρες. Σε χύτρα ταχύτητας χρειάζεται 1 μόνο ώρα. Στραγγίστε το σιτάρι και κρατήστε το χυλό. Ξεπλύντε το σιτάρι με λίγο νερό. Το νερό αυτό προσθέστε το στο χυλό. Μετρήστε τον, πρέπει να είναι 7 κούπες, αλλιώς συμπληρώστε με νερό. Βάλτε το χυλό σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, ρίξτε μέσα μία κούπα από το βρασμένο σιτάρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, καθώς και το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, αφού το διαλύσετε προηγουμένως σε λίγο από το χυλό. Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι, βάλτε το πρώτα σ' ένα μικρό τηγάνι και καβουρντίστε το επάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Βράστε το χυλό 7'-10', να πήξει ελαφρά. Μοιράστε τον ασουρέ σε μπολάκια. Αφήστε τον να κρυώσει και βάλτε τον στο ψυγείο να πήξει εντελώς. Μπορείτε να τον ξεφορμάρετε σε πιατάκια ή να το σερβίρετε μέσα στα μπολάκια. Πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Ελληνική Κουζίνα Ζαχαροπλαστική" και στο βιβλιαράκι "Τα γευστικά ταξίδια της Βέφας - Πολίτικα".

Η φωτογραφία δεν είναι της Βέφας

Η μάνα μου φτιάχνει κάθε χρόνο.

post-7892-13873934740492_thumb.jpg

Δημοσίευση

Χαχαχα... :laugh: Γιατί γελάω θα μου πεις Μπέλλα... :huh:

Είδα προχθές στην Αλεξανδρούπολη (στην πατρίδα σου δλδ)σε ένα μαγαζί μια ταμπελίτσα που έλεγε "ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΙΤΑΡΙ ΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ" και αναρωτήθηκα τι είναι αυτό. Υποψιάστηκα ότι είναι για τη μέρα της Αγίας Βαρβάρας αλλά ήθελα να ψάξω στο ιντερνετ και το ξέχασα!

Και να που έπεσα πάνω του...

Βρε τι σου είναι αυτό το μάμμυ! Μέχρι και Τσελεμεντέ έχουμε στην παρέα! :P

Δημοσίευση

μπραβο βρε bell μου!τι ομορφες που ειναι οι παρεαδοσεις μας!!

εγω ειμαι απο θεσσαλονικη κ εφτιαχνε η μαμα μου οταν ημουν μικρη..

Ξερω οτι το κανουν οι γεωργοι για να χουν καλη σοδεια αλλα κ οι μαμαδες για τα παιδακια τους!

επειδη ο μεγαλος μου περασε δυσκολα την ανεμοβλογια ,θελησα απο τοτε να φτιαχνω κ γω...

αλλα την τρωω μονο εγω...και παχαινει η ατιμη!!! :)

η παραδοση λεει οτι..........

Η Αγία Βαρβάρα, πάνω από όλα, θεωρείται προστάτιδα των παιδιών από την ευλογιά, αλλά κι από άλλες κακιές αρρώστιες. Τούτο στηρίζεται στην παράδοση που λέει πως ο πατέρας της, που ήταν φανατικός εθνικός, είχε τέτοιο μίσος για τους Χριστιανούς που, για να την κάνει να αρνηθεί την πίστη της την έκλεισε σε ένα πύργο όπου τη βασάνιζε τόσο, ώστε εκείνη να αρρωστήσει και να βγάλει σπυριά σε όλο της το σώμα. Τότε μάλιστα, την πέταξε σε ένα καζάνι για να καεί, όμως έγινε το θαύμα κι εκείνη, όχι μόνο δε κάηκε, αλλά έσβησαν και τα σπυριά από το κορμί της! Για το λόγο αυτό, οι μανάδες, εκείνες τις εποχές που ευλογιά θέριζε σαν επιδημία, έκαναν προσφορές στο όνομά της, ώστε να προστατεύσει τα παιδιά τους από την αρρώστια κι από τις άσκημες αυλακώσεις που προκαλούσε στα τρυφερά τους προσωπάκια. Έτσι, της έφτιαχναν μελόπιτες και πολυσπόρια, αλλά και κολλυβόζουμο, που τό 'λεγαν «βαρβάρα» προς τιμήν της.

Δημοσίευση

Στη Θράκη την φτιάχνουν όλες οι νοικοκυρές.

Την τρώνε μέχφρι και παραμονές Χρριστουγέννων

αφού προκειται για νυστήσιμο γλυκό.

Την τρώνε για υγεία, αφού λέγεται ότι το ευλογεί

Η Αγία. Ακόμη και να μη σου αρεσει, είναι καλό να φας έστω ένα κουταλάκι!

PIPITSAZOYZPYNA δεν είμαι

κυπρια, ειμαι απο Αλεξ/πολη

Δημοσίευση

Αχ τι μου θυμησες τωρα!!!Την φτιαχνει η μαμα μου καθε χρονο και πραγματικα ειναι τελεια!!!Η Αγια Βαρβαρα ειναι η προστατιδα του πυροβολικου στο στρατο και εχουνε γιορτουλα τετοια μερα καθε χρονο.αχ bell και εμενα η καταγωγη μου ειναι απο Ξανθη.Αντε ειμαστε και κοντοχωριανες!!!χι!χι! :P:P:P

Δημοσίευση

Πιπιτσαζουζούνα, αυτό σίγουρα δεν είναι κυπριακό έθιμο!!!!

Ο ασουρές είναι επίσης ένα παραδοσιακό τουρκικό γλυκό, το οποίο συνδέεται με τον κατακλυσμό του Νώε (οι Μουσουλμάνοι έχουν πάρει πολλά δάνεια από τη Παλαιά και Καινή Διαθήκη). Νομίζω η παράδοσή τους λέει ότι ο Νώε έφτιαξε ένα φαγητό με όλα τα είδη καρπών΄(δημητριακά, όσπρια και ξερά φρούτα) όταν σώθηκε από τον Κατακλυσμό. Το είχα διαβάσει στο βιβλίο "Το μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης" της Ελίφ Σαφάκ, όπου η μεγάλη αδελφή σκότωσε τον (βιαστή της μικρότερης αδελφής) αδελφό της με ένα μπολ δηλητηριασμένο ασουρέ.

Εγώ ασουρέ δοκίμασα για πρώτη φορά από τη σπιτονοικοκυρά μου στην Τριανδρία στη Θεσσαλονίκη, ενώ πουλάνε και στον Χατζή.

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Αχ ρε συ αυτό με το μπιμπερο!  Η δικιά μου τέλος του μήνα κλείνει τους 2 μήνες. Στην αρχή που έδινα κάποιες φορές συμπλήρωμα έπαιρνε μπιμπερο μετά το γύρισα σε αποκλειστικό θηλασμό και τώρα που αντλώ κάποιες φορές για να έχω γάλα αν λειψω η δώσει κάποιος άλλος δεν το θέλει! Άλλαξα και μπιμπερο και σήμερα πχ της έδωσα λίγο ήπιε και μετά με τίποτα ήθελε μόνο στήθος. Υπάρχει περίπτωση να μην το ξανά θελήσει; Η όσο προσπαθώ θα το μάθει πάλι; 
    • Καλημέρα!! Οπότε αναμένουμε  @Pinacolada 2/2  @Stavroula24 10/2  @elen. 23/2  @melitiniღ 7/3  Για να δούμε.... Εγώ όντως @Stavroula24 το βράδυ κοιμήθηκα πολυ καλά!! Πάντως έβγαλα και σήμερα ένα κομμάτι βλεννη λιγο μεγαλύτερο απο το χθεσινό.  
    • Χαχαα ο,τι θέλει ας γίνει 😁♥️😁💙💙💙
    • Ναι εννοείται να πας να τα δεις από κοντά τα καρότσια θα σε βοηθήσει πολύ να διαλέξεις θα καταλάβεις και διαφορές μεταξύ τους τουλάχιστον κατασκευαστικά  Αλλά αν το θες για το βάζεις μέσα αμάξι ή ανσανερ να το δεις αν μπορείς και κλειστό  Αλλά έχει κάνει και με το τι παιδι έχεις.. Εμένα και οι δυο όταν άρχισαν να περπατάνε το καρότσι δεν το θελανε οποτε είχα πάρει και ένα ποδηλατάκι.. ειδικά η μεγάλη που ήταν μικρή να κάτσω εγώ να πιω μιση ώρα καφέ και εκείνη να κάτσει στο καρότσι ; 😂 ΠΟΤΕ.. ούτε να την πάω βόλτα και να κοιμηθεί μέσα στο καρότσι δεν κοιμόταν έξω.. η μικρή ήταν πιο βολική καθόταν πιο καλα και έχει κοιμηθεί έξω σε βόλτα στο καρότσι 
    • Έχει τις δυσκολίες του απ' όσο καταλαβαίνω, γενικά το θέλουμε τόσο για να κυκλοφορούμε εδώ στη περιοχή όσο και να το βάζουμε στο αυτοκίνητο, αυτό που έχω δει και θέλω να πάω να δω από κοντά είναι τις inglesina το aptica είναι ακριβό αλλά να είναι και καλό θέλω, να μη πιάνει χώρο, να είναι εύκολο στο κλείσιμο. Τώρα μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα θα είναι ότι πρέπει γτ καλά τα βλέπεις από το κινητό στην πραγματικότητα πως είναι. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...