Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του μεένα μεγάλο χάρτινο κουτί.1. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα έναάδειο γυάλινο βάζο καιάρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τονκοιτούσαν με απορία.Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:

*Είναι γεμάτο το βάζο;... και οι μαθητές απάντησαν: -Ναι, είναι γεμάτο2.

Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρεαπό την χάρτινη κούταένα σακουλάκι με μικρά βοτσαλάκια και άρχισε ναγεμίζει το βάζο, το κούνησελίγο και τα βοτσαλάκια κύλησαν και γέμισαν τα κενάμεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:

* Είναι γεμάτο το βάζο;... και οι μαθητές γέλασαν καιαπάντησαν: -Ναι, είναι γεμάτο!3. Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρεαπό την χάρτινη κούταένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσαστο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών καιτων βότσαλων. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:

* Είναι γεμάτο το βάζο;... και οι μαθητές δίστασαν γιαλίγο, αλλάαπάντησαν:- Ναι, είναι γεμάτο.4. Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρεαπό την χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπίρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσαστο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλα το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζοδεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:

* Είναι γεμάτο το βάζο;... και οι μαθητές γέλασαν αυτήτην φορά και απάντησαν: - Ναι, είναι γεμάτο!

* Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε το βάζοαυτό ότι αντιπροσωπεύει την ζωή σας:

1. Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στην ζωή σας,τέτοια είναι η οικογένεια, ο σύντροφός σας, η υγεία σας, τα παιδιάσας, οι καλοί σας φίλοι.Οι πέτρες αντιστοιχούν στα ποιο σημαντικά, τόσο σημαντικά, που ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει ναείναι γεμάτη.

2. Τα βοτσαλάκια είναι τα άλλα πράγματα που έρχονταιστην ζωή μας, όπως οι σπουδές μας, η εργασίας μας, το σπίτι μας, τοαυτοκίνητό μας, είναι μικρά πράγματα, βοτσαλάκια. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στοβάζο, δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.

3. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα πιο μικράπράγματα της ζωής. Αν βάλεις πρώτα την άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τα βότσαλα αλλά ούτε και για τις πέτρες. Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύεται χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά.Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείςσας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τον σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας και χαρείτε τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση καισπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνοςγια να φτιάξετε το σπίτι σας και το αυτοκίνητο σας, να πληρώσετε τον δήμο και το τηλέφωνο. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες σας. Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε:

* Η μπίρα τι αντιπροσωπεύει;... Ο καθηγητής γέλασε και απάντησε:

* Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω:

Όσο γεμάτη κι αν είναι η ζωή σας, όσο στριμωγμένοι κι αν είστε, ένα πρέπει να ξέρετε:

* ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΓΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΠΙΡΙΤΣΕΣ!

Δε θέλω να γλυτώσω απο τα όμορφα...

Δημοσίευση

Ωραίο evhdal!:) Πέτυχες την εδικότητά μου...;)

Υπάρχουν διάφορες οπτικές για το νόημα της ζωής και φιλοσοφίες...:blink: :silly:

Θα προσθέσω ένα ερώτημα: Τί προτιμά κανείς, να ζει ως ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ή ΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΧΟΙΡΟΣ;;;:laugh:

Τίθενται οι προτεραιότητες...Δυστυχώς διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο!

Αναμένω απαντήσεις...;)

ΥΣ.επίσης άλλη ερώτηση:Δίλημμα ηθικό:Συναντάς στο δρόμο έναν φονιά...

Συγγενικού προσώπου, είναι διψασμένος...Έχεις νερό...

Τί κάνεις;;;

Προϋπόθεση είναι ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ...

Αναμένω πάλι...;)

ΩΡΑΙΟ ΠΑΝΤΩΣ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!:)

ΥΣ.Πάντως από άλλη οπτική...Όχι φιλοσοφική...Διότι το ερώτημα του είναι, της ζωής δηλαδή είναι αιώνιο...

''ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ...ΑΥΤΗ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ''...

Δημοσίευση

katrina έγραψε:

Ωραίο evhdal!:) Πέτυχες την εδικότητά μου...;)

Υπάρχουν διάφορες οπτικές για το νόημα της ζωής και φιλοσοφίες...:blink: :silly:

Θα προσθέσω ένα ερώτημα: Τί προτιμά κανείς, να ζει ως ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ή ΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΧΟΙΡΟΣ;;;:laugh:

Τίθενται οι προτεραιότητες...Δυστυχώς διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο!

Αναμένω απαντήσεις...;)

ΥΣ.επίσης άλλη ερώτηση:Δίλημμα ηθικό:Συναντάς στο δρόμο έναν φονιά...

Συγγενικού προσώπου, είναι διψασμένος...Έχεις νερό...

Τί κάνεις;;;

Προϋπόθεση είναι ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ...

Αναμένω πάλι...;)

ΩΡΑΙΟ ΠΑΝΤΩΣ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!:)

ΥΣ.Πάντως από άλλη οπτική...Όχι φιλοσοφική...Διότι το ερώτημα του είναι, της ζωής δηλαδή είναι αιώνιο...

''ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ...ΑΥΤΗ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ''...

κοπελα μου με πιανεισ μετα απο το μεσημεριανο σε κατασταση υπνηλιασ ενα θα σου πω χρωσταγα για να παρω το πτυχιο την φιλοσοφια 4 χρονια :blink:

ικανοποιημενος χοιρος :silly: και θα εδινα νερο με μια δοση παραθειο :silly:

Δημοσίευση

ο καθηγητησ φυσικα αστα βραστα μαλλον αυτοσ ηθελε παραθειο ευτυχωσ που ελειψε αυτο το εξαμηνο και το δωσαμε προφορικα στον εχθρο του και μασ περασε ολες...........αλλα και μυθιστορημα να μου δωσεις και να μου πεισ οτι περιεχεται μεσα και φιλοσοφια δεν προκειται ουτε στα χερια μου να το παρω τετοιο κομπλεξ εγω αποκτησει :P

Δημοσίευση

Συγχαρητήρια...

Ωραία τα Ιωάννινα...

Παράπλευρη απώλεια ήταν η φιλοσοφία λοιπόν...

Εμένα δυστυχώς ΒΑΣΙΚΗ...

Ωστόσο αναγνωρίζω το γεγονός ότι έμαθα να διαχειρίζομαι τις σκέψεις μου...

ΥΣ.αν θέλεις στείλε μου σε ΠΜ το όνομα του καθηγητή...

Έχω 2 γνωστούς...άντρα και γυναίκα...

Πάντως και πάλι συγχαρητήρια!!!

Δημοσίευση

Μάλιστα...

Έπειτα θ'αναφέρω τί συμβολίζει το καθένα...

Τότε θα έπρεπε να υποστείς τιμωρία κατά τον νόμο της βοήθειας...

Όπως είπε η evhdal το δίλημμα λύνεται με δηλητηριασμένο νερό!χι!

Ευχαριστώ πάντως!

Δημοσίευση

Και τώρα η άποψη του φιλοσόφου...:)

Αρχικά αναφέρω ότι το ηθικό δίλημμα αφορά την ποιότητα των ηδονών...

Πρόκειται δηλαδή για ωφεμιλιστική θεωρία...

Καλύτερα λοιπόν κανείς ένας αικανοποίητος Σωκράτης παρά ένας ηλίθιος χοίρος ικανοποιημένος...Αν ο χοίρος είναι γνώμης διαφορετικής, είναι διότι γνωρίζει μόνο τη μία πλευρά...Ενώ ο άλλος και τις δύο!

σχετικά ο Καβάφης γράφει: Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως την θέλεις τούτο προσπάθησε τουλάχιστον ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ, μην την εξευτελίζεις...

ΥΣ.Evhdal ευχαριστούμε για το ωραίο θέμα περί φιλοσοφίας της ζωής...:);)

Πάλι φιλοσόφησα:lol: :lol: :lol:

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...