Μετάβαση σε περιεχόμενο

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση


Recommended Posts

Στο θέμα αυτό θα σας εκθέσω τις απόψεις μιας Γαλλίδας ψυχαναλύτριας, μέσα από μια σειρά τριών βιβλίων που πωλούνται στα βιβλιοπωλεία μαζί σαν τόμοι. Η Francoise Dolto, έχει μεγάλη αναγνώριση στη χώρα της και όχι μόνο. Από τον Οκτώβριο του 1976 άρχισε να κάνει μια ραδιοφωνική εκπομπή στην οποία απαντούσε σε ερωτήματα γονέων, σε θέματα σχετικά για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Τα τρία βιβλία εκδόθηκαν με διαφορά ενός έτους μεταξύ τους το 1977, 1978 και 1979 αντίστοιχα και περιλαμβάνουν τόσο τις επιστολές των γονέων, όσο και τις απαντήσεις της. Είναι ευχάριστα και ενδιαφέροντα, με μια διαφορετικά οπτική γωνία. Παρά τις επιφυλάξεις σας σχετικά με το πόσο παλιά εκδόθηκαν, σας συστήνω ανεπιφύλακτα να τα αγοράσετε. Αναφέρονται σε όλα τα θέματα που σας απασχολούν με πολύ εύστοχες και άριστα τεκμηριωμένες απόψεις.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Σύμφωνα με την ίδια, λοιπόν, οι έμμεσες ερωτήσεις περί σεξουαλικότητας αρχίζουν στην ηλικία των τριών περίπου. Λέγοντας έμμεσες ερωτήσεις εννοούμε για παράδειγμα το να αγγίζει ή να δείχνει το παιδί τα σεξουαλικά του όργανα. ‘…όταν τα παιδιά επιδεικνύονται θέτουν μια σιωπηλή ερώτηση που αφορά το φύλο τους και τον αυνανισμό και εκφράζουν μια ανησυχία για την τυχόν τιμωρία που, πιθανόν, θα υποστούν…’.Τότε, οι γονείς καλούνται να εξηγήσουν τα πάντα για όλα τα μέρη του σώματος, να ενημερώσουν για τη σεξουαλικότητα και να κάνουν το παιδί να νιώθει άνετα για να συζητάει μαζί του για ανάλογα θέματα. Επίσης, οι γονείς πρέπει να γνωστοποιήσουν στα παιδιά το νόμο περί απαγόρευσης της αιμομιξίας, αλλά και να τα μάθουν να αυτοπροστατεύονται από ενήλικες που θέλουν να τα παγιδεύσουν. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο πατέρας αναλαμβάνει να μιλήσει στο αγόρι και η μητέρα στο κορίτσι.

Ο αυνανισμός είναι σημαντικός στην ηλικία μεταξύ 4-7ετών, όπου καταλαγιάζει και ξανά εμφανίζεται γύρω στα 12-13 έτη. Οι γονείς δεν θα πρέπει να δημιουργούν ενοχές για αυτήν την πράξη, να φωνάζουν, να χτυπούν ή να απειλούν τα παιδιά. Πρέπει να τους εξηγήσουν ότι αυτή η πράξη αφορά μόνο τα ίδια και για αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται μπροστά σε άλλα άτομα, καθώς δεν είναι σωστό να δείχνουμε τα όργανά μας. Αν το παιδί ξεχαστεί και αγγίξει το σώμα του μπροστά σε κόσμο, μπορείτε να του τραβήξετε τ ην προσοχή του αλλού, διακριτικά και να το συζητήσετε ιδιαιτέρως.

Στην ηλικία των 5-6 ετών το πολύ τα αδέλφια μεταξύ τους (όταν είναι διαφορετικού φύλου) ασχολούνται με σεξουαλικά παιχνίδια τα οποία είναι ‘αθώα’ και φυσιολογικά. Οι γονείς δεν θα πρέπει να τα μαλώσουν, αλλά να επωφεληθούν από αυτό για να τους μιλήσουν για τις διαφορές στα σώματά τους και όλα αυτά χρησιμοποιώντας σαφείς όρους και όχι ‘πιπί’ και άλλα παρόμοια. Θα πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά τις αλλαγές που θα γίνουν στο σώμα τους όσο θα μεγαλώνουν και ότι σταδιακά τα αγόρια θα αρχίζουν να αρέσουν στα κορίτσια και αντίστροφα. Είναι πολύ σημαντικό και πάλι να μιλήσουμε για την αιμομιξία και τους περιορισμούς που τίθενται, χωρίς να παραλείπουμε ‘τη συμπληρωματικότητα των δυο φύλων για την τεκνοποιία’.

Σε ότι αφορά την ομοφυλοφιλία πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά ανοιχτά και να τους εξηγήσουμε ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν γιατί δεν στρέφονται προς άτομα διαφορετικού φύλου. Αλλά αυτό το θέμα θα ήταν προτιμότερο να το συζητήσουμε σε ένα άλλο ποστ εκτενέστερα.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι απαραίτητη, λόγω της πληροφόρησης και των ερεθισμάτων που λαμβάνουν τα παιδιά. Διατρέχουν κίνδυνο αν δεν έχουν ενημερωθεί σωστά. Αν οι γονείς αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε αυτό το θέμα μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο σύμβουλο ή να προμηθευτούν κατάλληλα βιβλία που διατίθενται στην αγορά για να διευκολυνθούν. ‘είναι επικίνδυνο για τα παιδιά να μην έχουν σωστές, απλές αλλά αληθινές απαντήσεις στα ερωτήματα τους που αφορούν το φύλο, τη σύλληψη και τη γέννηση και να τα αντιληφθούν όλα αυτά κατά παράδοξο τρόπο από αλλού’

(προσπάθησα να είμαι όσο πιο περιληπτική μπορούσα και να σας μεταφέρω τα λόγια από το βιβλίο ακριβώς.)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω και την προσωπική μου άποψη και αγωνία. Δυστυχώς στις ημέρες τα πρότυπα που προβάλλονται είναι μισόγυμνες γυναίκες, χωρίς ηθικές αναστολές και καλό γυμνασμένοι άντρες που γυρνούν από το ένα κρεβάτι στο άλλο. Είναι σημαντικό να εξηγήσετε (όπως αναφέρει και η κυρία Dolto και ξέχασα να το γράψω πριν) ότι η ερωτική επαφή γίνεται μεταξύ ανθρώπων που αγαπιούνται και έχουν αλληλό σεβασμό και αλληλό εκτίμηση. Καθώς, επίσης, να μιλήσετε για την αντισύλληψη. Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και μάλιστα στην εφηβεία, είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί την κοινωνία μας και τους ερευνητές. Παράγοντες όπως η τηλεόραση εοηρεάζουν την αύξηση τέτοιων περιστατικών. Η κυριότερη, όμως, αιτία είναι η έλλειψη ενημέρωσης.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

φαφαουλι ειχα μπει εχθες στον πειρασμο και ανοιξα το θεμα

Μεταφερω λοιπον αυτα που ηδη εγραψα εδω..

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Πώς να μιλάμε στα παιδιά για θέματα που αφορούν τις Σεξουαλικές Σχέσεις

Δημητριάδη Γιώτα

Κοινωνική Λειτουργός

Σύμβουλος Κινητής Συμβουλευτικής Μονάδας του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας Κορίνθου

Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να μιλούν, να διαφωτίζουν και να επιμορφώνουν τα παιδιά τους για θέματα που αφορούν την αγάπη, την οικειότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις.

Ο ρόλος των γονιών για τα ευαίσθητα αυτά θέματα είναι πρωταρχικός διότι μπορούν δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες να περάσουν προς τα παιδιά τους τα σωστά μηνύματα που θα τα βοηθήσουν και θα τα προστατεύουν για ολόκληρη ζωή.

Όμως, είναι πράγματι γεγονός, ότι πολλοί γονείς δεν νιώθουν άνετα να μιλούν για τα θέματα αυτά και έτσι αποφεύγουν ή αναβάλλουν μια τέτοια συζήτηση με τα παιδιά τους. Το ποια στάση θα κρατήσουν τα παιδιά απέναντι στις σεξουαλικές σχέσεις, καθώς φτάνουν σε ηλικία όπου θα είναι πλέον ώριμα για σεξουαλική επαφή, εξαρτάται από το είδος της σεξουαλικής αγωγής που έχουν λάβει κατά την παιδική τους ηλικία. Σεξουαλική αγωγή σημαίνει όχι μόνο ενημέρωση για τη βιολογική πλευρά, αλλά και διαπαιδαγώγηση στις ηθικές πλευρές του σεξ, στις υποχρεώσεις που έχουν οι άνθρωποι ο ένας απέναντι στον άλλον, καθώς και στα ιδανικά και στις αξίες που πρέπει να διέπουν μια σχέση, όπως είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η υπευθυνότητα και η αγάπη.

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αυτήν την πληροφόρηση και καθοδήγηση από τους γονείς τους, για να πάρουν τις ορθές και υγιείς αποφάσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Τα όσα βλέπουν και ακούν στο σύγχρονο περιβάλλον που ζούμε τους προκαλούν σύγχυση, υπερβολικές εντυπώσεις και ερεθισμούς. Και αυτό γιατί η σεξουαλικότητα σε αυτή την ηλικία ταυτίζεται με την ανακάλυψη του σώματος και του εαυτού και αποτελεί μια πράξη αυτοϊκανοποίησης και εφησυχασμού. Όταν οι γονείς προσπαθούν να καταστείλουν αυτήν τη συμπεριφορά χρησιμοποιώντας είτε τιμωρίες είτε απειλές, ωθούν το παιδί στο να πιστέψει πως οτιδήποτε σχετικό με τα γεννητικά του όργανα είναι κακό. Εάν όμως αυτό το συναίσθημα επικρατήσει, ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά η σεξουαλικότητά του κατά την ενήλικη ζωή. Επομένως, είναι σκόπιμο να επιτρέψουμε στο παιδί να εξερευνήσει το σώμα του, χωρίς να δίνουμε στον αυτοερωτισμό του περισσότερη προσοχή από όση χρειάζεται.

Η συζήτηση για θέματα σχετικά με το σεξ μπορεί να είναι δύσκολη για τους γονείς και για τα παιδιά. Οι γονείς όμως πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες πληροφόρησης και περιέργειας των παιδιών τους. Ανάλογα με το επίπεδο αυτής της ανάγκης και ζήτησης πρέπει να προσφέρουν όση πληροφόρηση χρειάζεται το παιδί τους.

Τα παιδιά έχουν διαφορετικά επίπεδα περιέργειας και κατανόησης και αυτό εξαρτάται από την ηλικία τους και από το επίπεδο ωρίμανσης τους. Όσο μεγαλώνουν σε ηλικία τα παιδιά, τόσο πιο συχνά θα ρωτούν λεπτομέρειες για το σεξ. Αρκετά παιδιά έχουν το δικό τους λεξιλόγιο για θέματα του σεξ. Είναι σημαντικό οι γονείς να βρουν τις λέξεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους και με τις οποίες αυτά νιώθουν άνετα. Μιλώντας με αυτό τον τρόπο η συζήτηση γίνεται πιο εύκολη.

Ένα πεντάχρονο παιδί θα είναι ευχαριστημένο με απλές απαντήσεις, όπως για παράδειγμα την απλή ερμηνεία ότι τα παιδιά δημιουργούνται από ένα σπόρο ο οποίος μεγαλώνει σε ειδικό χώρο μέσα στη μητέρα του. Αντιλαμβάνεται ότι ο πατέρας του βοηθά με το δικό του σπόρο, τον οποίον συνδυάζει με αυτόν της μητέρας του και έτσι το παιδί αρχίζει να μεγαλώνει.

Ένα οκτάχρονο παιδί μπορεί να χρειάζεται περισσότερες επεξηγήσεις. Μπορεί να θέλει να μάθει πώς φθάνει ο σπόρος του πατέρα του στον σπόρο της μητέρας του.

Ένα εντεκάχρονο παιδί μπορεί να θέλει να μάθει περισσότερα. Σε τέτοια περίπτωση οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν εξηγώντας πως ένας άνδρας και μια γυναίκα ερωτεύονται και πως μπορεί να αποφασίσουν μετά να έχουν μεταξύ τους μια σεξουαλική σχέση.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μιλούν και να τονίζουν τις ευθύνες και τις συνέπειες που έρχονται μαζί με μια σεξουαλικά ενεργό ζωή. Η εγκυμοσύνη, οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες και τα αισθήματα σχετικά με την σεξουαλική επαφή, είναι σημαντικά θέματα που πρέπει να αναπτυχθούν. Οι έφηβοι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και ανάγκες. Αντιλαμβάνονται και τοποθετούν τον έρωτα και το σεξ μέσα στα πλαίσια των σχέσεων των συναντήσεων και γνωριμιών.

Η ανοικτή επικοινωνία και συζήτηση με τους γονείς όπως επίσης και η παροχή σωστής πληροφόρησης αυξάνει τις πιθανότητες ότι οι έφηβοι θα αναβάλουν τη σεξουαλική επαφή και θα χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες μεθόδους αντισύλληψης όταν θα αρχίσουν την σεξουαλική τους ζωή.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει ένα άτομο τη σεξουαλικότητά του κατά τα διάφορα στάδια της ζωής του, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έλαβε σε όλη τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν αναφέρεται μόνο σε ζητήματα σεξουαλικών σχέσεων αλλά και σε ευρύτερα θέματα, όπως η εικόνα του εαυτού, η αυτοεκτίμηση, οι κανόνες ηθικής, ο αμοιβαίος σεβασμός και η αγάπη. Οι αξίες των γονέων μεταδίδονται μέσα από τα λόγια τους, αλλά κυρίως μέσα από τη στάση τους και το ζωντανό παράδειγμα που δίνουν στα παιδιά τους.

Το ερώτημα που συνήθως θέτουν οι γονείς είναι πότε πρέπει να αρχίσει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Η καταλληλότερη στιγμή φαίνεται να είναι όταν ρωτήσει το ίδιο το παιδί. Οι πληροφορίες ή οι υπερβολικές λεπτομέρειες που δίνονται χωρίς να έχει προλάβει το παιδί να αναρωτηθεί, δεν μπορούν να αφομοιωθούν και τις πιο πολλές φορές το αφήνουν αδιάφορο.

Οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και ακριβείς, σε γλώσσα που αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού. Καλό είναι να αποφεύγονται τα μικροψέματα και οι απλοποιημένες θεωρίες που συνήθως χρησιμοποιούνται για τα μικρότερα παιδιά, καθώς γίνονται πιστευτές και είναι δύσκολο να ανασκευαστούν αργότερα. Ο άλλος χώρος στον οποίο παρέχεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι το σχολείο. Μάλιστα, είναι ίσως ο πλέον κατάλληλος για την περίοδο της εφηβείας.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από την πρώιμη παιδική ηλικία και διαρκεί όλη τη ζωή. Μπορεί να γίνει με ή χωρίς την καθοδήγηση των γονέων. Αν το παιδί αφεθεί μόνο του, θα διαμορφώσει τις δικές του απόψεις με βάση πληροφορίες που θα πάρει από την αυλή του σχολείου ή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κινδυνεύει να κατασκευάσει θεωρίες λανθασμένες, γελοίες ή τρομακτικές, οι οποίες κατ' ανάγκη θα επηρεάσουν τη μετέπειτα σεξουαλική συμπεριφορά του. Η συνεπής και απαλλαγμένη από προκαταλήψεις συμμετοχή των γονέων θα επιτρέψει τόσο την υγιή αντιμετώπιση των ζητημάτων της σεξουαλικότητας όσο και τη μετάδοση των οικογενειακών ηθικών αξιών.

'Όταν οι γονείς μιλούν με τα παιδιά ή τους έφηβους τους, είναι σε αρκετές περιπτώσεις βοηθητικό, να κάνουν τα ακόλουθα:

* πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να μιλούν και να κάνουν ερωτήσεις

* πρέπει να χρησιμοποιούν λέξεις κατανοητές και εύκολες

* πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια στην έκφραση των απόψεων του καθενός για θέματα που αφορούν τις αξίες και τις ανησυχίες

* είναι σημαντικό να τονίζεται στις συζητήσεις η σημασία των ευθυνών που προκύπτουν από τις επιλογές και τις αποφάσεις

* οι γονείς πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους να κατανοούν σωστά τα υπέρ και τα κατά των επιλογών τους

Συμπερασματικά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ανάπτυξη ενός ανοικτού, ειλικρινούς και συνεχούς διαλόγου μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους, για τα θέματα που αφορούν το σεξ, την υπευθυνότητα και τις επιλογές μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική βοήθεια για τα παιδιά και τους νέους για να διαφωτιστούν και ενημερωθούν για το σεξ με ένα τρόπο θετικό και υγιή.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μεταφερω και την απαντηση της Φανης Tirogaridaki

Tirogaridaki ειπε

θα συμφωνήσω μαζί σου.Εϊναι πολυ σημαντικό να πληροφορόύμε σωστά τα παιδιά μας γιατί έτσι τα προστατευουμε κιόλας από πάρα πολλά όπως τα σεξ.μεταδ. νοσήματα ή μια εγκυμοσύνη. Όταν το παιδί ξέρει ότι θα του απαντήσεις ειλκρινά και θα το συμβουλέυσεις να πράξει το σωστό χωρίς πιέσεις και εκβιασούς, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή προσωπικότητα που παίρνει πρωτοβουλιες και μαθαίνει από τα λάθη του,τότε το παιδί μας πάντα θα έχει την κουβέντα μας μέσα στο μυαλό του και θα σκεφτεί διπλά και τριπλά πριν πράξει το οτιδήποτε. Χϊλιες φορές φίλος με το παιδί παρά τιμωρό και εχθρός.

Εγώ θα ήθελα να υποβάλω μια απορία μου..επιτρέπεται να δειξουμε στο παιδί βίντεο με τη γέννα του και αν ναι λετε, σε ποια ηλικία;;Το βίντεο δεν είναι καθόλου τρομακτικό, ούτε περιέχει σκηνές αιματος ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να το τρομάξει..

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Mpravw sumfwno kai egw me auto...

{{{{Χϊλιες φορές φίλος με το παιδί παρά τιμωρό και εχθρός...}}}}

Oso gia to videaki,,,

Pisteuw pws einai kalo kai wraio,,,

Wmos se pia ilikia DEN KSERW...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Φαφαουλι εγραψες παραπανω "χρησιμοποιώντας σαφείς όρους και όχι ‘πιπί’ και άλλα παρόμοια."

Θα ηταν ευκολο να γινεις πιο συγκεκριμενη ..για κοριτσακι και για αγορακι

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Πολύ σπουδαία όλα τα παραπάνω. Απλά να κάνω μια ερώτηση ? Πως θα μιλήσεις στο μωρό των 3 ετών για θέματα αυνανισμού ή σεξουαλικών οργάνων ? Σίγουρα δεν είναι νωρίς απλά δεν μπορώ να φανταστώ τον τρόπο....

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

apis έγραψε:

Μεταφερω και την απαντηση της Φανης Tirogaridaki

Tirogaridaki ειπε

θα συμφωνήσω μαζί σου.Εϊναι πολυ σημαντικό να πληροφορόύμε σωστά τα παιδιά μας γιατί έτσι τα προστατευουμε κιόλας από πάρα πολλά όπως τα σεξ.μεταδ. νοσήματα ή μια εγκυμοσύνη. Όταν το παιδί ξέρει ότι θα του απαντήσεις ειλκρινά και θα το συμβουλέυσεις να πράξει το σωστό χωρίς πιέσεις και εκβιασούς, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή προσωπικότητα που παίρνει πρωτοβουλιες και μαθαίνει από τα λάθη του,τότε το παιδί μας πάντα θα έχει την κουβέντα μας μέσα στο μυαλό του και θα σκεφτεί διπλά και τριπλά πριν πράξει το οτιδήποτε. Χϊλιες φορές φίλος με το παιδί παρά τιμωρό και εχθρός.

Εγώ θα ήθελα να υποβάλω μια απορία μου..επιτρέπεται να δειξουμε στο παιδί βίντεο με τη γέννα του και αν ναι λετε, σε ποια ηλικία;;Το βίντεο δεν είναι καθόλου τρομακτικό, ούτε περιέχει σκηνές αιματος ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να το τρομάξει..

Ρε κοριτσάκι μου, που γράφτηκαν όλα και αυτά και δεν τα είδα; Συγνώμη που μετέφερα τη συζήτηση εδώ. Λοιπόν, πάνω - κάτω είπαμε ακριβώς τα ίδια με τη διαφορά το λεξιλόγιο που πρέπει να χρησιμοποιεί. Εσύ είπες ότι πρέπει να μιλάμε με απλό λεξιλόγιο, ανάλογα με την ηλικία, ενώ κατά την άποψη της Dolto, που εγώ ανέφερα, χρησιμοποιούμε τις λέξεις 'πέος' και 'αιδοίο' (εσύ με ρώτησες, εγώ δεν ήθελα να το πω!). Όσον αφορά το βίντεο φανταζομαι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να το δει το παιδί. Αλλά όχι ακόμα. Στην μικρή ηλικία, ξέρετε, αν δει για παράδειγμα το παιδί τους γονείς να βρίσκονται σε επαφή θα νομίζει ότι βλέπει κάτι κακό, βίαιο. Οπότε φαντάζεστε τι πάθει με ένα τέτοιο βίντεο. Καλύτερα να το δει σε μεγαλύτερη ηλικία για να μη σοκαριστεί και αποκτήσει άρνηση. Κάποια στιγμή μπορείς να του πεις ότι υπάρχει το αντίστοιχο και βίντεο και όταν νιώσει έτοιμο μπορείτε να το δείτε μαζί.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Giolanda έγραψε:

Πολύ σπουδαία όλα τα παραπάνω. Απλά να κάνω μια ερώτηση ? Πως θα μιλήσεις στο μωρό των 3 ετών για θέματα αυνανισμού ή σεξουαλικών οργάνων ? Σίγουρα δεν είναι νωρίς απλά δεν μπορώ να φανταστώ τον τρόπο....

Δεν είναι δύσκολο...Μια μέρα θα δεις το παιδί να αγγίζει το σώμα του. Αν είναι μόνο του, μη ν το διακόψεις, διαφορετικά όπως είπαμε απόσπασε την προσοχή του διακριτικά. Έπειτα ή εσύ ή ο συζυγός σου πείτς του αυτά που είπαμε. Ότι είναι φυσιολογικό να θέλει να αγγίζει το σώμα του, πάρε ένα βιβλίο που δείχνει και τις διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα και συζητήστε για αυτές μαζί. Πείτε του το όνομα των οργάνων αυτών και εξηγήστε του ότι δεν χρησιμεύουν μόνο για αφόδευση, αλλά και για μια πράξη που συμβαίνει ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα και λέγεται έρωτας. Αυτή η πράξη συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αυτοί αγαπιούνται και τους κάνει να αισθάνονται επιθυμία και ευχαρίστηση. Κάπως έτσι τέλος πάντων. Και κάτι άλλο κορίτσια, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στα παιδιά ότι δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιον που δεν θέλει. Δεν μπορούμε ούτε να τον πιέσουμε, ούτε να υον αναγκάσουμε.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...