Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Δείτε περισσότερα στο http://www.uromed.gr/

Το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες είναι μια διαταραχή που προκαλείται μετά από την έκθεση του ατόμου σε μια τραυματική εμπειρία που απείλησε την σωματική του ακεραιότητα ή την ζωή του και συντάραξε το γνωστικό του σύστημα, και το συναισθηματικό του κόσμο. Γενικότερα παρουσιάζεται σε άτομα που γίνανε μάρτυρες γεγονότων, των οποίων η επενέργεια δεν μπορεί να τα αφήσει ανεπηρέαστα και η επίδραση τους είναι ποικιλόμορφη.

Γεγονότα όπως, φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, τρομοκρατικές επιθέσεις, σοβαρά δυστυχήματα, άγριες προσωπικές επιθέσεις, σεξουαλική κακοποίηση και βιασμοί, σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνος, εγκεφαλικό και άλλα, ή μετά από το θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου. Σε γενικές γραμμές είναι βαρύνουσας σημασίας το πώς αξιολογείται το γεγονός- η εμπειρία από το άτομο που το βιώνει, όταν το συμβάν παίρνει για το άτομο τις διαστάσεις του τραύματος, είναι πιθανό να εκδηλωθεί και μετατραυματικό στρες.

Τα πρώτα σημάδια της διαταραχής εμφανίζονται τρείς με έξι μήνες μετά το επώδυνο γεγονός ή την εμπειρία που είχε το άτομο. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που τα σημάδια του μετατραυματικού στρες έχουν χαραχτεί βαθιά, και τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως μετά από χρόνια.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της διαταραχής είναι η έντονη αναβίωση του γεγονότος. Το άτομο ζει ξανά το γεγονός, έντονο φλας μπακ και οδυνηρές αναμνήσεις αναδύονται στην επιφάνεια. Τα συμπτώματα γίνονται ισχυρότερα κοντά στο διάστημα των επετείων της εμπειρίας. Αυτομομφή, ενοχικά συναισθήματα, μελαγχολία, καταθλιπτικά συμπτώματα, άγχος και έντονη συναισθηματική φόρτιση συνοδεύουν αυτές τις περιόδους. Εφιάλτες ή παραισθήσεις που συνδέονται με το συμβάν, διαταραχές στην διαδικασία του ύπνου.. Αντικοινωνική συμπεριφορά – κοινωνική απόσυρση, απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες ασχολίες, μελαγχολία για μελλοντικά σχέδια. Γενικότερη αδυναμία φυσιολογικής λειτουργικότητας, εκπλήρωσης καθημερινών καθηκόντων λόγω του στρες. Έντονη προσπάθεια αποφυγής σκέψεων ή αναμνήσεων, που συνδέονται με την τραυματική εμπειρία. Πολλές φορές οι αντιδράσεις του ατόμου συνδέονται και με σωματικά συμπτώματα, όπως, ταχυπαλμία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, γαστρεντερικές διαταραχές.

post_stress_2Μια σημαντική παράμετρος που αφορά την διαταραχή είναι ότι δεν υποφέρουν όλοι οι άνθρωποι που γίνανε μάρτυρες του ίδιου συμβάντος από μετατραυματικό στρες. Αυτό μας κάνει να συμπεράνουμε ότι υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την γένεση ή μη της διαταραχής.

Το φύλο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για το μετατραυματικό στρες. Διπλάσιος αριθμός γυναικών από ό,τι ανδρών υποφέρει από την διαταραχή. Σημαντικό επίσης είναι πόσο ισχυρό είναι το είδος του τραύματος, και σε ποια ηλικία συμβαίνει. Οδυνηρά συμβάντα στα παιδικά η εφηβικά χρόνια δημιουργούν δριμύτερης έντασης τραύματα. Η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου αποτελεί σημαντικό παράγοντα, η στάση ζωής που έχει, πώς ερμηνεύει και αξιολογεί ο κάθε ένας τις εμπειρίες και τα συμβάντα της ζωής σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει το άτομο (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές). Η υποστήριξη που μπορεί να δεχθεί το άτομο από το περιβάλλον του, οικογενειακό ή φιλικό αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την επούλωση του τραύματος.

Οι άνθρωποι που βιώνουν μετατραυματικό στρες είναι αναγκαίο τις περισσότερες φορές να απευθυνθούν σε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ώστε να τους ενισχύσει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όχι μόνο το τραύμα, αλλά και όλες τις δυσάρεστες και αφόρητες παραμέτρους της διαταραχής, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στις καθημερινές του δραστηριότητες και να διατηρήσουν την βαλλόμενη από την διαταραχή ποιότητα ζωής τους. Η σιωπή, η απόσυρση και η απομόνωση δεν είναι η λύση για την επούλωση του τραύματος που έχει χαραχτεί με αλγεινά χρώματα στην μνήμη και στην ψυχή.

Δείτε

http://www.uromed.gr/index.php?optio...ogy&Itemid=161

Σταύρος Καρπουχτσής

Ψυχολόγος

Msc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Κλινική Ψυχολογία

Γρηγορίου Λαμπράκη 117, 54351

Θεσσαλονίκη

2310912382, 6937116085

skarpouc@yahoo.gr

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Γεια σας κορίτσια! Πριν 5 μέρες γέννησα και εξ αρχής έλεγα πως θέλω να θηλάσω το μωρό μου. Πού να ξερα ότι τελικά αυτό θα είναι από τα πιο απαιτητικά και όχι  εύκολα κομμάτια ως νέα στη μητρότητα!  Αρχικά το γάλα μου δεν έχει κατέβει ακόμα καλά, σήμερα άρχισε περισσότερο να με πονάει το στήθος και να γεμίζει. Το μωρό σχεδόν όλη τη μέρα το βάζω στο στήθος, οι θηλές μου όσο και να τις προσέχω έχουν τραυματιστεί και κάθε φορά που πιάνει στήθος το μωρό υποφέρω, μετά όσο θηλάζει μαλακώνει ο πόνος. Επίσης τη μέρα είναι καλύτερα κοιμάται κάποιες ώρες αλλά τη νύχτα έχουμε πάρτι, δεν χορταινει, παραπονιέται συνέχεια, το βάζω πόσες φορές και τίποτα. Οπότε του δίνω και λίγο συμπλήρωμα σε κάποιες φάσεις για να ηρεμήσει κι εκείνο κι εμείς, εγώ βασικά γιατί από την αϋπνία νιώθω τρομερή εξάντληση.  Σκέφτομαι να πάρω θηλαστρο ώστε να ξέρω τι ποσότητα τρώει το μωρό, έτσι θα καταλαβαίνω αν χορταινει η όχι και να βάζω και στο στήθος αν δεν πονάω τόσο πολύ όπως τώρα. Αλλά δεν ξέρω τι θηλαστρο, γενικά έχω μεγάλο στήθος και τώρα έχει μεγαλώσει κι άλλο, οριακά δυσκολεύομαι να το κρατήσω όσο θηλάζω. Τι προτείνετε όσες έχετε αντίστοιχη εμπειρία; Ελπίζω να πάει καλύτερα με τον καιρό γιατί πραγματικά δεν μου είναι ευχάριστο και θέλω πολύ να συνεχίσω αλλά όχι με αυτές τις συνθήκες. 
    • Ναιι είμαστε σπιτάκι μας και προσπαθούμε να βρούμε ρυθμούς στη νέα πραγματικότητα και νέα ζωή!!  Είμαι πολύ κουρασμένη από έλλειψη ύπνου κλπ και τη δική μου ανάρρωση, αλλά τόσο γεμάτη, ευγνώμων και χαρούμενη που έχω το θαύματακι μου στην αγκαλιά μου 🩷🙏🏼 Σ' ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου, εσείς όλα καλά ;; Το κορίτσι σου πως είναι;
    • Ναι σίγουρα θα πάρουν και οι παππούδες. Κάτι για το καλό ήθελα να πάρω σαν πρώτη φορά. Κάτι συμβολικό.  Έχω κρεβατάκι συρταριέρα κάθισμα φαγητού και ριλαξ ολοκαίνουρια από τ ανιψιά μου. Το κρεβατάκι είναι από μαραγκό, αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και φτάνει μέχρι 6 χρονων παιδάκι. Επίσης η μαμά μου θα μου πάρει λίκνο για τους πρώτους μήνες που θα το έχω μαζί μου στην κρεβατοκάμαρα.  Η μπανιερες που έχουν βγάλει τώρα βολεύουν; @Elk τι λες;  Για πες εσύ που έγινες ξανά μαμά τι χρησιμεύει...  Πραγματικά έχουν βγάλει ένα σωρό και δεν ξέρεις τι να πρωτοπαρεις
    • Να σου πω την αλήθεια δεν έχω ρωτήσει το κόστος γιατρού και κλινικής, το πάω βήμα βήμα. Έχω μια εικόνα από κόστος στο μυαλό μου αλλά δε ξέρω πόσο θα έχουν αλλάξει οι τιμές.  Σχετικά με σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες και όλα τα υπόλοιπα δεν έχω σκοπό να τρέξω να τα πάρω, όπως σωστά λες φέρνουν δώρα και γεμίζεις χωρίς ουσία. Έχουμε και μικρό σπίτι οπότε πρέπει να είμαστε και συγκρατημένοι στις αγορές μας. 
    • Εγώ θα έλεγα σιγά σιγά τις αγορές σε ρούχα φορμάκια σεντόνια πετσέτες τέτοια γιατί συνήθως στο πρώτο παιδάκι όλο και κάτι θα σας φέρουν δώρο φίλοι συγγενείς και ότι χρειάζεστε το αγοράζετε και αργότερα το καρότσι εντάξει είναι βασικό το θες από πριν αλλά πανάκριβα και αυτά υπερεκτιμημένα θεωρώ 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...