Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Διάγνωση συγγενών ανωμαλιών από το α' τρίμηνο της κύησης

Σημαντικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στα μέσα του προγεννητικού ελέγχου, με αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου να μπορεί πλέον να διαγνωσθεί από το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Είναι γεγονός, τονίζουν οι ειδικοί, πως οι αλματώδεις εξελίξεις που έχουν συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εμβρυομητρικής ιατρικής απαλλάσσουν τους γονείς από πολλά προβλήματα της κύησης, όπως το σύνδρομο Down.

Οι εξελίξεις αυτές ‘δείχνουν’ και προς μια άλλη κατεύθυνση: οι γονείς δεν θα πρέπει να επιλέγουν το εάν ο τοκετός θα πρέπει να γίνει με φυσιολογικό τρόπο ή με καισαρική τομή βάσει των προσωπικών τους επιθυμιών, αλλά βάσει των επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν ποια είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για κάθε μητέρα και νεογέννητο.

κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης ιδιαίτερα χρήσιμα αποδεικνύονται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και ο βιοχημικός έλεγχος. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να διαγνώσουν σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος στο έμβρυο, όπως είναι το σύνδρομο Down. Πρόκειται για μια ανωμαλία όπου το έμβρυο έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα στο γεννητικό υλικό του, με αποτέλεσμα το νεογέννητο να πάσχει από σοβαρή πνευματική καθυστέρηση. Υπολογίζεται ότι σε κάθε 700 κυήσεις θα γεννηθεί ένα παιδί με σύνδρομο Down, ενώ η πάθηση είναι συχνότερη σε έγκυες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα ηλικίας κάτω των 35 ετών αποκλείεται να κυοφορεί έμβρυο με αυτή την ανωμαλία, αν και συνήθως το σύνδρομο Down δεν κληροδοτείται από τους γονείς στο νεογέννητο.

το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας (ή υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου της κύησης) διενεργείται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της κυήσεως (ηλικία κυήσεως μεταξύ 11 εβδομάδων και 13 εβδομάδων και 6 ημερών). Γίνεται μέτρηση του πάχους του υγρού στον αυχένα του εμβρύου, το οποίο ονομάζεται αυχενική διαφάνεια.

Αυξημένο πάχος στη μέτρηση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Down και άλλες γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η προσφορά αυτού του υπερηχογραφήματος στην κύηση δεν περιορίζεται στη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και μόνο. Έχει και άλλα πλεονεκτήματα όπως:

• Την επιβεβαίωση της πραγματικής ηλικίας της εγκυμοσύνης (σε έγκυες με ασταθή κύκλο, παρουσίας ψευδοπεριόδου, κ.α)

• Τον έλεγχο της ομαλής ανάπτυξης του εμβρύου

• Τη διάγνωση της πολύδυμης κύησης

• Άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες και γενετικά σύνδρομα

• Τον πρώιμο έλεγχο της εμβρυϊκής ανατομίας

Ωστόσο θα χρειαστεί να επανελεγχθεί η ανατομία του εμβρύου και κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης (με το υπερηχογράφημα Β΄ επιπέδου), τόνισε ο κ. Κρεατσάς, όπου το έμβρυο έχει μεγαλώσει και τα όργανά του ελέγχονται καλύτερα. Η ευαισθησία της μέτρησης της αυχενικής διαφάνειας στη διάγνωση του συνδρόμου Down είναι περίπου 65% (δηλαδή στα 10 έμβρυα με σύνδρομο Down η εξέταση αυτή θα διαγνώσει τα 6 ή 7).

Η παρουσία ρινικού οστού στο έμβρυο σε αυτή την ηλικία κυήσεως μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο για σύνδρομο Down, ενώ η απουσία του τον αυξάνει. Επίσης υπάρχουν και άλλοι προγνωστικοί δείκτες που μετριούνται στο υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου του εμβρύου (Doppler φλεβώδους πόρου, Doppler τριγλώχιναs βαλβίδας, γωνία προσώπου), η συνεκτίμηση των οποίων μπορεί να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο για σύνδρομο Down.

Η λήψη αίματος από την έγκυο που γίνεται την ίδια μέρα με το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και η μέτρηση βιοχημικών δεικτών (PAPP-A, ελεύθερη β – HCG ) αυξάνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα ανίχνευσης του συνδρόμου Down. Ενώ η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας από μόνη της έχει ευαισθησία περίπου 65% όπως αναφέρθηκε, με την προσθήκη της ανίχνευσης του ρινικού οστού και των μετρήσεων αυτών των βιοχημικών δεικτών η ευαισθησία ανέρχεται στο 90-95%. Ως όριο αυξημένου κινδύνου (παθολογικό τεστ) έχει τεθεί το 1/300.

Αυτό σημαίνει ότι όταν προκύπτει κίνδυνος μεγαλύτερος από αυτόν (π.χ 1/150) θεωρείται ότι είναι αποδεκτό το έμβρυο να ελεγχθεί περαιτέρω για χρωμοσωμικές ανωμαλίες με λήψη τροφοβλάστης (χοριακής λάχνης) ή αμνιοπαρακέντηση. Η τελική απόφαση για το αν θα γίνει αυτός ο έλεγχος θα ληφθεί από το ζευγάρι, αφού αυτό συνεκτιμήσει τον κίνδυνο αποβολής (περίπου 1%) από αυτές τις επεμβατικές μεθόδους διάγνωσης (τροφοβλάστη, αμνιοπαρακέντηση). Ωστόσο τα περισσότερα έμβρυα που θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες μετά το πέρας των παραπάνω επεμβατικών εξετάσεων, θα είναι απολύτως φυσιολογικά

. Η Αυχενική Διαφάνεια

Ο πρώτος έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου πρέπει να γίνεται στο διάστημα μεταξύ 11-14 εβδομάδων κύησης. Στο στάδιο αυτό ελέγχονται αρκετές παράμετροι ανάπτυξης και μορφολογίας, όπως το μήκος του εμβρύου, η αδρή φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, η οστεοποίηση του κρανίου, η ύπαρξη σπονδυλικής στήλης, το στομάχι, η ουροδόχος κύστη και η σωστή διάπλαση των άκρων.

Σε αυτή τη φάση γίνεται και η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας. Η μέτρηση αυτή είναι ο πλέον αξιόπιστος δείκτης χρωμοσωμικής ή συγγενούςς ανωμαλίας. Σε συνδυασμό με την ηλικία της μητέρας, τον ορμονικό έλεγχο και την ύπαρξη φυσιολογικού ρινικού οστού, η ακρίβεια της διάγνωσης φθάνει το 90-95%.

Αν μια χρωμοσωμική ανωμαλία διαπιστωθεί σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης με τη λήψη δείγματος χοριακής λάχνης (δηλαδή πλακούντα) και οι γονείς αποφασίσουν να διακόψουν την κύηση για λόγους υγείας, αυτό γίνεται με πιο ανώδυνο τρόπο για την μητέρα απ’ ότι αν γινόταν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου

Το δεύτερο σημαντικό υπερηχογράφημα γίνεται μεταξύ 19-23 εβδομάδων. Εδώ ο έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου καθώς και μερικών παραμέτρων της εγκυμοσύνης είναι ενδελεχής. Στο λεγόμενο και Anomaly scan ελέγχουμε αναλυτικά και μετρούμε τα επιμέρους στοιχεία του εγκεφάλου, τα οστά του κρανίου και του προσώπου για πιθανό λαγόχειλο ή λυκόστομα και την αυχενική διαφάνεια για μια ακόμη φορά.

Επίσης ελέγχουμε την καρδιά, τους πνεύμονες και το διάφραγμα, τα κοιλιακά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα και φυσικά τα άνω και κάτω άκρα. Ολες αυτές οι μετρήσεις και οι έλεγχοι είναι σημαντικοί για την επιβεβαίωση της σωστής ανάπτυξης του εμβρύου και την διάγνωση καρδιακών ή άλλων συγγενών ανωμαλιών.

Ελέγχουμε επίσης την ποσότητα του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο, τη θέση του εμβρύου και του πλακούντα μέσα στη μήτρα. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί μπορεί να επιφέρουν αλλαγή στον τρόπο και το χρόνο του τοκετού. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει πρόδρομος πλακούντας, που σημαίνει ότι αυτός επικάθεται στον τράχηλο και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία που θα απειλήσει την ζωή του εμβρύου, τότε είναι επιβεβλημένη η καισαρική τομή.

Επίσης ελέγχεται ο ομφάλιος λώρος, ο οποίος τροφοδοοτεί το έμβρυο με αίμα. Τέλος ελέγχουμε το μήκος του τραχή λου της μήτρας προκειμένου να διαγνώσουμε σε πρώιμο στάδιο πιθανή ανεπάρκειά του.

Αν ο τράχηλος έχει περιορισμένο μήκος, έχει περισσότερες πιθανότητες να διασταλλεί πριν την ώρα του και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Με τη διάγνωση ενός κοντού τραχήλου σε πολλές περιπτώσεις προχωρούμε σε περίδεσή του με ράμα το οποίο αφαιρείται όταν πλέον το βρέφος είναι τελειόμηνο.

Doppler

Το υπερηχογράφημα Doppler (triplex μελέτη ροής των αγγείων) είναι ένας απο τους πιο σημαντικούς δείκτες της υγειούς κατάστασης του εμβρύου.

Η μελέτη αυτή γίνεται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Συνήθως πραγματοποιείται την 34η εβδομάδα, αλλά αρκετές φορές χρειάζεται να γίνει από πολύ νωρίτερα και να επαναλαμβάνεται τακτικά. Συνδυάζεται πάντα με τις μετρήσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Αυτές είναι η μέτρηση των βασικών ανατομικών μεγεθών (αμφιβρεγματική διάμετρος, περίμετρος κεφαλής και κοιλιάς, μήκος μηριαίου οστού), η μέτρηση του αμνιακού υγρού, ο έλεγχος του πλακούντα, της κινητικότητας του εμβρύου, της καρδιακής λειτουργίας και της φυσιολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας των συστημάτων και οργάνων (εγκέφαλος, ουροποιητικό και γαστρεντερικό σύστημα, πνεύμονες κλπ).

Ο έλεγχος Doppler είναι η μελέτη της ροής των αγγείων σε πραγματικό χρόνο. Συνήθως αρκεί η μέτρηση των χαρακτηριστικών ροής της ομφαλικής αρτηρίας και φλέβας, αλλά αρκετά συχνά ελέγχεται η μέση εγκεφαλική αρτηρία και άλλα σημαντικά αγγεία όπως η αορτή και ο φλεβώδης πόρος.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Doppler είναι πως αποτελεί τον μοναδικό τρόπο ταυτόχρονου ελέγχου της τρέχουσας και της μελλοντικής υγείας του εμβρύου. Μπορούμε δηλαδή να πιστοποιήσουμε ότι για τις επόμενες ημέρες το έμβρυο θα βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν διατρέχει κίνδυνο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης, ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης του εμβρύου, σακχαρώδους διαβήτη της κύησης και γενικά σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει επιπλοκή ή και υποψία επιπλοκής της εγκυμοσύνης.

Κατά συνέπεια το Doppler είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του εξειδικευμένου μαιευτήρα, το οποίο μπορεί να ελέγξει την υγεία του εμβρύου σε πραγματικό χρόνο και να προβλέψει μεσοπρόθεσμη επιδείνωσή της σώζοντας έτσι μερικές φορές ακόμα και τη ζωή του.

Δημοσίευση

Ενδιαφέρον!

Ειναι να κανονίσω ραντεβού με τον γιατρό μου για αυχενική διαφάνεια τις επόμενες μέρες. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν ξέρει καμία, πόση ώρα κρατάει, ποσο κοστίζει και αν μπορώ να την γράψω στο βιβλιάριό μου. Έχω ασφάλεια δημοσίου και θα την κάνω στο ΙΑΣΩ.

Σας ευχαριστώ.

Δημοσίευση

xamiloblepousa έγραψε:

Ενδιαφέρον!

Ειναι να κανονίσω ραντεβού με τον γιατρό μου για αυχενική διαφάνεια τις επόμενες μέρες. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν ξέρει καμία, πόση ώρα κρατάει, ποσο κοστίζει και αν μπορώ να την γράψω στο βιβλιάριό μου. Έχω ασφάλεια δημοσίου και θα την κάνω στο ΙΑΣΩ.

Σας ευχαριστώ.

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΟΥΚΛΑ.....

Η ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑ 4Ο ΛΕΠΤΟ.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΕΙΧ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 160 ΕΥΡΩ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΙΑΣΩ.

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩς ΘΑ ΣΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ!

ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ;)

Δημοσίευση

Εγώ την έκανα στο ΙΑΣΩ! Κράτησε κάνα μισάωρο και ... Είχα πληρώσει 150 Ευρώ! Δεν ξέρω αν σε καλύπτει στην ασφάλεια, επειδή είναι ιδιωτική κλινική! Ρώτα όμως! Δεν έχεις να χάσεις τίποτα! Απόλαυσε την εξέταση... Εμένα ήταν η πιο ωραία εμπειρία! Η φώτο δίπλα είναι από κει!! Είχε το δάχτυλο του στο στόμα ο μπομπιράκος μου! Μάλιστα ήμασταν και τυχεροί κι είχε ανοίξει διάπλατα τις ποδάρες του και μας έδειχνε τα προσόντα του!!

Δημοσίευση

ekana πριν 2 εβδομαδες στο medimall (130 ευρω ενω Ιασω 160 !) την β επιπεδου , απογοητευτικα γιατι νομιζα πως 8α ηταν εγχρωμο :angry: ( καλομα8α απο του γιατρου μου τον υπερηχο)

το doppler πως 8α ειναι ξερει καμια ???:silly:

Δημοσίευση

οτι θελει ο καθενας ζηταει ... φανταστειτε οτι μου υπολοιποταν μια εξεταση αιματος Λιστερια και μου ζητησαν 110 σε ενα διαγνωστικο στο Παγκρατι και την εκανα 15 ευρω σε μικροβιολογο ιδιωτη !!!:unsure:

Δημοσίευση

ΕleNitSa έγραψε:

ναι ρε κορίτσια, πολύ διαφορά στις τιμές...

τι στο καλό!

Ελενίτσα ότι γουστάρει ο καθένας ζητάει! Εμένα την β-επιπέδου την έκανα στο κτίριο που είναι κι ο γιατρός μου και μου πήραν 100 Ευρώ! Ότι τους καπνίσει... Μην πω κακιά λεξούλα!! :P

Και του άντρα μου μας είπε ο γιατρός μας να κάνει την ηλεκτροφόρηση στο ΙΑΣΩ για να μας γράψουν λέει μια παπαριά από κάτω στα αποτελέσματα και ζητήσαν 85 ευρώ. Την κάναμε στην φίλη μου και μας πήρε 20 ή 25 ευρώ δεν θυμάμαι! Μπορεί και 15! Ξίνισε λίγο ο γιατρός που δεν ήταν από το ΙΑΣΩ, ( γιατί τσιμπάνε τα ποσοστάκια τους)... Αλλά ας πιει ξυδάκι!!

  • 4 weeks later...
Δημοσίευση

υπαρχει διαφορα στην Αυχενικη διαφανεια των 70 ευρω και των 170 ευρω και ο λόγος?οι ιατροι αυτοι δεν μετρανε μονο 2 πραγματακια που κανουν οι περισσοτεροι μα βλεπουν την ανατομια του εμβρυου απο αυτη την εβδομαδα δηλ.νεφρα,καρδια,στομάχι κα.και παιρνουν αιμα για το pappA.στην ουσια κανουν β επιπεδου στην 11η με 13η εβδομάδα.και την εξετασει συνυθως την κανει ο ιατρος που κανει β επιπεδου,οπως εγραψα στο κειμενο που ανοιξα το θεμα ελεγα των ειναι σημαντικη εξεταση και μαλιστα η ποιο σημαντικη στο 1ο τριμηνο για να αποφευχθουν οι ανωμαλίες.οποτε 70 ευρω κοστιζει μονο οταν ο ιατρος κανει ενα πασαλημα των 5 λέπτων

Δημοσίευση

οπως και για το β επιπεδου αρκετοι λενε πως κανουν β επιπεδου ομως ελεχιστοι επισημα και με χαρτια. εξαρταται τι χαρτι υπογραφει ο καθενας με τις μετρησεις που κανει.το μεγαλυτερο ποσοστο ιατρων εχουν τις ιδιες τιμες δηλ γυρω στα 150ευρω.οτι πληρωνεις αυτο περνεις

Δημοσίευση

τον καλο ιατρο θα τον πληρωσεις και οταν ο αλλος υπογραφει για τη δουλεια του σε 3σελιδες μετρησεις αυτο κατι λεει.αλλο να δεινεις χαρτι ακομη και για τα γυναικολογικα για το τι εχεις δει και αλλο να το λες στα λόγια

Δημοσίευση

Καλημέρα κορίτσια :) Να πω κι εγώ τη γνώμη μου επί του θέματος...

Αυτό το πράγμα που γίνεται στην Ελλάδα, που ο κάθε ανειδίκευτος γιατρός έχει πάρει κι από ένα μηχάνημα αμφιβόλου ποιότητας και κάνει όλες αυτές τις εξειδικευμένες εξετάσεις, που είναι και πολύ μα πολύ σημαντικές πραγματικά δε μπορώ να το καταλάβω.... Το θεωρώ εγκληματικό... Η αυχενική και η Β επιπέδου πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς με τελευταίας τεχνολογίας υπέρηχους! Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές στο που επιλέγετε να κάνετε αυτές τις εξετάσεις!

Τους τελευταίους μήνες βρίσκομαι Αγγλία και έκανα την αυχενική στο Fetal Medicine Centre στο Λονδίνο. Διευθυντής του κέντρου είναι ο διεθνούς φήμης πρωτοπόρος στην ιατρική του εμβρύου Κύπρος Νικολαίδης. Η εξέταση κράτησε 45-50 λεπτά και η γιατρός που μου την έκανε εξέτασε πάαααρα πολλά! Κρανίο, εγκέφαλο, σπονδυλική στήλη, κοιλιά-στομάχι και ουροδόχο κύστη, τη ροή του αίματος σε κάποιες φλέβες/αρτηρίες (ductus venosus flow, tricuspid flow), φυσικά την αυχενική διαφάνεια και το ρινικό οστό. Αίμα για μέτρηση hGC και PAPP A μου είχαν πάρει πριν τον υπέρηχο για να είναι έτοιμα τα αποτελέσματα όταν θα τελειώσουμε με τις μετρήσεις. Τα τελικά ποσοστά για τρισωμίες 21 (σύνδρομο down), 13 και 18 που μου έδωσαν βγήκαν από όοοοολα τα παραπάνω και φυσικά την ηλικία μου. Πλήρωσα 150 λίρες - νομίζω τώρα με την κρίση ευρώ και λίρα είναι πάνω κάτω τα ίδια.

Για όσες ενδιαφέρονται να δούνε πως πρέπει να γίνεται η αυχενική, υπάρχει ένα online course, που έχει και ελληνική μετάφραση, στη σελίδα του Fetal Medicine Centre http://www.fetalmedicine.com/fmc/

Οπότε κορίτσια λέω πάλι προσοχή στο που κάνετε αυτές τις εξετάσεις! Και δεν τα λέω για να κάνω την έξυπνη που είμαι και καλά Αγγλία και πήγα σε καλό γιατρό, αλλά τους ανειδίκευτους γιατρούς που κάνουν αυτές τις εξετάσεις τους θεωρώ πολύ επικύνδινους... Γιατί άντε και να σου βγάλει το ποσοστο για ντάουν λίγο μικρότερο από ότι είναι, το χεορότερο για μένα είναι ότι μπορεί να σου βγάει λανθασμένο μεγάλο ποσοστό, να σε πείσει ότι έχει πρόβλημα το μωρό, να τρελαθείς και ακόμη και να χάσεις ένα υγιές μωράκι....

Ουπς, το παράκανα...μου βγήκε λίγο μεγάλο το ποστ.....:blush:

Ένα τελευταίο και σταματώ :) Για όποια μένει Πάτρα υπάρχει γιατρός που έχει ειδικευτεί στην ιατρική του εμβρύου (μία είναι στην Πάτρα) και μάλιστα μαθήτευσε με τον Νικολαίδη. Στείλτε pm όποια θέλει να της πω.

Σας φιλώ :kiss:

Δημοσίευση

ειναι τραγικο αυτο που συμβαινει στην Ελλάδα.αρκετοι ιατροι δεν ενημερωνουν ποιες ειναι οι βασικες εξετασεις που πρεπει να κανει η γυναικα κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης.εδω στις Σερρες το αντιμετωπίζω καθημερινα στις περισσοτερες οι ιατροι τους κανουν αυχενικη διφανεια μετρανε 2 πραγματα και περνουν το αιμα που αυτο τους απασχολει περισσοτερο.για αυτο εχω ακουσει τον τελευταιο χρονο τους εχουν ξεφυγει συνδρομα.ομως οταν ολες οι μετρησεις γινονται στο ποδι τι περιμενεις,τι εννοω?δεν τους δινουν κανενα χαρτι για οτι τους λένε ο Νικολαιδης εχει κανει ενα προγραμμα το astraia οσοι κανουν σωστη εμβρυομητρικη το εχουν και εχει μια βαρυτητα γιατι ολες οι μετρησεις στο τελος εχουν την υπογραφη του ιατρου που σημαινει αυπευθυνοτητα.Ο συζυγος μου ειναι γυναικολογος εχει μετεκπαιδευθει για την εμβρυομητρικη στη Γερμανια και ακολουθει την τακτικη της Αγγλιας δινει 3 σελιδες μετρησεις β επιπεδου και στην Αυχενικη διαφανεια κανει σχεδον μια ωρα εξαρταται απο το εμνρυο.ακομη και για τα γυναικολογικα περιστατικα δινει χαρτι ο ανδρας μου για το τι εχει δει οχι στα λογια το προγραμμα του Νικολαιδη εχει και για το γυναικολογικό.οσοι ερχονται για β επιπεδου και τους λεω πως ειναι μιαμιση ωρα τρελενονται.αν τους ρωτησεις αν εχουν κανει αυχενικη σου λενε μου την εκανε ο ιατρος μου χωρις να εχουν να σου δειξουν κατι μονο ενα αποτελεσμα του 3πλου τεστ που γινεται 17η εβδομαδα.το οποιο χει 10%λιγοτερη ευαισθησια απο το papp A.και στελνουν τον κοσμο μονο για β επιπεδου αναρωτιεμαι οσοι τα στελνουν θεσσαλονικη ποτε προλαβαινουν να κανουν β επιπεδου σε ενα 20 λεπτο?ειδα χθες χαρτι απο το Γενεσσις μια σελιδα οπου αναφερει καρδια φυσιολογικα ευρηματα.ουροποιητικο φυσιολογικα ευρηματα κα.η ημιμαθεια ειναι το χειροτερο.Α!ξεχασα υπαρχει ιατρος που κανει την αυχ.διαφανεια στα 5 λεπτα παιρνει αιμα για το papp A kai μετα στην 17η εβδομαδα και για το τριπλο οπως ειπα εχει 10%λιγοτερη ευαισθησια απο το 2πλο και την Αυχενικη.Πρεπει ομως να ξυπνησουμε και να ψαχτουμε λιγο,στη Γερμανια β επιπεδου στην ουσια κανουν σε ολη την κυηση καθε φορα παρακολουθουν τα παντα λεπτομερεστατα.εδω και δε στα νοσοκομεια σε 5 με 10 λεπτα εχουν τελειωσει.Γυναικες που ερχονται για β επιπεδου στο ιατρειο ζητανε να τις παρακολουθησει ως το τελος ασχετα αν γεννησουν στο νοσοκομειο,βλεπουν τη διαφορα.

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Κορίτσια μου γεια σε όλες σας και καλό μήνα!!! Είχα λείψει πολλούς μήνες απ' την παρέα εδώ μιας και απλά επιβιώναμε με τον μικρό τους τελευταίους μήνες και τώρα κάπως αρχίζω να μπαίνω λίγο σε μια σειρά και να βρίσκω χρόνο για μένα πέρα απ' τον ρόλο μου ως μαμά. Κι αφού ξεκίνησα πρωτα με τις μανουλες που ήμασταν μαζί στην εγκυμοσύνη, αφιέρωσα χρόνο να δω τι κάνουν και τα κορίτσια μου εδώ και έχω πάθει ΣΟΚ με πόσες εγκυμοσύνες έχουμε 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰 Είμαι πολύ χαρούμενη για όλες τις κοπέλες, απλά έχω συγκινηθεί ένα τσικ παραπάνω με τα κορίτσια που ήμασταν εδώ μαζί από παλιά στον αγώνα, περάσαμε τις δυσκολίες μας μαζί, τις απώλειες μας αλλά και τις χαρές μας.... Κορίτσια μου @Naty_ @marinamanoulitsa @Mantarini @annie! @Rena92 συγχαρητήριαααααααα! Έχω χαρεί τόσο πολύ που διάβασα τις χαρές σας!!  Αλλά και το plot twist - @Παρασκευαιδου  ΖΑΙΡΑ ΜΑΣ ,ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΚΙ ΕΣΥΥΥΥΥΥΥ???? Έχω τρελαθεί!!! 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻 @Elk κορίτσι μου, τι ευχάριστα είναι αυτά;;; Κορίτσια έχω χαρεί απίστευτα, και στα κορίτσια μου που περιμένουν ακόμα, όπως είχα γράψει κάποτε: όλες μας θα "απφοιτησουμε" απ' αυτή τη ρημαδα την ενότητα, αργά ή γρήγορα.... όσες κοπέλες ήμασταν εδώ, κάποια στιγμή βρεθήκαμε με μωράκια στις αγκαλιές μας... Με τον άλλο ή τον άλλο τρόπο, όλες θα τα καταφέρουν 💖💖💖 Εμείς είμαστε καλά, ο μικρός μου είναι πλέον 8 μηνών, έχουμε αρχίσει στέρεες αλεσμένα και πρόσφατα κομμάτια δειλά δειλά. Έχει περίπου 1.5 εβδομάδα που αποθηλασα από προσωπική επιλογή, μιας κι έχω επιστέψει στη δουλειά απ' τον Ιούλιο κι ο μικρός θα ξεκινήσει βρεφικό την εβδομάδα που μας έρχεται 🙏🏻 Η ζωή είναι τελείως διαφορετική πλέον, και δε θυμάμαι πια πως ζούσα χωρίς τον γιο μου 🩵 (σε αυτό το θέμα με τη μνήμη παίζει να ευθύνεται κι η αϋπνία για να μαι ειλικρινής 😂😂😂)
    • Καλησπέρα κορίτσια🌸  Εμένα ξεκίνησε να κοιμάται πλάι ή εντελώς μπρούμυτα και φοβάμαι λίγο γιατί εχθές ξύπνησα να την ελέγξω και λέω πάει θα σκάσει το μωρό 😅  @Sotiria_94 εμένα δεν έπιανε πιπίλα στην αρχή, ήθελα πολύ όμως να πιάσει! Είχα πάρει 2-3 μάρκες και έπιανε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση της bibs όμως δυστυχώς δεν είναι ορθοδοντικές και δεν της ξανά έδωσα. Αποφάσισα να δώσω μόνο μια μάρκα και πήρα της Philips μετά από πολύ ψάξιμο.  Της την  πρόσφερα όσο περισσότερο μπορούσα μέσα στην μέρα ακόμα και αν την έφτυνε και σιγά σιγά μέρα με την μέρα την έπιασε και τώρα δεν κοιμάται χωρίς πιπίλα. Όταν κοιμηθεί καλά την φτύνει στον ύπνο της και δεν την ξανά θέλει.    Πιστεύω σιγά σιγά ίσως πιάσει και να μην βάζει το χεράκι🙏🏻    
    • Κορίτσι μου και όποια άλλη ενδιαφέρουσα, είναι τα fidget spinners! Εγώ τα έγραψα σβούρες τώρα στα ελληνικά, δε ξέρω αν είναι η σωστή μετάφραση και σας μπέρδεψα 😂 έχει στο τεμου, έχει και παντού! Ενδεικτικά τώρα βάζω ένα λινκ απ' το τεμου:  https://share.temu.com/73dAOpocOKB
    • Χαχαχα έκλαψα με το σχόλιο για τις βεντούζες στα πιατιακια! Εννοείται κι εμείς του βάζουμε τα κομμάτια ένα ένα κατευθείαν στο τραπεζάκι της καρέκλας του, αλλιώς τα πετάει όλα στο πάτωμα. Άσχετο - σχετικό δεν έμεινα πολύ ευχαριστημένη από το καρεκλακι φαγητού που πήραμε: έχουμε το lemo της Cybex κι ενώ μας βολεψε πάρα πολύ με το ριλαξ, τώρα σαν καρεκλακι φαγητού αυτό που δε μου άρεσε είναι το τραπεζάκι του! Γιατί δε βεντουζωνει τίποτα εκεί πάνω - όχι ότι δε θα έβγαζε ούτως ή άλλως, αλλά η υφή του δεν ενδείκνυται... Απογοητευτικό για τα τόσα χρήματα που κάνει 🫣  Και μιας και αναφέρομαι σε αγορές - για πείτε κορίτσια τώρα που πέρασε ο καιρός - ποιες αγορές μετανιώσατε ή σας βγήκαν άχρηστες και ποιες ήταν οι καλύτερες;; Εγώ να πω την κάμερα δε τη χρησιμοποιήσαμε σχεδόν καθόλου! Θα την πουλήσω vinted εντός των ημερών 😂 Για τις βιταμίνες που λες κορίτσι έχεις δίκιο! Μου είχε πει κι ο γυναικολόγος μου για το σίδηρο. Τώρα βέβαια το καλοκαίρι να πάω την αλήθεια δεν έπαιρνα καθόλου συστηματικά τις βιταμίνες μου... Πότε τις ξεχνούσα, πότε τις έπαιρνα μία το σίδηρο, μια την πολύ βιταμίνη... Θα κοιτάξω αυτές που ανέφερες, προς το παρόν όταν μου τελείωσαν αυτές του θηλασμού, πήρα ένα πακέτο από εκείνες που έπαιρνα στην εγκυμοσύνη που δεν έχουν ιώδιο για τις γυναίκες με υποθυρεοειδισμό. Πιστεύω η έλλειψη σιδήρου συνδέεται και με την τριχόπτωση. Γενικά η διατροφή που κάνω δεν είναι καλή, οριακά επιβιώνουμε απ' όταν επιστρέψαμε από Ελλάδα και δε σας κρύβω, ότι ενώ με αγχωνει το γεγονός που θα πάει ο μικρός βρεφικο, απ' την άλλη σκέφτομαι ότι ίσως έτσι καταφέρουμε να πάρουμε μια ανάσα και να βάλουμε τη ζωή μας λίγο σε μια τάξη ξέρω γω 😂 στο σπίτι των γονιών μου μια χαρά μας τάιζαν οι δικοί μου 🥲 αν μου λείπει ένα πράγμα απ' το να έχουμε την οικογένεια μας κοντά, είναι ακριβώς αυτό. Κάποιος να μαγειρεύει βρε παιδιά, δε παλεύεται αλλιώς 🥲 εν τω μεταξύ, όπου το έχω αναφέρει αυτό με κοιτάνε περίεργα και μου λένε "εγώ τα προλάβαινα όλα" και φορτώνω 😬 τεσπά, άλλη κουβέντα αυτή ! Όσο για την παιδίατρο που λες, κοίτα, απ' την εισαγωγή στις στερεές και μετά, κάπου έχω καταλάβει κι εγώ ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα μελετάμε και μόνοι μας. Καλώς ή κακώς κι οι γιατροί εχουν κι αυτοί τη γνώμη τους σε κάποια θέματα και δεν κατευθύνουν εντελώς αντικειμενικά ή με βάση τις τελευταίες μελέτες. Είμαι κι εγώ πλέον της άποψης "βλέποντας και κάνοντας". Παρατηρούμε τα μωράκια μας και τους δίνουμε τα αντίστοιχα ερεθίσματα σ' ένα ασφαλές πλαίσιο.  Να κλείσω και με το θέμα της περιόδου! Το ακούω αυτό που λες για τη μείωση των νυχτερινών θηλασμων, βγάζει νόημα γιατί μας λέγανε κιόλας ότι τότε παράγεται ωκυτοκινη και ρυθμίζεται κι ο θηλασμός, αν τα θυμάμαι καλά. Μου φαίνεται λες και πέρασαν χρόνια εν τω μεταξύ απ' τα μαθήματα με τη σύμβολο θηλασμού 😂 τεσπά, εγώ κορίτσια, επί τη ευκαιρία να σας πω ότι τελείωσα με το θηλασμό κι επίσημα. Έχει περίπου 1-1.5 εβδομάδα απ' την τελευταία φορά. Οπότε περιμένω να δω τι θα γίνει. Μία μέρα, κι ενώ θήλαζα ακόμα μόνο μια φορά τη μέρα σ' εκείνη τη φαση, συνήθως στις 4-5 το πρωί, είχα κάτι καφέ εκκρίσεις και λίγο ροζ. Περίμενα μήπως έρθει, δεν έγινε τίποτα. Οπότε βλέπουμε. Πάντως το στήθος έμεινε το 1/3, μη σας πω και μικρότερο απ ότι ήταν πριν την εγκυμοσύνη 😂 τι plot twist ήταν αυτό;! Θα σας γράψω και σε κάποια άλλη στιγμή για τον αποθηλασμο σε σχέση με τον ύπνο του μικρού όταν βρω χρόνο.
    • Οι ενέσεις διέγερσης γίνονται παράλληλα με την περίοδο. Δεν την σταματάνε. Δηλαδή ξεκινώντας ενεσεις θα έχεις κανονικά περίοδο μέχρι την 5η-6η μέρα, όπως έχεις.  Αυτά που εμποδίζουν την περίοδο είναι η προγεστερονη και η οιστραδιολη, που παίρνεις μετά την ωοληψια, αν ο γιατρός σε προορίζει για εμβρυομεταφορα απευθειας. Ή και σε επομενο κυκλο. Μέχρι να κάνεις την β χοριακη, 10 μέρες περίπου μετά την ετ και παίρνεις αυτά τα φάρμακα, δεν έρχεται περίοδος, οποίο κι αν είναι το αποτέλεσμα σου.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...