Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ...ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΡΥΔΙΑ-ΠΙΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΥΔΙΑ-ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ.ΤΗΣ ΒΑΖΩ ΛΑΔΑΚΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΜΑΛΑΚΩΣΕΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΟΜΑΤΑΚΙΑ......ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΒΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ????????//Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΑΠ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ.......ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ.......

ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ????????????

Δημοσίευση

falassarna βρήκα αυτό το άρθρο!Ελπίζω να σε βοηθήσει!

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Υπεύθυνη κειμένου:

Τάλια Τσιβιτανίδου- Κάκουρου

Παιδίατρος- παιδοδερματολόγος

Επιστημ. Συνεργάτης Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών

Eισαγωγή

Η αλλεργία ή ατοπία είναι υπερευαισθησία του οργανισμού σε διάφορα ερεθίσματα (αλλεργιογόνα) του περιβάλλοντος Στα αλλεργικά/ ατοπικά νοσήματα περιλαμβάνονται η αλλεργική επιπεφυκίτιδα δηλαδή η δακρύρροια και το κοκκίνισμα στα μάτια, που συμβαίνουν συνήθως συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, η ρινίτιδα (μπούκωμα, φτάρνισμα), το άσθμα, η κνίδωση, η αλλεργική/ ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα.

Το έκζεμα ή η δερματίτιδα είναι φλεγμονή του δέρματος που ανάλογα με την κλινική εικόνα διακρίνεται σε διάφορους τύπους.

Το αλλεργικό/ ατοπικό έκζεμα, η αλλεργική/ ατοπική δερματίτιδα είναι το πιο συχνό έκζεμα/ δερματίτιδα στα παιδιά. Γι’ αυτό συχνά όταν ο παιδίατρος λέει ότι το παιδί σας έχει έκζεμα ή δερματίτιδα εννοεί το αλλεργικό έκζεμα, την αλλεργική δερματίτιδα.

Στα αλλεργικά νοσήματα υπάρχει πάντα γενετική προδιάθεση, δηλαδή το μωρό γεννιέται και κουβαλά στα γονίδιά του την προδιάθεση να εκδηλώσει αλλεργία. Όταν μάλιστα ένας γονιός έχει αλλεργικό νόσημα η πιθανότητα να αναπτύξει το παιδί του μία μορφή αλλεργίας είναι 30%, όταν και οι δύο γονείς έχουν αλλεργικό νόσημα η πιθανότητα ανέρχεται στο 70%.

Αλλεργικό έκζεμα θα εκδηλωθεί όταν το μωρό με τη γενετική προδιάθεση έρθει σε επαφή με συγκεκριμένα ερεθίσματα, όπως τροφές, λοιμώξεις, εισπνεόμενες ουσίες (αεροαλλεργιογόνα), ουσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα (μάλλινα, συνθετικά, απορρυπαντικά) και άλλα.

Έχει βρεθεί ότι παιδιά που έχουν γεννηθεί συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, για παράδειγμα στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο όπου υπάρχουν συγκεκριμένα αεροαλλεργιογόνα, παρουσιάζουν σε αυξημένο ποσοστό τη νόσο. Και το αντίθετο, μωρά που έχουν τραφεί αποκλειστικά με θηλασμό ή τεχνητά με αγελαδινό τροποποιημένο υποαλλεργικό γάλα τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής παρουσιάζουν σε μικρότερο ποσοστό τη νόσο.

Στους εξωτερικούς παράγοντες οφείλεται και η αύξηση της ατοπικής δερματίτιδας και των ατοπικών νοσημάτων γενικότερα τα τελευταία χρόνια. Έτσι ενώ στη δεκαετία του 1950 η συχνότητα της ατοπικής δερματίτιδας κυμαινόταν στο 3%, σήμερα αφορά κατά μέσο όρο το 10% του παιδικού πληθυσμού στην Ευρώπη, ένα δε στα τρία παιδιά έχει ένα ατοπικό νόσημα. Σε μελέτη που κάναμε το 1989 και αφορούσε 1389 παιδιά ηλικίας 5μηνών έως 6 χρονών στην Αθήνα, η συχνότητα της ατοπικής δερματίτιδας βρέθηκε 5%. Σήμερα η συχνότητα αυτή φαίνεται ότι έχει αυξηθεί.

Πώς εκδηλώνεται η ατοπική δερματίτιδα;

Εμφανίζεται μετά τον 3ο μήνα της ζωής με κοκκινίλες που συχνά ορορροούν, δηλαδή βγάζουν υγρό. Αυτό υποδηλώνει και η λέξη έκζεμα που προέρχεται από το ζέω που σημαίνει βράζω. Οι βλάβες χαρακτηριστικά εντοπίζονται στις εξωτερικές επιφάνειες των άκρων, στο κορμί και το πρόσωπο. Μετά την ηλικία των 2-3 χρόνων εντοπίζονται στις καμπτικές επιφάνειες (αγκώνες, γόνατα), ενώ η προσβολή των εκτατικών επιφανειών αποτελεί κακό προγνωστικό σημείο. Στους εφήβους οι βλάβες εντοπίζονται συνήθως στο λαιμό γύρω από τα μάτια και στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών. Ο κνησμός, ανεξάρτητα ηλικίας, είναι έντονος και από το έντονο ξύσιμο συχνά δημιουργούνται δρυφάδες (λύσεις της συνέχειας του δέρματος) και επιμολύνσεις.

Για να τεθεί η διάγνωση της ατοπικής /αλλεργικής δερματίτιδας πρέπει να πληρούνται ορισμένα κριτήρια. Για παράδειγμα, ο κνησμός είναι υποχρεωτικό κριτήριο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι κνησμός σε συνδυασμό με εξάνθημα σε ένα παιδί σημαίνει οπωσδήποτε αλλεργία

Επισκεφθείτε λοιπόν έγκαιρα το γιατρό σας

Θεραπεία

Εξαρτάται από το αν οι βλάβες είναι υγρές ή ξηρές. Στη δερματολογία ισχύει υγρό στο υγρό και ξηρό στο ξηρό. Έτσι αν οι βλάβες είναι υγρές συνιστώνται κομπρέσες ή ψεκασμοί με φυσιολογικό ορό ή πιτουρόνερο (υπάρχουν στα φαρμακεία πίτουρα συνήθως βρώμης) 4-6 φορές την ημέρα μέχρις ότου το δέρμα στεγνώσει. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται σε δύο με τρία 24ωρα. Στη συνέχεια εφαρμόζεται κορτιζονούχος κρέμα ήπιας ισχύος σε σχήμα προοδευτικής μείωσης, δηλαδή για παράδειγμα πρωί- βράδυ μέχρι να υπάρξει βελτίωση, μόνο πρωί άλλες τόσες μέρες σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Σε έξαρση επαναλαμβάνεται το ίδιο σχήμα θεραπείας. Για τον κνησμό χορηγείται αντιϊσταμινικό φάρμακο από το στόμα. Όταν υπάρχει μικροβιακή επιμόλυνση χορηγείται κατάλληλο αντιβιοτικό.

Τονίζεται ότι ποτέ δε θα γίνει θεραπεία στο παιδί χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με το γιατρό. Για παράδειγμα, η χορήγηση κορτιζόνης όταν υπάρχει επιμόλυνση είναι επικίνδυνη για το παιδί. Είναι προτιμότερη βέβαια η πρόληψη από τη θεραπεία.

Τι μέτρα πρόληψης πρέπει να λαμβάνονται?

* Το ζεστό νερό προκαλεί υπεραιμία και επιδεινώνει τη δερματίτιδα, γι' αυτό είναι καλύτερα το νερό του μπάνιου να έχει τη θερμοκρασία του σώματος.

* Επειδή το νερό προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα, συνίσταται η προσθήκη στο νερό του μπάνιου υδρόφιλου λαδιού και η χρήση ελαιώδους σαπουνιού.

* Το δέρμα πρέπει να διατηρείται μαλακό με συχνή επάλειψη υδατικής κρέμας ή αλοιφής. Στο δέρμα μας υπάρχει ένα φιλμ από λίπος που σαν μανδύας το προστατεύει από το περιβάλλον, ο επιδερμιδικός φραγμός. Όταν το δέρμα είναι ξηρό, αυτό σημαίνει ότι ο επιδερμιδικός φραγμός δεν είναι ακέραιος με αποτέλεσμα να επιτρέπει τη διαδερμική απώλεια νερού και να ξηραίνεται το δέρμα. Παράλληλα όμως επιτρέπει και την είσοδο ερεθιστικών ουσιών από το περιβάλλον στο δέρμα. Η επάλειψη λοιπόν με υδατική κρέμα ενισχύει ή διορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό.

* Σημειώνεται ότι υδατική κρέμα μπαίνει στο γερό δέρμα για πρόληψη του εκζέματος και όχι στο δέρμα που ήδη έχει κοκκινίλες.

* Τα νύχια πρέπει να κόβονται συχνά.

* Τα ρούχα πρέπει να είναι βαμβακερά. Τα μάλλινα, τα νάιλον, τα συνθετικά ερεθίζουν το δέρμα του ατοπικού παιδιού.

* Τα ρούχα να πλένονται σε πλυντήριο, που γίνεται τέλειο ξέβγαλμα, και να μην προστίθεται μαλακτικό.

* Το δωμάτιο του παιδιού πρέπει να είναι λιτό, χωρίς μικροαντικείμενα, χνουδωτά παιχνίδια και φλοκάτες, να καθαρίζεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με ηλεκτρική σκούπα και να αερίζεται καλά. Η σκόνη με τα ακάρεα δρουν ερεθιστικά όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού.

* Οι τροφές που περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές πρέπει να αποφεύγονται.

* ¶λλοι περιορισμοί στη δίαιτα έχουν θεραπευτική αξία, μόνο όταν επαναληπτικά επιδεινώνεται η δερματοπάθεια μετά από χορήγηση της συγκεκριμένης τροφής. Για παράδειγμα, όταν η απομάκρυνση του αυγού από το διαιτολόγιο του παιδιού για 3 εβδομάδες προκαλέσει βελτίωση του εκζέματος και η επαναχορήγησή του έξαρση (η έξαρση παρατηρείται άμεσα), τότε το παιδί δεν πρέπει να παίρνει τη συγκεκριμένη τροφή για τον επόμενο ένα χρόνο. Η τροφική αλλεργία είναι παροδική. Βέβαια ο πειραματισμός γίνεται όταν υπάρχει υποψία για τροφική αλλεργία. Όταν είμαστε σίγουροι, τότε οποιοσδήποτε πειραματισμός ιδιαίτερα στο σπίτι είναι επικίνδυνος.

Τονίζεται ότι τα διάφορα εργαστηριακά τεστ αλλεργίας δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα για τη διάγνωση της ατοπικής δερματίτιδας. Όταν το rast test π.χ. στο γάλα αγελάδας είναι θετικό, τότε η πιθανότητα να ισχύει και κλινικά είναι μόλις 25%, όταν είναι αρνητικό τότε η πιθανότητα να είναι αρνητικό και στην πράξη είναι 90%. Δηλαδή με τον εργαστηριακό έλεγχο αξιολογείται το αρνητικό και όχι το θετικό αποτέλεσμα.

Τέλος, πρέπει όσο είναι δυνατόν να αποφεύγεται το δυσμενές ψυχικό κλίμα που μπορεί να προκαλέσει έξαρση ή επιδείνωση της ατοπικής δερματίτιδας.

Πρόγνωση

Συνήθως οι ήπιες μορφές υποχωρούν τα πρώτα χρόνια της ζωής ή το πολύ μέχρι την εφηβεία.

Το παιδί όμως με την ατοπική δερματίτιδα έχει αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξει και άλλο ατοπικό νόσημα (30-50%). Επομένως τα μέτρα πρόληψης πρέπει να αποτελούν τρόπο ζωής για το παιδί και όλη την οικογένεια.

Δημοσίευση

ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΤΟ ΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΜΩΣ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ.......ΕΙΔΑ ΣΕ ΦΩΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΙΛΕΣ Η ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΕΜΑΣ ΟΜΩΣ ΣΕ ΚΕΙΝΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΟ........ΤΙ ΝΑ ΠΩ...:dry:

Δημοσίευση

Γεια σου κοριτσι μου!Μηπως ειναι βρεφικη νινιδα?ετσι οπως το περιγραφεις σαν αυτο μοιαζει.τωρα για τα φρυδια ξερω πως βγαζουνε κι εκει,αλλα στην μυτουλα...,παντως μην ανησυχεις,σιγουρα θα περασει!:)

Δημοσίευση

Καλημερα!

Ακριβως το ιδιο μειχε και η μπεμπα μου!

Εφυγε στους 2 μηνες πανω.

Δεν ειναι νινιδα!

Οφειλεται στις ορμονες τις δικες μας.

Εγω της καθαριζα το προσωπο με χαμομηλακι 2 φορες τη μερα.

Δεν μπορεις να κανεις τιποτα παραπανω!

Θα κανει τον κυκλο του και θα φυγει απο μονο του!

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Να μην αγχώνεσαι..το ότι προέκυψε εγκυμοσύνη στο τρίμηνο δε σημαίνει ότι θα έρθει πάλι στους 3 μήνες..ειναι μικρό το διάστημα που προσπαθείτε..κ αν έχουν κ μεγαλύτερη διαφορά το έγινε? Δεν χρειάζεται να αγχωνομαστε με τα κουτάκια που έχουμε στο κεφάλι μας. Έχετε το παιδακι σας κάντε τη προσπαθεια σας, αν προκύψει καλώς. Αλλιως γυρνα στη δουλίτσα σου να αλλάξεις κ λιγο αέρα όπως ειπε κ η Ρένα  κ με το καλό όταν ερθει θα κάνεις ολα αυτα που σκέφτεσαι..αντε να χαρείς τον Αύγουστο 💕
    • Εγώ Τετάρτη έχω γιατρο και λογικά μετά πριν το επόμενο ραντεβού θα ναι και η καμπύλη ζαχάρου.
    • Καλό μήνα κορίτσια τέλεια μεγαλώνουν τα δίδυμακια σας. Εγώ στον πρώτο μου είχα Πητ 19 Οκτωβρίου και θα γεννούσαν νωρίτερα λόγω θεμάτων και είχα κάνει τα ψώνια τα μεγάλα τον Αύγουστο γιατί χρειάστηκε να κάτσω και δέκα μέρες ξάπλα μετά το Σεπτέμβρη οπότε τότε μετά ετοίμασα βαλίτσα για μαιευτήριο 
    • Αν είναι μια φορά στο τόσο είναι γιατί προετοιμάζεται το σώμα μου είχε πει η γιατρός 
    • Καλημερουδιααα κοριτσια μου τι ωραια πραγματα διαβαζω. @Diwni αρα εχεις βρει τα κολπα και την αποτρεπεις τη γκρινια πολυ καλο αυτο. Βελτιωνεται και αυτη παει προς 3ο μηνα τωρα οποτε θα μαλακωσει η γκρινιτσα. @ΜαρίαΔημήτρης παιδι μου ποσο τρωει; Εμεις κανουμε 6 γευματα την ημερα απο 120 μλ και τα 2 απο αυτα του φτιαχνω 150μλ και η παιδιατρος με κραζει οτι ειναι βαρυ το γευμα και να ταιζω μικρη ποσοτητα συχνοτερα. Αλλα εγω παω με τα θελω του μπεμπη δηλαδη καθε 3-4 ωρες και το βραδυ υπνος. Εγω θα σας πω κιλα και υψος την επομενη εβδομαδα π θα παμε, σημερα γιναμε 3ων μηνων και δε χορταινω το φαφουτικο χαμογελο του🤣🤣
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...