Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Kαλησπερα κορίτσια μου. Την Τετάρτη που μας πέρασε έκανα την αυχενική και βγήκαν όλα καλά και φυσιολογικά. Και μάλλον έχω κοριτσάκι. Τα ποσοστά για τα σύνδρομα μεγάλα με το down 1/1150 και τα άλλα δύο ακόμα μεγαλύτερα. Η γιατρός όμως μου σύστησε να κάνω nipt λόγω ηλικίας είμαι άνω των 40. Σας το έχουν προτείνει και εσάς; Και με πολύ καλή αυχενική υπάρχει περίπτωση στη nipt να δούμε κάτι αρνητικό;

Δημοσίευση

Καλησπέρα και με το καλό το μωράκι σου!Γέννησα πριν έναν χρόνο το δεύτερο παιδάκι μου, ήμουν 39 με πολύ καλή αυχενική, δίχως οικογενειακό ιστορικό αλλά μου πρότειναν και εμένα να κάνω αμνιοπαρακέντηση λόγω ηλικίας. Στην αρχή και εμένα μου έκανε εντύπωση αλλά την έκανα καλού κακού και όλα ήταν φυσιολογικά. Μην αγχώνεσαι οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου, άσε που θα μάθεις και με σιγουριά το φύλο του μωρού!

Δημοσίευση

Κορίτσι μου μια τελειομανής εγκυμοσυνη σου εύχομαι! Εγώ 41 πέρυσι είχα καλή αυχενική και δεν μου πρότεινε ο γιατρός κάτι παραπάνω κ δεν έκανα.Δοξα το θεό γέννησα ένα υγιέστατο κοριτσάκι!Και η νιπτ πιθανότητες δεν δίνει? Το μόνο σίγουρο είναι η αμνιοπαρακεντηση που δεν θα έκανα προληπτικά γιατί υπάρχει κ η πιθανότητα αποβολής μικρή αλλά υπάρχει. Μου είπε εδώ θα είμαστε θα παρακολουθούμε κ αν δούμε κάτι κινούμαστε αναλόγως.

Δημοσίευση

Καλησπέρα! όλα να πάνε καλά εύχομαι!! Εγώ όταν ήμουν πρώτο τρίμηνο, σχεδόν 39 και με αυχενική 1/2100 (για down), έκανα το nipt. Δεν μου άφησε επιλογή ο γιατρός, καθαρά λόγω ηλικίας. Πιθανότητες δείχνει κι αυτο, πολύ πιο αυξημένες σε σχέση με την αυχενική, ωστόσο για μένα το βασικό τελικά ήταν ότι αποτελεί μια δικλίδα ασφαλείας για μελλοντική αναφορά. Δηλαδή και στις επομενες εξετάσεις τριμήνου, οποιαδήποτε υπόνοια μειώνεται, αν έχεις καθαρό nipt test.

Ο γιατρός σου βέβαια ό,τι πει. Γιατί είναι και ακριβή εξέταση. Και δεν γίνεται όπου να ναι.

Δημοσίευση

Nipt = πεταμένα λεφτά. Παίρνουν αίμα από τη μητέρα κ βάση στατιστικής (μαθηματικά δλδ) σου λένε πιθανότητές αν το μωράκι σου μπορεί να έχει κάποιο θέμα. Με πιθανότητες. Τίποτα επιστημονικά αποδεδειγμένο κ τεκμηριωμένο. Το μόνο επιστημονικά αποδεδειγμένο κ τεκμηριωμένο είναι η λήψη τροφοβλάστης ή λίγο αργότερα αμνιοπαρακέντηση με πιθανότητα 1% να αποβάλλεις. 

Στο 1ο μου παιδί επειδή είχα 1:38 για down τα είχα ψάξει πάρα πολύ. Το νιπτ είναι εντελώς αναξιόπιστο κ προσωπικά πιστεύω ότι γίνεται μόνο κ μόνο για να παίρνουν λεφτά. Αν έχεις μια καλή υπερηχογραφική εικόνα κ δεν συντρέχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος για αμνιοπαρακέντηση, συμβουλή μου, άστο έτσι όπως είναι! Μια χαρά θα είναι το παιδάκι σου! Κ το ποσοστο σου είναι αρκετά υψηλό, δεν είναι καθόλου ανησυχητικό! Με το καλό!!!

Δημοσίευση
στις πριν 3 ώρες, ο/η Tonakiv είπε:

Nipt = πεταμένα λεφτά. Παίρνουν αίμα από τη μητέρα κ βάση στατιστικής (μαθηματικά δλδ) σου λένε πιθανότητές αν το μωράκι σου μπορεί να έχει κάποιο θέμα. Με πιθανότητες. Τίποτα επιστημονικά αποδεδειγμένο κ τεκμηριωμένο. Το μόνο επιστημονικά αποδεδειγμένο κ τεκμηριωμένο είναι η λήψη τροφοβλάστης ή λίγο αργότερα αμνιοπαρακέντηση με πιθανότητα 1% να αποβάλλεις. 

Στο 1ο μου παιδί επειδή είχα 1:38 για down τα είχα ψάξει πάρα πολύ. Το νιπτ είναι εντελώς αναξιόπιστο κ προσωπικά πιστεύω ότι γίνεται μόνο κ μόνο για να παίρνουν λεφτά. Αν έχεις μια καλή υπερηχογραφική εικόνα κ δεν συντρέχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος για αμνιοπαρακέντηση, συμβουλή μου, άστο έτσι όπως είναι! Μια χαρά θα είναι το παιδάκι σου! Κ το ποσοστο σου είναι αρκετά υψηλό, δεν είναι καθόλου ανησυχητικό! Με το καλό!!!

Δεν καταλαβαίνω γιατί απαξιώνεις μία εξέταση που συστήνουν τόσοι γιατροί. Σ' αυτούς δεν είναι άραγε τεκμηριωμένη και επιστημονικά αποδεδειγμένη; Η nipt ανιχνεύει πολύ περισσότερα σύνδρομα από την αυχενική, με πιθανότητες ναι, από το αίμα μας ναι, αλλά όλες αυτές οι εξετάσεις (και η αυχενική) στη βάση των πιθανοτήτων λειτουργούν και γι' αυτό είναι συμπληρωματικές η μια της άλλης. Διαφορετικά όλες οι άνω των 35, με την παραμικρή υπόνοια, θα οδηγούμασταν αναγκαστικά σε επεμβατικές μεθόδους που και επίπονες είναι και ενέχουν κινδύνους για το έμβρυο. 

Κι εγώ που εξίσου τα είχα ψάξει, απέφυγα μία αχρείαστη αμνιοπαρακέντηση μετα τη β΄  επιπέδου, γιατί είχα ως σημείο αναφοράς ΚΑΙ το nipt test.

Δεν λέω φυσικά ότι πρέπει όλες να την κάνουν. Ό,τι πουν οι γιατροί σε κάθε περίπτωση. Και φυσικά σε μια κοπέλα που ανιχνεύεται υψηλή πιθανότητα για σύνδρομο στην αυχενική, το επόμενο βήμα είναι η τροφοβλάστη, όχι η nipt. Αλλά μην τα απαξιώνουμε όλα.

Δημοσίευση

@RAM21 γιατί το έχουν κάνει καπως σύστημα και εμπόριο. Στην τελική ας κάναμε νιπτ κ όχι αυχενικη. Αν σκεφτείς ποσα δινεις για αυχενικη κ ποσα δινεις για νιπτ την οποία στην προτείνουν σε μια τέλεια αυχενικη και όχι νωρίτερα... εμεινα εγκυος στα 36. Ρώτησα τ  γιατρό από μόνη μ να κανω νιπτ. Μ λέει να δούμε την αυχενικη. Βγαίνει καλη η αυχενικη σ λένε αααμα θες κανε κ νιπτ. Να χεις αγχος παλι αλλες 15 μερες. Που το μωρό θα έχει πάρει αλλες 2 βδομαδες, για να σ δώσει επισης πιθανότητες. Αν μ έλεγαν πχ μαζί με την αυχενικη, κανε κ τη νιπτ λογο ηλικιας πχ γτ τηβ θεωρούμε βασική εξεταση θα την έκανα. Στο φέρνουν όμως απ έξω απ έξω. Η αυχενικη μ ήταν τέλεια, η papp a μου ανεβασε τ ποσοστά στο 1/600. Οχι κατι τραγικό αλλα ξερεις τι μ είπαν 2 γιατροι? Κανε ληψη όχι νιπτ. Δ μας καλύπτει. Κ δ μιλαμε για ποσοστό 1/100 πχ. Εννοείται την εκανα την άλλη μέρα, ναι εκεί δ τ σκεφτηκα καν. Μου εξηγησαν οτι η νιπτ μπορεί να μας δώσει μέχρι ενα ποσοστό τ οποίο επειδη ειναι από τ αιμα της μητέρας ισως κ να βγει "λαθος".

Δημοσίευση
στις πριν 4 ώρες, ο/η Tonakiv είπε:

Ήσασταν η μόνη αρνητική απάντηση και πραγματικά με προβληματισατε. Δεν είναι το ποσό που είναι μεγάλο ή να είναι πεταμένα λεφτά, έχω περάσει τα 40 και εννοείται έχω προετοιμαστεί και οικονομικά να πετύχω όσο το δυνατόν το καλύτερο. Δεν πάω σε γιατρο ιδιώτη αλλά σε καθηγητή πανεπιστημίου, θα γεννήσω σε δημόσιο νοσοκομείο και υπέθεσα ότι δεν θα με έβαζε σε διαδικασία με βαση το κέρδος. Με την αυχενική αισθάνομαι καλύτερα γιατί τρεις μήνες δεν χάρηκα καθόλου αυτό που βιώνω γιατί έχω και τα θέματα μου, το θαύμα και ίσως μια πληροφορία ακόμα να με καθυσυχαζει. Επειδή το μεταπτυχιακό μου ήταν στη μοριακή βιολογία και γενετική ζήτησα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη nipt επιβεβαιώνω ότι πρόκειται για πιθανότητες αλλά διαπίστωσα ότι θα γίνει screening και στα 46 χρωμοσώματα του εμβρύου, δεν χάνω κάτι πέρα από τα 400ε

Δημοσίευση
στις πριν 30 λεπτά, ο/η RAM21 είπε:

Δεν καταλαβαίνω γιατί απαξιώνεις μία εξέταση που συστήνουν τόσοι γιατροί. Σ' αυτούς δεν είναι άραγε τεκμηριωμένη και επιστημονικά αποδεδειγμένη; Η nipt ανιχνεύει πολύ περισσότερα σύνδρομα από την αυχενική, με πιθανότητες ναι, από το αίμα μας ναι, αλλά όλες αυτές οι εξετάσεις (και η αυχενική) στη βάση των πιθανοτήτων λειτουργούν και γι' αυτό είναι συμπληρωματικές η μια της άλλης. Διαφορετικά όλες οι άνω των 35, με την παραμικρή υπόνοια, θα οδηγούμασταν αναγκαστικά σε επεμβατικές μεθόδους που και επίπονες είναι και ενέχουν κινδύνους για το έμβρυο. 

Κι εγώ που εξίσου τα είχα ψάξει, απέφυγα μία αχρείαστη αμνιοπαρακέντηση μετα τη β΄  επιπέδου, γιατί είχα ως σημείο αναφοράς ΚΑΙ το nipt test.

Δεν λέω φυσικά ότι πρέπει όλες να την κάνουν. Ό,τι πουν οι γιατροί σε κάθε περίπτωση. Και φυσικά σε μια κοπέλα που ανιχνεύεται υψηλή πιθανότητα για σύνδρομο στην αυχενική, το επόμενο βήμα είναι η τροφοβλάστη, όχι η nipt. Αλλά μην τα απαξιώνουμε όλα.

Συμφωνώ και με τις δύο απόψεις ως ένα σημείο και το σημείο αυτό είναι το ποσο απόλυτοι είμαστε σχετικά με πράγματα που δεν μπορούμε να κρίνουμε 100% γιατί όσο κ αν ψάξουμε εμείς για εμάς, γιατροί δεν ειμαστε. Κ εγώ ήρθα αντιμέτωπη με αυτό το διλημμα επίσης λόγω papp-a. Προφανώς είναι μια εξέταση που μπορεί να αστοχήσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι για πέταμα, αρκεί να γίνεται στις περιπτώσεις που χρειάζεται συμπτωματικά της υπερηχογραφικης εικόνας. Σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αυχενική, είναι συμπληρωματική αλλά οι πληροφορίες που δίνει είναι αναμφίβολα χρήσιμες σε κάποιον που ξέρει να τις διαβάσει. Το ότι μια μέθοδος δεν έχει απόλυτη επιτυχία στη διάγνωση δε σημαίνει ότι δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Και η προληπτική μαστογραφία έχει περιθώριο ψεύδους αρνητικού αποτελέσματος, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αποδεδειγμένη και τεκμηριωμένη μέθοδος; Από την άλλη, συμφωνώ ότι σε πολλές περιπτώσεις προτείνεται χωρίς λόγο είτε για να έχει ο μαιευτήρας καλυμμένο τον ποπό του (οι γυναικολόγοι έχουν τις πιο κοστοβορες ασφάλειες αστικής ευθύνης γιατί τους μηνύουν όλη την ώρα αν κάτι δεν πάει καλά επομένως η nipt είναι και για αυτούς βγαλμένη από όνειρο γιατί σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά έχουν στα χέρια τους ένα χαρτί που μπορεί να τους ξελασπωσει) άσε που πολλοί συνεργάζονται με κέντρα και βγάζουν όλοι το κατιτις τους. Μπίζνα έχει γίνει συμφωνώ, πολύ ακριβό είναι σίγουρα, πιθανότητα λάθους έχει (όχι μεγάλη ωστόσο, δεν είναι ρουλετα, μην τα ισοπεδώνουμε όλα). Αν είσαι σωστός και τίμιος επαγγελματίας είναι εργαλείο και συμπληρώνει με μη επεμβατικό τρόπο τον έλεγχο του εμβρύου. Προσωπικά έχω δει η nipt να βγάζει παθολογικό αποτέλεσμα σε σχετικά καλή αυχενική και ακολούθησε λήψη τροφοβλάστης που επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα. Αν δεν είχε κάνει nipt θα το μάθαινε πιθανότατα πολύ αργότερα όταν η διακοπή θα ήταν πιο επώδυνη διαδικασία, εφόσον φυσικά το έπαιρναν πρέφα αργότερα γιατί μιλάω για σύνδρομο και όχι χρωμοσωμικη ανωμαλία στη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Δημοσίευση

Προσωπικά έπεσα σε κύκλωμα μεγαλογιατρων που ως στόχο είχαν να πιέζουν ψυχολογικά τους μελλοντικούς γονείς και να παίρνουν όσα περισσότερα λεφτά γίνεται. Απαξιώνω μια εξέταση (μετά από πααααρα πολύ ψάξιμο και είναι η προσωπική μου γνώμη κ άποψη) διότι βασίζεται καθαρά στις πιθανότητες. Η αυχενική έχει κ έναν υπέρηχο οπότε την θεωρώ αρκετά πιο τεκμηριωμένη κ αξιόπιστη. Επίσης γιατί δεν παίρνουν αίμα και από τον μπαμπά; Βάση του δικού μου αίματος κρίνεται αν έχει σύνδρομα το μωρό; Τέλος πάντων. Προσωπικά όταν μου προτάθηκε να την κάνω δεν την έκανα. Ο εξωσωματικος ήταν κάθετος ότι η εξέταση νιπτ είναι στατιστική, και η στατιστική είναι πιθανότητες. Άρα μιλάμε για λόγια του αέρα. Ωστόσο και με την αμνιοπαρακέντηση σου δίνει 99,99% αξιοπιστία. Που εξετάζουν ούρα κ κύτταρα από το μεγαλύτερο μέρος του μωρού... Όχι όταν μιλάμε για πιθανότητες... Και ξανά λέω εκφράζω την δική μου άποψη! Τι έκανα εγώ όταν βρέθηκα στη λήψη μια τέτοιας απόφασης και τι θα έλεγα στην αδερφή μου ή στη φίλη μου αν ζητούσε τη γνώμη μου! 

Δημοσίευση
στις πριν 1 ώρα, ο/η Diwni είπε:

@RAM21 γιατί το έχουν κάνει καπως σύστημα και εμπόριο. Στην τελική ας κάναμε νιπτ κ όχι αυχενικη. Αν σκεφτείς ποσα δινεις για αυχενικη κ ποσα δινεις για νιπτ την οποία στην προτείνουν σε μια τέλεια αυχενικη και όχι νωρίτερα... εμεινα εγκυος στα 36. Ρώτησα τ  γιατρό από μόνη μ να κανω νιπτ. Μ λέει να δούμε την αυχενικη. Βγαίνει καλη η αυχενικη σ λένε αααμα θες κανε κ νιπτ. Να χεις αγχος παλι αλλες 15 μερες. Που το μωρό θα έχει πάρει αλλες 2 βδομαδες, για να σ δώσει επισης πιθανότητες. Αν μ έλεγαν πχ μαζί με την αυχενικη, κανε κ τη νιπτ λογο ηλικιας πχ γτ τηβ θεωρούμε βασική εξεταση θα την έκανα. Στο φέρνουν όμως απ έξω απ έξω. Η αυχενικη μ ήταν τέλεια, η papp a μου ανεβασε τ ποσοστά στο 1/600. Οχι κατι τραγικό αλλα ξερεις τι μ είπαν 2 γιατροι? Κανε ληψη όχι νιπτ. Δ μας καλύπτει. Κ δ μιλαμε για ποσοστό 1/100 πχ. Εννοείται την εκανα την άλλη μέρα, ναι εκεί δ τ σκεφτηκα καν. Μου εξηγησαν οτι η νιπτ μπορεί να μας δώσει μέχρι ενα ποσοστό τ οποίο επειδη ειναι από τ αιμα της μητέρας ισως κ να βγει "λαθος".

Διώνη μου, είχα πιθανότητα για down 1:38 (ακόμα αμφιβάλλω αν ήταν αυτό το ποσοστό γιατί όπως είπα παραπάνω έπεσα σε κύκλωμα μεγαλογιατρων που ξεζουμιζουν όποιον βρουν στο διάβα τους). Όταν λοιπόν κάθισα κ συζήτησα με τον γυναικολόγο μου (αφού πρώτα είχα συζητήσει με τον εξωσωματικό μου) μου πρότεινε αμνιοπαρακέντηση με πιθανότητα 1% να αποβάλλω. Είχαμε τέλεια υπερηχογραφική εικόνα. Κ του λέω αν την κάνω έχω πιθανότητα 1% να αποβάλλω. Και 0,3% να γεννηθεί με  down. Αν την κάνω, βγει ότι το παιδί δεν έχει θέμα και αποβάλλω τι γίνεται; Κ με κοιτούσε σαν χάνος. Και με αξιοπιστία 99,99%. Στην δική μου περίπτωση λοιπόν, και βάση πιθανοτήτων, πιο πιθανό ήταν να αποβάλλω αν έκανα αμνιοπαρακέντηση παρά να έχει το παιδί down! Γενικά αν μπεις μέσα σε αυτό το φαύλο κύκλο είναι άστα να πάνε! Δεν ακυρώνω τον αμνιοπαρακέντηση, για να μην παρεξηγηθω, αλλά μέχρι να γεννηθεί το παιδί δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρη για τίποτα!

Μακάρι κανένα παιδάκι στον κόσμο να μην γεννηθεί με οποιοδήποτε πρόβλημα και αυτό το εύχομαι για όλα τα παιδιά μέσα από την καρδιά μου!

Δημοσίευση
στις πριν 9 λεπτά, ο/η Tonakiv είπε:

Προσωπικά έπεσα σε κύκλωμα μεγαλογιατρων που ως στόχο είχαν να πιέζουν ψυχολογικά τους μελλοντικούς γονείς και να παίρνουν όσα περισσότερα λεφτά γίνεται. Απαξιώνω μια εξέταση (μετά από πααααρα πολύ ψάξιμο και είναι η προσωπική μου γνώμη κ άποψη) διότι βασίζεται καθαρά στις πιθανότητες. Η αυχενική έχει κ έναν υπέρηχο οπότε την θεωρώ αρκετά πιο τεκμηριωμένη κ αξιόπιστη. Επίσης γιατί δεν παίρνουν αίμα και από τον μπαμπά; Βάση του δικού μου αίματος κρίνεται αν έχει σύνδρομα το μωρό; Τέλος πάντων. Προσωπικά όταν μου προτάθηκε να την κάνω δεν την έκανα. Ο εξωσωματικος ήταν κάθετος ότι η εξέταση νιπτ είναι στατιστική, και η στατιστική είναι πιθανότητες. Άρα μιλάμε για λόγια του αέρα. Ωστόσο και με την αμνιοπαρακέντηση σου δίνει 99,99% αξιοπιστία. Που εξετάζουν ούρα κ κύτταρα από το μεγαλύτερο μέρος του μωρού... Όχι όταν μιλάμε για πιθανότητες... Και ξανά λέω εκφράζω την δική μου άποψη! Τι έκανα εγώ όταν βρέθηκα στη λήψη μια τέτοιας απόφασης και τι θα έλεγα στην αδερφή μου ή στη φίλη μου αν ζητούσε τη γνώμη μου! 

Δεν έκανα επίθεση, ξέρω καλά τον ψυχολογικό πόλεμο που δέχονται συχνά οι έγκυες. Δεν παίρνουν αίμα από τον μπαμπά γιατί εξετάζονται τα κύτταρα του εμβρύου στη νιπτ, όχι της μαμάς! Μέσα στο αίμα της μαμάς "ξεφεύγουν" και κολυμπάνε κύτταρα του εμβρύου. Έχουν τρόπο λοιπόν να τα ξεχωρίζουν από της μαμάς, τα απομονώνουν και τα ελέγχουν. Υπάρχει ποσοστό λάθους ναι, αλλά όχι, δεν είναι στον αέρα...

Δημοσίευση
στις πριν 3 λεπτά, ο/η Zelda είπε:

Δεν έκανα επίθεση, ξέρω καλά τον ψυχολογικό πόλεμο που δέχονται συχνά οι έγκυες. Δεν παίρνουν αίμα από τον μπαμπά γιατί εξετάζονται τα κύτταρα του εμβρύου στη νιπτ, όχι της μαμάς! Μέσα στο αίμα της μαμάς "ξεφεύγουν" και κολυμπάνε κύτταρα του εμβρύου. Έχουν τρόπο λοιπόν να τα ξεχωρίζουν από της μαμάς, τα απομονώνουν και τα ελέγχουν. Υπάρχει ποσοστό λάθους ναι, αλλά όχι, δεν είναι στον αέρα...

Δεν διαχωρίζονται πάντα και με απόλυτη ακρίβεια! Πολλές φορές μπερδεύονται! Για αυτό και από έρευνες που έχουν γίνει πολλές φορές η νιπτ έδειξε καρκίνο της μητέρας μπερδεμένο στα αποτελέσματα του μωρού! Τεσπά! Κουβέντα κάνουμε, απόψεις και εμπειρίες καταθέτουμε για να καταφέρουμε να βοηθήσουμε η μία την άλλη! Δεν θα ξεχάσω την κουβέντα του εξωσωματικου μου " Τόνια όλα είναι πιθανότητες. Γυναίκα με 1:2000 για down και τελικά γέννησε νταουνακι (όπως το χαρακτήρισε). Πιθανότητα είναι το μέτρο προσδοκίας ότι ένα γεγονός θα συμβεί! 

Δημοσίευση

Στην Γερμανία που μένω το ταμείο καλύπτει σε όλες τις μητέρες την εξέταση Νιπτ ανεξαιρέτως. 

αλλά πληρώνεις κ ΔΕΝ είναι υποχρεωτικές ούτε η αυχενική ούτε η β επιπέδου. 

στη δική μου περίπτωση επειδή είχα κάνει στα παιδιά μου στην Ελλάδα αποφάσισα κ ας μου είπε ο γιατρός ότι η Νιπτ είναι πολύ καλή να κάνω την α κ β επιπέδου. (29 ετών έγκυος στο τρίτο μου παιδί τώρα). 

κι όμως βρέθηκαν καρδιοπάθειες στο μωρό που μόνο υπερηχογραφικα θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί μέσω α κ β επιπέδου. (Φυσικά μου δώσανε από τα ταμείο τα λεφτά για την α κ β επιπέδου εφόσον κρίθηκαν απαραίτητες κ μάλιστα μου κάλυψαν  και έξτρα 4 τρίπλεξ/ντοπλερ κάθε μήνα στο γιατρό μέχρι να μπω στο μήνα μου αλλά το οικονομικό είναι άλλο κομμάτι) 
Οι καρδιοπάθειες δεν συνδέθηκαν με κάποιο σύνδρομο. Αρα η Νιπτ δν έπεσε έξω αλλά ήταν ελλιπής χωρίς το υπερηχογράφημα. 

γενικά θεωρώ σωστή την προσέγγιση στην Ελλάδα να γίνονται υποχρεωτικά ή α κ β επιπέδου αλλά θα μπορούσαν τα ταμεία με τόσα λεφτά που τους δίνουμε να καλύπτουν κ την Νιπτ σε περίπτωση έστω κάποιων ευρημάτων για να μην υπάρχει αυτό το κύκλωμα που δυστυχώς υπάρχει στην Ελλάδα για τα λεφτά. 
Εννοείται η αμνιοπαρακέντηση κ η λήψη τροφοβλαστης έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά δεν θα γινόταν τώρα αυτήν η συζήτηση αν η ΝιΠτ ή έστω κάποια ακόμα μέθοδος εκ των παραπάνω καλύπτονταν από το ταμείο όπως στο εξωτερικό που μένω. 

το σημαντικό είναι να έχουμε υγιή μωράκια κ από εκεί και περα ν μην χρειάζεται να μπαίνουμε σε τέτοια διλήμματα. 

ακόμα κ η Pappa ανεβάζει τόσο πολύ τα ποσοστά με βάση την ηλικία κτλ άρα κ πάλι εγώ θεωρώ πιο σημαντική την υπερηχογραφική απεικόνιση παρά μια εξέταση αίματος. 

Δημοσίευση

@Tonakiv τι σ ανεβασε τοσο τ ποσοστό για συνδρομο? Εμένα πχ ο υπερηχος ήταβ τελειος. Μ λεει εχεις κλινικη εικονα 26χρονης. Βγαίνει η papp a και μ τ ανεβαζει στο 1/600. Μ λέει ο γιατρός ο υπερηχος ειναι άψογος, αλλά μ αυτές τις μετρησεις βαση papp a όπως διαμορφωθηκαν 1 στα 600 θα βγει με συνδρομο. Οπότε κάναμε την τροφοβλαστη κ ειχαμε τ κεφαλι μας ησυχο. Το άγχος μην πάει κατι στραβα κ αποβάλλω μπορεις να τ φανταστεις. Πήγα κ έτρεμα τη διαδικασία. Εν τέλη ήταν πολύ πιο απλή από ότι το περίμενα κ δ μετανιώνω που την έκανα.

Δημοσίευση
στις πριν 1 ώρα, ο/η Diwni είπε:

@Tonakiv τι σ ανεβασε τοσο τ ποσοστό για συνδρομο? Εμένα πχ ο υπερηχος ήταβ τελειος. Μ λεει εχεις κλινικη εικονα 26χρονης. Βγαίνει η papp a και μ τ ανεβαζει στο 1/600. Μ λέει ο γιατρός ο υπερηχος ειναι άψογος, αλλά μ αυτές τις μετρησεις βαση papp a όπως διαμορφωθηκαν 1 στα 600 θα βγει με συνδρομο. Οπότε κάναμε την τροφοβλαστη κ ειχαμε τ κεφαλι μας ησυχο. Το άγχος μην πάει κατι στραβα κ αποβάλλω μπορεις να τ φανταστεις. Πήγα κ έτρεμα τη διαδικασία. Εν τέλη ήταν πολύ πιο απλή από ότι το περίμενα κ δ μετανιώνω που την έκανα.

Το αίμα ήταν αυτό που τα "διέλυσε" όλα. Ο υπέρηχος άψογος. Τα αποτελέσματα από την papp a δεν τα πήρα εγώ ποτέ. Τα έστειλαν απευθείας στο γιατρό.... Αλλά τότε δεν μου έκοψε να τα ζητήσω.. μου κόπηκαν τα πόδια μόλις με πήρε τηλ ο γυναικολόγος κ μου είπε το 1:38. Κ έμεινα έγκυος από εξωσωματική... Οπότε καταλαβαίνεις... Αλλά πήγα "συστημένη" στον εμβρυομητρικο. Άστα... Μου έκαναν ψυχολογικό πόλεμο. Μου είπαν ψέματα (πράγματα που ανακάλυψα στη 2η εγκυμοσύνη κ εφόσον άλλαξα γιατρούς (από φυσική σύλληψη)). Αν λοιπόν ήθελα απάντηση αν το παιδί μου είχε down μόνο η λήψη τροφοβλάστης θα μου έδινε απάντηση! Τα άλλα θα ήταν θεωρίες με αρκετά σημαντικά ποσοστά απόκλισης! 

Δημοσίευση
στις πριν 5 ώρες, ο/η Zelda είπε:

Συμφωνώ και με τις δύο απόψεις ως ένα σημείο και το σημείο αυτό είναι το ποσο απόλυτοι είμαστε σχετικά με πράγματα που δεν μπορούμε να κρίνουμε 100% γιατί όσο κ αν ψάξουμε εμείς για εμάς, γιατροί δεν ειμαστε. Κ εγώ ήρθα αντιμέτωπη με αυτό το διλημμα επίσης λόγω papp-a. Προφανώς είναι μια εξέταση που μπορεί να αστοχήσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι για πέταμα, αρκεί να γίνεται στις περιπτώσεις που χρειάζεται συμπτωματικά της υπερηχογραφικης εικόνας. Σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αυχενική, είναι συμπληρωματική αλλά οι πληροφορίες που δίνει είναι αναμφίβολα χρήσιμες σε κάποιον που ξέρει να τις διαβάσει. Το ότι μια μέθοδος δεν έχει απόλυτη επιτυχία στη διάγνωση δε σημαίνει ότι δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Και η προληπτική μαστογραφία έχει περιθώριο ψεύδους αρνητικού αποτελέσματος, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αποδεδειγμένη και τεκμηριωμένη μέθοδος; Από την άλλη, συμφωνώ ότι σε πολλές περιπτώσεις προτείνεται χωρίς λόγο είτε για να έχει ο μαιευτήρας καλυμμένο τον ποπό του (οι γυναικολόγοι έχουν τις πιο κοστοβορες ασφάλειες αστικής ευθύνης γιατί τους μηνύουν όλη την ώρα αν κάτι δεν πάει καλά επομένως η nipt είναι και για αυτούς βγαλμένη από όνειρο γιατί σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά έχουν στα χέρια τους ένα χαρτί που μπορεί να τους ξελασπωσει) άσε που πολλοί συνεργάζονται με κέντρα και βγάζουν όλοι το κατιτις τους. Μπίζνα έχει γίνει συμφωνώ, πολύ ακριβό είναι σίγουρα, πιθανότητα λάθους έχει (όχι μεγάλη ωστόσο, δεν είναι ρουλετα, μην τα ισοπεδώνουμε όλα). Αν είσαι σωστός και τίμιος επαγγελματίας είναι εργαλείο και συμπληρώνει με μη επεμβατικό τρόπο τον έλεγχο του εμβρύου. Προσωπικά έχω δει η nipt να βγάζει παθολογικό αποτέλεσμα σε σχετικά καλή αυχενική και ακολούθησε λήψη τροφοβλάστης που επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα. Αν δεν είχε κάνει nipt θα το μάθαινε πιθανότατα πολύ αργότερα όταν η διακοπή θα ήταν πιο επώδυνη διαδικασία, εφόσον φυσικά το έπαιρναν πρέφα αργότερα γιατί μιλάω για σύνδρομο και όχι χρωμοσωμικη ανωμαλία στη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Σ' ευχαριστώ πολύ. Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ και το είπα ξεκάθαρα. Είναι μια χρήσιμη εξέταση υπό προϋποθέσεις και υπό την καθοδήγηση του γιατρού μας. Ούτε για όλες είναι, ούτε για κάθε περίπτωση. Δεν είμαστε γιατροί και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι τι συμβαίνει σε μια εγκυμοσύνη. Γι' αυτό υπάρχουν τόσες εξετάσεις. Σε μια κοπέλα όμως που είναι 40 και ρωτάει την γνώμη μας, είναι ανεύθυνο να ακυρώνουμε έτσι το nipt test, όποια εμπειρία κι αν είχαμε προσωπική. Γιατί γι' αυτήν μπορεί να αποβεί χρήσιμο. 

Δημοσίευση

Η αξία του προγεννητικου ελέγχου είναι ανεκτίμητη οταν συντρεχουν οι λογοι οπως ηλικια ανω των 40, κακη αυχενικη κτλ...η αλήθεια είναι βέβαια ότι πολλές φορές εκμεταλλευομενοι οι γιατροί το άγχος και την αγωνία της εγκύου της προτείνουν αχρείαστες εξετάσεις στο βωμο του κέρδους...Στο πρώτο μου παιδί που ήμουν 34 χρόνων όταν πήγα 7 εβδομάδων σε ιδιώτη γυναικολόγο και πριν κάνω καν την αυχενική μου είπε ότι οπωσδήποτε πρέπει να κάνω nipt σε μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο που συνεργάζεται και εννοείται να αναφέρω το όνομα του. Αυτό με έκανε να θέλω να βρω γυναικολόγο σε δημόσιο μαιευτήριο και δεν έπεσα έξω. Ο ίδιος ο γιατρός μου τώρα στην δεύτερη εγκυμοσύνη με συμβούλεψε να κάνω αμνιοπαρακεντηση λόγω ηλικίας. Σχετικά με τα κόστη, εγώ έκανα όλο τον προγεννητικό έλεγχο στο Αλεξάνδρας καθώς και την αμνιοπαρακεντηση στο τμήμα γενετικής του νοσοκομείου σε πολύ χαμηλές τιμές. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη από τους γιατρούς και το προσωπικό ενώ διαπίστωσα ότι έχουν κορυφαία φήμη ενώ δεν είναι ευρέως γνωστό ότι γίνονται αυτού του είδους οι εξετάσεις στο ΕΣΥ.

Δημοσίευση
στις πριν 6 ώρες, ο/η Diwni είπε:

Αν κατάλαβα δηλαδή, εσύ προτείνεις να καταργήσουμε την νιπτ και να κάνουμε απευθείας αμνιοπαρακεντήσεις και τροφοβλάστη με την όποια υπόνοια για χρωμοσωμική ανωμαλία (που επίσης κοστίζουν ακριβά, μην το ξεχνάμε). Να γυρίσουμε δηλαδή 10- 20 χρόνια πίσω, που όλες σχεδόν τις εγκύους άνω των 35-36 με όχι άριστη αυχενική, τις έβαζαν σε επεμβατικές μεθόδους. Ένας λόγος που στην προτείνουν μετά την αυχενική, είναι επειδή το αποτέλεσμά της θα καθορίσει αν θα χρειαστείς νιπτ, τροφοβλάστη απευθείας ή τίποτα απολύτως. Είναι δικαίωμά σου να το θεωρείς εμπόριο, όπως δικαίωμά σου να κάνεις αυχενική ή όχι, αλλά δεν μπορείς να το λες ως κανόνα και να δημιουργείς εντυπώσεις. Γιατί πολλές έγκυοι σώθηκαν απ' την νιπτ. Απ' την άλλη, δεν θα διαφωνήσω εντελώς, όταν προτείνεται σε μικρότερες ηλικίες, χωρίς παθολογική αυχενική, πράγματι κάτι άλλο κρύβεται πίσω. Αποκεί και πέρα η καθεμιά μας θα μπορούσε να παραθέσει λόγους που οι γιατροί ήταν υπέρ ή κατά καθώς και περιπτώσεις έντιμων και ανέντιμων. Εγώ λέω ότι ένα ακόμη επιστημονικό εργαλείο στη φαρέτρα μας για υγιείς εγκυμοσύνες, πρέπει να υπάρχει και να μην το απαξιώνουμε. Και κακώς η απόφαση αφήνεται πάνω μας. Κάτι θα ξέρουν τα Υπουργεία υγείας άλλων χωρών που το καλύπτουν.

Δημοσίευση
στις πριν 14 λεπτά, ο/η barb2019 είπε:

Η αξία του προγεννητικου ελέγχου είναι ανεκτίμητη οταν συντρεχουν οι λογοι οπως ηλικια ανω των 40, κακη αυχενικη κτλ...η αλήθεια είναι βέβαια ότι πολλές φορές εκμεταλλευομενοι οι γιατροί το άγχος και την αγωνία της εγκύου της προτείνουν αχρείαστες εξετάσεις στο βωμο του κέρδους...Στο πρώτο μου παιδί που ήμουν 34 χρόνων όταν πήγα 7 εβδομάδων σε ιδιώτη γυναικολόγο και πριν κάνω καν την αυχενική μου είπε ότι οπωσδήποτε πρέπει να κάνω nipt σε μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο που συνεργάζεται και εννοείται να αναφέρω το όνομα του. Αυτό με έκανε να θέλω να βρω γυναικολόγο σε δημόσιο μαιευτήριο και δεν έπεσα έξω. Ο ίδιος ο γιατρός μου τώρα στην δεύτερη εγκυμοσύνη με συμβούλεψε να κάνω αμνιοπαρακεντηση λόγω ηλικίας. Σχετικά με τα κόστη, εγώ έκανα όλο τον προγεννητικό έλεγχο στο Αλεξάνδρας καθώς και την αμνιοπαρακεντηση στο τμήμα γενετικής του νοσοκομείου σε πολύ χαμηλές τιμές. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη από τους γιατρούς και το προσωπικό ενώ διαπίστωσα ότι έχουν κορυφαία φήμη ενώ δεν είναι ευρέως γνωστό ότι γίνονται αυτού του είδους οι εξετάσεις στο ΕΣΥ.

Φίλη, εσύ όμως είχες τον γιατρό σου στο δημόσιο μαιευτήριο και σε καθοδήγησε. Αυτό δεν είναι εφικτό για όλες μας, ιδιαίτερα όταν ο γιατρός μας εργάζεται ιδιωτικά. Εγώ ποτέ δεν μπόρεσα να βρω ραντεβού στις εβδομάδες- ημερομηνίες που ήθελα στο δημόσιο. Δυστυχώς έχεις δίκιο, πολλοί γιατροί μεγάλων μαιευτηρίων σε στέλνουν για εξετάσεις εκεί που θέλουν. Το θέμα δεν είναι πού θα τις κάνεις, αλλά να είναι ευσυνείδητοι και να μην προτείνουν αχρείαστες.

Δημοσίευση

@RAM21 Και ομως όλους τους υπέρηχους και στις 2 εγκυμοσυνες τους εκλεισα μεσω 1535 επειδή ο γυναικολόγος μου είναι σχετικά μικρός σε ηλικία και όχι κανένας μεγαλογιατρος και δεν με έστελνε μιλημενη πουθενά. Μόνο στο τέλος τα doppler τα έκανα απευθείας στο νοσοκομείο. Σχετικά με την αμνιοπαρακεντηση και αυτή την έκλεισα μέσω 1535 και μιλώντας και με άλλες κοπέλες εκεί συνειδητοποίησα ότι δεν δυσκολεύτηκαν στα ραντεβού για αμνιοπαρακεντηση, τροφοβλαστη, κτλ. γιατί μάλλον δεν το έχουμε κατα νου το δημόσιο νοσοκομείο για αυτές τις εξετάσεις. Όλα αυτά τα επικοινωνώ για να πω οτι μπορείς να έχεις υψηλή ποιότητα σε υπηρεσίες δίχως να σου κοστίσει μια περιουσία. 

Δημοσίευση

@RAM21 δεν καταλαβαίνω απο τι συμπαιρανες οτι ειπα οτι πρεπει να καταργηθει η νιπτ. Ειπα οτι πολλοι γιατροι πάνω στην αγωνια μας και στο αγχος μας προτεινουν τετοιες εξετασεις προκειμένου να πάρουν το κατιτίς τους. Ναι θα ήθελα να υπάρχει μια πιο κατευθυντηρια γραμμή ως προς αυτό γτ ούτε εγώ ούτε εσύ είμαστε γιατροι. Να συνιστάται εξ αρχής πχ σε γυναίκες ανω των 35. Και να γινεται σχετικά άμεσα ώστε να μπορεί να συνυπολογιστει με την αυχενικη. Οχι να σ βγαινει τέλεια η αυχενικη κ μετα να σ σπέρνουν την αμφιβολία. Γτ όταν μια αυχενικη δ βγαινει καλη θα σε στείλουν ουτως η άλλως σε άλλες μεθόδους. Έγραψα πως μονη μ ρωτησα κ τ γιατρο μ κ τον εμβρυολογο αν πρέπει να κανω νιπτ λογο ηλικιας, για έξτρα κάλυψη δικη μου και μ είπαν οχι. Το τι εξετάσεις και τι όχι θα κάνει κάθε γυναίκα είναι στη δικής τηε ευχερεια φυσικά. Αλλα οχι οτι δ την προτείνουν γιατροι μόνο κ μόνο για τ κέρδος. Και επίσης εγραψα παραπανω οτι μόνο εγώ ξέρω τι αγχος τράβηξα κ ποσες μερες δ κοιμηθηκα μεχρι την τροφοβλαστη μήπως παει κατι στραβα προς τη διαδικασία. Οπότε ούτε αυτό τ προτείνω άνευ λόγου. Λίγο να διαβάζουμε καλύτερα τι γράφουμε πριν κάνουμε επίθεση. Επίσης η κοπέλα ζητησε γνώμες. Η κάθε μία απαντάει βαση της εμπειρίας της. Βαση ιατρικής ρώτησε τ γιατρό της.

Δημοσίευση
στις πριν 14 ώρες, ο/η marimar83 είπε:

Ήσασταν η μόνη αρνητική απάντηση και πραγματικά με προβληματισατε. Δεν είναι το ποσό που είναι μεγάλο ή να είναι πεταμένα λεφτά, έχω περάσει τα 40 και εννοείται έχω προετοιμαστεί και οικονομικά να πετύχω όσο το δυνατόν το καλύτερο. Δεν πάω σε γιατρο ιδιώτη αλλά σε καθηγητή πανεπιστημίου, θα γεννήσω σε δημόσιο νοσοκομείο και υπέθεσα ότι δεν θα με έβαζε σε διαδικασία με βαση το κέρδος. Με την αυχενική αισθάνομαι καλύτερα γιατί τρεις μήνες δεν χάρηκα καθόλου αυτό που βιώνω γιατί έχω και τα θέματα μου, το θαύμα και ίσως μια πληροφορία ακόμα να με καθυσυχαζει. Επειδή το μεταπτυχιακό μου ήταν στη μοριακή βιολογία και γενετική ζήτησα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη nipt επιβεβαιώνω ότι πρόκειται για πιθανότητες αλλά διαπίστωσα ότι θα γίνει screening και στα 46 χρωμοσώματα του εμβρύου, δεν χάνω κάτι πέρα από τα 400ε

Ακριβώς έτσι. Το μόνο που χάνεις είναι 400 ευρώ. Άλλος επιλέγει να τα δώσει για να αισθάνεται μια επιπλέον ασφάλεια - εγώ ανήκω σε αυτήν την κατηγορία και αν υπήρχε και άλλη εξέταση πάλι θα την έκανα - άλλος ιεραρχεί διαφορετικά τα πράγματα και επιλέγει να τα κρατήσει για κάτι άλλο. Για μένα αυτή η επιπλέον ηρεμία - γνωρίζοντας τα όρια της nipt- άξιζε τα χρήματα. Είναι, όμως, θέμα επιλογής - δεν βιώνουμε, άλλωστε, όλες την εγκυμοσύνη μας με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, θεωρώ ότι από την "παντοδυναμία των γιατρών" έχουμε περάσει στην πλήρη απαξίωση και καχυποψία απέναντι στην επιστήμη. Όχι παιδιά, δεν θέλουν όλοι οι γιατροί "να μας τα πάρουν" , υπάρχουν και εκείνοι- και είναι πολλοί - που προτείνουν με βάση τη γνώση και την εμπειρία τους. 

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...