Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


Recommended Posts

Εξίσου σημαντικά με τις σωματικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη, είναι και τα συναισθήματα και οι αλλαγές στη διάθεση.

Η εγκυμοσύνη είναι μια εμπειρία πλήρης συναισθημάτων. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι οι άλλοι, όπως ο γιατρός και η μαία σας, αλλά και η οικογένεια και οι φίλοι, επικεντρώνονται περισσότερο στη σωματική πλευρά της εγκυμοσύνης σας. Ανησυχούν για το αν εσείς και το μωρό είστε υγιείς και εξάλλου τα σωματικά χαρακτηριστικά είναι πιο προφανή και παρατηρούνται ευκολότερα από τρίτους. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες έγκυες θα συμφωνούσαν πως και τα συναισθήματα και οι αλλαγές διάθεσης είναι εξίσου σημαντικά.

Τι κάνει την εγκυμοσύνη τόσο συναισθηματική εμπειρία; Πώς μπορείτε να αντεπεξέλθετε;

Η μεγάλη προσαρμογή

Αλλαγή ρόλων

Τι μπορεί να αισθάνεστε

Διατηρήστε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας

Η μεγάλη προσαρμογή

Οι περισσότερες γυναίκες ανυπομονούν να μείνουν έγκυες και να γίνουν μητέρες. Μόλις όμως μείνετε έγκυος, είτε κατόπιν σχεδιασμού είτε όχι, τα συναισθήματά σας ενδεχομένως να είναι διαφορετικά απ? ό,τι περιμένατε. Οι γυναίκες που περιμένουν να αισθανθούν φόβο, ίσως να διαπιστώσουν ότι αισθάνονται ιδιαίτερα άνετες. Αυτές πάλι που πίστευαν πως θα ήταν έτοιμες, ίσως αρχίσουν να αισθάνονται αβεβαιότητα.

Συνήθως τα συναισθήματά σας αλλάζουν καθώς περνάνε τα τρίμηνα, καθώς κάθε φάση φέρνει και τα δικά της συναισθηματικά θέματα. Στο πρώτο τρίμηνο, ίσως να δυσκολεύεστε με το γεγονός αυτό καθεαυτό ότι είστε έγκυος. Στο δεύτερο, ίσως να επικεντρωθείτε στο γεγονός ότι πράγματι σε λίγο θα έχετε ένα μωράκι. Στο τρίτο, πιθανόν να προεκτείνετε τη σκέψη σας παραπέρα και να σκέφτεστε τις ευθύνες και τις χαρές του να είστε μητέρα. Η όλη διαδικασία απαιτεί ιδιαίτερη συναισθηματική προσαρμογή!

Αλλαγή ρόλων

Η εγκυμοσύνη αλλάζει επίσης και τη δυναμική των ενδο-οικογενειακών σχέσεων. Αν πρόκειται για το πρώτο σας παιδί, θα μετατραπείτε από άτομο και μέλος ενός ζευγαριού, με υποχρεώσεις μόνο απέναντι στον εαυτό σας κι έναν άλλο ενήλικα, σε γονέα υπεύθυνο συνεχώς για ένα πλήρως εξαρτημένο βρέφος.

Αν αυτό είναι το δεύτερο παιδί σας (ή το τρίτο ή το τέταρτο), υπάρχουν και πάλι αλλαγές μέσα στην οικογένεια καθώς οι ευθύνες αυξάνονται. Ο ερχομός ενός μικρού νέου μέλους στην οικογένεια συχνά προκαλεί και άγχος, ακόμη και στις πιο ευτυχισμένες στιγμές. Γι? αυτό η εγκυμοσύνη συχνά αποκαλείται «αναπτυξιακή κρίση». Αν και το να αποκτήσετε μωρό είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό και συνάμα θαυμάσιο, μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερο άγχος. Τα συναισθήματά σας, δε, μπορούν να ενισχυθούν και από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας.

Τι μπορεί να αισθάνεστε

Παρακάτω θα δείτε μία σειρά από τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις που αναφέρουν πολλές έγκυες. Σημειώστε, βέβαια, ότι δεν είναι όλα αρνητικά:

χαρά, ευτυχία, ενθουσιασμός

κατάθλιψη, αβεβαιότητα, φόβος

ευερεθιστικότητα

ηρεμία

μεγαλύτερη εξάρτηση από το σύντροφο ή τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας

περηφάνια που δημιουργείτε ένα θαύμα

αγάπη για το μωρό, ανάπτυξη του δεσμού πριν καν γεννηθεί

αντιδράσεις στις σωματικές αλλαγές και στην αλλαγή της εικόνας του σώματος (μπορεί να σας αρέσει η νέα εικόνα του σώματός σας στην εγκυμοσύνη, μπορεί όχι)

αδυναμία συγκέντρωσης

λύπη για την απώλεια της προηγούμενης κατάστασης

αγωνία για το οικονομικό θέμα, τις συνθήκες κατοικίας, τη φροντίδα του παιδιού, την απώλεια ανεξαρτησίας, τις αλλαγές στη σχέση με το σύντροφο, τον τοκετό και τη γέννα, το αν θα είστε καλή μητέρα κ.ά.

ανυπομονησία - αίσθηση ότι δε θα τελειώσει ποτέ η εγκυμοσύνη

υπερευαισθησία στα σχόλια και στις συμβουλές των άλλων

συχνό κλάμα

ονειροπόληση για το μωράκι σας

Διατηρήστε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας

Αν και όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά, μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα για να μειώσετε τις εναλλαγές της διάθεσής σας στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου:

Διατηρηθείτε σωματικά υγιής. Τρώτε καλά, ασκηθείτε, ξεκουραστείτε αρκετά. Αν δεν αισθάνεστε καλά ή αισθάνεστε κουρασμένη, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε άγχος ή αγωνία.

Ενημερωθείτε. Παρακολουθήστε μαθήματα προγεννητικής αγωγής, διαβάστε βιβλία σχετικά με την εγκυμοσύνη. Το να γνωρίζετε τι να περιμένετε, να συνομιλείτε με ειδικούς και να συναντιέστε με άλλους μέλλοντες γονείς παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του στρες.

Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με το σύντροφο, τους φίλους ή την οικογένειά σας.

Αποφύγετε να αναλαμβάνετε υπερβολικά καθήκοντα στο σπίτι ή στην εργασία.

Μην πάρετε κανένα φάρμακο για την κατάθλιψη ή για τις απότομες εναλλαγές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων και των φυτικών σκευασμάτων. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή τη μαία σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, συνταγογραφημένο ή μη, κατά τη διάρκεια της κύησης.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...