Μετάβαση σε περιεχόμενο

Έλεγχος ακοής βρέφους - Βαρηκοΐα


Recommended Posts

Δημοσίευση

Καλησπέρα!

Έχω ένα πολύ γλυκό και ζωηρό μπεμπακι 4 μηνών.

Με τη γέννηση του μας συστήθηκε να του κάνουμε εξέταση ισχίων και έλεγχο ακοής προληπτικά (δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για κάποιο θέμα). Ωστόσο στο δημόσιο μαιευτήριο που γέννησα δεν είχαν τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών για να τις κάνουν εκεί. Ο παιδίατρος που παρακολουθεί τον μπέμπη μας δεν τις θεωρούσε απαραίτητες αφού ήλεγχε και ο ίδιος το παιδί κάθε φορά για πιθανές ενδείξεις προβλημάτων. Εμείς όμως θέλαμε να τα εξετάσουμε όλα.

Όταν ήταν 1,5 μηνων, κάναμε σε ιδιωτικό μαιευτήριο έλεγχο ακουστικών εκπομπών που δεν βγήκε καθαρός. Έτσι μας πρότειναν να τον ξανακάνουμε 2 εβδομάδες μετά. Και πάλι δεν βγήκε καλός. Μετά από αυτά, κι επειδή δεν μας ενέπνεε εμπιστοσύνη η γιατρός, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο Αγία Σοφία για έλεγχο ακουστικών προκλητών δυναμικών.

Όταν ήταν 2,5 μηνων κάναμε κι αυτό το τεστ που δεν κατέληξε σε καποιο συμπερασμα. Ο γιατρός στο Αγία Σοφία παρατήρησε ότι το παιδί είχε πολύ κερί κι ότι πιθανότατα είχε περάσει κάποιο ηπιο κρύωμα γιατί είχε λίγο υγρό στο ένα αυτακι. Να πω ότι σε όλες τις προηγούμενες εξετάσεις δεν είχαν ελέγξει ούτε καθαρίσει τα αυτακια εσωτερικά από κερί. Με όλα αυτά, μας έκλεισαν νέο ραντεβού για επανέλεγχο με μέθη και καθαρά αυτακια. Τον κάναμε σήμερα και προέκυψε ότι το μωρό έχει μέτρια βαρηκοια.

Η ΩΡΛ που τον είδε σήμερα μας πρότεινε να επαναλάβουμε την εξέταση τον Σεπτέμβριο για σιγουριά ώστε να του συνταγογραφήσει ακουστικά. Παρόλα αυτά δεν περιμένει καμία ανατροπή στα αποτελέσματα. 

Επίσης κανείς δεν μας έχει εξηγήσει πως γίνεται να τρομάζει ο μπέμπης με ήχους όπως ένα μικρό φτέρνισμα, να χαίρεται με τη μουσική, να κάνει ηχομιμητικες φωνουλες, να ξετρελαίνεται με τις κουδουνιστρες.

Δεν εννοώ ότι αποκλείεται το δικό μας παιδί να έχει δυσκολία. Απλά κάπως δεν μου κολλανε όλα αυτα. Έχει καμία μαμά παρόμοια εμπειρία; Πώς εξελίχθηκε;

Δημοσίευση

Καλημέρα κοπέλα μου!!

Καταρχάς να σου ζήσει το μωράκι σου!! 

Δυστυχώς, δεν έχω κάποια αντίστοιχη εμπειρία, ούτε έχω επαφή με μωράκια με κάποιας μορφής απώλειας ακοής για να σε βοηθήσω. 

Παρόλα αυτά, στο περιβάλλον μου έχω άτομο (ενήλικα) με βαρηκοΐα, ο οποίος έχει ακουστικά, τα οποία όμως δεν φοράει ποτέ και πουθενά 😅. Μια χαρά επικοινωνούμε, δεν φαίνεται καθόλου να έχει πρόβλημα ακοής, απλώς δυσκολεύεται πολύ όταν έχει πολλή βαβούρα ή αν του μιλάς πολύ χαμηλόφωνα. Μπορεί να μη σου δώσει σημασία και μας το είχε επισημάνει κι η γυναίκα του ώστε να μην τον παρεξηγούμε σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Στη δικιά μας περίπτωση ο ακουστικός έλεγχος που είχαμε κάνει όταν γεννήθηκε ο μικρός μας είχε βγει καθαρός. Όμως λόγω του βρεφικού φέτος (ξεκίνησε από 14 μηνών και τώρα είναι 23 μηνών) έκανε σχεδόν απανωτά 3-4 ωτίτιδες και με το περισσότερο διάστημα να έχει υγρό στα αυτιά του. Επειδή κιόλας άργησε να πει λεξουλες, μας επισήμανε η παιδίατρος να δοκιμάσουμε να του ψιθυρίζουμε στο αυτί χωρίς να μας βλέπει για να δούμε αν αντιδράει, και πως αν συνεχίσουμε να βλέπουμε δυσκολία στην ανάπτυξη του λόγου να τον πάμε για έλεγχο μήπως οι ωτίτιδες τού έχουν δημιουργήσει μόνιμη βλάβη. Εμάς όμως όταν ξεβουλωσαν τα αυτιά του δεν μας έδειξε κάποιο άλλο ανησυχητικό σημάδι, οπότε δεν έχουμε ξαναπάει σε ΩΡΛ για ακουστικό έλεγχο.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι η μέτρια βαρηκοΐα θα δυσκολεύει τον μικρό σας να ακούει κάτω από περίπου 55-60dB, οπότε τραγούδια ή δυνατούς ήχους ή φωνές όταν είστε κοντά του θα ακούει κανονικά. Ίσως αν ψιθυρισεις κοντά του να φανεί κάτι καλύτερα στις αντιδράσεις του, αλλά και πάλι είναι και μικρούλης ακόμα για να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα μόνη σου 😕

Επίσης, ίσως να απευθυνθείτε και σε ακουολογο που ειδικεύεται σε τέτοια θέματα, να σας δώσει μια πιο στοχευμένη κατεύθυνση. 

Εύχομαι τα καλύτερα για τον μικρούλη σας!! Να είναι πάντα χαρούμενος και ζωηρός 😊

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Καλή τελειόμηνη εγκυμοσύνη να έχεις κορίτσι μου! Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά και στο εύχομαι μέσα από την καρδιά μου! Η ψυχολογία που μπορεί να έχει μια γυναίκα σε τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ ιδιαίτερη, φοβάσαι και ελπίζεις..είναι αυτό που λες..πρέπει να προσπαθήσεις και να έχεις ελπίδα να μη τα παρατάς ή ακόμα και αν κάποια τα παρατήσει να βρει δύναμη όταν νιώσει έτοιμη να ξαναπιάσει το όνειρο της..Έμενα το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι μέσα από αυτές τις αρνητικές εμπειρίες..όλα τα άλλα στη ζωή μου φαίνονται ανούσια με την έννοια ότι δεν με "ρίχνει"τίποτα πια..Παρότι η ζωή έχει και άλλες δυσκολίες που καλείσαι να αντιμετωπίσεις παράλληλα με όλα αυτά.. Θα το πάρω ως ένα τυχαίο γεγονός και εγώ λοιπόν κορίτσια και θα συνεχίσω και πιστεύω θα τα καταφέρω όπως εσε΄ίς.. @Iris9 @Elli13 @Naty_
    • Αν και παντα λεω να προσεχεις @Diwni μου, κατα τα αλλα πιστευω οτι καθεμια μας ψιλοκαταλαβαινει τις αντοχες της και αν κατι παει στραβα, ειδικα το εσυ που εισαι στην 3η εγκυμοσυνη. Καλα αποτελεσματα στον γιατρουλη σας να δειτε και τη μπεμπουλα. Περιμενουμε νεα απο @ΜαρίαΔημήτρης 
    • Ναι κ μένα 10 εβδομάδων από την κοιλιά μου έκανε τον υπέρηχο. Εδώ έβγαλε λίγο ήλιο αλλά έχει δροσούλα. 
    • Αγαπη μου τι υπέροχα νέα!!! Καλώς ήρθες στο κλαμπ των Διδύμων!! Είναι μαγικός ο κόσμος τους θα το δεις!!!! Να μου ξεκουράζεσαι όσο μπορείς!!!
    • @Sotiria_94 παραδόξως τις προηγ βδομαδες πονουσα πιο πολύ. Τωρα νιώθω πιο αναλαφρη. Ανεβηκα στη ζυγαριά σήμερα είμαι στα 14 κιλα πανω. Βλεπω να παιρνω κανα 2 ακόμα. Σταμάτησα λογο πασχα π ήταν κλειστό τη Μ. Βδομάδα, την προηγ πήγα 2 φορες. Σήμερα εχω γιατρό οπότε ότι μ πει. Αν θα συνεχίσω κ για πόσο. Απλά επειδή ουτως η αλλως κουράζομαι πάρα πολύ μέσα στη μερα κ ακόμα δ εχω τελειώσει με αγχωνει μη τυχόν γεννησω πριν την ώρα μου. Οπότε να ξεμπερδευω κ μετα αν μ.πει να συνεχίσω θα συνεχίσω.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...