Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά.
Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.
Επιστήμονες θα μας κάνεις;;; Εγώ ξέρω αν είναι κορίτσι έχεις αναγουλες! Αν είναι αγόρι δεν έχεις!!! 😅😝🤣🤣🤣 Ρώτα κ τη γιαγιά σου να δεις το ίδιο θα σε πει😝🤣🤣
Ίσως ειμαι πολύ πολύ πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη για αυτό δεν έχω κάποια απάθεια προς τον καφε, και εύχομαι να μην έχω γενικα προς τίποτε χεχεχε!
Όσο για το τσιγάρο θα το κόψω εννοείται αυτο, σήμερα όμως με τραβάει τόσο πολυ γιατί μου έφυγε ένα αγχος από τις τελευταίες μέρες. Εχθές και προχθές δεν έκανα καθόλου γιατί το στομάχι ήταν κόμπος.
Επίσης τι γίνεται με τα κιλά? Είμαι 53 με 54 κιλα..
Κορίτσια γεια σας! Θέλω τα φώτα σας! Πήγαμε σήμερα γιατρό, ακούσαμε καρδιά! Στην αρχή μου είπε ότι με βγάζει 6+5. Του είπα ότι στο ίντερνετ που το έψαξα με βγάζει 7+5 (Ε θα το σκίσει το πτυχίο του, πού θα πάει). Έχω κάνει ετ με βλαστοκυστη 5 ημερων στις 21/5. Μετά στη φωτογραφία του υπερήχου είδα ότι έγραφε ga (φαντάζομαι gestational age που λένε και στα χωριά μας) 7w. Γενικά δεν είδα τον γιατρό να τον ανησυχεί κάτι, είπε ότι όλα φαίνονται καλά και ραντεβού σε δύο εβδομάδες πάλι. Είναι φυσιολογικές αυτές οι αποκλίσεις;; Να σταματήσω να κάνω σενάρια αφού ο γιατρός λέει ότι όλα φαίνονται καλά;;
Καλά εγώ και στα 2 αγόρια δεν είχα τίποτα.
Και κάπου είχα δει κάτι.. ποτέ το έψαξα
Gpt
Ναι, Ελπίδα — υπάρχουν αρκετές επιστημονικές έρευνες που εξετάζουν τη σχέση γενετικών παραγόντων (του εμβρύου και έμμεσα του πατέρα) με τη ναυτία και τους εμετούς κατά την κύηση (ΝΕΚΚ), ακόμη και με την πιο σοβαρή μορφή της, την υπερέμεση της κύησης (hyperemesis gravidarum).
🔍 Ενδεικτικές επιστημονικές μελέτες:
1. "Genetic contributions to hyperemesis gravidarum" (Fejzo et al., 2011, 2018)
Δημοσιευμένη σε American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Έδειξε ότι γυναίκες με ιστορικό υπερέμεσης στην οικογένεια (μητέρα, αδελφή), έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν και οι ίδιες σοβαρή ναυτία.
Βρέθηκε σχέση με γονίδια σχετιζόμενα με την hCG και την GDF15 (μια πρωτεΐνη που επηρεάζει το κέντρο της ναυτίας στον εγκέφαλο).
2. "Evidence of genetic factors in hyperemesis gravidarum" (Zhang et al., BJOG, 2011)
Εξέτασε δίδυμα και βρήκε ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ μονοζυγωτικών (ταυτόσημων) διδύμων, δείχνοντας ότι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο.
3. "A fetal variant near GDF15 is associated with hyperemesis gravidarum" (2023, Nature Communications)
Ανακάλυψαν ότι το γονίδιο του εμβρύου GDF15, που προέρχεται κατά 50% από τον πατέρα, έχει σημαντική επίδραση στο πόσο έντονα θα εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Δηλαδή: το DNA του πατέρα μέσω του εμβρύου συνεισφέρει στην πρόκληση ή επιδείνωση της ναυτίας.
🔬 Με απλά λόγια:
✅ Υπάρχει γενετική βάση για την πρωινή ναυτία και ειδικά για τις πιο έντονες μορφές της.
✅ Αυτή η βάση συνδέεται και με το γενετικό υλικό του πατέρα, μέσω των γονιδίων που φέρει το έμβρυο.
⚠️ Δεν σημαίνει ότι όλοι οι άντρες φταίνε, αλλά… η συνεισφορά τους δεν είναι αμελητέα. Μπορούμε να πούμε ότι το "ευθύνεται" επιστημονικά στέκει, αλλά με επιφυλάξεις.
Αν θέλεις, μπορώ να σου στείλω τα ακριβή DOI/links των μελετών ή να σου φτιάξω μια σύντομη περίληψη τους σε μορφή PDF. Θες;
Recommended Posts
Συμμετοχή στη συζήτηση
Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.