Μετάβαση σε περιεχόμενο

1o Trimhno Viopsia Traxhlou k HPV


Recommended Posts

Kalimera koritsia,

Eimai kainourgia sto forum k tha ithela na mathw th gnwmh sas panw se merikous provlimmatismous pou exw.

Katarxhn eimai egkyos 15 evdomadwn me didymakia,otan hmoun 7 evdomadwn k sth prwth episkepsh sto gynaikologo ekana pap k de tou arese to apotelesma tou giatrou,ithele na kanoume k mia extra eksetash.Tlk auth eksetash htan viopsia traxhlou gt eixe upopsia gia Hpv.Eixa tromaksei para poly k mexri na vgei to apotelesma eklega me mauro dakry.Opws fanhke sth viopsia exw Hpv CIN1.To kalo einai oti o ios den exei vlapsei ton traxhlo.

O giatros mou eipe na mhn agxonomai k oti to CIN1 polles fores autoiate. Tha kanw k alla Pap mexri na gennhsw k an yparxei akoma o ios tha kanw therapeia.Thelw na mathw an sas etyxe kati paromoio. Oi dyo mou files pou gennhsan prosfata mou eipan oti den eprepe na mou kanei viopsia enw eimai egkyos.

Kserete kati panw se auto?Sas parakalw ligh voitheia:S Mporei h viopsia traxhlou na vlapsei ta mwra mou?

Oti k na mou pei o giatros mou egw to exw agxos,de mporw na yshxasw.

Mexri twra doksa to theo paw poly kala,ekana k to a epipedou eida k ta mpempakia mou:)

Eimai toso eutuxismenh k de thelw tpt na to allaksei auto.

Sygnwmh gia to megalo mhnyma:kiss:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

κοπελα μου δυστηχωσ δεν ξερω να σου πω κατι...:blush:

αλλα αυτο που ξερω σιγουρα ειναι να ακουσ το γιατρο σου απο την στιγμη που σου λεει ολα καλα θα πανε ετσι ειναι...τα μωρα ειναι προστατευμενα μεσα στο σακο τουσ....μην στεναχωριεσαι φιλακια και τισ καλυτερεσ μου ευχεσ...;)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ, ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΘΑ ΗΞΕΡΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΡΙΣΚΑΡΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΥΛΙΑ ΣΟΥ, ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΑΡΑΖΕΙΣ ΤΑ ΕΜΒΡΥΑΚΙΑ, ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ!!! ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ!!!

ΦΙΛΑΚΙΑ

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

κατα τηνγνωμη μου καλα εκανε και σου εκανε τεστ παπ ειναι μεσα στο ν προγεννητικο ελεγχο καως και η ληη κολπικου επιχρησματος γυρω στο 5ο μηνα! αν το παπ εβγαλε δυσπλασια θα ηθελες να το αφησεις ετσι?

εχεις ψαξει για τον ιο HPV ? το 95% των των ενεργα γυναικων τον εχουν οι περισοτερες απο αυτες δεν το γνωριζουν καν! και δεν το γνωριζουν γιατι αρκουνται στο απλο τεστ παπ. στο τεστ παπ ανιχνευεται ο ιος οταν εχει κανει μωσαικο και οδευει προς CINI, II,III .ποιον ιο εχεις? υπαρχουν περαν των 100 τυπων , καποιο ειναι υψηλου κυνδινου καποιοι μεσαιου κια καποιοι χαμηλου αλλα σε καμια περιπτωση δεν το αφηνεις χωρις να το ψαξεις! αρχικα κανεις ταυτοποιηση του ιου με DNA test HPV αφου βρεθει ποιον ιο εχεις η ποιους ιους εχεις τοτε κανεις κολποσκοπιση και βιοψια(δυστιχως πολλοι γιατροι το κομματι του HPV test το παρακαμπτουν και προχωρουν κατευθειαν στη βιοψια) αφου βγει το αποτελεσμα κανεις θεραπεια, ειτε απο το στομα ειτε κολπικη! α εχει προχωρησει περισσοτερο και παλι εξαρταται τον τυπο ιο που εχεις , υπαρχει σαν λυση ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΙΑΣΗ κρυοπιξια , loop, laser! ο ιος HPV δεν ειναι μικροβιο να περασει και να φυγει παραμενει στο οργανισμο μας και οταν μας πετυχει σε χαμηλει αμυνα μπορει να εκδηλωθει παλι , επισης μπορει να εκδηλωθει οταν ερθει παλι σε επαφη με τον ιο!

αρα για εμενα καλα εκανε και σου εκανε ολες αυτες τις εξετασεις!

και για οσες κοπελες δεν το γνωριζουν καποιο τυποι του ιου HPV αν δεν διαγνωσουν -ταυτιποιηθουν - βρεθει λυση -θεραπεια για αυτους με μαθηματικη ακριβεια οδηγουν σε καρκινο του τραχηλου της μητρας

γι αυτο εκτος απο το test pap να ζητζται να κανετε και DNA TEST HPV κοστιζει κατι παραπανω αλλα ειναι σωτηριο!

αληθεια ποσες απο εσας το εχετε κανει?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μύθοι και αλήθειες για τη σχέση HPV-καρκίνου του τραχήλου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Δεκεμβρίου 2007

Γράφει: Χηνιάδης Χ. Χάρης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Προβολή

Πόσο συχνές είναι οι μολύνσεις με HPV;

Στις ΗΠΑ, ο ιός HPV θεωρείται ο πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Μερικές μελέτες εκτιμούν πως η πλειοψηφία του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει εκτεθεί σε μόλυνση με τουλάχιστον ένα τύπο του ιού. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα. Ακριβώς επειδή ο HPV είναι τόσο κοινός και εύκολο να μεταδοθεί, δεν χρειάζεται κανείς να έχει πολλούς ερωτικούς συντρόφους για να έρθει σε επαφή με αυτόν.

Μύθοι και Αλήθειες για τη σχέση μεταξύ του HPV και του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι του ιού. Αυτοί μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα, μυρμηγκίες, θηλώματα στο δέρμα, να αποικήσουν τον τράχηλο της μήτρας και να προκαλέσουν ή να μην προκαλέσουν προκαρκινικές αλλαγές στα κύτταρά του.

Μερικοί μόνο από τους τύπους του ιού είναι συνδεδεμένοι με τον καρκίνο του τραχήλου. Αυτοί ονομάζονται 'υψηλού κινδύνου'.

Οι τύποι του ιού που προκαλούν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων δεν σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου. Αυτοί ονομάζονται ‘χαμηλού κινδύνου'.

Συχνά κάποια άτομα εκτίθενται σε περισσότερους από έναν τύπους του ιού, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι και υψηλού κινδύνου. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι φορείς δεν παρουσιάζουν ποτέ καρκίνο του τραχήλου.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνήθως αναπτύσσεται μετά από πολλά χρόνια.

Η πλειοψηφία των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου δεν έχει κάνει ποτέ Παπ τεστ ή δεν έχει κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να προληφθεί αν μια γυναίκα κάνει το Παπ τεστ και την κλινική εξέταση κάθε χρόνο στον γυναικολόγο της. Με τον τρόπο αυτό αν βρεθούν ανώμαλα κύτταρα, παρακολουθούνται και εάν επιμείνουν αφαιρούνται.

Τις περισσότερες φορές οι άνδρες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τις γυναίκες, ακόμη και αν φέρουν τους ιούς υψηλού κινδύνου.

Α. Κονδυλώματα

Ποιά είναι τα συμπτώματα των Κονδυλωμάτων;

Μερικοί μόνο τύποι HPV προκαλούν Κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Άλλοι πάλι τύποι μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα κύτταρα των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος (μυρμηγκίες) ή του βλεννογόνου (τράχηλος της μήτρας).

Με τι μοιάζουν τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως προεξοχές του δέρματος με αλλαγή της αρχιτεκτονικής του. Μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά και να μοιάζουν με μικρά σπυράκια ή το συχνότερο με μικροσκοπικό κουνουπίδι. Τις περισσότερες φορές έχουν το χρώμα του δέρματος, αλλά μπορεί να είναι και λίγο λευκότερα. Δεν προκαλούν κνησμό, πόνο ή αίσθημα καύσου.

Πολλές φορές, όταν το μέγεθος των κονδυλωμάτων είναι πολύ μικρό, δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και ονομάζονται 'υποκλινικά'. Στις περιπτώσεις αυτές οι πάσχοντες μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι φέρουν τον HPV.

Οι τύποι του ιού που προκαλούν κονδυλώματα δεν σχετίζονται με τον καρκίνο και είναι ουσιαστικά αβλαβείς. Η παρουσία τους απλά υποδηλώνει την λοίμωξη από τον ιό.

Πού μπορούν να εμφανιστούν τα κονδυλώματα;

Στις γυναίκες στο αιδοίο, στον κόλπο, στην περιπρωκτική χώρα, στη βουβωνική χώρα και στον τράχηλο της μήτρας(πιό σπάνια). Στους άντρες στο πέος, στο όσχεο, στην περιπρωκτική χώρα, στη βουβωνική χώρα.

Πόσο συχνά μπορούν να υποτροπιάσουν τα κονδυλώματα;

Πολλοί ασθενείς προσβάλλονται μόνο μια φορά, μα σε κάποιους εμφανίζονται συχνές υποτροπές.

Ο ιός θεωρείται ενεργός όταν τα κονδυλώματα είναι παρόντα.

Όταν δεν υπάρχουν κονδυλώματα, θεωρούμε πως ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση στα κύτταρα του δέρματος και ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί.

Τις περισσότερες φορές το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιμετωπίζει τον ιό ή τον καθιστά αδρανή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πότε μεταδόθηκε ο ιός, γιατί τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάστημα μιας εβδομάδας, μερικών μηνών ή ακόμη και ποτέ μετά από επαφή με άτομο το οποίο είναι φορέας του ιού.

Πώς κολλά κάποιος τα κονδυλώματα;

Οποιοδήποτε σεξουαλικά ενεργό άτομο μπορεί να προσβληθεί από τον ιό.

Οι τύποι του HPV που προκαλούν κονδυλώματα μεταδίδονται συνήθως με απλή δερματική επαφή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης με κάποιον που έχει ενεργή λοίμωξη.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για μετάδοση του ιού σε υποκλινικές περιπτώσεις. Το σίγουρο είναι πως μπορεί μεν να μεταδίδεται πολύ εύκολα ο ιός αν υπάρχει ενεργό κονδύλωμα, δεν αποκλείεται όμως να μεταδίδεται ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.

Οι τύποι του ιού που προκαλούν κονδυλώματα είναι διαφορετικοί από αυτούς που προκαλούν συμπτώματα στα χέρια (π.χ. Μυρμηγκίες). Κατά συνέπεια, τα κονδυλώματα δεν μεταδίδονται αν ακουμπήσουμε τα χέρια ή τα πόδια κάποιου που έχει έκφραση του ιού των κονδυλωμάτων εκεί και αυτό επειδή οι βλάβες αυτές οφείλονται σε άλλους τύπους του HPV.

Τα κονδυλώματα δεν είναι συχνά στο στόμα και γι’ αυτό πιστεύεται ότι η μετάδοση του συγκεκριμένου τύπου του ιού είναι πιο δύσκολη με τον στοματικό έρωτα.

Πώς μπορεί ένα πρόσωπο να ανακαλύψει εάν έχει Κονδυλώματα;

Μερικές φορές τα Κονδυλώματα είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν. Επίσης, μπορεί να είναι δύσκολο να ειπωθεί η διαφορά μεταξύ ενός κονδυλώματος και φυσιολογικών αλλαγών στη γεννητική περιοχή. Εάν μια γυναίκα σκέφτεται ότι έχει κονδυλώματα ή έχει εκτεθεί σε HPV, πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο της. Η βιοψία δεν είναι απαραίτητη για τη διάγνωση των κονδυλωμάτων. Αυτό γίνεται μόνο εάν η βλάβη είναι ασυνήθιστη ή ύποπτη. Δεν υπάρχει καμία εξέταση αίματος κλινικά διαθέσιμη για να εντοπίσει τον HPV.

Πώς μπορεί κάποιος να μειώσει τον κίνδυνο της εμφάνισης κονδυλωμάτων;

Οποιοσδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός μπορεί να κολλήσει τυχαία αυτόν τον κοινό ιό. Οι τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος είναι:

Μη ερχόμενος σε σεξουαλική επαφή.

Ερχόμενος σε σεξουαλική επαφή μόνο με ένα σύντροφο που έρχεται σε σεξουαλική επαφή μόνο με αυτόν.

Οι άνθρωποι που έχουν πολλούς συντρόφους διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και για άλλα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (STD). Εάν κάποιος έχει ορατά συμπτώματα των κονδυλωμάτων, δεν πρέπει να έχει σεξουαλική δραστηριότητα έως ότου αυτά αφαιρεθούν. Τα προφυλακτικά χρησιμοποιούμενα με το σωστό τρόπο μπορεί να βοηθήσουν και να παρέχουν προστασία, αλλά μόνο για το δέρμα που καλύπτεται από αυτά, έτσι δεν προστατεύουν 100%. Οι σπερμοκτόνοι αφροί, κρέμες, ζελατίνες κλπ, δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικοί στην παρεμπόδιση του HPV και μπορούν να προκαλέσουν μικροσκοπικά γδαρσίματα που καθιστούν ευκολότερο να μεταδοθούν τα STD.

Όταν κάποιος έχει HPV, δεν εκτίθεται πάλι στον ίδιο τύπο του ιού. Αυτό οφείλεται πιθανώς στην απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό. Εντούτοις, είναι δυνατό να μολυνθεί με έναν διαφορετικό τύπο του HPV από έναν νέο σύντροφο.

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα;

Ενώ δεν υπάρχει καμία ιατρική θεραπεία για την εκρίζωση του HPV, υπάρχουν επιλογές αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του. Ο στόχος οποιασδήποτε θεραπείας είναι να αφαιρεθούν τα κονδυλώματα για να φύγουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Μερικές θεραπείες γίνονται στο ιατρείο και άλλες είναι κρέμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι για πολλές εβδομάδες:

Podophyllin (μια χημική ένωση που πρέπει να εφαρμοστεί από γιατρό). Αυτή είναι μια παλαιότερη θεραπεία και δεν χρησιμοποιείται σήμερα.

Καυτηριασμός (που καίει τα κονδυλώματα με διαθερμία)

Θεραπεία λέιζερ (που χρησιμοποιεί ένα έντονο φως για να καταστρέψει τα κονδυλώματα). Αυτό χρησιμοποιείται για μεγαλύτερα ή εκτενή κονδυλώματα.

Τι γίνεται με την εγκυμοσύνη και τα κονδυλώματα;

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες που έχουν κονδυλώματα είναι απίθανο να παρουσιάσουν επιπλοκές ή προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γέννησης. Λόγω των ορμονών στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα κονδυλώματα μπορούν να αυξήσουν το μέγεθος και τον αριθμό τους ή να αιμορραγήσουν.

Β. HPV και Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας

Μεταξύ των ασθενών και των γιατρών υπάρχει σύγχυση για τους ‘χαμηλού κινδύνου’ τύπους HPV που προκαλούν τα κονδυλώματα και τους ‘υψηλού κινδύνου’ τύπους που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τι είναι τραχηλική δυσπλασία;

Όταν μια γυναίκα πηγαίνει στον γυναικολόγο της για το τεστ Pap, το κάνει για να σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχει καμία ανωμαλία ή προκαρκινική αλλαγή. Εάν τα αποτελέσματα του τεστ παρουσιάζουν κυτταρικές αλλαγές, αυτές συνήθως αποκαλούνται δυσπλασία.Τις περισσότερες φορές, αυτές οι αλλαγές κυττάρων οφείλονται σε HPV. Υπάρχουν πολλοί τύποι των HPV που μπορούν να προκαλέσουν δυσπλασία. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τύπους θεωρούνται ‘υψηλού κινδύνου’ τύποι, το οποίο σημαίνει ότι έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου. Όμως επειδή μια γυναίκα έχει δυσπλασία, δεν σημαίνει ότι θα πάθει καρκίνο. Σημαίνει ότι ο γυναικολόγος της θα θελήσει να ελέγξει με προσοχή τον τράχηλό της κάθε 6 μήνες και να κάνει ενδεχομένως κολποσκόπηση ή/και βιοψία- για να αποτρέψει περαιτέρω αλλαγές κυττάρων που θα μπορούσαν να γίνουν καρκινικές αν δεν υπόκειντο σε θεραπεία. Ο HPV είναι ένας πολύ κοινός ιός και οι περισσότερες γυναίκες με HPV δεν αναπτύσσουν καρκίνο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας αργά αυξανόμενος καρκίνος.

Τι γίνεται με τα ανώμαλα αποτελέσματα του Pap;

Οι γυναίκες εξετάζονται συνήθως περαιτέρω. Αυτό μπορεί να περιλάβει την κολποσκόπηση ή και μια βιοψία, ή την επιστροφή σε μερικούς μήνες για άλλο ένα Pap.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Pap, της κολποσκόπησης, της βιοψίας και ενός τεστ HPV;

Pap τεστ είναι ο έλεγχος της επιφανειακής στιβάδας των κυττάρων του τραχήλου για να βρούμε τυχόν αλλαγές προτού να μετατραπούν σε καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μια μικρή βούρτσα χρησιμοποιείται για να πάρει ένα δείγμα των τραχηλικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα τίθενται έπειτα σε διαφανές γυαλί και στέλνονται στο εργαστήριο για την αξιολόγηση.

Η βιοψία είναι παρόμοια με το Pap, αλλά μια μεγαλύτερη συστάδα των κυττάρων αφαιρείται από τον τράχηλο και βλέπουμε εάν υπάρχουν ανώμαλες αλλαγές κυττάρων σε συγκεκριμένα ύποπτα σημεία. Είναι ένας καλός τρόπος να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα του Pap σε περίπτωση αμφιβολίας και να αποκλειστεί ο καρκίνος. Η βιοψία γίνεται ταυτόχρονα με την κολποσκόπηση.

Στην κολποσκόπηση ελέγχουμε τον κόλπο και τον τράχηλο με κάμερα μεγάλης μεγέθυνσης και υψηλής ακρίβειας. Εφαρμόζουμε φίλτρα χρώματος και διάφορα υγρά στην επιφάνεια του τραχήλου για να βρούμε τυχόν παθολογικές αλλαγές.

Το HPV τεστ ελέγχει άμεσα το γενετικό υλικό (DNA) του HPV μέσα στα κύτταρα και μπορεί να ανιχνεύσει τους ‘υψηλού κινδύνου’ τύπους που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου. Η δοκιμή γίνεται με το ίδιο δείγμα κυττάρων που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της Pap δοκιμής.

Τι είναι το Thin Prep;

Είναι μια νέα μέθοδος PAP τεστ, η οποία έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στη λήψη του δείγματος και καλύτερη ανάλυση των κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται πάρα πολύ οι πιθανότητες λάθους στη διάγνωση των κυτταρικών αλλαγών.

Μπορεί ένας άνδρας να βρει αν έχει HPV;

Η έρευνα έχει δείξει ότι το HPV τεστ μπορεί να οδηγήσει σε ασυμβίβαστα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι δύσκολο να αποκτηθεί ένα καλό δείγμα κυττάρων από το παχύ δέρμα του πέους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν ορατά συμπτώματα εάν εκτίθενται σε HPV. Επομένως, για τους περισσότερους, ο ιός είναι υποκλινικός (αόρατος). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες. Εάν ένας άνδρας εκτεθεί στον HPV δύσκολα θα παρουσιάσει τα συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές, τα άτομα δεν θα έχουν κανέναν κίνδυνο υγείας ακόμα και με τους ‘υψηλού κινδύνου’ τύπους του HPV.

Πώς μπορούν να μεταδοθούν σε ένα άτομο οι τύποι του HPV που προκαλούν τις αλλαγές κυττάρων;

Οποιοσδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός μπορεί να εκτεθεί στον HPV. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στους υψηλού κινδύνου τύπους του HPV σε κάποιο βαθμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουν ανώμαλες αλλαγές κυττάρων (δυσπλασία). Οι τύποι του HPV που προκαλούν ανώμαλες αλλαγές κυττάρων μεταδίδονται συνήθως από την άμεση επαφή του δέρματος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (κολπικός, πρωκτικός, ή και στοματικός έρωτας) με κάποιο άτομο που έχει αυτήν την μόλυνση. Οι τύποι των HPV που προκαλούν τις ανώμαλες αλλαγές δεν προκαλούν χαρακτηριστικά τα συμπτώματα σε άλλα μέρη σωμάτων όπως τα χέρια.

Πώς μπορεί κάποιος να μειώσει τον κίνδυνο HPV μόλυνσης;

Οποιοσδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός μπορεί να συναντήσει τυχαία αυτόν τον κοινό ιό. Οι τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος είναι:

Μη ερχόμενος σε σεξουαλική επαφή.

Ερχόμενος σε σεξουαλική επαφή μόνο με ένα σύντροφο που έρχεται σε σεξουαλική επαφή μόνο με αυτόν.

Τα προφυλακτικά χρησιμοποιούμενα με το σωστό τρόπο μπορεί να βοηθήσουν και να παρέχουν προστασία, αλλά μόνο για το δέρμα που καλύπτεται από αυτά, έτσι δεν προστατεύουν 100%.

Όταν κάποιος έχει HPV, δεν είναι εκτίθεται πάλι στον ίδιο τύπο του ιού. Αυτό οφείλεται πιθανώς στην απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό. Εντούτοις, είναι δυνατό να μολυνθεί με έναν διαφορετικό τύπο του HPV από έναν νέο σύντροφο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε έναν ή περισσότερους τύπους HPV στη διάρκεια της ζωής τους και δεν το γνωρίζουν επειδή δεν έχουν ορατά συμπτώματα. Είναι σημαντικό για τους σεξουαλικούς συντρόφους να αντιληφθούν ‘ολόκληρη την εικόνα’ για τον HPV, έτσι ώστε και οι δύο να μπορούν να λάβουν τις αποφάσεις τους βασισμένοι στα γεγονότα και όχι στο φόβο ή τις τυχόν παρερμηνείες.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ανώμαλα κύτταρα;

Αυτήν την περίοδο, δεν υπάρχει διαδικασία για να εκριζώσει τον ιό HPV. Εντούτοις, υπάρχουν διάφορες επιλογές διαθέσιμες για την αφαίρεση των ανώμαλων κυττάρων. Τις περισσότερες φορές η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη για την ήπια τραχηλική δυσπλασία. Ο ΗPV μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από μια μακρά λανθάνουσα φάση και εν συνεχεία να επανέλθει σε αυτήν χωρίς να είναι ανιχνεύσιμος. Ο στόχος οποιασδήποτε θεραπείας είναι να αφαιρεθούν τα ανώμαλα κύτταρα εάν αυτά επιμένουν ή προκαλούν τουλάχιστον μέτριες βλάβες:

Κρυοθεραπεία (που παγώνει τα κύτταρα με το υγρό άζωτο)

LEETZ (large loop excision of transformation zone), όπου αφαιρείται η επιφανειακή στιβάδα των κυττάρων του τραχήλου

Κωνοειδής εκτομή, όπου αφαιρείται αρκετά μεγάλο κομμάτι του τραχήλου

Εξάχνωση με Laser, όπου καταστρέφονται τα κύτταρα της επιφανειακής στιβάδας των κυττάρων του τραχήλου

Τι γίνεται με την εγκυμοσύνη, τον HPV και την τραχηλική δυσπλασία;

Σε μερικές έγκυες γυναίκες, η δυσπλασία μπορεί να επιδεινωθεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές εβδομάδες μετά από την γέννηση του μωρού, ο γυναικολόγος θα εξετάσει τον τράχηλο πάλι και θα κάνει Pap τεστ. Πολλές φορές μετά από την εγκυμοσύνη, οι αλλαγές των κυττάρων εξαφανίζονται αυτόματα και καμία θεραπεία δεν είναι απαραίτητη, όπως δηλαδή και στις μη έγκυες γυναίκες. Οι τύποι του HPV που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα τραχηλικά κύτταρα δεν προκαλούν προβλήματα στα μωρά.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΤΕΣΤ ΠΑΠ: τα δέκα λεπτά που σώζουν ζωές!

Ανώδυνη, ακίνδυνη, ανέξοδη, η μέθοδος που μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα και να προλάβει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

ονομάζετε ΠΑΠ από το όνομα του Έλληνα Γιατρού Παπανικολάου Γ. ο οποίος πήρε την έρευνα του και αναδείχθηκε στην Αμερική για αυτή την πολύ χρήσιμη στις γυναίκες κυτταρολογική εξέταση.

Τι είναι το τεστ Παπ;

Eίναι μια μέθοδος , ελέγχου του πληθυσμού (screening) , η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έτσι ώστε να βρίσκεται σε στάδια θεραπεύσιμα. Απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο για τις γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση και κάθε έξι μήνες για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και κυρίως σε αυτές που εχουν σεξουαλική ζωή και σχέσεις.. Ο λόγος είναι ότι μετά την εμμηνόπαυση οι τοπικοί παράγοντες άμυνας ελαττώνονται, καθώς και ότι η συχνότητα των επαφών χωρίς προφυλάξεις λόγω κλιμακτηρικών αλλαγών αυξάνονται.

Οι σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες όλων των ηλικιών εχουν πιθανότητα μεγαλύτερη για να αναπτύξουν αυτή την κακοήθεια όσο πιο πολλούς ερωτικούς συντρόφους έχουν. Είναι πλέων τεκμηριωμένο με πολλές πρόσφατες μελέτες ότι ο καρκίνος αυτός έχει σχέση με μεταδοτικούς ιούς και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η επανάληψη του τεστ Παπ με αυτό το ρυθμό( μια φορά τον χρόνο η κάθε έξι μήνες όταν ο ιατρός το ζητήσει ) θεωρείται ικανοποιητική, δεδομένου ότι οι περισσότεροι τύποι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεγαλώνουν αργά.

Με την ίδια συχνότητα συνιστάται να υποβάλλονται στο τεστ Παπ και οι γυναίκες που είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο: Εκείνες που έχουν περισσότερους από ένα σεξουαλικούς συντρόφους, γυναίκες που έχουν ιστορικό κάποιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, όπως κονδυλώματα ,έρπη και προηγούμενα τεστ Παπανικολάου που δεν έχουν βγει φυσιολογικά. Είναι ασυγχώρητο να καθυστερεί η γυναίκα, να παραμελεί χωρίς λόγο αυτή την απλή εξέταση. Το Τεστ Παπ έχει πολύ μικρό κόστος, πολύ μικρή χρονική διάρκεια πέντε - δέκα λεπτών αλλά μπορεί να γλιτώσει τη γυναίκα από πλήθος βαριές συνέπειες.

Πως γίνεται το τεστ;

Η γυναίκα δεν θα πρέπει να κάνει κολπική πλύση για τουλάχιστον 24 ως 48 ώρες πριν από την εξέταση και δεν θα πρέπει να έχει περίοδο. Η παρουσία αίματος στο τεστ Παπανικολάου κάνει αδύνατη την εξέταση των κυττάρων. Επίσης, δεν θα πρέπει να έχει υπάρξει σεξουαλική επαφή κατά τις τελευταίες δύο ημέρες όταν υπάρχει περίπτωση να βρίσκονται στον κόλπο κύτταρα προστατικά του συντρόφου η ορχικά. ».

Με το τεστ Παπ γίνεται λήψη κυττάρων από τον κόλπο, τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο. Ο γυναικολόγος επιστρώνει τα κύτταρα αυτά σε πλάκες και, αφού μονιμοποιήσει το παρασκεύασμα, το στέλνει στον κυτταρολόγο. Ο κυτταρολόγος βάφει, τα κύτταρα, τα παρατηρεί στο μικροσκόπιο και περιγράφει διάφορες προκαρκινικές καταστάσεις για τον τράχηλο της μήτρας, εάν υπάρχουν.

Σκοπός του γενικού ελέγχου με το τεστ Παπ, που γίνεται σε όλο τον κόσμο , είναι να εντοπίζεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στα πολύ πρώιμα στάδιά του, οπότε η αντιμετώπισή του θα είναι πιο εύκολη. Εκτός από τις προκακοήθεις και κακοήθεις αλλαγές, ο κυτταρολόγος μπορεί να βρει και άλλες, τοπικές καταστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όπως οι ιογενείς λοιμώξεις, ο απλός έρπης και τα κονδυλώματα. Είναι δυνατό να δούμε μερικές φορές και την ύπαρξη μυκήτων ή άλλων κολπικών μικροβίων. Ο γιατρός θα συστήσει, τότε, καλλιέργεια κολπικού υγρού που θα αποκαλύψει το μικρόβιο εκείνο το οποίο μολύνει τον κόλπο, η και την ενδεδειγμένη θεραπεία

Συγχρόνως με τη λήψη του τεστ Παπ, ο γυναικολόγος μπορεί να κάνει μια επισκόπηση του κόλπου και του τραχήλου μια κολποσκόπηση η οιπία είναι πιο ειδική στον εντοπισμό των ύποπτων αλλοιώσεων .

Μπορεί ακόμη , να , διαγνώσει καταστάσεις οι οποίες φαίνονται με το γυμνό μάτι, όπως είναι μια κολπίτιδα , μια τραχηλίτιδα. Η ύπαρξη κάποιου πολύποδα μπορεί επίσης να διαγνωστεί με γυμνό μάτι, πράγμα που γίνεται χωρίς καμία επιπλέον προσπάθεια ή καθυστέρηση, απλά και μόνο με το τεστ Παπ.

Αν το τεστ «βγει» θετικό;

Ένα επίχρισμα Παπανικολάου που έχει ληφθεί σωστά, εάν οδηγήσει στη διάγνωση του πρωίμου καρκινώματος του τραχήλου της μήτρας ,σε περίπου 95% των περιπτώσεων με επιβεβαίωση αυτής της διάγνωσης με βιοψία τραχήλου , το πρόβλημα η πάθηση θεραπεύετε με αυτή την έγκαιρη διάγνωση.

Το τεστ ΠΑΠ είναι απαραίτητο και μετά την εγκυμοσύνη. Καλό είναι, δύο μήνες μετά από το τέλος της εγκυμοσύνης, να εκτελείται πάλι το τεστ Παπανικολάου, έτσι ώστε να υπάρχει ένας καλός έλεγχος της κατάστασης του τραχήλου της μήτρας.

ΠΑΠ ΝΕΤ είναι το ίδιο με το ΠΑΠ τεστ απλά αυτό είναι μια πιο προηγμένη μορφή λήψης και εξέτασης των κολπικών υγρών η οποία γίνετε με άμεση διάλυση των υγρών σε υλικό από το οποιο ο κυτταρολόγος παίρνει υγρή σταγόνα με τα υγρά και την εξετάζει με ειδικό

Μικροσκόπιο συνδεδεμένο με υπολογιστή και σαρωτή , με αυτό τον τρόπο εξετάζονται πολύ περισσότερα κύτταρα και λεπτές στρώσεις .

Είναι πιο αποτελεσματικό στο να μη του ξεφεύγουν παθολογικά κύτταρα και όταν γίνετε με αυτό τον τρόπο η εξέταση μπορει και να γίνετε σε πιο αραιά διαστήματα.

κολποσκοπηκές εικόνες τραχήλου μήτρας.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Σας ευχαριστω ολες για τις απαντησεις σας.Με βοηθησατε πολυ.

Pebi ναι εχω ψαξει για τον ιο στο ιντερνετ κ μου ειχε πει κ μια φιλη που εχει τον ιο αυτο ακριβως που ειπες οτι οι περισσοτερες ενεργα γυναικες τον εχουν αλλα τι να πρωτοπιστεψεις?αλλα λενε οι φιλες αλλα οι γιατροι κ αλλα το ιντερνετ.

Εγω εχω το CINI! Κ το ακριβες σχολιο στο παπ ειναι το εξης:ΛΙΓΑ ΜΕΤΑΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΤΑΡΑ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ.

Ο γιατρος μου,ειπε πως δεν ειναι απαραιτητο να κανω ταυτοποιηση του ιου αυτη τη στιγμη.Μετα τη γεννα θα τη κανω για να κανουμε κ τη θεραπεια.

Τhnx για τις ευχες σας κοριτσια,κ σεις οτι επιθημειται για τα παιδακια σας,καλη λευτερια στις εγκυες κ με το καλο σε ολες:kiss:

Καλο ειναι παντως να το ψαχνουμε περισσοτερο γιατι απο οτι φενεται δεν ειναι παικσε γελασε.Τα τελευταια 2 χρονια δεν εκανα παπ κ το μετανοιωνω.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Elena333f μπορει να ειχες κανει test pap και να μην ειχε ανιχνευθει ! καλως σου εκανε ! το οτι εισαι στο πρωτο σταδιο ειναι πολυ αλο αλλα αμεσως μετα την γεννα να κανεις θεραπεια -αντιμετωπιση , γιατι η αμυνα του αργανισμου σου θα εχει πεσει και μπορει να αναιβει σταδιο!

το σιγουρο ειναι οτι ολοι πρεπει να κανουν, εδω φαινεται ποσο ανευθυνοι ειμαστε ολοι σε σχεση με την υγεια μας! οτι κι αν κανεις παρε παντα κι αλλη γνωμη.... πολοι γιατροι επιλεγουνξ την ευκολη λυση και τη λυση που βολευει την τσεπη τους!

εχω μια φιλη που αυτη την στιγμη ειναι 42, στα 33 ανακαλυψε οτι εχει δυσπλασια τραχηλου(ειχε παει μονο με τον αντρα της, αλλα αυτος με πολλες αλλες)4ου βαθμου! δυο γιατροι που πηγε της ελεγαν να κανει ολικη αφαιρεση και με πολυ ωμο -σκληρο τροπο αιτιολογοντας της οτι επειδη ειχε κανειπαιδια δεν υπηρχε λογος κα κανει κατι αλλο!, μολις ειχε χωρισει οταν το ανακαλυψε... τελικα εκανε loop.... της εμφανιστικε παλι μετα απο 7 χρ εκανε κωνοειδης εκτομη και εδω και 2 χρ που κανει παπ καθε 3 μηνες ουτε καν ανιχνευεται ο ιος! στο DNA test ανιχνευονται οι τυποι 16 και 31 αλλα σε φαση μη ενεργη!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ελενα καλησπερα,

Μην ανησυχεις καθολου!!Η βιοψια εγινε στον τραχηλο οπου αφαιρεθηκε ενα πολυ μικρο κομματι..Δεν μπορει να βλαψει την κυηση..

Εισαι πολυ τυχερη που το προλαβες στο 1ο σταδιο CIN1.

Σιγουρα πρεπει να κανει και ο συζηγος σου εξεταση μηπως εχει και ο ιδιος κονδυλωματα..Αν δεν εχει κανει ηδη..

Λογικα οπως γνωριζω θα πρεπει να γεννησεις με καισαρικη για να μην μολυνθουν τα μωρακια σου...και οταν με το καλο γεννησεις ισως να χρειαστει να γινει μια μικρη επεμβαση με lazer η κρυοπηξια(δεν την συνιστω) και ολα θα πανε καλα!

Καλη συνεχεια σου ευχομαι και με το καλο να φερεις στον κοσμο τα μωρακια σου!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 13 years later...

Είμαστε 2022 αλλά δεν έχει σημασία 

Εγώ 1η φορά διαγνώστηκα με hpv το 2017. Είχα κωνδυλωματα.  Τα οποία αφαίρεσα κ δεν ξανά βγήκαν. Μετά από αυτό είτε είχα ήπια λοίμωξη είτε αρνητικό. Όταν έμεινα έγκυος Κ μετά τη γέννα ξανά έκανα τεστ παπ 2022 βγήκε  low grade epithelial lesion cin1 αυτό δε σημαίνει θ έχω καρκίνο ούτε έχω είναι ήπια λοίμωξη.  Κ αν γίνει αυτό λόγου υψηλού κινδύνου τύπο θ γίνει σε 5 χρόνια Cin2 μετά cin3 αν το αφήσω εντελώς. Κ μετά καρκίνο μετά από χρόνια. Κ στο cin1 δε γίνεται βιοψία γίνετε hpv DNA test . Κ αν ..γιατί μετά από 6 μήνες μετά τη γέννα μπορεί ν φύγει μόνο του.με το DNA test ξέρεις τους τύπους Κ αν είναι υψηλού κινδύνου τότε κάνει κ κολποσκοπηση Να δει τις βλάβες κ μετά βιοψία.  Κ δε κάνει όταν είσαι έγκυος δε θα μετατραπεί χτυπά ξύλο σε καρκίνο σε 9 μήνες.  Γιατί όταν είσαι έγκυος το ανοσοποιητικο πέφτει όπως σε εμένα.  Κ τώρα κάνουμε DNA test κ περιμένουμε. Κ προσπαθώ ν ενίσχυσω το ανοσοποιητικο μου . Κ ν βγει υψηλού κινδύνου προλαμβάνει ο γιατρός. Πολύ λίγη πιθανότητα ν αλλάξει σε καρκίνο. Πολλές έχουν cin1 χαμηλού κινδύνου κ είτε πάει αρνητικό είτε καταστέλλει σαν δλδ π λέμε "κοιμάται " το cin1 πρόσφατα το έδεσαν μ του χαμηλού κινδύνου αλλοιώσεις. Το 85% γυναίκες το έχουν. Κ άντρες. Απλά χρειάζεται παρακολούθηση. Δε ξέρω πως είσαι τώρα αλλά εύχομαι με υγεία κ με τα μωράκια σου . Πως είσαι τώρα μ hpv? Πως πάει;

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...