Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: ΜΥΘΟΙ και ΑΛΗΘΕΙΕΣ!


Recommended Posts

Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί να προσφέρει μια νέα μητέρα στο νεογέννητό της. Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι γενικότερα γνωστά αλλά ο αριθμός των μητέρων που ξεκινούν να θηλάζουν τα βρέφη τους παραμένει μικρός. Ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των μητέρων που εξακολουθούν να θηλάζουν μέχρι τουλάχιστον τον έκτο μήνα όπως συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Σήμερα θα αναφερθώ πολύ σύντομα στα πλεονεκτήματα του θηλασμού γιατί θα προσπαθήσω να ξεχωρίσω τους μύθους από τις αλήθειες όσων αφορά το θηλασμό. Πιστεύω ότι οι διάφορες προκαταλήψεις εμποδίζουν πολλές νέες μητέρες από το να θηλάσουν τα βρέφη τους.

Τα βρέφη που θηλάζουν προστατεύονται από διάρροιες και στομαχικές διαταραχές, λοιμώξεις του αναπνευστικού και ωτίτιδες. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με αλλεργίες, άσθμα και έκζεμα ο αποκλειστικός θηλασμός προστατεύει από αυτά Το μητρικό γάλα είναι εύκολο στην πέψη οπότε μειώνει την συχνότητα δυσκοιλιότητας και κωλικών. Επίσης ο θηλασμός βοηθά στη ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού, την κανονική ανάπτυξη της σιαγόνας και των δοντιών και είναι ανέξοδος και πρακτικός. Για τη μητέρα εκτός από το συναισθηματικό δεσμό με το βρέφος, παρέχει προστασία από την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Με τον θηλασμό θα χαλαρώσει το στήθος μου. Μύθος!

Η εγκυμοσύνη με τις ορμονικές μεταβολές προκαλεί αλλαγές στο στήθος κάθε γυναίκας. Ο ρόλος του θηλασμού σε αυτές τις αλλαγές είναι αμελητέος αλλά αυτά που σίγουρα επηρεάζουν είναι η κληρονομικότητα και οι απότομες μεταβολές βάρους.

Με το θηλασμό θα πρέπει να τρώω περισσότερο και δεν θα χάσω βάρος. Μύθος!

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση πολλών υγρών συνίσταται κατά το θηλασμό. Μια γυναίκα που θηλάζει καταναλώνει 500 περισσότερες θερμίδες ημερησίως και έτσι είναι πιο εύκολο να ξαναβρεί τη φόρμα της.

Ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό και κάθε μητέρα πρέπει να ξέρει πως να θηλάσει το παιδί της. Αλήθεια και μύθος!

Σίγουρα ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό αλλά και η νέα μητέρα και το βρέφος πρέπει να μάθουν πολλά καινούργια πράγματα για το θηλασμό. Είναι καλό οι νέες μητέρες να μιλήσουν με κάποιο ειδικό πριν από τον τοκετό και ακόμη πιο σημαντικό είναι να υπάρχει κάποιος να βοηθήσει την μητέρα με τους πρώτους θηλασμούς. Για να μπορέσει η μητέρα να θηλάσει με επιτυχία χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Σταμάτησα να θηλάζω γιατί δεν είχα αρκετό γάλα. Συνήθως μύθος, πολύ σπάνια αλήθεια!

Το στήθος κάθε γυναίκας είναι φτιαγμένο για να παράγει αρκετό γάλα για το ή τα βρέφη της. Η παραγωγή γάλακτος ακολουθεί τον κανόνα προσφοράς και ζήτησης. Όσο πιο πολύ γάλα χρειάζεται το βρέφος τόσο πιο πολύ γάλα είναι σε θέση να παράξει το στήθος. Για να γίνει αυτό, το βρέφος πρέπει να θηλάζει κάθε φορά που πεινάει και για όσο χρόνο θέλει και έτσι θα ρυθμίζεται καλύτερα η παραγωγή γάλακτος. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να μάθουμε αν ένα μωρό παίρνει αρκετό γάλα.

Πρέπει να δώσουμε στο μωρό συμπλήρωμα ή γλυκόζη όταν γεννηθεί μέχρι να ‘έρθει’ το γάλα της μητέρας. Ο πιο διαδεδομένος μύθος που εμποδίζει τον επιτυχημένο θηλασμό!

Με όποιο τρόπο και αν έχει γεννηθεί το μωρό η μητέρα μπορεί σχεδόν αμέσως να θηλάσει το βρέφος εφόσον είναι υγιές. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ένα υγιές νεογέννητο δεν χρειάζεται περισσότερο γάλα από όσο παράγει η μητέρα. Το πρωτόγαλα που παίρνει το μωρό στους πρώτους θηλασμούς δεν είναι μεγάλο σε ποσότητα (4-14 ml , μία κουταλιά της σούπας) αλλά είναι αρκετό για το μωρό και πλούσιο σε προστατευτικά αντισώματα. Ο πρώτος θηλασμός συνίσταται να γίνεται όσο το δυνατό πιο νωρίς και τουλάχιστον μέσα στις πρώτες δύο ώρες μετά τον τοκετό. Το μωρό αυτές τις πρώτες ώρες είναι πιο πρόθυμο να θηλάσει πριν κοιμηθεί και έχει αποδειχτεί ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας του θηλασμού. Αν το μωρό πάρει συμπλήρωμα στην αρχή, μετά έχει χορτάσει, δεν παίρνει σωστά το στήθος και έχει χαθεί η χρυσή ευκαιρία να αρχίσει με επιτυχία ο θηλασμός.

Ο θηλασμός πονάει. Μύθος!

Αν μια καινούργια μητέρα πονάει όταν θηλάζει τότε το βρέφος δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σταματήσει στιγμιαία ο θηλασμός και το βρέφος να τοποθετηθεί σωστά στο στήθος.

Πρέπει να σταματήσω να θηλάζω λόγω ραγάδων στις θηλές ή λόγω μαστίτιδας. Μύθος!

Με τον όρο ραγάδες περιγράφονται πληγές που ίσως προκληθούν στις θηλές όταν το μωρό δεν ‘παίρνει’ σωστά το στήθος. Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη ή από αποκλεισμένο γαλακτοφόρο πόρο. Κανένα από τα παραπάνω προβλήματα δεν πρέπει να σας σταματήσουν από το να θηλάζετε. Φυσικά η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και ο σωστός θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες αυτών των επιπλοκών.

Τα μοντέρνα παιδικά γάλατα είναι τόσο καλά όσο και το μητρικό. Μύθος!

Όσο και αν μοιάζουν αυτά τα γάλατα με το μητρικό γάλα δεν έχουν τα αντισώματα και άλλα ευεργετικά συστατικά του. Ακόμη το μητρικό γάλα είναι πάντα έτοιμο για κατανάλωση, αποστειρωμένο και στη σωστή θερμοκρασία όπου και αν βρίσκεστε.

Αυτές είναι σε συντομία οι αλήθειες πίσω από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τον μητρικό θηλασμό. Γενικότερα η κοινωνία μας πιστεύει τόσο πολύ σε αυτούς τους μύθους που μερικές φορές μπορούν να εμποδίσουν τον θηλασμό. Για αυτό είναι σημαντικό κάθε νέα μητέρα πριν και μετά από τον τοκετό να συζητά με τον παιδίατρο της ή άλλο ειδικό για τον θηλασμό και ακόμα να εξασφαλίζει βοήθεια για τους τόσο σημαντικούς πρώτους θηλασμούς. ‘Έτσι ελπίζουμε να αυξηθούν τα βρέφη που θηλάζουν για να δώσουμε στις νέες γενιές μια σωστή αρχή.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ranini ευχαριστούμε για το άρθρο! Έχει δόση αισιοδοξίας! Προσωπικά έχω μία απορία: Το βρέφος που θηλάζει πνίγεται;;; Είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Απο μητρικο γαλα το μωρακι μπορει να πνιγει αν ρουφηξει ποσοτητα αποτομα αλλα λιγο θα βηξει και θα επανελθει μολις το βαλουμε μπρουμητα στ γονατα μας και του χτυπησουμε ελαφρα την πλατουλα.Δεν πνιγεται σοβαρα ωστε να κανει αναρροφηση ομως γιατι η χημικη συσταση του μητρικου γαλακτος ειναι τετοια που την αναγνωριζει ο οργανισμος του.Οποτε θηλαζε και μη φοβασαι:) :)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

katrina έγραψε:

ranini ευχαριστούμε για το άρθρο! Έχει δόση αισιοδοξίας! Προσωπικά έχω μία απορία: Το βρέφος που θηλάζει πνίγεται;;; Είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου!

Μην έχεις τέτοιες φοβίες katrina προς θεού. Και βέβαια δεν πνίγεται ένα μωρό που θηλάζει ! Με τις θηλαστικές κινήσεις έλέγχει φυσιολογικά την ποσότητα που θέλει να αντλήσει.

Πάντως και εγώ φοβόμουν γενικά τον πνιγμό, αλλά με τις στερεές τροφές...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

katrina έγραψε:

ranini ευχαριστούμε για το άρθρο! Έχει δόση αισιοδοξίας! Προσωπικά έχω μία απορία: Το βρέφος που θηλάζει πνίγεται;;; Είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου!

Καλησπέρα φίλη μου!!!

Μην αγνώνεσαι γλυκιά μου, δεν είμαι ειδικός να σου απαντήσω, είμαι όμως μανούλα που έβλπεπε το νινί της να "γκουρλώνεται" στο μπουκάλι (δυστυχώς θήλασα πολύ λίγο) κι έσβηνα.. Η αλήθεια αυτή είναι! Ανησυχούσα πολύ! Μέχρι που ο καλός μας ο γιατρός (ξέρεις εσύ ποιος...:)) με καθησύχασε..

Έχουν τα μωράκια τέτοιους ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας που ανταπεξέρχονται και από μόνα τους σε τέτοιες καταστασούλες..

Όταν καταπιεί απότομα κλείνει η επιγλωττίδα, αν το σηκώσουμε και πιέσουμε ελαφρά με το δεξί μας χέρι το στηθάκι του και με το αριστερό την πλατούλα του (ή και ανάποδα, ανάλογα με το πως το κρατάμε) ανοίγει η επιγλωττίδα κι επανέρχεται.. Αλλά και αυτό να μην κάνουμε, επειδή το μωρό δε θα αναπνεύσει καλά για 2-3 δευτερόλεπτα, θα μειωθεί το οξυγόνο και θα αυξηθεί το διοξείδιο του άνθρακα στον εγκέφαλο στιγμιαία, και ως αποτέλεσμα θα πάθει ένα "λειτουργικό σοκ" που θα ανοίξει την επιγλωττίδα.

Σου τα λέω με απλά λόγια, όπως μου τα είπε ο γιατρός και μου έδωσε να καταλάβω τι γίνεται..

Μη μου ανησυχείς!

Ο θηλασμός μόνο καλά προσφέρει τόσο στο παιδί όσο και στη μητέρα!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ranini έγραψε:

Ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των μητέρων που εξακολουθούν να θηλάζουν μέχρι τουλάχιστον τον έκτο μήνα όπως συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Κι αυτό είναι ένας ακόμη μύθος! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός (όχι οργάνωση) Υγείας λέει ότι είναι καλό να θηλάζουμε τα παιδιά μας για τουλάχιστον 2 χρόνια και πέρα από αυτό όσο η μητέρα και το παιδί επιθυμούν.

Το εξάμηνο αναφέρεται στο διάστημα του αποκλειστικού θηλασμού. Ως αποκλειστικός θηλασμός ορίζεται το διάστημα που η μοναδική τροφή του βρέφους είναι το μητρικό γάλα και καμία άλλη τροφή. Το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του παιδιού είναι καλό να εισάγονται στο διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Αυτές οι τροφές ονομάζονται γενικά συμπληρωματικές τροφές και ο θηλασμός εξακολουθεί να είναι η κύρια τροφή του παιδιού.

Από τη στιγμή που εισάγονται οι συμπληρωματικές τροφές, ο θηλασμός δεν είναι πια αποκλειστικός ακόμη και αν αποτελεί το μόνο γάλα που δέχεται το παιδί.

Οι ορισμοί είναι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έχουν καθιερωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία για να μην υπάρχει σύγχιση από τη διαφορετική χρήση των όρων.;)

Σήμερα θα αναφερθώ πολύ σύντομα στα πλεονεκτήματα του θηλασμού γιατί θα προσπαθήσω να ξεχωρίσω τους μύθους από τις αλήθειες όσων αφορά το θηλασμό. Πιστεύω ότι οι διάφορες προκαταλήψεις εμποδίζουν πολλές νέες μητέρες από το να θηλάσουν τα βρέφη τους.

Η κ. Παφίτη - Δημητρίου που γράφει το άρθρο εδώ:

http://www.paidiatros.com/MAIN/article-387-0-0-0.aspx

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί μετάφραση μέρους των μύθων που έχει γράψει ο Καναδός παιδίατρος Jack Newman και συμπληρώθηκε με κάποιες παραποιήσεις απο τα δέκα βήματα για τον επιτυχή θηλασμό του ΠΟΥ...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Georgia, Γεωργία και Ιφιγένεια ευχαριστώ πολύ! :) :) :)

Δεν γνωρίζω πως μου έχει εισχωρήσει αυτή φοβία αλλά πραγματικά με αγχώνει πολύ! Πέρασε τόσο βαθειά μέσα μου, στο υποσυνείδητο, που συνέχεια ονειρεύομαι τέτοιες καταστάσεις... :ohmy: :ohmy: :ohmy:

Βήχει το σκυλάκι μου και τρομάζω σαν παλαβή! Φανταστείτε με το μωρό...:blush: :blush: :blush:

Ευελπιστώ ν'ανταπεξέλθω εύκολα και γρήγορα στον πανδύσκολο αυτό ρόλο! :unsure:

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι είμαι λιγάκι υστερική και αγχωτική και δυστυχώς μία δόση αφασίας είναι απαραίτητα θα έλεγα... :silly:

Ευχαριστώ και πάλι! :cheer: :cheer: :cheer:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ωραιο αρθρο και ακομα πιο χρησιμες οι συμβουλες σου Αγλαια. Οταν πηρα το μωρακι μου ητανε ηδη 3 μερες στη θερμοκοιτιδα οποτε ειχα χασει την ευκαιρια να τον βαλω στο στηθος νωρις ενω ηξερα ποσο σημαντικο ειναι αυτο για να ξεκινησει με καλους οιωνους ο θηλασμος. Παρολαυτα του εβγαλα με θηλαστρο οσο πρωτογαλα μπορεσα και του το βαλανε στο γαλα που του δινανε με σωληνακι. Οταν ηρθε η ωρα να θηλασει δεν εδειξε να δυσκολευεται τοσο μια και δεν ετρωγε απο μπιμπερο άλλα απο ενα μονιμο σωληνακι στο στομα του. Οταν τον βγαλανε απο τη θερμοκοιτιδα ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ στο μπιμπρερο εφτασαν για να αλλαξει συμπεριφορα στο στηθος γιατι μετα αρνιοτανε να θηλασει αφου ειχα μαθει την ευκολη λυση. Στο σπιτι, με επιμονη, μαραθωνιους θηλασμους και με την πεποιθηση οτι εχω γαλα και ας μου λεγανε ολοι οτι μπορει να μη χορταινει ηρθε το ποθητο αποτελεσμα και τωρα εχει 1 βδομαδα που θηλαζει αποκλειστικα και εχει ξεχασει τι θα πει μπιμπερο και γω εχω ηρεμισει αφου κοιμομαστε αγκαλιτσα, αυτος θηλαζει και γω κοιμαμαι. Το μονο που θελει ειναι ΥΠΟΜΟΝΗ, ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ και δεν υπαρχει περιπτωση να μην κανει η φυση τη δουλεια της.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Οντως πολυ ωραιο αρθρο.Ολες οι μανες που θελουν να θηλασουν εχουν πιστευω ενημερωθει για ολα αυτα και το κανουν.απλα εγω θελω να παω στην απεναντι πλευρα και να δωσω ενα αλλο μηνημα.αν για καποιο λογο που δεν ειναι πρωσωπικη επιλογη καταληγουμε να μην θηλασουμε δεν θα πρεπει να μας πιανει μελανχολια.εγω που σας το λεω ετσι απλα εκανα καιρο να το ξεπερασω και ενιωθα αποτυχημενη σαν μανα που δεν καταφερα πανω απο εναμισυ μηνα να θηλασω.(αν και κρεμοταν ολη μερα στο στηθος μου το μωρο ποτε δεν αυξηθηκε η ποσοτητα ουτε καταφερα να βγαλω ακομα και μετα απο εναμισυ μηνα πανω απο 50ml).Αυτο που θελω εν ολιγης να πω ειναι οτι ο θηλασμος ειναι οντως το καλυτερο.αλλα και το ξενο γαλα δεν ειναι απαραιτητα απο τα πολυ αρνητικα.εμενα θηλασε εναμισυ μηνα και μετα με το ξενο δεν ειχε τιποτα απο αυτα που ακουγα.ενω ηταν συνεχεια σε κοσμο απο 40 ημερων λογω της δουλειας μου δεν αρρωστησε,σπανια ειχε κολικους, μπηκε γρηγορα σε ενα πιο λογικο προγραμμα και επιτελους ηρεμησε πραγμα που πριν νομιζα οτι δεν θα εκανε ποτε.οτι και να επιλεξουν οι μελοντικες μαμαδες νομιζω οτι η καλη ψυχολογια τους ειναι η πιο σημαντικη.το νιωθουν τα μωρα και αντιδρουν αναλογα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...