Μετάβαση σε περιεχόμενο

Swaddling - Πως "φασκιωνουμε" ενα νεογεννητο

Recommended Posts

Η αδελφη μου μένει στην αμερική και γεννησε 2 κοριτσακια. Εκει εχουν μερικες διαφορετικες συνηθειες απο εμας που όμως δε βρισκω το λογο γιατι να μην τι εφαρμοσουμε και μεις. Σας παραθετω λοιπον 2 βιντεακια που δειχνει ποσο ευκολο ειναι να φασκιωνουμε το μωρο ωστε στο πρωτο μηνα να αισθανεται την ιδια ασφαλεια με αυτη που ενιωθε μέσα στη κοιλιτσα μας (δυστυχως ειναι στα αγγλικα, αλλα νομιζω οτι η εικονα μιλαει απο μονη της)

http://www.youtube.com/watch?v=R0lwUfGre3s

Swaddling....as funny of a word as it may be, when done correctly it can be a very effective way of giving your newborn baby a feeling of warmth and security. Quite often this technique can also be used to calm a crying baby.

Swaddling is great for the first month to 6 weeks. However, once your baby is about a month old you might want to stop swaddling him/her while awake as it may interfere with mobility and development in older babies. Beyond that age, they tend to kick out of the swaddle anyway. At that point you probably want to start using a type of Sleep Sack for sleeping.

The hospital staff makes swaddling look so easy, but don't be disappointed when you try your first one and then you pick up your baby and the blanket completely falls off. The best suggestion I can give is to use a blanket that has a little bit of a stretch to it. Most of the standard receiving blankets are made of a cotton that is just too stiff for swaddling. Try choosing a blanket that is more of a jersey knit material, or a thermal blanket. Thermals and jersey knits are both great because they provide maximum warmth while still being a fairly thin blanket.

Steps to Perform the Art of Swaddling:

1. Place the blanket on your working surface (bed, floor, sofa, etc.) with the corners pointing north, south, east, and west; like a diamond.

2. Take the north corner and fold it down to the center of the diamond. For smaller babies, fold lower than the center. For bigger babies, fold higher than the center.

3. Place you baby's shoulders at the top fold in blanket that now goes straight across.

4. Take the east corner of the blanket and wrap it over the baby. Tuck it under the baby's right side, keeping the hands at the tummy. Your baby's body and arms should be covered by the blanket at this time.

5. Take the south corner and tuck it up under the baby's right side again, making sure that the feet and legs are bent and covered.

6. Finally, take the west corner of the blanket and wrap it around the baby, moving toward the baby's left side and to the back. Your baby is now swaddled!

You can do this exact same process starting with the west corner if your prefer. You will still achieve the same results.

Keep in mind: the more snug you wrap, the more secure your baby will feel. Don't worry about squeezing the baby too tight. So long as your baby is breathing, with the lips and general appearance pink, your baby is just fine.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

frapedia72,να χαίρεται τα κοριτσάκια της η αδερφή σου!:laugh: Πράγματι τα βιντεάκια είναι πολύ ωραία και ξεσκονίσαμε λίγο και τα αγγλικά μας.Θα μπορουσαμε πιστευω ανετα να το εφαρμοσουμε και εδω;)

Κοριτσια κανει καλο το φασκιωμα;

Απο ενα γνωστο μου που ειναι γιατρος ειχα ακουσει οτι δεν κανει καλο...αλλα παλι δεν ξερω..:ohmy:

Έτσι φάσκιωνε η μαμά μου τη μπέμπα Αύγουστο μήνα και τα έπαιρνα στο κρανίο!! Το φάσκιωμα είναι ξεπερασμενη συνήθεια που συνέβαινε τουλαχιστον 20 χρόνια πριν στην Ελλάδα με τη δικαιολογία οτι "ισιώνει" τα "στραβά" πόδια του μωρού. Πότε έγινε πάλι της μόδας;; Εγώ πάντως δεν την φάσκιωνα τη μικρούλα. Έχω την εντύπωση οτι ήταν κατα και ο γιατρός. Άλλες γνώμες υπάρχουν??

apis έγραψε:

Κοριτσια κανει καλο το φασκιωμα;

Απο ενα γνωστο μου που ειναι γιατρος ειχα ακουσει οτι δεν κανει καλο...αλλα παλι δεν ξερω..:ohmy:

δεν ειμαι ψωνισμενη, αλλα σ αυτα τα θεματα οι αμερικανοι εχουν κανει μελετες και μελετες. Μαλιστα θεωρουν οτι ειναι πολυ καλο και για την αντιμετωπιση των κολικων.

Βεβαια καλο θα ηταν σε καθε περιπτωση να παρουμε και τη συγκαταθεση του παιδιατρου :)

Ημουν και γω κατά του φασκιώματος ειδικά αυτου που καναν παλιά στην Ελλάδα . Τα μωρά τεζαρισμένα σφιχτά φασκιωμένα ολη μέρα σαν μουμιες !!!:blink:

Ομως , οταν ηταν 3ων μηνών η μικρουλα μου καποια βράδια την φασκιωνα οπως δειχνει στο βίντεο για να κοιμηθεί . Ειχε αρχισει τοτε να κινειτε πολυ και να τριβει τα ματάκια της και της δημιουργούσε υπερένταση ολο αυτο και δνε μπορουσε να ηρεμήσει . Την φασκιωνα πολυ απαλά και κοιμόταν ήρεμα :) Κανα μηνα το πολυ κράτησε αυτο μετα δεν κρατιοταν ουτως ή αλλως :laugh:

Η αληθεια ειναι οτι στην ιδεα του φασκιωματος με πιανει κατι...νομιζω πως το μωρο εγκλωβιζεται...Αλλα αν κανει καλο στο μωρακι εννοειται οτι θα ξεπερασω τα ψυχολογικα μου.. Παντως στο διαδυκτιο οι αποψεις διιστανται..Αλλα δεν βρηκα κατι που να εμπιστευομαι ωστε να το παραθεσω...

Μπορει καποιος να μου εξηγησει γιατι κανει καλο;

Τη φάσκιωνα τη μπέμπα μου μέχρι 2 μηνών μόνο όταν ήταν να την ταίσω ή να την πάρω αγκαλιά. Με βοηθούσε να την κρατάω καλύτερα.. Ήταν τόσο μικρούλα, το κορμάκι της ήταν σαν ζυμαράκι, διπλωνόταν και δε με διευκόλυνε.. Την έκανα "σαλαμάκι" και ησύχαζε κι αυτή κι εγώ.. Κι επειδή γέννησα Αύγουστο εννοείται με πάνα χασέ, όχι φανελένια. Στον ύπνο την τύλιγα ελαφρά και τα χεράκια τα άφηνα έξω..

Συμφωνώ και με τη LaLa..

Πολλές είναι οι μανούλες που διαπίστωσαν ότι φασκιωμένο το μωρό κοιμάται πιο ήρεμα.. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω από δική μου πείρα.. Η μπέμπα μου κοιμάται όπως να'ναι και με τα χέρια ψηλά! Απλά την τύλιγα τα ξημερώματα που έπαιρνε μια μικρή δροσούλα!

bre koritsia k ego eblepa thn pethera ths aderfhs mou k sta 3 paidia ths ta faskione alla sfixta otan ta ebpela ta paidia trelenomouna

ithelan ta kaimena na kounithoun k den mporousan k pote den mou eksigise kaneis sto ti kanei kalo to faskioma,,,,,

dld ama den ta faskioneis den tha ginoun isia ta podarakia????:blink:

edo sthn souidia den to kanoun ayto den to theoroun kalo gia to mwro,,

Εγώ πάντως ρωτώντας πρόσφατα παιδίατρο μου εξήγησε ότι συνίσταται το φάσκιωμα, ότι όντως βοηθά στα οστά του μωρού, στο ίσιωμα! Δεν είναι τυχαίο θεωρώ ότι οι παλιές μητέρες το εφήρμοζαν. Επίσης όπως είπατε νιώθει ασφάλεια, σαν να είναι στην μήτρα και ηρεμεί ευκολότερα. Φυσικά όσες έχετε εμπειρία οι απόψεις σας είναι τεκμηριωμένες!

και εγώ πρόσφατα ανακάλυψα ότι στην μικρή μου άρεσε να κοιμάται κάπως "περιορισμένη" προφανώς δίνει την αίσθηση της μήτρας στο μωρό και την φασκιωνα τους πρώτους 6 μήνες για να κοιμάται ήσυχα. Επίσης είχα κοιμηθεί έχοντας τα στο μαξιλάρι μου (1-2 νύχτες) αυτά τα βαμβακερά πανάκια με τα οποία την τύλιγα και έτσι μύριζαν "μαμά" και της Αλκμήνης μου της άρεσαν πολύ!

παλια φασκιωνανε αλλα δεν γνωριζανε τι μπορει να προκαλεσει αυτο.Το κανανε για αν αποκτησει το μωρο καλη σταση σωματος οπως και γιανα το εχουν ζεστο και να το προφυλλασουν απο τους κολικους.Διαβασα οτι το φασκιωμα εχει κατηγορηθει για τους αιφνιδιους θανατους οπως και η υπερβολικη ζεστη και το πολυ σκεπασμα .Πιστευω οτι εναχαλαρο τυλιγμα στα μωρα καποιες ωρες τις ημερα ειναι αρκετες.Εγω του τυλιγα ενα κουβερτακι γυρω απο τη κοιλιτσα ειχαμε τα χερακια εξω.Καποτε ο μικρος σε ηλικια 13 μηνων εφαγε τσιγαρο και οταν πηγαμε στο νοσοκομειο να του κανουν πλυση τον φασκιωσαν ολοκληρο στην αρχη γελαγε αλλα μετα αρχισε νακλαιει ηθελε νακουνηθει και δεν μπορουσε. Α και κατι ακομα τι μανια ειναι ρε κοριτσια με την αμερικανικη ιατρικη και ολα αυτα ;Βαρεθηκα να τα ακουω προσωπικα πιστευω οτι η αμερικανικη ιατρικη και ζωη δεν κανει για τους ΕΛΛΗΝΕΣ και εδω ακομα ζουνε ελληνες ευσι για να μηνξεχνιομαστε

βρε κοριτσια τι γλυκο μωρακι αυτο στο βιντεο...πωπωπωπ πολυ μικρο αυτο θα ειναι ημερων....τρελα:)...εγω παντως δεν το φασκιωσα...δεν μου ειπε η παιδιατρος να το κανω και δεν το εκανα...εγω δεν πολυψαχνω γενικως τιποτα...οτι μου πει η παιδιατρος..λετε να ειμαι βοδι?????

κοριτσια εγω το φασκιωμα το γλυτωσα σαν μωρο γιατι η μανα μου φασκιωνε τον μεγαλο μου αδερφο και απο την ωρα που τον φασκιωνε εκλαιγε ολο το βραδυ και το πρωι που τον ξεφασκιωνε κοιμοταν ολη μερα....μεχρι που τησ ειπε ο γιατροσ να μην το κανει και το παιδι κοιμηθηκε ολο το βραδυ σερι.....

τωρα θα μου πειτε γιατι δεν το κανα μονη τησ και περιμενε τον γιατρο;;;γιατι ειχε την πεθερα τησ που επεμενε.....

καποια παιδια θελουν να νοιωθουν περιορισμο καποια οχι, ο ανιψιοσ κοιμονταν τελεια φασκιωμενοσ η μικρη μου αν την περιοριζεσ γινονταν χαμοσ.....;)

οχι βρε jovanna, σαφως και δεν εισαι "βοδι" , απλα εγω κανω το αλλο οτι ακουω (που πιστεψε με ειναι πολλες οι "συμβουλες" που θα ακουσεις) ρωταω το γιατρο για το αν ισχυει ή οχι και για το αν πρεπει να εφαρμοστει ή όχι. Μη ξεχνας οτι μερικες φορες κοι οι γιατροι ή δεν παει το μυαλο τους να σου πουν ορισμενα πράγματα ή απλα θεωρουν οτι τα ξερεςι και δεν τα ρωτας. Σιγουρα βεβαια αν ειναι κατι πολυ σοβαρο θα το αναφερουν αλλα τα μικροπραγματα που ίσως να χαρακτηρίζονται και χαζά μαλλον πρεπει να τα αναφερουμε πρωτες εμεις :cheer:

Καλημέρα κοριτσάκια μου!!!

Όσο ξεπερασμένο και να είναι το φάσκιωμα, κάτι ήξεραν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας και βγάλανε γερά παιδάκια, που τώρα θα γίνουν και αυτά μανούλες!!! :)

Καλά mamma mia, φοβερή ιδέα για τη μυρωδιά της μανούλας! Δεν το είχα σκεφτεί και θα το κάνω κι εγώ... Νομίζω ότι η αίσθηση της μανούλας πάντα θα σε χαλαρώνει όσο χρονών και να πας... ;)

...Καλημέρα και από μένα.....

Η ιδέα του "φασκιώματος" δεν μου αρέσει καθόλου!!! Το βρίσκω "σκληρό" για τα παιδάκια μου, γιατί τα περιορίζει! Δεν τα φάσκιωσα ποτέ! Ούτε μία μέρα! Και τα δύο κοιμόντουσαν πολύ ήρεμα και δεν πέρασαν καθόλου κολικούς!

Βεβαίως έχω διαβάσει και εγώ αρκετά "υπέρ" και αρκετά "κατά" για το φάσκιωμα! Η κάθε μανούλα πιστεύω ότι "νιώθει" τι αρέσει στο παιδάκι της και ξέρει πως θα το βοηθήσει να αισθανθεί το μωράκι της "την ασφάλεια της μήτρας", είτε αποφασίσει να εφαρμόσει την τεχνική του "φασκιώματος" είτε όχι!

Καλημερα κοριτσια!

Εγω τον μπεμπη δεν τον φασκιωσα ποτε και ουτε κολικους εκανε ουτε ειχε ασχημο υπνο. Γενικα ειμαι εναντιον του φασκιωματος. Πιστευω πως το μωρο δεν θελει να νιωθει περιορισμενο. Μεσα στην κοιλια μπορει να ειναι αλλα μπορει να κουναει ποδια και χερια. Οι παιδιατροι παντως εχουν σταματησει να το προτεινουν εδω και χρονια. Αυτα τα κανανε οι γιαγιαδες μας. Ειναι κριμα για τα μωρακια. Οχι απλα δεν ισιωνουν τα ποδια αλλα εμποδιζει και την αναπτυξη του μωρου το φασκιωμα. Αυτη ειναι η αποψη μου. Τωρα ο καθενας πρατει οπως νομιζει...:huh:

ΚΟΡΙΤΣΙΑ, ΤΟ ΑΝ ΝΟΙΩΘΕΙ ΑΝΕΤΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Η' ΟΧΙ "ΦΑΣΚΙΩΜΕΝΟ", ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΧΩΡΙΣΤΑ...

ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΑΝΕΤΑ ΔΕΜΕΝΑ ΕΤΣΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ.

ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΟΚΙΜΕΣ, ΕΙΔΑΜΕ ΠΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ..

ΕΧΟΝΤΑΣ "ΔΕΜΕΝΑ" ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ, ΕΝΟΙΩΘΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΚΟΥΝΟΥΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ(ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΩΡΑΚΙΑ) ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ..

ΕΠΙΣΗΣ, ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΖΕΣΤΟ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ...

ΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΦΑΣΚΙΩΜΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΠΟΛΥ.. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ (ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ). ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ... ΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΑΝΤΡΑΣ!

εγω αμεσως τα απελευθερωνα μετα την κλινικη........:laugh:

μου αρεσε να κουνανε χερακια ,ποδαρακια,αρχισαν να πιανουν αντικειμενα

και να σφιγγουν μπουνιτσες δυνατες απο πολυ μικρα:)

τα αφηνα και ελευθερα απο ημερων πανω στο μεγαλο σφουγγαρι του μπανιερου

και η κινητικοτητα τους μερα με τη μερα ηταν θαυμασια,μεχρι και τα νευρακια που εκαναν και τεντωναν ποδαρακι μεσ'απο το φορμακι

με ξετρελεναν:P

αρα ειμαι κατα....

με εξαιρεση την κορη μου που ηταν 1840gr.και για καποιο

διαστημα την φασκιωνα κατα το θηλασμο;)

Κορίτσια είπαμε να το φασκιώσουμε και όχι να το σκάσουμε το μωρό! Κανείς δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο! :)

Επίσης δεν εννοούμε όλη την ημέρα αλλά για λίγο και πάντοτε να το ελέγχεις! Επίσης αυτό που συμπεραίνουμε και συχνά επαληθεύεται είναι ότι τα μικρά μωρά έχουν ανάγκη το φάσκιωμα, γιατί ούτε να τα κρατήσεις δεν μπορείς! Επίσης θεωρώ ότι είναι θέμα προσωπικότητας του παιδιού! Άλλο ηρεμεί, ενώ άλλο δυσφορεί! Είναι θέμα προσωπικής επιλογής μάλλον και του παιδίατρου που η καθεμία έχει! Υπάρχουν διαπιστωμένες απόψεις όπως ότι το πάπλωμα απαγορεύεται μέχρι 1 ενός έτους αλλά εδώ υπάρχει διάσταση απόψεων...:dry::P

Και εγώ είμαι ΚΑΤΑ του φασκιώματος, όπως λέει, νομίζω, και η Βάνια, έχει κατηγορηθεί για αιφνίδιο θάνατο του βρέφους! Παρακολουθώντας το βιντεάκι λυπήθηκα το καημενούλι παιδάκι που ο πατέρας του το τύλιγε, του περιόριζε κάθε κίνηση λες και ήταν φυλακισμένο! Αν το φασκιώσεις πώς θα μάθει να κινείται, να πιάνει αντικείμενα, να εξερευνεί το περιβάλλον. Προς Θεού αυτά τα κάνανε τα παλιά τα χρόνια, που η ιατρική, κυρίως στην Ελλάδα, δεν είχε και ιδιαίτερη εξέλιξη! όσον αφορά στη ζέστη, αν το σπίτι έχει 21 βαθμούς, το παιδί φορά το κορμάκι-φανελάκι και την μπυτζαμούλα του είναι αρκετά. Ποτέ μου δεν ντύνω τα παιδιά μου σαν κρεμμύδι!!! Αυτό που λένε και οι παιδίατροι είναι ότι πρέπει να ντύνουμε τα μωρά όπως είμαστε ντυμένοι εμείς.:)

frapedia72 γεια σου!Να χαιρεσαι τα ανηψακια σου!!Να σας ζησουν και παντα γερα!!

Λοιπον εμενα στην οικογενεια μου το ειχανε και μας κανανε οπως πολυ αστεια ειπε η φιλη LaLa σαν μουμιες!!|Μια απο αυτες ημουν κι εγω χα χα!!!Η μαμα μου μας τυλιγε σαν λουκανικα :-) και απο τι μου ελεγε δεν κλαιγαμε ποτε και ειμασταν παντα πολυ ησυχα...οσο για πονακια στην κοιλια σπανια...και για λιγο..το κανανε λεει για να ειναι ισιο το παιδι και για την σπονδυλικη στηλη...τι ναπω δεν ξερω...

Τωρα τι να πω εγω ισως να το εκανα αλλα οχι πολυ σφιχτα και να εχουν χωρο τα ποδαρακια να τεντωνουν.

Ας ερθει εκεινη η ωρα χα χα:-)

Φιλακια!!

• 1 month later...

κοριτσαρες εγω την κουκλα μου την φασκιωνα μεχρι 9 μηνων!!!

δεν την εκανα "μουμια" για να ειναι ισια τα ποδια της και χαζα...απλα την τυλιγα απαλα με μια πανουλα και σταθεροποιουσα τα χερακια της κατω, παραλληλα με τα ποδαρακια ωστε να μην μπορει να τα κουνησει και να ξυπνησει!

σας πληροφορως οτι της αρεζε γιατι κοιμοταν πιο ηρεμα. ειδικα οταν ηταν ημερων και τρανταζε τα χερια της με το παραμικρο.

δεν το εχω μετανιωσει και οταν με το καλο βγαλω και τον γιο (σε κανα 2μηνο) θα ακολουθησω την ιδια τακτικη.

τονιζω παλι οτι δεν φασκιωνα σφιχτα να το κανω το μωρο "ξυλο" αλλα απαλα για να ειναι ηρεμο!

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...