Μετάβαση σε περιεχόμενο

Επίδομα τοκετού


Eiffel

Recommended Posts

Καλησπέρα κορίτσια.

Ήθελα να σας ρωτήσω, υπάρχει επίδομα τοκετού; Εάν ναι, δεν είναι το επίδομα των 2000 ευρώ για τη γέννηση παιδιού έτσι δεν είναι;

Επίσης για το επίδομα τοκετού ποιος κάνει την αίτηση, η μητέρα ή ο πατέρας;

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κορίτσια σας ευχαριστώ.

Δηλαδή ένα ποσό από το ΙΚΑ γύρω στα 700 ευρώ που λέγεται επίδομα τοκετού, δεν υφίσταται πια;

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

στις πριν 7 λεπτά, ο/η Eiffel είπε:

Κορίτσια σας ευχαριστώ.

Δηλαδή ένα ποσό από το ΙΚΑ γύρω στα 700 ευρώ που λέγεται επίδομα τοκετού, δεν υφίσταται πια;

Δεν το ξερω καθολου, λογικα αντικατασταθηκε με αυτο των 2000€ για καθε παιδί

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

στις πριν 1 ώρα, ο/η Eiffel είπε:

Κορίτσια σας ευχαριστώ.

Δηλαδή ένα ποσό από το ΙΚΑ γύρω στα 700 ευρώ που λέγεται επίδομα τοκετού, δεν υφίσταται πια;

Καλησπερα, επιδομα τοκετού συγκεκριμένα δεν υπάρχει.  Αλλα αν ασφαλιζοσουν στο ΙΚΑ δικαιουσαι επιδομα μητροτητας κ λοχείας (πρεπει να περασεις απο το ΙΚΑ της περιοχης σου να παρεις το χαρτι που λεει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά γτ δεν υπάρχει καπου στο ίντερνετ). Γενικά, 56 μερες πριν την ΠΗΤ σου βγαινεις υποχρεωτικα σε άδεια μητροτητας, κανεις τα χαρτια σου στο ΙΚΑ και σου δινουν εντός κάποιων ημερων ένα ποσό που εξαρταται απο τον μισθό που έπαιρνες. Αφού γεννήσεις, κανεις τα χαρτιά σου στο ΙΚΑ για το επίδομα λοχειας.

Μπορεί να πάει και ο πατέρας του μωρου αντί γα εσενα, με εξουσιοδότηση ομως.

Τα 2000 που δίνει ο ΟΠΕΚΑ είναι εντελώς άσχετα με το ΙΚΑ. Κανεις αιτηση ονλαιν αφού γεννήσεις, σου δίνουν τα μισα σχετικα αμεσα και τα υπολοιπα τα δινουν μετα απο 5 μηνες.

Ελπιζω να βοηθησα!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα,

 

Αυτα εχω σημειωσει που μπορει να σε βοηθήσει

 

Επίδοματα μητρότητας (56 ημέρες πριν τον τοκετό) https://ergasiakanea.eu/epidomata-mitrotitas/
 
Ποσό
Ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό (650 ευρο?) (Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω καθοριζόμενου ποσού.)
 
προϋποθέσεις για τη χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας
 
1. Έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού και
 
2. Δεν εργάζεται κατά το διάστημα της επιδότησης, δηλαδή 56 μέρες (1month & 25 days) πριν τον τοκετό και 63 μέρες (2 months & 4 days) μετά.
 
Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται για 119 ημέρες (56 ημέρες αντιστοιχούν στο διάστημα κυοφορίας και 63 στο διάστημα της λοχείας - μετά)
 
Δικαιολογητικά
 
1. Ασφαλιστικό βιβλιάριο ασθένειας του Ι.Κ.Α.
2. Βεβαίωση του εργοδότη
3. Βεβαίωση του Ι.Κ.Α. για την διάρκεια της επιδότησης, το ύψος του ημερησίου επιδόματος και του συνολικού καταβληθέντος ποσού των επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας.
4. ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο η ενδιαφερόμενη πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτη δικαιούχος.
-----η
Δικαιολογητικά καταβολή επιδόματος
-Ένσημα 2 τελευταίων χρόνων
-Ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο υγείας
-Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη σας για την ημέρα διακοπής της εργασίας σας (σχετικό έντυπο από τον γυναικολόγο του ΕΟΠΥΥ),
-Υπεύθυνη Δήλωση διακοπής της εργασίας (στο ανωτέρω έντυπο)
-Για το επίδομα λοχείας, ληξιαρχική πράξη γέννησης.
 
Ειδική Παροχή Προστασίας της Μητρότητας (εντός 60  ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας)
 
Η άδεια χορηγείται από τον εργοδότη, μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας.
χορήγηση ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, διάρκειας έως έξι (6) μηνών.Την ειδική αυτή άδεια δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα
Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη, μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας
 
Η αίτηση υποβάλλεται επίσης μέσω των ΚΕΠ ή ηλεκτρονικά μέσω των e-Υπηρεσιών. Για την μετάβασή σας στις e-Υπηρεσίες, πατήστε εδώ. 
 
5.Δικαιολογητικά
  1. Βεβαίωση εργοδότη  από την οποία θα προκύπτει η ενεργή εργασιακή σχέση κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας, το είδος, η μορφή, η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, οι μηνιαίες αποδοχές, ο μέσος όρος των ωρών μερικής απασχόλησης, η ημερομηνία πρόσληψης και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου η ημερομηνία λήξης τους, η λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας, που ενδεχομένως χορηγήθηκε μετά την άδεια λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας καθώς επίσης και ο φορέας επικουρικής της ασφάλισης και σε τι ύψος ανέρχονται οι εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου.
  2. Αντίγραφο βεβαίωσης επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας) από τον Ε.Φ.Κ.Α.-τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
  3. Υπεύθυνη δήλωση της δικαιούχου από την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει εντός 8 ημερών στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ οποιαδήποτε μεταβολή της εργασιακής της σχέσης καθώς και τον αριθμό μητρώου Ε.Φ.Κ.Α.-τ. ΙΚΑ και τον ΑΦΜ.
  4. Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο η ενδιαφερόμενη πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτη δικαιούχος.
επίδομα γέννησης(μέσα σε 1-3 μηνες απο τοτε που γεννήθηκε το μωράκι σας)
 
2.000 ευρο (-Η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα της γέννησης, - δεύτερη δόση των 1.000 ευρώ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα μετά τον μήνα γέννησης του παιδιού.)
Η αίτηση για το επίδομα γέννησης υποβάλλεται από τη μητέρα εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη γέννηση του παιδιού. Οι τρόποι υποβολής της αίτησης είναι οι εξής:
 
α) μέσω της ηλεκτρονικής δήλωσης γέννησης του παιδιού στο μαιευτήριο (από εξουσιοδοτημένους χρήστες του μαιευτηρίου), όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ή
 
β) μέσω της εφαρμογής Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ: https://epidomagennisis.gr/ (με χρήση των κωδικών taxisnet), ή
 
γ) με φυσική παρουσία, μέσω των Κέντρων Κοινότητας του Δήμου από εξουσιοδοτημένους χρήστες.
 
NOTE:
Στην περίπτωση που οι γονείς του νεογέννητου παιδιού είναι πολίτες τρίτων χωρών ή μονογονεϊκή οικογένεια πολίτη τρίτης χώρας, η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους και μόνο μέσω του συστήματος του ΟΠΕΚΑ στο https://epidomagennisis.gr/ ή με φυσική παρουσία, μέσω των Κέντρων Κοινότητας του Δήμου από εξουσιοδοτημένους χρήστες,
 
 
Δικαιολογητικα
α. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, για το οποίο θα χορηγηθεί το επίδομα γέννας.
β. Αντίγραφο των απαιτούμενων πράξεων διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, καθώς και των απαιτούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (Εκκαθαριστικό?).
γ. Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου του.
δ. Πρόσφατη βεβαίωση ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
 
Σε πόσες δόσεις καταβάλλεται το επίδομα γέννησης;
Σε δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων (1.000,00) ευρώ έκαστη ως εξής : Η 1η δόση τον επόμενο μήνα από την γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και Η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.
 
Ποιος υποβάλει την αίτηση για το επίδομα γέννησης;
Η μητέρα του παιδιού.
 
Πότε υποβάλλεται η αίτηση για το επίδομα γέννησης;
Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.
 
Ελπίζω οι σημειώσεις μου να σε βοηθησουν!
 
Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 5 months later...

Καλημέρα σας! Θα ξεθάψω το θέμα, εάν κάποια που γνωρίζει μπορεί να μου απαντήσει θα ήμουν ευγνώμων! Από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο δούλευα στα 8μηνα του οαεδ. Μέσα σε αυτό το διάστημα έμεινα έγκυος, ωστόσο η σύμβασή μου έληξε σίγουρα παραπάνω από 56 μέρες πριν την πητ(πητ έχω στις 3 Οκτωβρίου). Απ'οσο γνωρίζω, για να δικαιούται κάποιος το επίδομα μητρότητας (αν το λέω σωστά) του ΙΚΑ προϋποτιθεται να έχει 200 ένσημα τα τελευταία 2 χρόνια. Τα ένσημα που μου έδωσε το 8μηνο είναι ακριβώς 200 και δεν είχα αλλά ένσημα μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια. Το θέμα είναι το εξής, χρειάστηκε να κάνω χρήση αναρρωτικής αδειας 13 ημερών, λόγω κάποιων επιπλοκών στην αρχή της κύησης και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι :1ον, μετράνε αυτές οι 13 μέρες αναρρωτικής στα συνολικά ένσημα του 8μηνου; Δηλαδή συμπληρώνονται όντως τα 200 που απαιτούνται; Και 2ον, στην περίπτωση που το δικαιούμαι, πότε πρέπει να κάνω τα χαρτιά μου για το επίδομα; Πριν ή αφού γεννήσω;

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...