Μετάβαση σε περιεχόμενο

Μετάβαση από αλεσμένα


Recommended Posts

Καλησπέρα κ χρόνια πολλά σε όλες.

Θα ήθελα τις γνώσεις αλλά κ τις εμπειρίες σας σε ένα θέμα που με προβληματίζει αρκετά. 

Το μωράκι μου είναι 9μηνων κ τρώει αλεσμένα. Αρχικά είχα σκεφτεί blw αλλά φοβήθηκα κ δεν το συζήτησα καν με τον παιδίατρο. Πριν λίγο καιρό τον ρώτησα πότε μπορώ να αρχίσω να δίνω "κομματάκια" κ με μεγάλη μου έκπληξη μου είπε από τον χρόνο κ μετά.

Ωστόσο διαβάζω διάφορα ακόμα κ οδηγείες από το υπουργείο Παιδείας που συστήνουν σταδιακή μετάβαση ήδη από τον 10μηνα αλλιώς ίσως υπάρξουν προβλήματα μετέπειτα κ άρνηση του παιδιού να μασήσει κανονική τροφή.

Έχω κατά μπερδευτεί ? δεν θέλω να του δημιουργήσω πρόβλημα κ να τρώει αλεσμένα π.χ 2 ετών αλλά σε αυτή τη φάση φοβάμαι κ δεν ξέρω πως να κάνω τη μετάβαση σε λιγότερο αλεσμένα με ασφάλεια.

Θα με ενδιέφεραν κ οι γνώσεις σας αλλά ακόμα περισσότερο εμπειρίες από μανουλες με μεγαλύτερα παιδιά τι προβλήματα αντιμετώπισαν κ πότε κ πως έκαναν τι μετάβαση.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλησπέρα! Να σ ζήσει τ παιδάκι σου! Μην αγχώνεσαι κ κανένα παιδάκι δ τρώει αλεσμενα για μια ζωή. 

Αρχικά θα μπορούσες να τ δώσεις διαφορά σνακ στο χεράκι να αρχίσει να επεξεργάζεται μόνο του την τροφή. Λίγο ψωμί ή κουλούρι Θεσσαλονίκης για παράδειγμα. Εγώ έτσι έκανα στη μεγάλη μου. Μετά λίγη μπανάνα κ φρούτα σε κομμάτια, στο χρόνο της έδωσα τοστ με τυρί κ σιγά σιγά όταν τρώγαμε Εμείς της έδινα από Ότι τρώγαμε αφού βέβαια είχε φάει τ δικό της για να μαθαίνει σιγά σιγά. Σταδιακά κόψαμε τα αλεσμενα. Τώρα στο μωρό από 7 μηνών της δίνω κουλούρι Θεσσαλονίκης όταν βγαίνουμε έξω βόλτα. Σαν παιχνίδι πιο πολύ. Ίσα ίσα για να μπει στο νόημα. Της αρέσει,  απασχολείται κιόλας.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

@Diwni Να σου ζήσουν κ εσένα τα παιδάκια σου!!!

Κάπως έτσι το σκέφτομαι κ εγώ. Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τις γνώμες  που ακούς δεξιά κ αριστερά βλέπεις κ στο internet ένα σωρό απόψεις κ πληροφορίες κ ειδικά όταν είναι το πρώτο σου παιδί δεν ξέρεις ποιον να ακούσεις ....κ στο τέλος καταλήγεις με έναν πονοκέφαλο χωρίς να έχεις τελικά βγάλει άκρη ??

Θα του πάρω τα μπισκότα τα βρεφικά κ σιγά σιγά λίγο κουλούρι κ μπανάνα. 

Ευχαριστώ για την απάντηση ?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ναι ναι κ μπισκότα βρεφικά. Σιγά σιγά θα μάθει να κόβει κομματάκια κ να τρώει. Σταδιακά θα αρχίσεις να ρα πατάς με τ πιρούνι και σιγά σιγά θα την κάνεις ρη μετάβαση. 

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Η δική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να βιαστεις. Είναι πολύ μικρό και για κουλουρι και για μπισκότο,ποσο μάλλον για φρούτα σε κομμάτια!!! Είμαι σίγουρη ότι ο παιδίατρος θα σε συμβουλέψει να συνεχίσεις γάλα,φρουτοκρεμα,αλεσμένες σούπες και γιαουρτι-αυγο. Και τίποτε άλλο. Γιατί παρασυρεσαι από τους άλλους; Πολλοί άνθρωποι περηφανεύονται και υπερβάλλουν για να νιώσουν σημαντικοί. Εσύ τον γιατρό δεν πρέπει να ακούς; Εγώ φοβόμουν πάρα πολύ στα μωρά μου. ... Ακόμα και τώρα που κλείνει τα δύο η μικρή,προσέχω το μέγεθος των κομματιών που παίρνει.

Μετά τον χρόνο και πολύ σταδιακά.

Και σε πολύ πολύ μικρά κομματάκια κομμένες οι τροφές. 

Όσο αφορά τα φρούτα,ποτέ μην δώσεις κομμάτι μήλου πχ,ούτε μετά τον χρόνο.

Αυτή είναι η δική μου άποψη.

Να σου ζήσει,καλότυχο!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλησπέρα! Ο μπέμπης μου είναι 8 μηνών και στην τελευταία επίσκεψη η παιδίατρος μας είπε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να ξεκινήσει η μετάβαση σε κομμάτια. Μάλιστα μου είπε ότι περιμένει οπωσδήποτε να της αναφέρω πρόοδο στην επόμενη επίσκεψη σε 2 μήνες ? σήμερα του έδωσα την μπανάνα στο χέρι και έτρωγε με ενθουσιασμό (αν και με την αλεσμένη μπανάνα δεν τα πάμε πολύ καλά), αλλά έβηχε πολύ και φοβήθηκα, οπότε σταμάτησα. Με έχει προβλημάτισει πολύ το θέμα. Παντως γενικά μου είπε με μαλακα κομμάτια φρούτων να ξεκινήσουμε (μεγάλα κομμάτια να μπορεί να τα πιάσει με το χέρι και να τα διαχειριστεί μόνος του) και το κρέας σε ίνες. Σκέφτομαι να ξανα προσπαθήσω σε 3-4 μέρες που θα κάνουμε εισαγωγή ψάρι. Προσωπικά το κουλούρι θα το απέφευγα. Και τα τυποποιημένα μπισκότα. Ίσως του φτιάξω σπιτικά αυτές τις μέρες που έχω χρόνο!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κοίτα η αλήθεια είναι πως κ εγώ φοβάμαι....κυρίως γιατί αν συμβεί κάτι δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω κ επίσης δεν ξέρω τι ψυχραιμία θα έχω!!!!το μόνο που με έκανε να το σκεφτώ πιο σοβαρά είναι οι οδηγίες του υπουργείου υγείας που μπήκα κ διάβασα ότι μέχρι 10 μηνών πρέπει να έχει γίνει η μετάβαση....

εν τω μεταξύ κ με τους γιατρούς δεν γίνεται ρε κορίτσια....ο καθένας τα λέει αλλιώς....10 γιατρούς να ρωτήσεις δεν θα συμφωνήσουν!!!εγώ τον γιατρό που έχω τον επέλεξα γιατί αρκετά χρόνια τωρα είναι ο παιδίατρος πολλών φίλων κ συγγενών μας. Μου φάνηκε υπερβολικός στο θέμα με τα αλεσμένα αλλά αρχικά δεν το σκέφτηκα περισσότερο μέχρι που διάβασα τις συστάσεις του Υπουργείου. 

Τι να πω δεν ξέρω...βασικό για μένα είναι να κάνω το καλύτερο για τον μικρό μου κ να τον βοηθήσω να περάσει στο επόμενο στάδιο.... γιατί καμία φορά οι φόβοι της μαμάς κρατούν πίσω τα παιδιά. Ούτε να πάω βέβαια στο άλλο άκρο θέλω.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

@Maritina89 ισχύει αυτό που λες για τους γιατρούς, όσους ρωτήσεις τόσες γνώμες θα πάρεις! Γενικά γνώμη μου είναι να ακούμε τους παιδιάτρους μόνο σε θέματα υγείας, όλα τα υπόλοιπα καλύτερα να τα ψάχνουμε μόνες μας! Υπάρχει και μια ομάδα στο φμπ αν θέλεις να ενημερωθείς Παιδική - Βρεφική διατροφή λέγεται αν δε τη βρίσκεις πες μου να σου στείλω link ? Ίσως να ένιωθες περισσότερη ασφάλεια αν έκανες ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών για βρέφη; Εμάς μας έδειξε η παιδίατρος πως να το χειριστούμε αν πάει κάτι στραβά, αλλά είναι αυτό που λες κι εσυ, δεν ξέρω κατά ποσό θα είμαι ψύχραιμη να τα εφαρμόσω αν δω και πνίγεται το παιδί μου. Ο άντρας μου τα καταφέρνει καλύτερα σε τέτοιες καταστάσεις, οπότε την επόμενη φορά θα επιχειρήσω να δώσω κομμάτι στον μπεμπουλίνο όταν θα είναι κι εκεινος σπίτι. 

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα κορίτσια!!!

Εδώ κ μια εβδομάδα ξεκίνησα σιγα-σιγα τη μετάβαση....προς μεγάλη μου χαρά ο μικρός με το που έβαλε κομμάτι στο στόμα του ξεκίνησε να μασάει!!!κ μέχρι τώρα τα πάμε καλά....φρουτοκρεμα κ φαγητό τα κάνω πατημένα κ ενδιάμεσα του δίνω λαχανικά ή φρούτα σε κομμάτια....

Το ερώτημα μου είναι άλλο....σήμερα του έφτιαξα μπιφτέκι (έβαλα κ λαχανικά μέσα στον κιμά) κ πατάτα τύπου πουρέ....έφαγε τη μισή ποσότητα ...ένα μπιφτέκι μέτριο θα έλεγα κ μια πατάτα.... Μετά σταμάτησε να ανοίγει το στόμα κ γκρινιαζε....να υποθέσω πως χόρτασε???🤔η αλήθεια είναι πως αλεσμένα έτρωγε πολύ περισσότερη ποσότητα κ κάπως ανησυχώ...έφαγε κ μισό μανταρίνι μετά....

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μπράβο σάς!! Είναι νωρίς ακόμα να φάει μεγάλες ποσότητες γιατί απλά η βαριέται η κουράζεται να μασάει....σιγά σιγά με πολύ υπομονή... συνήθως στην αρχή τρώνε λίγο και πολλές φορές αλλά συμβουλή μου μην γυρίσεις πίσω στα αλεσμένα μόνο και μόνο για να τρώει τη ποσότητα που θες.εμενα η κόρη μου που είναι τώρα 28μηνων στις αρχές που ετρωγε κομμάτια περίπου 11μηνων έτρωγε πολύ μικρές ποσότητες.η αληθεια είναι πως είχε μείνει στάσιμη κάνα δυο μήνες σε βάρος αλλά μέχρι 13-14 μηνών έμαθε να τρώει τα πάντα σε κομμάτια.μονο το μήλο της το τρίβω ακόμα στο τρίφτη δεν το πολτοποιω....

Υπομονή μανουλα και όλα θα πάνε καλά!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Σ'ευχαριστώ πολύ!!! 😊

Ναικ εγώ μήλο αχλάδι τα τρίβω!!! Είχα διαβάσει ότι με τα κομμάτια τρώνε λιγότερο ή βασικά ότι με τα αλεσμένα τρώνε περισσότερο από όσο θέλουν τελικά....αλλά περίμενα να φάει κάτι παραπάνω από το μισό....στη διάθεσή του καλά τον βλέπω λογικά αν πεινούσε θα γκρινιαζε....θα προσπαθήσω να του δίνω πιο συχνά κάτι να τρώει όταν αφήνει αρκετή ποσότητα φαγητού!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μια χαρα τα πάει τ παιδάκι σου. Μα σκέψου το κ από σένα. Πχ στην φρουκρεμα βαζεις 3 φρούτα. Αλεσμενα βγαίνει ενα μπολάκι. Το τρώει άνετα ο οποιοσδήποτε. Μπορείς όμως εσύ να φαε 3 φρούτα ολόκληρα με τη μια; συνήθως όχι.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

@Diwni Ναι ισχυει!!! Το σκεφτόμουνα την τελευταία φορά που έκανα αλεσμένο φαγητό πριν τα αλεσω....ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φάει όλο αυτό σε κομμάτια....καταρχήν σίγουρα θα κουραστεί γιατί δεν εχει συνηθίσει να μασάει τόση ώρα!!! κάθε αρχή κ δύσκολη....όπως κ όταν ξεκινήσαμε τα αλεσμένα ήθελε τον χρόνο του....

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...