Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες που ζουν στις δυτικές χώρες μειώθηκε στο μισό τα τελευταία χρόνια! Το επακόλουθο είναι μια συνεχής και σπουδαία μείωση στην αναπαραγωγική υγεία στις σύγχρονες κοινωνίες, αναφέρει μεγάλη έρευνα η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction Update.

«Η συγκέντρωση του ανδρικού σπέρματος μειώθηκε κατά μέσο όρο 52% από το 1973 μέχρι το 2011, ενώ ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώθηκε κατά 59% στο ίδιο χρονικό διάστημα», αποκαλύπτουν οι επιστήμονες έπειτα από την ανάλυση στοιχείων από 185 προηγούμενες επιστημονικές έρευνες.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό και βαίνει μειούμενος σε άνδρες που ζουν στη δύση.

Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα όσον αφορά άνδρες από μη δυτικές κοινωνίες, και έτσι δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ομως, στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Νέα Ζηλανδία καθώς και την Αυστραλία οι πτωτικές τάσεις είναι μεγάλες και διαρκείς», υπογραμμίζει η ερευνήτρια Σαννα Σβαν, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή Icahn στη Νέα Υόρκη.

«Τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει, δεν είναι βεβαίως κάτι το προσωρινό. Όταν μελετήσαμε σε δεδομένα για την τελευταία 10ετία δεν είδαμε να έχει ισορροπήσει λιγάκι αυτή η φθίνουσα πορεία», αναφέρει η Δρ Σβαν.

«Ανησυχούμε επειδή ο χαμηλός αριθμός των σπερματοζωαρίων δεν ευθύνεται μόνο για προβλήματα τεκνοποίησης αλλά και γιατί οι συγκεκριμένοι άνδρες έχουν μεγαλύτερη συνολικά θνησιμότητα, ανεξαρτήτου αιτιολογίας. Έρευνες έδειξαν πως έχουν την τάση να πεθαίνουν πιο νέοι και να παρουσιάζουν μεγαλύτερη νοσηρότητα, πιο συγκεκριμένα καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνο.

Επομένως, δεν έχουμε να κάνουμε απλά με αδυναμία τεκνοποίησης αλλά επίσης με την υγεία και το προσδόκιμο ζωής», τονίζει η ερευνήτρια.

QUZA9e0.jpg

Κανένας προς το παρόν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τί είναι εκείνο που οδηγεί σε συνεχή υποχώρηση τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι πιθανό να ευθύνονται παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως πχ. τα μεγάλα επίπεδα στρες, η επιδημία παχυσαρκίας, η κακές διατροφικές συνήθειες, η απουσία φυσικής άσκησης, το κάπνισμα, καθώς επίσης και χημικές ουσίες.

Μολαταύτα, βρίσκονται και επιστήμονες οι οποίοι αμφισβητούν πως η μείωση των σπερματοζωαρίων πιθανό να έχει επίπτωση στην γονιμότητα των ανδρών.

«Οι σύγχρονοι άνδρες συνεχίζουν να έχουν 66,4 εκατ. σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος, σε σύγκριση με τα 92,8 εκατ. που είχαν οι άνδρες πριν από 40 χρόνια.

Περίπου το 20% των ανδρών που κατόρθωσαν να αποκτήσουν παιδί δίχως κάποιου είδους θεραπεία, έχουν μη φυσιολογικό σπέρμα. Δεν έχει αποδειχθεί πως η ελάττωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων των ανδρών συνεπάγεται μια αληθινή μείωση της ικανότητας τους να γονιμοποιήσουν τις συντρόφους τους», υποστηρίζει ο Δρ Άινερ Χερσλαγκ, επικεφαλής της Κλινικής Γονιμότητας Northwell στο Μανασετ της Νέας Υόρκης.

Από την άλλη, ο καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πρεσβυτεριανό Ιατρικό Κέντρο του Weill Cornell της Νέας Υόρκης, Πήτερ Σλετζελ, σχολιάζει πως σε περίπτωση που η συγκεκριμένη μειωτική τάση συνεχιστεί, αναμφίβολα θα υπάρχουν συνέπειες.

«Είναι πιθανό να οδηγηθούμε στο σημείο όπου το θέμα να είναι πλέον μεγάλο κι ολοένα περισσότερα ζευγάρια να καταφεύγουν σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», προειδοποιεί.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Είσαι πολύ μικρή και το πιθανότερο είναι ότι έχεις πολλά υγιή ωάρια! Είναι κρίμα να πας σε εξωσωματική σε τέτοια ηλικία, αλλά αφού υπάρχει θέμα καρυοτυπου ίσως είναι το καλύτερο. Απ' την άλλη πιστεύω ότι αν πας θα πετυχετε εύκολα και θα αυξήσεις και τις πιθανότητες για απόθεμα. Σπερμοδιάγραμμα έχετε κανει; Και γενικά τον αντρικό παράγοντα, σε ανδρολόγο- ουρολόγο, τον έχετε ελέγξει;  Γιατρό ναι, εννοείται ότι μπορώ να σου προτείνω, κι εγώ και άλλα κορίτσια, για να κάνετε την έρευνά σας. Αθήνα βέβαια, αν ενδιαφέρεσαι. Ο δικός μου ήταν στο Ιασώ, όμως υπάρχουν κι άλλα κέντρα. Δες αν θα κατασταλάξετε στην απόφαση και θα σου πω, ευχαρίστως. Για τις εξετάσεις μόνο ο γιατρός μπορεί να σου πει τι να κάνεις. Συνήθως πριν την εξωσωματική σου κάνουν πολλά, ακόμη κι εξετάσεις που διαφορετικά θα έκανες στην αρχή της εγκυμοσύνης. Μην τρομάζεις, οι περισσότερες είναι αίματος, απλά αρκετές δεν συνταγογραφούνται και κοστίζουν. Η σαλπιγγογραφία δεν είναι απαραίτητη για να κάνεις εξωσωματική, γιατί υποτίθεται ότι παρακάμπτει τις σάλπιγγες. Όμως την χρειάζεσαι αν περάσεις από Επιτροπή για τα ακριβά φάρμακα. Η υστεροσκόπηση γίνεται αν κρίνει ο γιατρός ότι πρέπει να καθαρίσει την μήτρα από πολυποδάκια, κυστούλες, συμφύσεις... ό,τι μπορεί να εμποδίσει την εμφύτευση. Γίνεται με μέθη, το ξέρεις πιστεύω. Εφόσον είχατε δύο συλλήψεις και προσπαθείτε ήδη για παιδάκι, πιστεύω ότι θα το είχε δει ο γιατρός σου, αν υπήρχε κάτι. Ό,τι άλλο θέλεις, ρώτα με.
    • @Sotiria_94 και γω μονη μ τ εκανα με ξυράφι όπως μπορούσα, κυριως με την αφη χαχα. Τις 2 προηγ φορες π οηγα να γεννησω κάνεις δ ασχολήθηκε, ήμουν ξυρισμένη αλλά φαντάζομαι όχι τέλεια. 
    • Καλησπέρα κορίτσια μου και καλή εβδομάδα!! Αντε να φεύγει ο Μάρτης σιγά σιγά γιατι ενω μας μπηκε καλα με θετικα τεστακια μετα τις υπόλοιπες μας εγδαρε κανονικά!! 🤣 Σάββατο που λέτε 25η μερα περιόδου, ξημερώματα είχα κάτι πονακια, και λίγο καφέ- ροζ μεσα στην μερα και μεχρι το μεσημεράκι....και όχι δεν παίρνουμε θάρρος δεν ήταν εμφύτευσης!! 🤣 Χθες το βράδυ παλι παλι τα ίδια, μέχρι που σήμερα το πρωί μ ηρθε κανονικά! 27η μέρα σημερα δεν το λες και νωρίς αλλά και πάλι τι ήταν αυτά το Σκ !! ?? Προετοιμασία για το τι θα ακολουθήσει? 🤔🤔
    • Μην τρελεναισε με την ευαίσθητη περιοχή, σε ξυρίζουν και στο μαιευτήριο. Εγω στον γιο μου είχα πάει ξυρισμένη και με ξαναέκαναν.  Τώρα ξυρίζομαι ανά τακτά διαστήματα αλλά κόβομαι οπότε μου είπε η μαία μου πως θα με κάνει αυτή. 
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...