Μετάβαση σε περιεχόμενο

Άσχημα τα μαντάτα για την ανδρική γονιμότητα στις δυτικές κοινωνίες


admin

Recommended Posts

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες που ζουν στις δυτικές χώρες μειώθηκε στο μισό τα τελευταία χρόνια! Το επακόλουθο είναι μια συνεχής και σπουδαία μείωση στην αναπαραγωγική υγεία στις σύγχρονες κοινωνίες, αναφέρει μεγάλη έρευνα η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction Update.

«Η συγκέντρωση του ανδρικού σπέρματος μειώθηκε κατά μέσο όρο 52% από το 1973 μέχρι το 2011, ενώ ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων ελαττώθηκε κατά 59% στο ίδιο χρονικό διάστημα», αποκαλύπτουν οι επιστήμονες έπειτα από την ανάλυση στοιχείων από 185 προηγούμενες επιστημονικές έρευνες.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό και βαίνει μειούμενος σε άνδρες που ζουν στη δύση.

Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα όσον αφορά άνδρες από μη δυτικές κοινωνίες, και έτσι δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ομως, στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Νέα Ζηλανδία καθώς και την Αυστραλία οι πτωτικές τάσεις είναι μεγάλες και διαρκείς», υπογραμμίζει η ερευνήτρια Σαννα Σβαν, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή Icahn στη Νέα Υόρκη.

«Τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει, δεν είναι βεβαίως κάτι το προσωρινό. Όταν μελετήσαμε σε δεδομένα για την τελευταία 10ετία δεν είδαμε να έχει ισορροπήσει λιγάκι αυτή η φθίνουσα πορεία», αναφέρει η Δρ Σβαν.

«Ανησυχούμε επειδή ο χαμηλός αριθμός των σπερματοζωαρίων δεν ευθύνεται μόνο για προβλήματα τεκνοποίησης αλλά και γιατί οι συγκεκριμένοι άνδρες έχουν μεγαλύτερη συνολικά θνησιμότητα, ανεξαρτήτου αιτιολογίας. Έρευνες έδειξαν πως έχουν την τάση να πεθαίνουν πιο νέοι και να παρουσιάζουν μεγαλύτερη νοσηρότητα, πιο συγκεκριμένα καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνο.

Επομένως, δεν έχουμε να κάνουμε απλά με αδυναμία τεκνοποίησης αλλά επίσης με την υγεία και το προσδόκιμο ζωής», τονίζει η ερευνήτρια.

QUZA9e0.jpg

Κανένας προς το παρόν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τί είναι εκείνο που οδηγεί σε συνεχή υποχώρηση τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι πιθανό να ευθύνονται παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως πχ. τα μεγάλα επίπεδα στρες, η επιδημία παχυσαρκίας, η κακές διατροφικές συνήθειες, η απουσία φυσικής άσκησης, το κάπνισμα, καθώς επίσης και χημικές ουσίες.

Μολαταύτα, βρίσκονται και επιστήμονες οι οποίοι αμφισβητούν πως η μείωση των σπερματοζωαρίων πιθανό να έχει επίπτωση στην γονιμότητα των ανδρών.

«Οι σύγχρονοι άνδρες συνεχίζουν να έχουν 66,4 εκατ. σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος, σε σύγκριση με τα 92,8 εκατ. που είχαν οι άνδρες πριν από 40 χρόνια.

Περίπου το 20% των ανδρών που κατόρθωσαν να αποκτήσουν παιδί δίχως κάποιου είδους θεραπεία, έχουν μη φυσιολογικό σπέρμα. Δεν έχει αποδειχθεί πως η ελάττωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων των ανδρών συνεπάγεται μια αληθινή μείωση της ικανότητας τους να γονιμοποιήσουν τις συντρόφους τους», υποστηρίζει ο Δρ Άινερ Χερσλαγκ, επικεφαλής της Κλινικής Γονιμότητας Northwell στο Μανασετ της Νέας Υόρκης.

Από την άλλη, ο καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πρεσβυτεριανό Ιατρικό Κέντρο του Weill Cornell της Νέας Υόρκης, Πήτερ Σλετζελ, σχολιάζει πως σε περίπτωση που η συγκεκριμένη μειωτική τάση συνεχιστεί, αναμφίβολα θα υπάρχουν συνέπειες.

«Είναι πιθανό να οδηγηθούμε στο σημείο όπου το θέμα να είναι πλέον μεγάλο κι ολοένα περισσότερα ζευγάρια να καταφεύγουν σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», προειδοποιεί.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Σήμερα έχω ραντεβού μαζί του για να του δείξω τον τελευταίο υπέρηχο που κάναμε με τον εμβρυομητρικό στις αρχές του μήνα, να συζητήσουμε το πλάνο τοκετού που ετοίμασα και λογικά θα μου γράψει το τεστ για τον στρεπτόκοκκο και το παραπεμπτικό για τον τοκετό. Είναι κάτι διαδικαστικά... Επίσης! Ξέχασα να σας πω ότι έκανα και τις εξετάσεις του 3τριμηνου και σοκαρίστηκα 😬 Θυρεοειδής μια χαρά Σίδηρος παρόλο που αυξήσαμε τη δόση σε δεύτερο χάπι καθημερινά από 20 έπεσε στο 18 😒 αλλά τλχ αιματοκρίτης και αιμοσφαιρίνη είναι στα κατώτατα φυσιολογικά  Ουρά όλα κομπλέ, καθαρά  Και τώρα το τρελό της υπόθεσης 🥁🥁🥁 Μου έβαλε και χοληστερίνη που λέτε γιατί είχα να κάνω απ' τον πρώτο τρίμηνο... Τότε ήταν 220 - ανεβασμένο μεν αλλά χαμηλότερο δε απ' τις προηγούμενες εξετάσεις μιας και έκανα ειδική διατροφή λόγω του ότι έχω κληρονομικά αυξημένη χοληστερίνη. Και τώρα.... 370!!!! Έπαθα σοκ! Ο γιατρός στο τηλ μου είπε περιληπτικά ότι στο 3ο τρίμηνο είναι αναμενόμενο να ανέβει η χοληστερίνη σε υψηλά επίπεδα γιατί το μωρό τη χρειάζεται για να πάρει βάρος και να χτίσει λίπος όσο προετοιμάζεται για τη γέννα... Αλλά και πάλι οι φυσιολογικές τιμές είναι 200-300. Είπε θα το συζητήσουμε σήμερα 😬😬😬 με βλέπω σε διαιτα πάλι.... Αλλά δε ξέρω ρε κορίτσια, ειλικρινά δεν άλλαξα κάτι στη διατροφή μου, εντάξει τρωω τη φέρουσα μου δε λέω, αλλά 370... Στα πέναλτι είμαι 🤣🤣🤣🤣
    • Αφήστε κορίτσια, αυτό το ντοπλερ εγώ θα το κάνω στις 35 εβδ (σήμερα είμαι 33+1)! 😂😂  Είναι επειδή έχω κάνει ήδη 2 υπερήχους που παρακολουθήσαμε την ανάπτυξη του εμβρύου, μητριαιες κτλ οπότε μας παίρνει είπε ο γιατρός να το βάλουμε λίγο πιο μακριά. Τώρα τι να πω, απλά ανυπομονώ να τον δω κι εγώ ξανά 3/4D που λέτε να δούμε την πρόοδο ως προς τα χαρακτηριστικά! Πάλι καλά είχα κάνει σ εκείνο το ο ιδιωτικό κέντρο στις 21 εβδ 😅 απλά έχω την περιέργεια να δω πως εξελίχθηκαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου από τότε, αλλά θα μου πείτε σε λίγο καιρό θα τον δω και λάιβ 😂😂 @Kiddo μου εσύ πως είσαι; Είδα ότι σε προβλημάτισαν οι μετρήσεις στις μητριαιες αλλά πραγματικά πιστεύω με την αύξηση του σαλοσπιρ που σου έδωσε όλα θα πάνε καλά ! Σε μένα πάντως το "πρόβλημα" εξαλείφθηκε, πλέον είναι εντός ορίων 🙏🏻 @MarMar90κορίτσι μου με προβλημάτισε κι εμένα η αντίδραση του γιατρού σας και ήθελα να σου γράψω ότι συμφωνώ απόλυτα Μ αυτά που προείπαν όλα τα κορίτσια εδώ! Δε μου άρεσε καθόλου αυτό το "εγώ σα γιατρός δε θα ανησυχούσα, αλλά σα πατέρας θα το έψαχνα"! Δλδ τι πάει να πει αυτό; Επίσης η αμνιο σ αυτή τη φάση που βρίσκεσαι δλδ τι θα προσφέρει; Μόνο παραπάνω άγχος + το ρίσκο προωρότητας.... Τελικά που καταλήξατε; Πήρατε δεύτερη γνώμη;  Εύχομαι να πάνε όλα καλα ♥️♥️♥️
    • Πω πω!! Πολύ γρήγορα πηγές από διαστολή 4 σε 9!! Και λένε ότι η επισκληριδιος μπορεί να καθυστερήσει τη διαστολή 😲 πάνω σ αυτό το θέμα, κορίτσια όσες έχετε στο πλάνο να κάνετε, σε ποιο στάδιο του τοκετού σας έχουν προτείνει ότι είναι καλά; Εγώ απ' τα λεγόμενα της μαίας και του γιατρού έγραψα στο πλάνο μου να μου βάλουν τον καθετήρα/υποδοχή πώς λέγεται απ' την αρχή ώστε να είμαι έτοιμη και να γίνει η έγχυση της επισκληριδιου περίπου όταν κάνω διαστολή 5-6 (καλά μιλάμε φυσικά για φουλ ιδανικό σενάριο). Ούτε πολύ αργά, ούτε πολύ νωρίς δηλαδή - εσείς τι λέτε; Τι σας είπαν οι δικοί σας γιατροί/μαίες; Επίσης @_piripiri_ πες μας λίγο κι αυτό με τα κακα 😂 φυσικά οπότε βρεις χρόνο! Τα έμβρυα κάνουν κενώσεις μέσα στη μήτρα;; Νόμιζα μόνο κατουράνε εκεί μέσα, δεν ήξερα ότι μας χεζουν κιόλας 😂😂😂 💩💩💩 Πώς αισθάνεσαι τώρα που έγινες δεύτερη φορά μαμά σε σχέση με την πρώτη φορά; Ο μεγάλος σου γιος γνώρισε τον αδερφούλη του ή όχι ακόμα; Να μας πεις οπότε φυσικά θελήσεις, τώρα έχεις δύο κουκλους 💙💙
    • Και για τον ύπνο που ρωτήσατε από αυτήν την εβδομάδα της βάζω υπνόσακο είμαι και εγώ πιο ήρεμη να σας πω την αλήθεια γιατί με τη κουβερτούλα την πέτυχα 2-3 φορές να την τραβάει στα μουτράκια 
    • Κορίτσια και εγώ το ίδιο με το αριστερό πόδι όταν πάω να σηκωθώ πονάει απο πάνω ψηλά ψηλά και δε μπορώ να κουνηθώ!! Σήμερα το πρωί που σηκ΄ώθηκα από το κρεβάτι για να πάω 8η φορά τουαλέτα (😅) πιάστηκα τελείως απο την αριστερή μεριά με χτυπούσε μέχρι το κόκκαλο χαμηλά χαμηλά και πήγαινα κουτσαίνοντας.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...