Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Οι γυναίκες οι οποίες είχαν στο παρελθόν διαγνωσθεί με καρκίνο όμως επιβίωσαν έπειτα από την ανάλογη θεραπεία, έχουν 38% λιγότερες πιθανότητες να εγκυμονήσουν, με βάση νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε πως η αντικαρκινική θεραπεία (χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία) δύναται να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τη γονιμότητα, όμως για πρώτη φορά μια έρευνα καταλήγει σε συγκεκριμένη εκτίμηση.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Άντερσον, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Γενεύη, ανέλυσαν στοιχεία για 23.200 καρκινοπαθείς στη Σκωτία, στις οποίες η ασθένεια είχε διαγνωσθεί μέχρι την ηλικία των 39 ετών.

Με βάση συγκριτικά στοιχεία από τον γενικό πληθυσμό, οι συνολικές γεννήσεις από τη συγκεκριμένη ομάδα γυναικών σε χρονικό διάστημα τριανταετίας κανονικά θα έπρεπε να είναι περίπου 11.000, όμως ήσαν 6.627 (38% λιγότερες των αναμενομένων).

Μεταξύ των γυναικών οι οποίες ποτέ δεν είχαν μείνει έγκυες προτού τη διάγνωση του καρκίνου, 21% όσων επιβίωσαν έπειτα από την ίαση έμειναν εντέλει έγκυες για πρώτη φορά, έναντι ποσοστού 39% στο γενικό πληθυσμό των γυναικών.

Επομένως μια γυναίκα η οποία είχε καρκίνο και υποβλήθηκε σε θεραπεία, έχει σχεδόν τις μισές πιθανότητες να μείνει έγκυος για πρώτη φορά. Η υποχώρηση των πιθανοτήτων λιγοστεύει (περίπου 40%), αν η γυναίκα είχε ήδη μείνει έγκυος πριν τη διάγνωση του καρκίνου.

Η δυσμενής επίπτωση στη γονιμότητα αφορά σχεδόν όλες τις μορφές καρκίνου, αν και όχι στην ίδια κλίμακα.

Η χημειοθεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει βλάβη στις ωοθήκες, και η ακτινοθεραπεία στις ωοθήκες, στη μήτρα καθώς και σε εκείνα τα κέντρα του μυαλού τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία της αναπαραγωγής.

Με την πάροδο των ετών μεγαλώνει διαρκώς το ποσοστό και το προσδόκιμο επιβίωσης των καρκινοπαθών.

Την ίδια στιγμή, αναπτύσσονται και καθίστανται ολοένα και δημοφιλέστερες οι τεχνικές ψύξης και κρυοσυντήρησης των ωαρίων και του ιστού ωοθήκης προτού το ξεκίνημα της αντικαρκινικής θεραπείας, με σκοπό τη διασφάλιση της γονιμότητας της γυναίκας μετά την ίαση.

 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Χρόνια πολλά σε όλα τα κορίτσια που πάλεψαν και κατάφεραν να έχουν στη ζωή τους το πλασματάκι τους.Να ειστε χαρούμενες και να εχετε μια ζωή με τα θαυματακια σας, όπως την εχετε ονειρευτεί! Με το καλό σε όσες κυοφορούν του χρόνου να γιορτάζουν κρατώντας στην αγκαλιά τους το θαυματάκι!  Χρονια πολλά σε όλες μας που είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε. Να μη το βάζουμε κάτω, να προσέχουμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Όλα θα γίνουμε, ας πιστέψουμε στον εαυτό μας και ας χαρούμε το ταξίδι ως τη μητρότητα ❤️  
    • Καλημέρα κορίτσι μου, ο δικός μου λέει ότι με καλή αυχενικη δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα.  Και να σου πω την αλήθεια κι εγώ εκεί κλίνω. Αν μου βγει πχ πάνω από 1/1000 σίγουρα δεν θα σκεφτώ να κάνω τίποτα. Αλλά επειδή λόγω ηλικίας πέφτουν παααααρα πολύ αυτά τα ποσοστά, σκέψου για την ηλικία των 40 το ποσοστό για ντάουν είναι 1/60 περίπου δεν βλέπω να πάρω καλά τελικά αποτελέσματα.  Θα δείξει κορίτσια μου θα σας πω από εβδομάδα τι θα κάνω τελικά.  Εσείς πώς είστε όλα καλά;;;;
    • Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Με το καλό το καινούριο σου μωράκι ❤️❤️  Κοίτα αν ήταν ένα μωρό ίσως το σκεφτόμουν πιο εύκολα να κάνω απευθείας μια λήψη τροφοβλαστη. Τώρα που είναι δύο και διπλασιάζεται το ρίσκο αποβολής είμαι πολυυυυυυ επιφυλακτική. Δηλαδή θα κάνω μόνο αν πάρω ποσοστό κάτω από 1/300.  Να σε ρωτήσω. Λήψη που έκανες;πόσο σου κόστισε και πως ήταν η διαδικασία; Σε ποια εβδομαδα γίνεται;
    • Κορίτσια μου χρόνια πολλά σε όλες!! Μανούλα γίνεσαι απ την στιγμή που το αποφασίζεις και το προσπαθείς! Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, του χρόνου τέτοια μέρα όλες να κρατάμε τα μωράκια μας αγκαλιά!! 
    • Κορίτσια μου, χρόνια μας πολλά σήμερα!! 💐❤️ Ωχ ωχ, εσάς δεν ξανακοιμαται κιόλας!! Δύσκολο!! Αλλά αυτά χαλάνε  φτιάχνουν, πάνε κι έρχονται... Υπομονή 🥲 εγώ το έχω πάρει απόφαση ότι σε καμία δεκαετία θα ξανά κοιμηθώ σερί το βράδυ και θα σηκωθώ μετά τις 6:30-7 😆 Θα τα στείλουμε και τα δύο στην ίδια δομή που πηγαίναμε τον μεγάλο... Ξέρουμε τη δουλειά που γίνεται, αλλά τις αίθουσες δεν μας είχαν αφήσει να τις δούμε, επειδή λέει γίνονται μαθήματα πρωι-απογευμα και δεν επιτρέπουν στους γονείς να περνάνε όταν είναι παιδιά μέσα για να μη δημιουργείται ένταση κτλ 🙄😒 ως ένα σημείο το καταλαβαίνω, αλλά ως γονέας θα ήθελα να δω πώς είναι εκεί που κοιμούνται ή που τρώνε πχ. Δε βαριέσαι... Ο μεγάλος τρελαίνεται από χαρά όταν πηγαίνει, οπότε κρίνω από εκεί 😆
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...