Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Χάρη σε μια νέα τεχνική νευροαπεικόνισης οι επιστήμονες μπορούν τώρα να προβλέψουν ποια βρέφη (σε ηλικία έξι μηνών) από αυτά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα αναπτύξουν τη διαταραχή του αυτισμού μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Αυτή είναι η πρώτη φορά, που η διάγνωση βασίζεται στον εντοπισμό των διαφορών που εμφανίζουν οι λειτουργικές συνδέσεις στον εγκέφαλο των βρεφών, δηλαδή τον τρόπο που οι περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται μεταξύ τους και συγχρονίζονται, έτσι ώστε να επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη της νόησης, τη λειτουργία της μνήμης και τη συμπεριφορά ενός ατόμου, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Αμερικανοί ερευνητές των Ιατρικών Σχολών των πανεπιστημίων της Β.Καρολίνα και της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, με επικεφαλής τους καθηγητές ψυχιατρικής Τζόζεφ Πίβεν και Τζον Προύετ αντίστοιχα, μελέτησαν τους εγκεφάλους 59 βρεφών, με κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, την ώρα που κοιμόντουσαν.

Χάρη σε μια τεχνική μαγνητικής λειτουργικής απεικόνισης (Functional Connectivity Magnetic Resonance Imaging – fcMRI), οι επιστήμονες συνέλλεξαν στοιχεία για χιλιάδες λειτουργικές συνδέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου των παιδιών. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, συνέκριναν τις εγκεφαλικές συνδέσεις αυτών των βρεφών έξι μηνών, με τις αντίστοιχες συνδέσεις που είχαν βρεθεί μέσω ανάλογης απεικόνισης σε άλλα δίχρονα παιδιά, τα οποία είχαν ήδη διαγνωσθεί με αυτισμό.

Από την έρευνα ανακαλύφθηκαν 974 λειτουργικές συνδέσεις του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με τον αυτισμό. Κατά αναλογία, με τη νέα μέθοδο εντοπίστηκαν 9 από τα 11 παιδιά που τελικά εμφάνισαν αυτισμό ως την ηλικία των δύο ετών. Σε ποσοστό, η ακρίβεια στις προβλέψεις των επιστημόνων έφτασε το 81%.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, περίπου ένα παιδί στα 68 παγκοσμίως εμφανίζει την ομάδα των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 20% περίπου, όταν προϋπάρχει οικογενειακό ιστορικό αυτισμού.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, η διάγνωση και η παρέμβαση με τη βοήθεια της επιστήμης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με αυτισμό. Προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια της τεχνικής τους οι επιστήμονες δεσμεύονται να δοκιμάσουν ξανά στο μέλλον, σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, τη μέθοδο της απεικόνισης του εγκεφάλου για τη διάγνωση του αυτισμού.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Υ.Γ. είχα πάει και εγώ σε αυτόν στην Α επιπέδου (δεν ξέρω αν είχαμε και τον ίδιο γιατρό). Καλός μου φάνηκε, αλλά τώρα άλλαξα γιατρό και έκανα την Β σε έναν καθηγητή σε νοσοκομείο εκτός Αθηνών, που μου φάνηκε καλύτερος. Αν θες να στον συστήσω μήπως μπορεί να σε δει έκτακτα λόγο της κατάστασης πες μου να σου στείλω πμ.
    • Δεν ξέρω τι εξέταση χρειάζεται ακριβώς αλλά ξέρω από φίλη που είχε πολύ κακή Β' επιπέδου λογο οστών και δυσαναλογία ανάπτυξης, πράγμα που συναντιέται σε πολλά σύνδρομα. Αυτή έκανε αμνιοπαρακέντηση που πρέπει να πήρε ένα μήνα και παράλληλα γονιδιακό έλεγχο των γονιών που πήρε πολύ καιρό (και πολλά λεφτά) γιατί από ότι κατάλαβα κάνανε πολλά τεστ για να δουν αν θα χτυπήσει κάτι. Τελικά έτυχε και γέννησε πρόωρα το μωράκι της και μετά βγήκε η απάντηση από τον γονιδιακό έλεγχο των γονιών, όπου βρέθηκε μία άγνωστη μετάλλαξη που δεν ήξεραν αν όντως προκαλεί κάποιο πρόβλημα και τι. Να μην στα πολυλογω τελικά το παιδί είναι μια χαρά 😊 Σε λίγο κλείνει τα 2.  Κάνε ότι εξετάσεις χρειαστούν και μία προσευχή στην Παναγία να πάνε όλα καλά ❤️ Αν θες δεύτερη γνώμη και από άλλον εμβρυολογο απλά ανέβαλε την αμνιο σε αυτόν. Βρες μία δικαιολογία ότι κάτι σου έτυχε και δεν μπορείς εκείνη την μέρα. 
    • @evaa__ να τους απαντάς οπως τους αξίζει μη κρατάς τους τύπους αυτοί οι άνθρωποι δε καταλαβαίνουν απο ευγένεια. Σου φτάνουν τα δικά σ δε θα σκας και με το τι λέει ο καθένας..ούτως ή άλλως όλοι αυτοί π γίνονται πικρόχολοι, είναι απλά αποτυχημένοι στα υπόλοιπα κι απλά επικεντρωνονται στο ένα και μόνο π έχουν καταφέρει οι ίδιοι. 
    • Α και γιορτή και γενέθλια μαζί ❤️ Να την χαίρεσαι κορίτσι μου 😊 Χαίρομαι που γυρίσατε σπίτι σας! Σαν το σπίτι μας πουθενά (και ας θέλει και καθάρισμα 😅) Φιλιά στην μπουμπού σου 😘
    • Α άρα άμα ξαπλώνεις ανάσκελα μπορεί να λιποθυμήσεις; Ποπο! Αν γυρίσεις καταλάθος στον ύπνο σου; Νιώθεις κάπως και ξαναγυρνας στο πλάι;
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...