Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Μια νέα έρευνα ρίχνει φως σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να έχουν τα αντικαταθλιπτικά για τις εγκυμονούσες γυναίκες.

Σύμφωνα με ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του πανεπιστημίου Columbia και από το Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης, η θεραπεία της ψυχικής διαταραχής που εμφανίζεται στις μέλλουσες μητέρες με κοινώς χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού και της γέννησης με καισαρική τομή.

Επίσης, οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ή SSRIs, οδήγησαν σε αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων και στο νεογνό.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Φινλανδία μελέτησαν 845.345 γεννήσεις που έγιναν από το 1996 έως το 2010.

Τα SSRI είναι η κατηγορία των αντικαταθλιπτικών που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με το 4-10% των εγκύων γυναικών να τα παίρνει (μέσω συνταγής βεβαίως) στη Φινλανδία και στις ΗΠΑ. Συνολικά 12.817 γυναίκες στην μελέτη λάμβαναν αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης ή 30 ημέρες πριν από την έναρξη αυτής, και 9.322 προμηθεύτηκαν αυτά τα φάρμακα δύο ή περισσότερες φορές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν 16% χαμηλότερος και ο κίνδυνος πολύ πρόωρου τοκετού σχεδόν 50% χαμηλότερο στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με μητέρες που επίσης είχαν διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή, αλλά δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Ο πρόωρος τοκετός είναι η πιο σημαντική αιτία νεογνικού και βρεφικού θανάτου και σχετίζεται με μακροπρόθεσμες νευρολογικές αναπηρίες στα βρέφη που επιζούν.

Γραφείο και αυχενικό σύνδρομο: Αίτια και αντιμετώπιση

Η μητρική ψυχική διαταραχή, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καισαρικής τομής (κατά 26,5%) σε σύγκριση με εκείνες τις μητέρες που ούτε είχαν διαγνωστεί, αλλά ούτε έπαιρναν αντικαταθλιπτικά (17%).

Παρατηρήθηκε, επίσης, ένας ελαφρώς μεγαλύτερος κίνδυνος αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά την γέννηση (3,5%) για τις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί, αλλά δεν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή σε σύγκριση με εκείνες που ούτε είχαν διαγνωστεί, αλλά ούτε έπαιρναν αντικαταθλιπτικά (3%).

Τέλος, η λήψη αντικαταθλιπτικών SSRI σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο όλων των προβλημάτων των νεογνών, συμπεριλαμβανομένων των επιπλοκών στο αναπνευστικό, τα οποία οδήγησαν σε μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και αυξημένη νεογνική φροντίδα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις διαφορετικές διαπιστώσεις, η απόφαση για το αν οι γιατροί θα συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αντιστοιχίζεται και να εξαρτάται με το ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό της μητέρας, υποστηρίζουν συμπερασματικά οι συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Psychiatry.

iatropedia.gr

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Επίσης, είχα στο μυαλό μου ακριβώς αυτά που λες, μόνο που εγώ την έστειλα βρεφικό. Ήθελα να έρθει η δεύτερη εγκυμοσύνη βολικά ώστε να μην επιστρέψω καν! Θα σου πω όμως, ότι μόνο καλό μου έκανε τελικά το ότι επέστρεψα! Είδα την ζωη έξω από το σπίτι και όσο εξαντλητική και αν ήταν η καθημερινότητα μου, απολάμβανα τους νέους ρόλους που ζούσα. Οπότε, όλα έχουν τα θετικά τους…θα έρθει όταν είναι η ώρα του 😍
    • Καλησπέρα!! Και τα δύο μου μωράκια από 1 χρόνο προσπαθειών χρειάστηκαν. Σκέψου ότι η κόρη μου είναι 20 μηνών και ξεκινήσαμε προσπάθειες από όταν ήταν 5, γιατί ξέραμε πως θα αργήσει πάλι και ας λένε ότι μετά την γέννα είναι πιο εύκολο. Είχα μια βιοχημική στους 8 μήνες και τώρα κλείνω τον 4ο. Θα έρθει σύντομα και σε εσάς.. εμένα ήρθε τον μήνα που είχα προγραμματίσει σπερματέγχυση! Αρα είχα χαλαρώσει.. 
    • Τον εαυτό σου πίστεψέ και προσπάθησε χωρίς άγχος όσο μπορείς !!! Βάλε στην άκρη τα ιατρικά και περάστε καλά με τον άντρα σου 😉😉
    • Έχω μία gonal 1050 iu που ανοίχτηκε 29/7 και έχουν περισσέψει 650 iu. Ψάχνω να την ανταλλάξω με δύο ή έστω μία gonal 300 iu που να λήγουν από 10/2025 και έπειτα. Μπορεί να χρησιμοποιηθει εντός 28 ημερών από το άνοιγμα, δηλαδή μέχρι και 26/8. Εάν κάποια κοπέλα που βρισκεται στην Αττική ή σε κοντινές περιοχές, και κάνει ήδη διέγερση ή πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα, θέλει να ανταλλάξουμε θα ήμουν υπόχρεη.. Σας ευχαριστώ!
    • Κορίτσια όσες είχατε υγρά εμφύτευσης στη μία εγκυμοσύνη, είχατε και στις άλλες; Ρινορραγία είχε καμία; Εγώ ειχα και ρινορραγία και υγρά εμφύτευσης στην 1η εγκυμοσύνη και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα έχω και στην άλλη αν και όταν έρθει. Οποτε κάθε φορά που δε βλέπω αυτά τα συμπτώματα απογοητεύομαι χωρίς καν να μου έρθει περίοδος πρωτα. 
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...