Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Αντικαταθλιπτικά και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

    Μια νέα έρευνα ρίχνει φως σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να έχουν τα αντικαταθλιπτικά για τις εγκυμονούσες γυναίκες.

Σύμφωνα με ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του πανεπιστημίου Columbia και από το Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης, η θεραπεία της ψυχικής διαταραχής που εμφανίζεται στις μέλλουσες μητέρες με κοινώς χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού και της γέννησης με καισαρική τομή.

Επίσης, οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ή SSRIs, οδήγησαν σε αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων και στο νεογνό.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Φινλανδία μελέτησαν 845.345 γεννήσεις που έγιναν από το 1996 έως το 2010.

Τα SSRI είναι η κατηγορία των αντικαταθλιπτικών που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με το 4-10% των εγκύων γυναικών να τα παίρνει (μέσω συνταγής βεβαίως) στη Φινλανδία και στις ΗΠΑ. Συνολικά 12.817 γυναίκες στην μελέτη λάμβαναν αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης ή 30 ημέρες πριν από την έναρξη αυτής, και 9.322 προμηθεύτηκαν αυτά τα φάρμακα δύο ή περισσότερες φορές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν 16% χαμηλότερος και ο κίνδυνος πολύ πρόωρου τοκετού σχεδόν 50% χαμηλότερο στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με μητέρες που επίσης είχαν διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή, αλλά δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Ο πρόωρος τοκετός είναι η πιο σημαντική αιτία νεογνικού και βρεφικού θανάτου και σχετίζεται με μακροπρόθεσμες νευρολογικές αναπηρίες στα βρέφη που επιζούν.

Γραφείο και αυχενικό σύνδρομο: Αίτια και αντιμετώπιση

Η μητρική ψυχική διαταραχή, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καισαρικής τομής (κατά 26,5%) σε σύγκριση με εκείνες τις μητέρες που ούτε είχαν διαγνωστεί, αλλά ούτε έπαιρναν αντικαταθλιπτικά (17%).

Παρατηρήθηκε, επίσης, ένας ελαφρώς μεγαλύτερος κίνδυνος αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά την γέννηση (3,5%) για τις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί, αλλά δεν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή σε σύγκριση με εκείνες που ούτε είχαν διαγνωστεί, αλλά ούτε έπαιρναν αντικαταθλιπτικά (3%).

Τέλος, η λήψη αντικαταθλιπτικών SSRI σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο όλων των προβλημάτων των νεογνών, συμπεριλαμβανομένων των επιπλοκών στο αναπνευστικό, τα οποία οδήγησαν σε μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και αυξημένη νεογνική φροντίδα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις διαφορετικές διαπιστώσεις, η απόφαση για το αν οι γιατροί θα συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αντιστοιχίζεται και να εξαρτάται με το ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό της μητέρας, υποστηρίζουν συμπερασματικά οι συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Psychiatry.

iatropedia.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...